Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.  Zaznaczę że jestem nowy w temacie MIUI ale staram się szybko uczyć. 

Mam Global Stable 8.0.5.0. Stwierdziłem że zmienię na Global Dev, bo android Mm i nie trzeba mieć odblokowanego bootloadera. No to wrzucam paczkę zip z global devem do głównego katalogu ,  wybieram aktualizacje z zip , no i nie można zweryfikować aktualizacji. Spoko,  domyślalem się że może tak być bo czytałem trochę. No to MiFlash . Ściągam ROM do fastboota , podłączam tel w trybie fastboot ,  klikam Flash no i nieokreślony błąd ,  device locked . 

No i tak. Wszędzie jest napisane że do stable > dev nie trzeba mieć odblokowanego bootloadera. Ale ja wziąłem się mimo wszystko za odblokowanie ,  bo jak mi nie podejdzie dev to już miui polska wsadze. Dostałem zgodę xiaomi, i w miunlock staje na 50%.

No i kolejna sprawa która już wiem,  to to że jedni piszą że bl można odblokować tylko na devie ,  a inni że na im na stable też poszło. Więc co mam zrobić, kiedy nie mogę deva wgrać. ? 

Opublikowano

jak chciales instalowac przez miflash to podlaczales tel w trybie edl?
rom pod fastboot (jak napisales), sterowniki qualckomma i tel w trybie edl podlaczony i powinno poleciec
tak jak w ktoryms (nie pamietam ktorym, ale chyba przyklejony) watek o instalacji romu
no i pamietaj o zaznaczeniu opcji flash all - wyczysci tel z wszystkiego, ale przy takiej zmianie to koniecznosc

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Gdy chciałem przez miflash to podłączałem też w trybie fastboot.

Czylli ROM ten który sciagnale pod fastboot, sterowniki już mam, i podłączyć w trybie edl ?

Flash all to wiadoma sprawa :)

Znalazłem dużo informacji na temaat tego edl, no i nie mogę się połączyć, próbowałem (za pomocą vol+ i - na raz) i za każdym razem tel wchodzi mi w test mode. ;/

Edytowane przez dirtspeed
Opublikowano

Najlepiej w tryb EDL wejść przez konsole. Jeśli masz na komputerze zainstalowane ADB/fastboot to włączasz (jeśli nie to w FAQ jest poradnik jak to zrobić) Przyjmijmy że jeż masz zainstalowane, a więc. Sprawdź najwpierw czy masz włączone Debugowanie USB w opcjach programistycznych. Następnie podpinasz telefon do komputera, włączasz konsole na komputerze i wpisujesz: adb devices a następnie adb reboot edl. Następnie odpalasz MiFlash'a, wybierasz ROM jaki ma być zainstalowany i klikasz refresh, wtedy MiFlash powinien wykryć telefon i klikasz flash. 

PAMIĘTAJ! Po instalacji ROMu przez MiFlash telefon się sam nie zrestartuje ponieważ wgrywasz przed EDL a nie fastboot, po instalacji wyjmujesz kabel od telefonu i wtedy przytrzymujesz przycisk power i czekasz około 5-10 sekund aż się uruchomi.

Jeśli będziesz miał jakieś problemy to zapraszam do tego poradnika: http://en.miui.com/thread-235865-1-1.html Ewentualnie napisz tutaj i postaram się pomóc! :) 

Opublikowano (edytowane)

Dziękuję za odpowiedź, udało mi się wcześniej uruchomić tel w trybie edl za pomocą tego pliku zip z miui.com, flashowanie się skończyło i miałem właśnie pisać czy czekać aż tel się uruchomi sam, czy odłączyć kabel i recznie go uruchomić, ale mnie uprzedziłeś. :)

Rozumiem, że skoro już mam Global Dev, to odblokowanie bootloadera nie powinno być problemem, gdybym kiedyś chciał to zrobić? Zgodę uzyskałem przedwczoraj w nocy :)

Edit: Tel długo się będzie włączał po tym flashowaniu ? juz z 2 minuty wisi na logo mi i mrugają 3 kropeczki powered by android.

Edytowane przez dirtspeed
Opublikowano

Poczekaj jeszcze, jak nie pójdzie rób od nowa według tego http://en.miui.com/thread-235865-1-1.html

1 godzinę temu, dirtspeed napisał:

bo android Mm i nie trzeba mieć odblokowanego bootloadera.

Nie rozumiem, żeby wgrać global stable albo dev nie musisz mieć odblokowanego bootloadera. Odblokowany bt potrzebny jest tylko do instalacji miuipolska albo zrobienia roota 

Opublikowano

Uf, całe szczęście poszło.

Byłem na global stable i chciałem przejść na global dev. Poprzez aktualizacje nie szlo. Miflashem w fastboot nie szło. Dopiero teraz jest ok jak zrobiłem w EDL dzięki Wam.

Druga sprawa, na global stable nie odblokuje bootloadera. Musze miec dev, tak?

Dziekuje za pomoc

Opublikowano
30 minut temu, dirtspeed napisał:

Druga sprawa, na global stable nie odblokuje bootloadera. Musze miec dev, tak?

Z tym jest różnie, niektórym od razu odblokowało na global stable, innym dopiero na china dev poszło. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja mam podobnie jak kolega tylko że nie mogę zainstalować MiFlash. Najnowsze z 2016 wywala błąd przy instalacji (mniej więcej w połowie) a 2015 staje w jednym miejscu 5min, wyskakuje okienko na czerwono o sterowniku, daję zezwól, wyskakuje ponownie, zezwól i stój np. 5min.
Chcę wgrać global dev bo na zwykłym global odblokowanie botloadera staje na 50%.
Mam zainstalowane sterowniki,komputer widzi telefon w każdym trybie. Przez systemowy updater też nie mogę nic zrobić.
Zainstalowala mi się tylko wersja MiFlash Beta 2016 ale ona nie wykrywa telefonu w trybie EDL. Przez fastboot coś tam widzi,(jakieś chińskie krzaczki) ale nie port COM.
Proszę o pomoc bo już nie wiem co jest nie tak.
Rozważam oddanie telefonu sprzedawcy (kupiony 3 dni temu) i wracam na Redmi Note 2 Pro. Tam wszystko było proste.
System Windows 7 64bit, mam też Linux Mint. Może tam coś się da zrobić?

• 1 miesiąc temu...
  • 1 rok później...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...