marglcia Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Opublikowano 31 Sierpnia 2016 (edytowane) Witam, Niestety w moim redmi 3s prime, mam go od tygodnia (MIUI 7 Global - zaktualizowałam przez OTA z 7.5.8.0 do 7.5.9.0 Malmide, Android 6.01) nic nie widzę na wyświetlaczu w słoneczny dzień. Ostatnio miałam problem na rowerze, ale dziś to już masakra - na telefonie nic nie widać nawet w cieniu! Zdjęłam folię 3MK shield - było odrobinę lepiej bo widziałam zarysy ikonek Jestem załamana - telefon jest dosłownie bezużyteczny w słoneczne dni - nie widzę kto dzwoni, nie mogę napisać sms'a.... szok.... Podczas zakupu kierowałam się opiniami na youtube, że wyświetlacz dobrze radzi sobie w rożnych warunkach oświetleniowych - w opisie telefonu można przeczytać " Bez względu na ostrość oświetlenia, będziesz widzieć wszystko wyraźnie na ekranie swojego telefonu. " Nie spodziewałam się super jakości w tej cenie, ale ten ekran jest dużo gorszy niż mój stary samsung ace 2.... Jedynie co mi przychodzi do głowy, że może można coś gdzieś ustawić - sprawdzić czujnik? Koledzy proszę o jakieś sugestie? Poniżej moje ustawienie jasności - zmieniałam na max - ale widoczność również była beznadziejna.... Edytowane 31 Sierpnia 2016 przez marglcia
marglcia Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Dziękuję cincin27! Teraz sprawdziłam z wyłączonym automatycznym poziomem jasności i nawet jak mam ustawiony w połowie to ekran jest widoczny - myślałam, że musi być własnie właczony aby się dostosował do oświetlenia... Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc
FromWP Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Opublikowano 31 Sierpnia 2016 1 godzinę temu, marglcia napisał: Teraz sprawdziłam z wyłączonym automatycznym poziomem jasności i nawet jak mam ustawiony w połowie to ekran jest widoczny Może to jakaś wada twojego egzemplarza. W pełnym słońcu nawet jak jest ustawiona automatyczna jasność na 50% to ekran powinien być maksymalnie podświetlony. Zainstaluj ze sklepu play Samouczek Miuipolska, (tak czy inaczej może ci się przydać w poznawaniu miui) i tam masz zakładkę Diagnostyka urządzenia. To uruchamia taki wewnętrzny program testowy w którym można sprawdzić poprawność działania między innymi czujnika światła (optical sensor) i czujnika zbliżeniowego (proximity sensor) który u ciebie też chyba nie działa prawidłowo.
marglcia Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 31 Sierpnia 2016 na automatycznym dostrajaniu jasności nic nie widać - jak go wyłączyłam to na 50% jest ok ale zrobiłam testy i załączam screeny - nic się nie dzieje - mam coś zrobić z tym telefonem podczas tych testów? (testy wibry czy kolorów to wiadomo, ale w tych testach próbowałam przysłonić ekran - oddalić itp., ale żadnych zmian?
FromWP Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Opublikowano 31 Sierpnia 2016 3 minuty temu, marglcia napisał: na automatycznym dostrajaniu jasności nic nie widać - jak go wyłączyłam to na 50% jest ok ale zrobiłam testy i załączam screeny - nic się nie dzieje - mam coś zrobić z tym telefonem podczas tych testów? (testy wibry czy kolorów to wiadomo, ale w tych testach próbowałam przysłonić ekran - oddalić itp., ale żadnych zmian? Zmiany powinny być, znaczy te dwa sensory u ciebie nie działają. Teraz trzeba by tylko sprawdzić czy to wina romu, czy są fizycznie uszkodzone, niestety podejrzewał bym tą drugą opcję.
marglcia Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 31 Sierpnia 2016 ooo kuurcze czyli przydałoby się najpierw przetestować na innym romie? rozumiem, że jednak dobrze myślałam, że w trybie automatycznego dopasowania jasności widoczność powinna być b.dobra? a odhaczając automat wymuszam na telefonie większą ostrość na stałe? jeżeli to fizyczne uszkodzenie przeraża mnie wysyłka do chin ehhh ...
