Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

posiadam Redmi 3.

Kupiłem go z wgranym MIUI Polska w wersji 6.4.21 (rozwojowa). Chcę wgrać jakąś wersję stabilną.

Możecie polecić mi, która będzie najlepsza? Wdaje mi się, że wszystko jest odblokowane, ponieważ w opcjach mogę zainstalować aktualizację z Xiaomi.eu, czy z pliku.zip oraz uruchomić recovery.

Dodaję w załącznikach zdjęcie.

Proszę również o informację czy jak ściągę system w pliku .zip to mogę go zainstalować przez opcję "Zainstaluj aktualizację z pliku .zip"

Dzięki za pomoc.

20160903_124214.jpg

20160903_124221.jpg

Opublikowano

Nie ukrywam, że jestem zielony w tym dlatego mógłby ktoś podesłać konkretny plik i napisać czy na pewno będzie wszystko ok jak wrzucę system na kartę SD i następnie zainstaluję przez opcję: " Zainstaluj aktualizację z pliku .zip"

Opublikowano
13 minut temu, gabdziol napisał:

Nie ukrywam, że jestem zielony w tym dlatego mógłby ktoś podesłać konkretny plik i napisać czy na pewno będzie wszystko ok jak wrzucę system na kartę SD i następnie zainstaluję przez opcję: " Zainstaluj aktualizację z pliku .zip"

Te ekrany które wrzuciłeś nie dają pewności że masz wszystko odblokowane. Jak po kliknięciu "uruchom w recovery" telefon uruchomi się w twrp to będzie znaczyło że tak. Najlepiej rom instalować od razu z poziomu twrp nie updatera. Ostatni rom stable xiaomi.eu masz tu: https://www.androidfilehost.com/?fid=24591000424961218 a dev tu: https://www.androidfilehost.com/?fid=24694152805484168 Ja bym wybrał nowszy czyli dev.

Opublikowano
2 minuty temu, bergmen napisał:

nie musisz robic wipe.

Ok, czyli wgram rom na kartę. Następnie wejdę do TWRP i od razu install i wybieram plik .zip z systemem.

Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, FromWP napisał:

Te ekrany które wrzuciłeś nie dają pewności że masz wszystko odblokowane. Jak po kliknięciu "uruchom w recovery" telefon uruchomi się w twrp to będzie znaczyło że tak. Najlepiej rom instalować od razu z poziomu twrp nie updatera. Ostatni rom stable xiaomi.eu masz tu: https://www.androidfilehost.com/?fid=24591000424961218 a dev tu: https://www.androidfilehost.com/?fid=24694152805484168 Ja bym wybrał nowszy czyli dev.

możesz podać jakiś wcześniejszy rom? Te nie działają :/

Wszedłem do TWRP. następnie WIPE> Advance WIPE i zaznaczyłem wszystko poza Interal Storage i SD Card. Następnie Install > wybrałem .zip i tutaj niby instaluje, ale w pewnym momencie wyłącza się telefon i uruchamia w TWRP.

Może coś robię źle?

Dochodzi do tego momentu i resetuje telefon.

20160903_164311.jpg

Edytowane przez gabdziol
Opublikowano

Daj jeszcze raz instal zip. Po rozpakowaniu powinien się zresetować. Ale 3S ma modzony twrp i trzeba go "popchnąć ręcznie"

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Nie bardzo wiem co tam można źle zrobić i dlaczego nie działa. Nie pamiętam jak to jest po instalacji, czy uruchamia się w systemie, czy w twrp i trzeba reboot to system wybrać bo dawno tego nie robiłem. Ale jak wyczyściłeś system a nie zainstalowało ci nowego romu to może być problem. Może ktoś kto pamięta jak to po instalacji w twrp powinno się uruchomić.

Opublikowano
Przed chwilą, FromWP napisał:

Nie bardzo wiem co tam można źle zrobić i dlaczego nie działa. Nie pamiętam jak to jest po instalacji, czy uruchamia się w systemie, czy w twrp i trzeba reboot to system wybrać bo dawno tego nie robiłem. Ale jak wyczyściłeś system a nie zainstalowało ci nowego romu to może być problem. Może ktoś kto pamięta jak to po instalacji w twrp powinno się uruchomić.

Próbowałem instalować oba roma z linków, kóre podałeś, to samo. Ściągnąłem i zainstalowałem 7.5.1 i również to samo, po instalacji wchodzi do TWRP :/ Może to nie ten rom chociaż mam Redmi 3, więc powinno być ok.

