Kamil10p Opublikowano 13 Stycznia 2014 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Witam, jaki kernel jest w miui v5 dla Hongmi? Stock czy custom?
Acid Opublikowano 13 Stycznia 2014 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Normalny stock. Nie ma innych dla Hongmi. Wysłane z mojego MI 2
latet Opublikowano 13 Stycznia 2014 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Hong Mi może nagrywać w trybie 2WCR - nie jestem pewny, ale to może być w niezgodzie z twierdzeniem, że ma "normalny stock".
Kamil10p Opublikowano 17 Stycznia 2014 Autor Opublikowano 17 Stycznia 2014 Już wiem z czego wynika cięcie się gier 2d na hongmi - to wina zarządcy procesora. Moje pytanie więc brzmi - jaki kernel polecacie?
michu1210 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Up. Obawiam się, że nie mamy zbyt dużego wyboru Chlast z RR:-)
Acid Opublikowano 17 Stycznia 2014 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Już wiem z czego wynika cięcie się gier 2d na hongmi - to wina zarządcy procesora. Moje pytanie więc brzmi - jaki kernel polecacie? To sobie zmień governora. Przecież domyślny kernel ma chyba kilka podstawowych. Z pamięci: interactive, ondemand, performance, conservative. Ustaw performance na czas grania.
Kamil10p Opublikowano 17 Stycznia 2014 Autor Opublikowano 17 Stycznia 2014 Baterie żre wtedy ale wystarczy ustaeic w set cpu na stale 0.5 ghz i działa plynnie, tylko jak ustawić żeby profil działał podczas gdy aplikacja jest otwarta a nie tylko przez chwilę.
latet Opublikowano 18 Stycznia 2014 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Baterie żre wtedy ale wystarczy ustaeic w set cpu na stale 0.5 ghz i działa plynnie, tylko jak ustawić żeby profil działał podczas gdy aplikacja jest otwarta a nie tylko przez chwilę. Może tym: https://play.google.com/store/apps/deta ... sCPU&hl=pl - używam „od zawsze” - prosty, przejrzysty, nie przekombinowany i po prostu... działa. Inna rzecz to wybór zarządcy. W głowie się kręci od ich ilości (pomnozonych przez liczbę I/O schedule-rów), trochę testowałem, ale zwykle nie widzę żądnych różnic - co najwyżej w statystykach CPU-Spy https://play.google.com/store/apps/deta ... uspy&hl=pl widać mniejszy lub większy udział częstotliwości pośrednich - między minimalną a max, co ja interpretuję jako objaw pozytywny (dużo pośrenich) - choć niekoniecznie w grach...
Kamil10p Opublikowano 18 Stycznia 2014 Autor Opublikowano 18 Stycznia 2014 Używałem tego, dla mnie najlepsza aplikacja byłaby taka, w której mógłbym stworzyć profil, który włączył by się na czas odpalenia gry.
latet Opublikowano 18 Stycznia 2014 Opublikowano 18 Stycznia 2014 To sobie zmień governora. Przecież domyślny kernel ma chyba kilka podstawowych. Z pamięci: interactive, ondemand, performance, conservative. Ustaw performance na czas grania. W RedRice MIUI 5 Stable PL domyślny jest governor o nazwie Hotplug. Nie znałem go wcześniej, ale z tego co widzę w wykresach statystyk CPU, to zachowuje się on podobnie do znanego governora SmartassV2, czyli całkiem sensownie. System działa płynnie, responsywnie i przyjemnie. Potem jeszcze raz sprawdzę te zacięcia w grach 2D z różnymi governorami.
Acid Opublikowano 19 Stycznia 2014 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Spróbuj Interactive w grach. Ten governor jest napisany pod wydajność dlatego, że szybko podnosi freq dla CPU i potem ma pewny delay utrzymujący daną częstotliwość chwilę po zmniejszeniu obciążenia poniżej progu. W interfejsie UI daje to płynność ponieważ CPU jest chwilę utrzymywane na wyższej częstotliwości i w razie gdyby znowu obciążenie wzrosło (w skutek np. przesuwania ekranu) CPU nie musi ponownie skakać z niższej na wyższą. Innymi słowy w grach (a tam obciążenie jest zmienne) może zwiększyć płynność bo procesor częściej będzie w wyższej częstotliwości. Oczywiście zmiany freq (częstotliwość ale piszę krócej freq bo szybciej ...) CPU są mierzone w milisekundach ale nawet to może powodować przycięcia. Natomiast ondemand nie jest tak wydajny jak interactive ale oszczędniejszy na baterii bo on szybko zmniejsza freq do jak najniższego poziomu w razie zmniejszenia obciążenia. Choć też tu zdania są podzielone bo częste zmiany freq powodują większe użycie baterii. A performance governor utrzymuje wszystkie rdzenie CPU na max więc on jest najlepszy do gier (no ale najgorszy jeśli chodzi o baterię).
MasaMasen Opublikowano 19 Stycznia 2014 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Mam pytanie: czy governor da się zmienić z poziomu telefonu czy trzeba mieć jakiś program do tego? Jeżeli to głupie pytanie to wybaczcie, ale nie znam się na tym...
Acid Opublikowano 19 Stycznia 2014 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Trickster Mod z Google Play i jedziesz. Wysłane z mojego MI 2
latet Opublikowano 19 Stycznia 2014 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Trickster Mod z Google Play i jedziesz. Jak dla mnie to zbyt wypasiony (= przerażający). Za dużo kombinacji opcji - więc testowanie ich może trwać latami. Wolę więc duuuuuuuużo prostszy: https://play.google.com/store/apps/deta ... sCPU&hl=pl gdzie ustawia się tylko CPU-min, CPU-max, zarządcę i I/O sch. Spróbuj Interactive w grach. Ten governor jest napisany pod wydajność dlatego, że szybko podnosi freq dla CPU i potem ma pewny delay utrzymujący daną częstotliwość chwilę po zmniejszeniu obciążenia poniżej progu. W interfejsie UI daje to płynność ponieważ CPU jest chwilę utrzymywane na wyższej częstotliwości i w razie gdyby znowu obciążenie wzrosło (w skutek np. przesuwania ekranu) CPU nie musi ponownie skakać z niższej na wyższą. Innymi słowy w grach (a tam obciążenie jest zmienne) może zwiększyć płynność bo procesor częściej będzie w wyższej częstotliwości. Oczywiście zmiany freq (częstotliwość ale piszę krócej freq bo szybciej ...) CPU są mierzone w milisekundach ale nawet to może powodować przycięcia. Natomiast ondemand nie jest tak wydajny jak interactive ale oszczędniejszy na baterii bo on szybko zmniejsza freq do jak najniższego poziomu w razie zmniejszenia obciążenia. Choć też tu zdania są podzielone bo częste zmiany freq powodują większe użycie baterii. A performance governor utrzymuje wszystkie rdzenie CPU na max więc on jest najlepszy do gier (no ale najgorszy jeśli chodzi o baterię). Dzięki wielkie. Rzadko można przeczytać konkrety o tym, jak dokładnie działają governory. A czy jesteś w stanie napisać parę słów na temat zarządcy hotplug - który jest defaultowy w MIUI5 PL dla Red Rice? No, ale governor to jeszcze nie pełnia szczęścia - trzeba jeszcze do niego dobrać I/O schedullera i tutaj to już wymiękam całkowicie (tzn. robiłem różne testy, ale żadnych różnic nie wykryłem). W RedRice defaultowy jest niejaki "cfq". Natomiast Smartass2 w NeoV zawsze czytałem, że dobry jest sio i taki też stosowałem. Na tym moja wiedza o I/O scheduller się kończy. ----------------------- EDIT: Zapuściłem właśnie Antutu na RedRice z różnymi zarządcami. Z "performance" oraz z "ondemand" wyniki są 2x gorsze niż z "hotplug", chociaż wg statystyk CPU, we wszystkich 3 przypadkach przez cały czas trwania testu częstotliwość jest utrzymana na max. (1508 MHz). Może tylko na hotplug działają oba rdzenie? ----------------------- EDIT 2: Tak wygląda statystyka CPU po paru minutach gry 2D (Hill Climb Racing) na zarządcy ondemand, na który gra wyraźnie „szarpie”: a tak wygląda po paru minutach tej samej gry na zarządcy hotplug, na którym gra działa o wiele lepiej (choć jak widać na wykresie - udział max. częśtotliwości jest mniejszy - jak to wyjaśnić?) I tak samo jak na "hotplug" gra działa na na "performance", wykresu nie wklejam, bo wiadomo jaki jest.