FromWP Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Przed chwilą, marglcia napisał: jeżeli to fizyczne uszkodzenie przeraża mnie wysyłka do chin ehhh ... To ja bym zaczął od zainstalowania romu global dev, co możesz chyba zrobić sama w miarę szybko. To powinno wyglądać mniej więcej tak:
marglcia Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 31 Sierpnia 2016 (edytowane) zrestartowałam telefon czujnik zbliżeniowy zadziałał.... ale czujnik światła nadal nic się nie zmienia... 0.0 nie zmienia się nawet jak całkowicie zasłonie i odsłonie czujnik.... na razie napiszę do mojego sprzedawcy - kupiłam na allegro w Xon Technology i zobaczę co mi odpiszą... dzięki za pomoc i wyjaśnienia Edytowane 31 Sierpnia 2016 przez marglcia
marglcia Opublikowano 1 Września 2016 Autor Opublikowano 1 Września 2016 zrobiłam dziś jeszcze test z latarką i czujnik ożył!!! potem sprawdziłam w takich warunkach jak wczoraj - przy zapalonym i zgaszonym świetle - działa i wykonuje pomiary - teraz wyszłam na słońce i szok - pięknie wszystko widzę!!! nie wiem co się stało - może ten czujnik potrzebował mocnego bodźca świetlnego, ale na razie działa w każdym razie dziękuję wszystkim za pomoc
juro Opublikowano 1 Września 2016 Opublikowano 1 Września 2016 Cześć. Mam Redmi 3S (kupiony 2 tyg. temu) z tym samym ROM ( 7.5.9.0 Malmide, Android 6.01 ). Sprawdziłem i u mnie sensor optical działa. Tylko przy teście trzeba go potraktować światłem.
marglcia Opublikowano 1 Września 2016 Autor Opublikowano 1 Września 2016 tylko, że u mnie ten czujnik w ogóle nie działał - tak samo miałam problem z czarnym ekranem podczas rozmowy - teraz wszystko działa prawidłowo mam wrażenie, że te czujniki potrzebowały jakiegoś silniejszego bodźca - oby działały tylko teraz jak najdłużej i bez problemów
FromWP Opublikowano 1 Września 2016 Opublikowano 1 Września 2016 3 minuty temu, marglcia napisał: tylko, że u mnie ten czujnik w ogóle nie działał - tak samo miałam problem z czarnym ekranem podczas rozmowy - teraz wszystko działa prawidłowo mam wrażenie, że te czujniki potrzebowały jakiegoś silniejszego bodźca - oby działały tylko teraz jak najdłużej i bez problemów Coś ci się zawiesiło w systemie i może przypadkiem wykonanie jakiejś operacji to odwiesiło. Powinno być już dobrze, a ta automatyczna jasność moim zdaniem działa w Redmi 3 wyjątkowo sprawnie, ja używam cały czas.
marglcia Opublikowano 1 Września 2016 Autor Opublikowano 1 Września 2016 no fakt jakiś dziwny mam chyba egzemplarz - będę teraz testować przez koleje dni - zobaczymy
marglcia Opublikowano 3 Września 2016 Autor Opublikowano 3 Września 2016 kuuurcze coś nadal świrują mi te czujniki zbliżenia i jasności ekranu... niby jest wszystko ok ale czasami zdarza się, że ekran po zakończonej rozmowie jest zablokowany albo nic nie widać słońcu... nie mam jeszcze ota miui 8 więc myślę sama wgrać tylko proszę o potwierdzenie, że wersja developer posiada j. polski i sklep play oraz czy aktualizacje są ota czy należy już potem ręcznie wgrywać? Rozumiem, że ściągam tą wersję developer rom z foto poniżej i umieszczam w katalogu downlade_rom a następnie instaluję klikając 3 kropki i instaluj z pliku? Rozumiem, że to wszystko mogę zrobić mimo zablokowanego bootloadera?
FromWP Opublikowano 3 Września 2016 Opublikowano 3 Września 2016 (edytowane) 56 minut temu, marglcia napisał: kuuurcze coś nadal świrują mi te czujniki zbliżenia i jasności ekranu... niby jest wszystko ok ale czasami zdarza się, że ekran po zakończonej rozmowie jest zablokowany albo nic nie widać słońcu... nie mam jeszcze ota miui 8 więc myślę sama wgrać tylko proszę o potwierdzenie, że wersja developer posiada j. polski i sklep play oraz czy aktualizacje są ota czy należy już potem ręcznie wgrywać? Rozumiem, że ściągam tą wersję developer rom z foto poniżej i umieszczam w katalogu downlade_rom a następnie instaluję klikając 3 kropki i instaluj z pliku? Rozumiem, że to wszystko mogę zrobić mimo zablokowanego bootloadera? Tak wszystko ma tylko jest nowszy i moim zdaniem ma mniej błędów. Powinien się wgrać sposobem który opisałaś. Jedynie może krzyczeć że to jest starsza wersja (co jest nieprawdą bo jest po prostu inna i jej system nie zna). Może też chcieć zainstalować na czysto i uprzedzi że wykasuje dane. Najlepiej zrób na wszelki wypadek lokalną kopię wszystkiego wbudowaną aplikacją systemową. OTA jest co tydzień! Edytowane 3 Września 2016 przez FromWP
marglcia Opublikowano 3 Września 2016 Autor Opublikowano 3 Września 2016 zczyszczeniem się nie boję - nawet planowałam najpierw przywrócić ustawienia fabryczne (full wipe?) i dopiero wgrać żeby system wgrał się na czysto...
