Green Posted October 27, 2016 Share Posted October 27, 2016 Witajcie, od roku mam Mi4c 3/32 jestem zadowolony ale tak bardzo wchłonęło mnie Xiaomi że myślę nad zmianą telefonu za jakieś 5-6 miesięcy. Zainteresowałem się Mi5 i nowym Mi5s. Jako użytkownik modelu pobocznego od flagowca w sprawach np. aktualizacji do 6.0 czuję się leciutko zniesmaczony. Teraz z innej beczki, czy ktoś miał te dwa telefony i umie porównać ? Nie gram w gry ale dużo korzystam z internetu i czasem pstrykam fotki. Z góry dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted November 1, 2016 Share Posted November 1, 2016 Moim zdaniem Mi5 ma obecnie o wiele lepszy stosunek ceny do jakości. Szczerze mówiąc – nie umiem tak z głowy wskazać żadnej przewagi Mi5s nad Mi5. W szczególności - aparat Mi5s spisuje się gorzej (i nie ma OIS). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gravis Posted November 3, 2016 Share Posted November 3, 2016 Co recenzja to piszą co innego. Mam akurat teraz oba telefony i sam nie wiem na co się zdecydować.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted November 3, 2016 Share Posted November 3, 2016 4 minuty temu, Gravis napisał: Co recenzja to piszą co innego. Mam akurat teraz oba telefony i sam nie wiem na co się zdecydować.. Skoro masz oba, to masz możliwość sprawdzenia porównawczo wielu rzeczy. Skorzystaj W szczególności – podziel się wynikami testów na Forum. Może móglbyś zrobić zdjęcie jakiegoś raczej ciemnego obiektu (albo w cieniu) na tle bardzo jasnego tła? Chodzi o zbadania kontrastu optyki i jej podatności na "zamglenie" wynikające z jasnego światła padającego na obiektyw (np. spoza kadru, choć niekonieczne spoza). Fajne byłaby też jakaś w miarę znormalizowana seria zdjęć dla zbadania skuteczności autofocusa. Jak wygląda grzanie się obu modeli podczas filmowania 4K? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartaspoz Posted November 4, 2016 Share Posted November 4, 2016 Dnia 3.11.2016 o 22:18, latet napisał: Skoro masz oba, to masz możliwość sprawdzenia porównawczo wielu rzeczy. Skorzystaj W szczególności – podziel się wynikami testów na Forum. Może móglbyś zrobić zdjęcie jakiegoś raczej ciemnego obiektu (albo w cieniu) na tle bardzo jasnego tła? Chodzi o zbadania kontrastu optyki i jej podatności na "zamglenie" wynikające z jasnego światła padającego na obiektyw (np. spoza kadru, choć niekonieczne spoza). Fajne byłaby też jakaś w miarę znormalizowana seria zdjęć dla zbadania skuteczności autofocusa. Jak wygląda grzanie się obu modeli podczas filmowania 4K? Świetny pomysł z tym testem aparatów. Autofokus + Jakość HDR, tylko czy ja zdążę do poniedziałku coś wybrać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gravis Posted November 5, 2016 Share Posted November 5, 2016 Zdjęcia z Mi5s są wagowo mniejsze i chyba gorsze. Robione w domu tak pochodziłem popstrykałem. Zastanawia mnie ich waga, jest mniejsza jak zdjęcia Mi5 - może stąd różnice w jakości? Pytanie czy to kwestia oprogramowania czy cu... https://drive.google.com/open?id=0B9vaF6UxWGwOTEJOUGpvcUJwWWc https://drive.google.com/open?id=0B9vaF6UxWGwOVXppUVA2eTRWbm8 Ogólnie Mi5 grzeje się bardziej - metalowe plecki w Mi5s jednak to ciepło rozprowadzają lepiej i nie odczuwa się tego jak w przypadki Mi5. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartaspoz Posted November 6, 2016 Share Posted November 6, 2016 Pytanie jak zdefiniować "lepsze". Faktycznie - Mi5s uchwyca mniej szczegółów, ale to przez mniejszą ilość megapixeli. A nie wydaje się Wam, że w Mi5s kolory są bardziej naturalne no i jest o wiele mniej szumów? Po powiększeniu wielu zdjęć, widać, że Mi5 podbija sobie jasność programowo generując swoisty szum. Aktualnie szukam czegoś na urdziny dla mojej drugiej połówki, ma teraz Xperię Z1 - szumy są tam masakryczne, zdążyłem się na nie już uczulić PS. @Gravis dzięki za zdjęcia, ale nadal nie wiem co kupić Mógłbyś wrzucić jeszcze parę fotek w gorszym oświetleniu? Z góry dzięki! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts