Skocz do zawartości
  • 0

[laik laikom] Zaawansowane ustawienia wi-fi

Pytanie

Opublikowano

Witam,

Bawię się Androidem od lat, ale dopiero dziś zrozumiałem, co oznaczają poszczególne tryby w zaawansowanych ustawieniach wi-fi. Może jestem mało rozgarnięty :oops: ale jest też druga możliwość – polskie tłumaczenie tych opcji jest nieco mylące (olśnienia doznałem dopiero po przełączeniu języka systemu na angielski). Podejrzewam więc, że nie jestem jedynym wprowadzonym w błąd, stąd pomysł na napisanie tego postu.

W "czystym" Androidzie (4.4) wygląda to po polsku tak:

Nie wyłączaj Wi-Fi w trybie uśpienia

• zawsze

• tylko, gdy podłączony

• nigdy (zwiększa zużycie danych)

Jednak dopiero dzięki wersji angielskiej widać o co chodzi:

Keep Wi-Fi on during sleep

• always

• only when plugged in

• never (increases data usage)

Zwłaszcza druga opcja – całe lata myślałem, że "podłączony" oznacza tutaj połączony do konkretnej sieci Wi-Fi. Dziś do mnie dotarło, że chodzi o podłączenie do ładowarki :D

W polskim MIUI przetłumaczono to lepiej:

Wi-Fi w trybie uśpienia:

• zawsze

• tylko, gdy podłączony

• nigdy (zwiększa zużycie danych)

ale byłoby idealnie, gdyby dopisać "do ładowarki" przy drugiej pozycji.

Bardzo chciałbym się dowiedzieć jak dokładnie działa opcja Minimalizuj zużycie baterii po włączeniu Wi-Fi. Zwłaszcza jakie są minusy jej stosowania, bo zapewne jakieś są.

Dzięki.

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
Jadnak pragnę zauważyć że przynajmniej u mnie średnio ta funkcja działa (bardzo często łączy się wifi w trybie uśpienia).

Myślę, że wytłumaczenie jest proste – coś (jakiś proces, usługa) na chwilę telefon ze stanu uśpienia wybudza – no i wtedy to ustawienie dla Wi-Fi po prostu nie obowiązuje.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...