FromWP Opublikowano 3 Września 2016 Opublikowano 3 Września 2016 3 minuty temu, marglcia napisał: zczyszczeniem się nie boję - nawet planowałam najpierw przywrócić ustawienia fabryczne (full wipe?) i dopiero wgrać żeby system wgrał się na czysto... To najlepiej wgrać rom fastboot miflashem z opcją flash all w trybie download. Wtedy po starym romie na 100% nic nie zostanie, ale to trochę więcej zachodu i komp z win64bit dobrze działającym potrzebny.
marglcia Opublikowano 3 Września 2016 Autor Opublikowano 3 Września 2016 no właśnie na razie się boję trochę eksperymentować bo sprzedałam swój poprzedni telefon i nie mogę sobie pozwolić na jakiś błąd więc ten sposób wydaje i się najbezpieczniejszy dla mnie
marglcia Opublikowano 4 Września 2016 Autor Opublikowano 4 Września 2016 Wczoraj bez problemów zainstalowałam i będę testować czujniki (testy z samouczka wychodzą ok) - jedno tylko pytanie w Miui 8 zrezygnowano z profili baterii? Bardzo fajne było tworzenie własnego profilu czy przełączanie na uśpiony itp. - nie wiem czy nie mogę tego odnaleźć czy zrezygnowano z tej funkcji?
FromWP Opublikowano 4 Września 2016 Opublikowano 4 Września 2016 Zrezygnowali, coś tam można ustawiać, ale takich profili jak były w 7 nie ma.
marglcia Opublikowano 10 Września 2016 Autor Opublikowano 10 Września 2016 Panowie pomóżcie Pomimo zmiany softu - z Miui 7 stable na Miui 8 6.9.8 dev nadal mam problem z zablokowanym ekranem podczas rozmowy lub fatalną widocznością w słońcu Najgorsze jest to, że taka sytuacja zdarza się tylko czasami! Najgorszy jest ten brak widoczności w słońcu - nie wiem kto dzwoni, nie mogę przeczytać sms-a... Napisałam do Burizy (Xon Technology) i stwierdził, że pierwsza zgłaszam mu taki problem i zasugerował zainstalować fabryczny system czyli china dev??? Nie wiem czy jest sens go wgrywać skoro na global dev dzieję się to samo co na global stable...? Najgorsze jest to, że w testy pobudzają sensory i działają poprawnie - oczywiście na jakiś czas... Obawiam się, że jak odeśle telefon to go otrzymam z powrotem, z adnotacją, że telefon jest sprawny kurdekurde! Panowie doradźcie co mam zrobić? W telefonie czasami nie działa czujnik zbliżenia i światła - jak to udowodnić.... ? Najchętniej bym go sprzedała na Allegro, ale uczciwość mi nie pozwala sprzedać jako w pełni sprawnego....
bergmen Opublikowano 10 Września 2016 Opublikowano 10 Września 2016 może xiaomi.eu zainstaluj? albo nagraj Twoje kłopoty i wyślij link do filmu razem z telefonem do burizy
marglcia Opublikowano 10 Września 2016 Autor Opublikowano 10 Września 2016 jak zainstaluje xiaomi.eu to z tego co wiem to tracę gwarancję u burizy - wiemwiem - trzeba było kupować w chinach ale pomysł z nagraniem jest chyba najlepszy.... dzięki zastanawiałam się jeszcze tylko czy można zrobić np. samemu jakąś kalibrację czy coś??? kurde sprzedałam swój poprzedni telefon - przesiadłam się a blackberry classic na redmi 3s i jestem bardzo zadowolona z miui i telefonu gdyby nie te wady - telefon w słoneczne dni momentami jest bezużyteczny....
bergmen Opublikowano 10 Września 2016 Opublikowano 10 Września 2016 zawsze oddajac na gwarancje mozesz wczesniej wrzucic rom który masz teraz....