Mogłem zrobić Backup, ale człowiek mądry po szkodzie. Orientuje się, ktoś co zrobić? :/

Opublikowano
1 minutę temu, gabdziol napisał:

Próbowałem instalować oba roma z linków, kóre podałeś, to samo. Ściągnąłem i zainstalowałem 7.5.1 i również to samo, po instalacji wchodzi do TWRP :/ Może to nie ten rom chociaż mam Redmi 3, więc powinno być ok.

Mogłem zrobić Backup, ale człowiek mądry po szkodzie. Orientuje się, ktoś co zrobić? :/

Podałem ci linki do romów Redmi3, bo pisałeś że taki masz. Może masz Redmi note 3? Zakładam że wiesz jaki masz telefon. W najgorszym razie pozostanie ci instalacja romu fastboot Miflashem.

Opublikowano (edytowane)

Na 100% mam Redmi 3 (kupiłem go tacie ok. 7-8 miesięcy temu). Narzekał, że coś gubi zasięg. Chciałem zmienić na nowszy, bo myslałem, że pomoże.

Może być przyczyną to, że jest 33% baterii? (Chociaż szczerze wątpię, że to ma jakiś wpływ.)

Możesz powiedzieć jak wgrać system przez fastbot? Bo chyba nie wymyślę nic innego :/

20160903_171402.jpg

Edytowane przez gabdziol
Opublikowano (edytowane)

Cały poradnik z linkami masz  w dziale Redmi3 Kompendium wiedzy tego forum (trochę tego jest), napisałeś posta w dziale Redmi3s.

A nie przerywasz przypadkiem tej instalacji bo po tym screenie który wkleiłeś z twrp powinien się zrestartować i potem sama instalacja trwa co najmniej ze 30 minut.

Edytowane przez FromWP
Opublikowano

Może masz w tym twrp ustawioną symulację instalacji, a nie instalację, chyba była taka opcja ale już nie pamiętam, a nie mam jak sprawdzić bo nie mam teraz twrp.

Opublikowano (edytowane)

Nie widzę nigdzie takiej opcji. Nie mam pojęcia co już robić. Brakuje mi pomysłów. Wgrywanie przes fastboot jest w miarę bezpieczne?

Znalazłem opcję symulacji. Nie jest włączona... Podładuję baterię, bo może dlatego, że jest to 30% to resetuje.

Edytowane przez gabdziol
Opublikowano

Jak masz kompa z win64 bit i wszystko zrobisz dobrze to rownie bezpieczne jak przez twrp. Tylko stracisz wszystkie dane. Niepotrzebnie wipowałeś system. Z reguły wystarczy cache i dalvik/art a i to nie jest konieczne jak wgrywasz nowszy rom na starszy. No i jeszcze musisz wybrać odpowiedni rom bo romów xiaomi.eu fastboot nie ma. 

A może masz jakieś złe twrp? Napisz jak to się zgłasza, najnowsze możesz wgrać z poziomu tego co masz z pliku img

Opublikowano (edytowane)

Robiłem według poradnik, a tam niestety było napisane żeby zostawić Internal Storage i SD card.  Możesz podesłać link, gdzie jest wszystko opisane?

Mam Win x64. Poczekam jeszcze jak naładuje się bateria. Ale chyba nie pozostaje nic innego jak wgranie przez fastboot. Wykonywałem już te czynności przy Galaxy S3, jednak tam nie było takich problemów.

A jeżeli ktoś by mi podesłał plik Bacukpu i wgrałbym go u siebie to jest szansa, że by działało?

Edytowane przez gabdziol
Opublikowano
4 minuty temu, gabdziol napisał:

Robiłem według poradnik, a tam niestety było napisane żeby zostawić Internal Storage i SD card.  Możesz podesłać link, gdzie jest wszystko opisane?

Mam Win x64. Poczekam jeszcze jak naładuje się bateria. Ale chyba nie pozostaje nic innego jak wgranie przez fastboot. Wykonywałem już te czynności przy Galaxy S3, jednak tam nie było takich problemów.

A jeżeli ktoś by mi podesłał plik Bacukpu i wgrałbym go u siebie to jest szansa, że by działało?

Mało prawdopodobne, a jeśli nawet to miałbyś czyjeś dane. Wszystko jest opisane w poradniku który ci podlinkowałem. Jak będziesz miał wątpliwości to pisz na prw

• mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...