Bawię się Androidem od lat, ale dopiero dziś zrozumiałem, co oznaczają poszczególne tryby w zaawansowanych ustawieniach wi-fi. Może jestem mało rozgarnięty ale jest też druga możliwość – polskie tłumaczenie tych opcji jest nieco mylące (olśnienia doznałem dopiero po przełączeniu języka systemu na angielski). Podejrzewam więc, że nie jestem jedynym wprowadzonym w błąd, stąd pomysł na napisanie tego postu.
W "czystym" Androidzie (4.4) wygląda to po polsku tak:
Nie wyłączaj Wi-Fi w trybie uśpienia
• zawsze
• tylko, gdy podłączony
• nigdy (zwiększa zużycie danych)
Jednak dopiero dzięki wersji angielskiej widać o co chodzi:
Keep Wi-Fi on during sleep
• always
• only when plugged in
• never (increases data usage)
Zwłaszcza druga opcja – całe lata myślałem, że "podłączony" oznacza tutaj połączony do konkretnej sieci Wi-Fi. Dziś do mnie dotarło, że chodzi o podłączenie do ładowarki
W polskim MIUI przetłumaczono to lepiej:
Wi-Fi w trybie uśpienia:
• zawsze
• tylko, gdy podłączony
ale byłoby idealnie, gdyby dopisać "do ładowarki" przy drugiej pozycji.
Bardzo chciałbym się dowiedzieć jak dokładnie działa opcja Minimalizuj zużycie baterii po włączeniu Wi-Fi. Zwłaszcza jakie są minusy jej stosowania, bo zapewne jakieś są.
Pytanie
latet
Witam,
Bawię się Androidem od lat, ale dopiero dziś zrozumiałem, co oznaczają poszczególne tryby w zaawansowanych ustawieniach wi-fi. Może jestem mało rozgarnięty
ale jest też druga możliwość – polskie tłumaczenie tych opcji jest nieco mylące (olśnienia doznałem dopiero po przełączeniu języka systemu na angielski). Podejrzewam więc, że nie jestem jedynym wprowadzonym w błąd, stąd pomysł na napisanie tego postu.
W "czystym" Androidzie (4.4) wygląda to po polsku tak:
Nie wyłączaj Wi-Fi w trybie uśpienia
• zawsze
• tylko, gdy podłączony
Jednak dopiero dzięki wersji angielskiej widać o co chodzi:
Keep Wi-Fi on during sleep
• always
• only when plugged in
• never (increases data usage)
Zwłaszcza druga opcja – całe lata myślałem, że "podłączony" oznacza tutaj połączony do konkretnej sieci Wi-Fi. Dziś do mnie dotarło, że chodzi o podłączenie do ładowarki
W polskim MIUI przetłumaczono to lepiej:
Wi-Fi w trybie uśpienia:
• zawsze
• tylko, gdy podłączony
ale byłoby idealnie, gdyby dopisać "do ładowarki" przy drugiej pozycji.
Bardzo chciałbym się dowiedzieć jak dokładnie działa opcja Minimalizuj zużycie baterii po włączeniu Wi-Fi. Zwłaszcza jakie są minusy jej stosowania, bo zapewne jakieś są.
Dzięki.
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi