awkob Opublikowano 29 Września 2016 Opublikowano 29 Września 2016 (edytowane) Witam, Dostalem telefon do naprawy od znajomego ktory bawil sie z wgrywaniem romu do tego telefonu. Problem polega na tym ze tez sie az tak na tym nie znam, moja wiedza ograniczala sie do wgrania CM13 na LG90 Do meritum, po przeszpiegowaniu calego internetu nie wiem co zrobic... Telefon jest totalnie zbrickowany, fastboot nie dziala ( volume + i power?) nic sie nie dzieje nigdy, jedynie gdy podlacze kabel usb do laptopa ( powgrywane mi pc suity, sterowniki tez bo podobno w miflash ten telefon wykrywalo ) Teraz w miflash przy podlaczonym USB tez nic nie wykrywa. Nie wiem jakie informacje jeszcze podac ale no, ktos cos pomoze? Edit, aha, gdy podlacze do laptopa to miga non stop czerwona dioda ( download mode? ) Edytowane 29 Września 2016 przez awkob
Morvi Opublikowano 29 Września 2016 Opublikowano 29 Września 2016 Wymuś tryb EDL i Miflashem wgraj nowy ROM Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka EDIT// Tu masz link do EDLa : http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=3394292
luki! Opublikowano 30 Września 2016 Opublikowano 30 Września 2016 Tytuł wątku jest zbyt krótki, lub niedosadnie opisuje poruszany problem. Popraw proszę tytuł, w przeciwnym wypadku wątek zostanie przeniesiony do kosza. Szybciej byś znalazł rozwiązanie problemu przeszukując forum niż zakładając temat i czekać na gotowe... 1
ajgor Opublikowano 30 Września 2016 Opublikowano 30 Września 2016 (edytowane) Masz hardbricka po nieudanym fleshowaniu... cięzko jest stwierdzić czemu to się dzieje, ja tu stawiam że wina kabla, trzeba się dobrać do płyty głównej i zewrzeć dwa punkty i wtedy wejdzie do edl... zabawy troche bo telefon do rozbiórki.... i jeszcze trzeba precyzji aby te dwa malutkie punkciki zewrzeć .. i no i złożyć wszystko do kupy żeby po złożeniu nie zostały jakieś części Przypadłość ma wersja 3/32 ... Tak według moich obserwacji ... i doświadczenia z takimi przypadkami.... Edytowane 30 Września 2016 przez ajgor
Zexon72 Opublikowano 30 Września 2016 Opublikowano 30 Września 2016 (edytowane) 11 minut temu, ajgor napisał: trzeba się dobrać do płyty głównej i zewrzeć dwa punkty i wtedy wejdzie do edl... Żeby zewrzeć data+ i gnd (masę) nie trzeba rozbierać telefonu - wystarczy kabel deep flash 11 minut temu, ajgor napisał: Przypadłość ma wersja 3/32 Nie ma na to żadnej reguły - u mnie na ponad 20 sztuk z ostatnich 10 dni w trybie hard brick 2/3 to akurat wersje 2/16. 11 minut temu, ajgor napisał: Masz hardbricka po nieudanym fleshowaniu... cięzko jest stwierdzić czemu to się dzieje, ja tu stawiam że wina kabla, Flashowanie nie ma tu nic do rzeczy, a tym bardziej kabel - przy poprawnym bootloaderze flashowanie Snapdragona można przerwać w każdej chwili i resecie szyny danych zacząć je od nowa - nie próbujcie tego w domu! Problem leży w pliku bootladera i jego niezgodności z *firehose*.mbm, jaki ostatnio puściło Xiaomi - na szczęście kompolacje global od v8.0.2.0 mają to naprawione... ...reasumując i bez urazu @ajgor sprawdź najpierw dokładnie, co piszesz Edytowane 30 Września 2016 przez Zexon72 1
ajgor Opublikowano 30 Września 2016 Opublikowano 30 Września 2016 Ja miałem same 3/32 być może zbieg okoliczności 8 minut temu, Zexon72 napisał: - nie próbujcie tego w domu! @ajgor Ja to robię w domu ...i nie ma to znaczenia czy to piwnica czy drugie piętro bez urazu ...
musek Opublikowano 30 Września 2016 Opublikowano 30 Września 2016 1 godzinę temu, Zexon72 napisał: Problem leży w pliku bootladera i jego niezgodności z *firehose*.mbm, jaki ostatnio puściło Xiaomi - na szczęście kompolacje global od v8.0.2.0 mają to naprawione... Skoro już zacząłeś temat - możesz go trochę rozwinąć? Używając MiFlash na telefonie z 8.0.2.0 nie ma już takiego ryzyka, jak na wersji 8.0.1.0?