FromWP Opublikowano 10 Września 2016 Opublikowano 10 Września 2016 Wrzucenie global dev nie zaszkodzi, a możesz to zrobić z poziomu updatera w telefonie. Jeżeli to problem romu, to może pomóc, ale niestety te dwa nie działające czujniki to może być problem mechaniczny, jakaś taśma spinająca, lub coś innego. Obydwa czujniki są blisko siebie a być może nawet na tej samej płytce. Udowodnienie tego jak tylko czasami nie działa może być trudne (szczególnie na odległość).
marglcia Opublikowano 10 Września 2016 Autor Opublikowano 10 Września 2016 Telefon był kupiony na global stable - wgrałam global dev i bez zmian - ewentualnie wgrać jeszcze dev china? i potem jak już to pobawić się w odblokowanie i wgranie eu - tylko pytanie czy to ma sens? skoro już na dwóch softach stable i dev dzieje się tak samo.... a jakoś przekonana jestem na 99%, że jak go wyśle w ramach gwarancji to dostanę go z adnotacją, że telefon jest w pełni sprawny jedyna opcja to faktycznie filmik, że nic nie widać na wyświetlaczu - zrobić filmik z blokadą ekranu podczas rozmowy będzie ciężko bo rzadko się to zdarza i jeszcze musi się w danej chwili znaleźć ktoś kto nagra moją rozmowę ehhh...
bergmen Opublikowano 10 Września 2016 Opublikowano 10 Września 2016 możesz "spreparować" rozmowę w wygodnym dla Ciebie momencie
Nezumi Opublikowano 10 Września 2016 Opublikowano 10 Września 2016 Obstawiam, że błąd ciągnie się po prostu od 1 systemu, a instalacja kolejnych go nie usuwa, trzeba by zrobić flasha, postawić wszystko na czysto. Najlepiej odblokować BL i spróbować instalacji xiaomi.eu z flashem.
marglcia Opublikowano 11 Września 2016 Autor Opublikowano 11 Września 2016 ok.... w takim razie się pobawię i spróbuję wgrać xiaomi.eu i będę kolegów prosić jakby coś o pomoc
marglcia Opublikowano 12 Września 2016 Autor Opublikowano 12 Września 2016 Wczoraj zmieniłam motyw z domyślnego na Android N i przez cały dzień - mimo ostrego słońca widoczność była dobra! Zrobiłam tak ponieważ w podobnym wątku (link poniżej) jabartu napisał, że u niego na oryginalnym motywie co jakiś czas wyskakiwała informacja że zasłonięty jest czujnik zbliżeniowy.... kurcze istnieje możliwość, że motyw tutaj coś psuł???? motyw ma wpływ na czujnik? coś mi tu nie pasi ale... będę jeszcze testować bo akurat to tylko może zbieg okoliczności?
marglcia Opublikowano 15 Września 2016 Autor Opublikowano 15 Września 2016 zrobiłam flash i wgrałam global dev 6.9.8 i nadal to samo.... o ile zmiana motywu pomogła i widoczność w słońcu jest lepsza i brak widoczności w słońcu rzadziej się zdarza to ekran mi się blokuje podczas rozmowy i zawiesza telefon... chyba rzucę nim o ścianę i będzie po kłopocie... wkurzona jestem na siebie, że się skusiłam na chińszczyznę... a jak widać na forum nie jestem odosobnionym przypadkiem borykającym się z tą przypadłością telefonu...
bergmen Opublikowano 15 Września 2016 Opublikowano 15 Września 2016 jak się zawiesza podczas rozmowy? po rozmowie naciśnij power. Albo zainstaluj xiaomi.eu. ja to nie ma żadnych kłopotów.
marglcia Opublikowano 15 Września 2016 Autor Opublikowano 15 Września 2016 hmmm ostatnia opcja to wgranie xiaomi.eu - tylko tez ktoś tu pisał, że na tym romie eu też mu nie działało... ale żeby wyczerpać wszystkie możliwości wgram jeszcze eu - najpierw muszę w takim razie odblokować bootloader - na tym romie global dev 6.9.8 to zrobię? nie muszę wgrywać dev china?
marglcia Opublikowano 26 Września 2016 Autor Opublikowano 26 Września 2016 kuurde koledzy pomóżcie bo już nic mi nie przychodzi do głowy - otrzymałam zgodę na odblokowanie telefonu..... miflashem wgrałam dev 6.9.1 i teraz mam zaktualizowane do 6.9.22 - próbuje na wszystkie sposoby - zalogowana jestem na miflashunlock 1.1 i telefonie prawidłowo - lokalizowałam telefon, próbowałam z włączoną i bez opcją debugowania usb oraz z włączoną opcją i bez zdjęcia blokady oem - już nic więcej mi nie przychodzi do głowy poza china dev - ale nie chce go wgrywać bo nie mam telefonu zastępczego gdyby poszło coś nie tak.... kurcze jakieś jeszcze propozycje - coś robię źle.... ? help
Rekomendowane odpowiedzi