rfc Opublikowano 20 Stycznia 2014 Opublikowano 20 Stycznia 2014 Zbadałem trochę temat z tnącymi się grami 2d (w moim przypadku Impossible Game). Problem jest następujący, mediaserver zabiera dużo cpu przy odtwarzaniu dźwięku (działa na tym samym rdzeniu co gra, przez co zostaje za mało mocy na resztę obliczeń, 3 pozostałe rdzenie nie biorą udziału). Wyłączając muzykę i dźwięki, gra chodzi 100% płynnie, w przeciwnym wypadku nieźle tnie. Teraz co dalej, podłączając do telefonu jakieś słuchawki czy wieżę, gra dalej tnie (z włączonym dźwiękiem). Jednak w takim połączeniu i wyłączeniu w opcjach MI Sound (dirac) gra chodzi 100% płynnie. Niestety po odłączeniu słuchawek, gra znowu tnie (tak jakby ten MI Sound działał wtedy cały czas, bez względu na ustawienia, których również nie da się zmienić bez podłączonych słuchawek, zmiana przy podłączonych słuchawkach nie wpływa na działanie bez nich). Jest gdzieś błąd w sofcie albo coś (mam wersję MIUI V5 Stable na RedRice).
latet Opublikowano 20 Stycznia 2014 Opublikowano 20 Stycznia 2014 Dzięki RFC, bardzo ciekawe. A jak sprawdzasz na ilu rdzeniach działa dana aplikacja i jej procesy składowe?
rfc Opublikowano 20 Stycznia 2014 Opublikowano 20 Stycznia 2014 Nie widziałem tego dokładnie (co do rdzenia), ale po proporcjach tak mi się wydaje. Obserwacje prowadziłem na show cpu usage z trybu deweloperskiego (po polsku może się to trochę różnić). Tak czy inaczej problem objawia się tak jak opisywałem. Próbowałem wyłączać wszystkie filtry audio z pliku /system/etc/audio_effects.conf, ale to nic nie dało. Jak będę miał więcej wolnego czasu to coś jeszcze pokminię, bo rozwiązania w necie nie widać.
Kamil10p Opublikowano 21 Stycznia 2014 Autor Opublikowano 21 Stycznia 2014 Potwierdzam, wyłączenie dźwięku pomaga. Może warto napisać wiadomość do xiaomi żeby poprawili to w kolejnym sofcie? PS: Trzymam kciuki.
Endriu Opublikowano 21 Stycznia 2014 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Podajcie przykład wymagającej gry z cięciem i bez po wyłączeniu dźwięku, przetestuję ?
Kamil10p Opublikowano 22 Stycznia 2014 Autor Opublikowano 22 Stycznia 2014 Wszystkie gry chodzą lepiej bez dźwięku...
Endriu Opublikowano 22 Stycznia 2014 Opublikowano 22 Stycznia 2014 No dobra, ale np. Cordy 2 czy Rayman chodzą normalnie z dźwiękiem
Kamil10p Opublikowano 22 Stycznia 2014 Autor Opublikowano 22 Stycznia 2014 Dodam, że samo wyłączenie diract sound na słuchawkach nie pomaga i hill climb racing dalej tnie. Dopiero wyłączenie dźwięku pomaga.
Endriu Opublikowano 22 Stycznia 2014 Opublikowano 22 Stycznia 2014 Jak konkretnie mam to przetestować Podłączam słuchawki, wyłączam dirac i co jeszcze ?
latet Opublikowano 22 Stycznia 2014 Opublikowano 22 Stycznia 2014 Dodam, że samo wyłączenie diract sound na słuchawkach nie pomaga i hill climb racing dalej tnie. Dopiero wyłączenie dźwięku pomaga. Przy jakim zarządcy tak masz?
rfc Opublikowano 22 Stycznia 2014 Opublikowano 22 Stycznia 2014 Jak konkretnie mam to przetestować Podłączam słuchawki, wyłączam dirac i co jeszcze ? U mnie tyle wystarcza, zużycie procesu Mediaserver spada wtedy prawie do zera. Zawsze możesz wyłączyć dźwięk w grze (u mnie wyciszenie z poziomu telefonu nic nie daje). Mam miui v5 stable. Dodam, że testowałem różnych zarządców, z różnymi ustawieniami i na głośniku było różnie, ale nigdy idealnie. Słuchawki lub bez dźwięku - płynność na najwyższym poziomie.
Kamil10p Opublikowano 22 Stycznia 2014 Autor Opublikowano 22 Stycznia 2014 Jakaw aplikacją sprawdzasz zużycie procesora przez mediaserwer? Ja testowałem na hotplug.
rfc Opublikowano 22 Stycznia 2014 Opublikowano 22 Stycznia 2014 Opcje programistyczne -> pokaż zużycie cpu albo coś takiego (nie używam polskiego tłumaczenia).
Kamil10p Opublikowano 28 Stycznia 2014 Autor Opublikowano 28 Stycznia 2014 Komenda renice służy do zmiany priorytetu aplikacji tylko coś mi nie wychodzi bo priorytet pozostaje taki sam, a wklepuje to: su renice -r 1 priority pids com.fingersoft.hillclimb
Rekomendowane odpowiedzi