Zexon72 Opublikowano 30 Września 2016 Opublikowano 30 Września 2016 @musek nie powinno się nic dziać, ale 100% nie dam. Nieszczęsny rom v8.0.1.0, który zrobił sporo problemów był na androidzie 6.0 - obecnie V8.0.2.0 jest ponownie na 5.1.1! Nie jestem pewien zachowania się sprzętu na którym wersja z androidem 6.0 działa poprawnie (są takie egzemplarze) zostanie potraktowana tą na 5.1.1 - nie testowałem tego. Generalnie 99% sprzętów wychodzących od mnie ma odblokowany bootloader i xiaomi.eu Reasumując mając wersję Global Stable: x.x.x.x_5.1 update do 8.0.1.0_6.0 - oj! mogą być kłopoty!!! 8.0.1.0_6.0 update do 8.0.2.0_5.1 - zalecam ostrożność! 8.0.1.0_5.1 update do 8.0.2.0_5.1 - powinno pójść bez kłopotów 7.x.x.x_5.1 update do 8.0.2.0_5.1 - powinno pójść bez kłopotów 1
musek Opublikowano 30 Września 2016 Opublikowano 30 Września 2016 @Zexon72 Dzięki za rozwinięcie. Ten ROM 8.0.1.0_6.0 chyba nie był oficjalnie dostępny - pojawił się na en.miui.com dosłownie na chwilę a potem został ze strony ściągnięty. Pewnie wiemy już dlaczego.
Zexon72 Opublikowano 30 Września 2016 Opublikowano 30 Września 2016 (edytowane) @musek dokładnie tak, ale co gorsza poszedł również (na czas jakiś) do kanału OTA - no i się porobiło. Część dystrybutorów (np. banggood) powgrywała bez sprawdzania 8.0.1.0_6.0 do telefonów - zapewne tak, jak robiła dotąd i.... mamy wysyp bricków, syndromu -2% itd, itp po wyjęciu z pudełka. Edytowane 30 Września 2016 przez Zexon72 1
malimalinello Opublikowano 30 Września 2016 Opublikowano 30 Września 2016 Od czwartkowego wieczoru do dzisiaj (wtorek wieczór) męczyłem się z tym flashowaniem. Z różnym skutkiem i efektem robiłem wszystko krok po kroku według wielu poradników (niektóre według mnie nie są dostatecznie dokładne [skróty myślowe, niedopowiedzenia], o czym świadczy liczba osób, które uwaliły telefon - mam na myśli przede wszystkim anglojęzyczne forum MIUI). Chciałbym bardzo serdecznie podziękować wszystkim tym, którzy się zaangażowali w rozwiązanie mojego problemu. Za rady, wskazówki, linki, tłumaczenie krok po kroku (jak chłop krowie na rowie). Dziękuję wszystkim bez wyjątków! Ale najbardziej chciałbym podziękować użytkownikowi @KrzysiekGP, który pomagał mi na forum, jak i w prywatnych wiadomościach. Ba! Nawet zaoferował mi bezpośrednią pomoc i zaprosił mnie do siebie. Dziś u niego byłem, męczyliśmy temat przez 2-3h i nic... Rozbieranie telefonu byłoby ostatecznością, jednak na razie nie wchodziło w grę. Gdy już wróciłem do siebie do domu dostałem telefon z propozycją podjęcia ostatniej próby... KTÓRA SIĘ UDAŁA! Szczegóły niżej. Jak wiecie - otrzymałem telefon z syfiastym MIUI (ok. 95% języka polskiego; co jakiś czas występowały problemy z pracą telefonu z dwiema kartami sim - problem z logowaniem do sieci; aparat; występujące resety telefonu). Bootloader jest zablokowany, co było istotną przeszkodą w ratowaniu telefonu, który był już praktycznie zbrickowany. PORADNIK DOTYCZY SYTUACJI, GDZIE TELEFON NIE JEST WYKRYWANY PRZEZ ADB (UNAUTHORIZED, DEVICE ERROR, etc.), KOMPUTER NIE WIDZI TELEFONU JAKO RELINK LUB QUALCOMM, W MIFLASH WYSTEPUJĄ BŁĘDY TYPU - ERROR, URZĄDZENIE JEST ZABLOKOWANE, NIE MOŻNA PRZEPROWADZIĆ FLASHOWANIA. 