Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Gdy do kogos dzwonie od razu po wybraniu numeru wylacza sie ekran. Ekranu nie moge wylaczyc dopoki rozmowa sie nie zakonczy. Tzn np gdy dzwonie do kogos od razu wylacza sie ekran niemoge go wlaczyc ani przyciskiem wlaczania /wylaczania ani przez odcisk palca. Gdy wlacza sie np automatyczna sekretarka to dopoki nie skonczy sie czas na nagrywanie (2-3min) nie moge sie rozlaczyc w zaden sposob bo ekran jest czarny. Nie uzywam zadnego pokrowca/foli itd. 

Drugi problem nie dziala czytnik lini papilarnych. Tzn dodaje palec wskazujacy. Telefon gdy klikne czytnik tym palcem wybudza sie na ulamek sekundy i wylacza z powrotem. gdy klikne innym palcem nie wybudza sie w ogole. Gdy wlacze ekran przyciskiem wlacz wylacz moge wtedy zamiast hasla odblokowac telefon czytnikiem lini papilarnych. Ale powinien bez wlaczania ekranu wlaczac sie przez wlaczenie lini papilarnych.

Kto pomoze z oboma problemami ma browara. Nie znam sie na telefonach wiec prosze o instrukcje dla laika:)

Telefon Redmi 3s 

Wersja Android: 6.0.1 MMB29M

Wersja MIUI: MIUI Global 8.0 - Stabilna 8.0.3.0

Edytowane przez logiczek
poprawka
Opublikowano (edytowane)

Obie przypadłości wskazują na problemy z czujnikiem zbliżeniowym. 

Na czujnik sprawdź/wyłącz opcję w ustawieniach > Ekran blokady i odcisk palca > Zapobieganie przypadkowemu użyciu telefonu w kieszeni. Za ów opcję odpowiada właśnie czujnik zbliżeniowy. Po jej wyłączeniu telefon powinien normalnie się odblokowywać i wtedy mamy w 100% określonego winowajcę. 

Edytowane przez meccaryn
Opublikowano

MAm ta opcje wylaczona caly  czas. Ale gdy ja wlacze to faktycznie pokazuje mi  przy odblokowywaniu, ze zasloniety jest czujnik za kazdym razem. 

Po wylaczeniiu opcji "wygaszaj przy uchu" jeden problem - wygaszanie ekranu podczas rozmowy zniknal. Telefon wogole sie nie wygasza. Wiec faktycznie jest jakis problem z czujnikiem zblizeniowym. Wie ktos jak to naprawic?

Natomiast drugi bardziej mnie denerwujacy problem czyli czytnik lini papilarnych dalej nie dziala. Tzn po kliknieciu w niego odlokowuje telefon na 0,5sek i wylacza ekran z powrotem. Po nacisnieciu w przycisk odblokowana/blokowania telefonu i przylozeniu dopiero wtedy palca odblokowuje go, a powinno przy wygaszonym od razu odblokowac. 

Czekam na dalsze instrukcje co moze byc problemem i jak to naprawic. Po 2tyg uzywania telefonu jestem mega nie zadowolony z niego nigdy nie mialem zadnych problemow z innymi telefonami htc ani lg :/ 

Opublikowano (edytowane)

1. Upewnij się że nic nie przesłania czujnika zbliżeniowego (folia/szkło mogą też powodować problemy) - najłatwiej to sprawdzić w menu serwisowym w które wchodzisz w dialerze:  *#*#6484#*#*

jeśli nie, to:

2. Skalibruj czujnik zbliżeniowy: Włącz telefon przez wciśnięcie vol+ oraz power (po pokazaniu MI puść power, trzymaj vol+). Pokaże się chińskie menu. Wybierz dolną prawą pomarańczową opcję - język przełączy się na angielski. Wybierz Sensor Test->Proximity Sensor i spróbuj go tam skalibrować.

PS: Nie masz raczej problemów z czytnikiem linii papilarnych - to zachowanie wynika z problemów z czujnikiem zbliżeniowym.

Edytowane przez maludroid
  • Like 1
  • 2 tygodnie później...
  • mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...