Natis Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Cześć, Zwracam się do posiadaczy xiaomi mi5 na forum. Zakupiłem telefon MI5 ze strony https://www.ibuygou.com/. Podczas konfiguracji telefonu jest do wyboru język polski jednak nie wszystko jest spolszczone, są niektóre opcje w języku angielskim. Dane systemowe: Wersja MIUI MIUI Global 7.3.8.0(MAACNDB) (Stabilna) Android 6.0 MRA58K Telefon już oblikowałem, otrzymałem zgodę i użyłem programu MiFlashUnlock_1.1.0317.1_en. Wszystko poszło bez problemu. Chciałbym wgrać najnowsze MIUI Polska jednak przeglądając różnego rodzaju poradniki już sam nie wiem z której metody w moim przypadku powinienem skorzystać. 1. W tym tutoriala: https://miuipolska.pl/instalacja-miuipolskaxiaomi-eu-multilang-dla-mi5/ jest następująca wersja MIUI do ściągnięcia: POBIERZ Stable 7.2.13.0 dla MiFlash lub POBIERZ 6.4.21 dla MiFlash natomiast w dziale Pobierz MIUI jest wersja MIUI 6.8.27. Czy mogę od razu pobrać tą wersję, czy muszę instalować którąś z tych podanych w tutorialu a następnie zaktualizować do tej MIUI 6.8.27 ? Również jest informacja: Instalacja na chiński rom z MiFlash Ja natomiast mam jakąś wersję Global - czy to jest to samo? 2. Drugi tutorial zawiera wydaje mi się najłatwiejszą metodę ponieważ bazuje na aplikacji Aktualizacja w telefonie, którą posiadam, po jej włączeniu widnieje monit MIUI7 oraz są w prawym górnym rogu 3 kropki. LINK: https://miuipolska.pl/instalacja-xiaomi/ Wybór metod instalacji Metoda 1 Podstawowa metoda przy aktualizacji MIUI na urządzeniach kupionych u sprawdzonych i zaufanych sprzedawców jak ibuygou, xiaomiforsale, Accessories4you czy prosto ze strony i.mi.com. Xiaomi z tych sklepów posiadają naszą odmianę systemu MIUI w wersji wielojęzykowej (xiaomi.eu) i z pomocą aplikacji Updater (Aktualizacje) bez problemu zaktualizujemy system do najnowszej wersji Xiaomi.eu (Pobierz aktualizację Xiaomi.eu). Sposób ten jest najłatwiejszy i odbywa się jak zwykła aktualizacja tygodniowa.Uwaga: metoda zakłada obecność aplikacji Updater (Aktualizacje). Czy powyższa metoda ma zastosowanie w moim przypadku?
marti701 Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Opublikowano 26 Sierpnia 2016 7.3.8.0 to wersja chińska, a nie global. Skoro zawiera język PL, to trzeba ją uznać za syf wgrany przez sprzedawcę. Wysłane z mojego MI 5
Mathias Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Według mnie metoda z MiFlashem (6.x) jest najlepsza, dzięki niej masz też wgrane TWRP a cała operacja sprowadza się do paru kliknięć.
Natis Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 26 Sierpnia 2016 (edytowane) 18 minut temu, marti701 napisał: 7.3.8.0 to wersja chińska, a nie global. Skoro zawiera język PL, to trzeba ją uznać za syf wgrany przez sprzedawcę. Wysłane z mojego MI 5 Tak podaje telefon w "informacje o telefonie" MIUI Global, nie znam się na tym Spróbowałem zainstalować MiFlash i podczas instalacji wyskakuje taki o to błąd (Grafika) jednak po zignorowaniu błędów i naciśnięciu "next", wszystko się instaluje i aplikacja się odpala. Jednak czy te błędy są powodem do zmartwień? nie robiłem jeszcze flasha telefonu i wolę się upewnić, że nie będzie to miało wpływu na jego powodzenie i nie uszkodzi telefonu Posiadam Windows 10 Edytowane 26 Sierpnia 2016 przez Natis
Gruchi Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Ja bym pobrał MiFlash z innego źródła może ten plik instalacji jest uszkodzony i zainstalował przez "prawy guzik na instalce "Uruchom jako administrator" może to coś da Same błędy podczas instalacji są powodem do zmartwień
Natis Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 27 Sierpnia 2016 (edytowane) 4 godziny temu, Gruchi napisał: Ja bym pobrał MiFlash z innego źródła może ten plik instalacji jest uszkodzony i zainstalował przez "prawy guzik na instalce "Uruchom jako administrator" może to coś da Same błędy podczas instalacji są powodem do zmartwień Znalazłem taką o to wersję MiFlash:http://en.miui.com/thread-189369-1-1.html MiFlash20150601 tutaj nie ma żadnego problemu, błędów nie ma, ale czy to nie jest zbyt stara wersja? edit. Znalazłem przed ostatnią wersję MiFlash: MiPhone20151028.exe I z nią również, nie ma żadnych problemów, błąd nie występuje. Zauważyłem, że ma to prawdopodobnie związek ze ścieżką domyślą w której chce zainstalować się MiFlash. Najnowsza wersja ma domyślną ścieżkę: C:\Program Files\Xiaomi\MiPhone natomiast poprzednie wersje mają ścieżkę: C:\Program Files (x86)\Xiaomi\MiPhone Biorąc to pod uwagę prawdopodobnie najnowsza wersja jest 64bitowa i pomimo, że mam 64 bitowego Windowsa 10, występuje jakaś niezgodność. Natomiast pozostałe wersje są 32 bitowe i wszystko działa bez problemu. Taka informacja dla potomnych jakby ktoś miał podobny problem, może się komuś przyda Edytowane 27 Sierpnia 2016 przez Natis
Natis Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 29 Sierpnia 2016 11 godzin temu, okulowiec napisał: ja zrobiłem tak: po odblokowaniu BL wgrałem miflashem wersję: POBIERZ 6.4.21 dla MiFlash (flash all) zainstalowało się razem z tym romem TWRP, nastepnie wgrałem dev przez twrp ale teraz jest już stable więc wgraj stable ze strony miui polska i po kłopocie. Zrobiłem właśnie tak samo, z tym, że zainstalowałem później wersję stable ale dziękuję za zainteresowanie, pozdrawiam ;]
Rekomendowane odpowiedzi