1. Usuwamy Mi PC Suite (ja odinstalowałem za pomocą Ccleanera i wyczyściłem komputer za pomocą tego programu). 2. Ściągamy CHIŃSKĄ WERSJĘ MI PC SUITE!!!!!!!!!! http://zhushou.xiaomi.com 3. Instalujemy program. 4. Włączamy telefon przytrzymując przycisk POWER i VOL+ jednocześnie. Telefon wchodzi w tryb recovery (na ekranie wyświetla się telefon z odłączonym kabelkiem). 5. Włączamy program Mi PC Suite. 6. Podłączamy telefon w trybie recovery do komputera. 7. Powinno wyskoczyć nam w programie, że wyszukiwana jest jakaś aktualizacja. Program wyświetli, że jest dostępna i ją pobieramy (ponad 1 gb). 8. Gdy aktualizacja dojdzie do 50% telefon się zresetuje i zacznie flashować. Pozostałe 50% aktualizacji szybciej się pobierze. 9. Gdy wszystko się pobierze i sflashuje to telefon powinien się zresetować i powinno pojawić się okno z wyborem języka. Do wyboru są różne odmiany angielskiego, chińskiego, rosyjski, indonezyjski itp. JĘZYKA POLSKIEGO NIE MA. Później wybieramy lokalizację - Polski nie ma, ja wybrałem Hiszpanię. Dodam, że są Google Apps (w pełni funkcjonalne). Nie ma chińskiego marketu ani innych bajerów od Chińczyków. 10. Cieszymy się telefonem:)) BTW. wstawiam oryginalny post (265#) z tego wątku http://en.miui.com/thread-235865-27-1.html (post nr 265, strona 27). " I'd like to share my situation & the approach to overcome.1. My situation.* When I flashed the ROM, my PC was hung. Then, my Note 3 Pro was bricked. It looped in Mi logo.* Tried to turn off the phone, press Vol- & Vol+ to go to Download Mode didn't work. It stilled looped in Mi Logo screen.* Tried to go to Fastboot Mode by pressing Vol- & Power & hoped that re-flashing the stock China ROM could resolve the issue but failed again. This approaches need to unlock boot-loader.2. My approach.* TU JEST BŁĄD, BO CHODZI O PRZYCISK POWER I VOL+ Turn the phone to Recovery Mode by pressing Vol- & Power.* Install the newest chinese Mi PC Suite (http://zhushou.xiaomi.com) into PC.* Connect the phone & the PC by cable. Let Mi PC Suite do the rest hard work. It will download the stock chinese newest ROM & recover your Note 3 Pro automatically." Osoby które miały ten sam problem co ja - polecam spróbować. @m.mietek, do dzieła! @KrzysiekGP, jeszcze raz bardzo dziękuję, kłaniam się nisko!!!! W życiu nie spotkałem jeszcze tak zakręconej i zafascynowanej osoby tematem komputerów i elektroniki. Typowy grzebacz-pasjonat! Bardzo Ci dziękuję! Wpadnę niedługo z flaszką, tak jak obiecałem! EDIT: od siebie dodam, że w najbliższym czasie wysyłam prośbę o odblokowanie bootloadera. Gdy dostanę zgodę i go odblokuję, to dopiero wtedy wezmę się za wgrywanie innych softów. Innym polecam to samo. ZABLOKOWANY BOOTLOADER BARDZO OGRANICZA MOŻLIWOŚCI RATOWANIA TELEFONU GDY IDZIE COŚ NIE TAK! A tak wygląda ten soft: Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk Wysłane z mojego Xiaomi Redmi Note 3 Pro za pomocą Tapatalka
musek Opublikowano 30 Września 2016 Opublikowano 30 Września 2016 @Zexon72 Z tym, że załapało się na OTA, to jest MEGA słabe. No ale kolejny raz potwierdza się podejście, że nie warto instalować aktualizacji od razu, tylko wstrzymać się kilka dni. 1
Rekomendowane odpowiedzi