Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Zwracam się do posiadaczy xiaomi mi5 na forum.

Zakupiłem telefon MI5 ze strony https://www.ibuygou.com/.

Podczas konfiguracji telefonu jest do wyboru język polski jednak nie wszystko jest spolszczone, są niektóre opcje w języku angielskim.

Dane systemowe:

Wersja MIUI MIUI Global 7.3.8.0(MAACNDB) (Stabilna)
Android 6.0 MRA58K

Telefon już oblikowałem, otrzymałem zgodę i użyłem programu MiFlashUnlock_1.1.0317.1_en. Wszystko poszło bez problemu.

Chciałbym wgrać najnowsze MIUI Polska jednak przeglądając różnego rodzaju poradniki już sam nie wiem z której metody w moim przypadku powinienem skorzystać.

1. W tym tutoriala: https://miuipolska.pl/instalacja-miuipolskaxiaomi-eu-multilang-dla-mi5/ 
jest następująca wersja MIUI do ściągnięcia: 

POBIERZ Stable 7.2.13.0 dla MiFlash
lub
POBIERZ 6.4.21 dla MiFlash

natomiast w dziale Pobierz MIUI jest wersja  MIUI 6.8.27.

Czy mogę od razu pobrać tą wersję, czy muszę instalować którąś z tych podanych w tutorialu a następnie zaktualizować do tej  MIUI 6.8.27 ?

Również jest informacja: 

Instalacja na chiński rom z MiFlash

Ja natomiast mam jakąś wersję Global - czy to jest to samo?

2. Drugi tutorial zawiera wydaje mi się najłatwiejszą metodę ponieważ bazuje na aplikacji Aktualizacja w telefonie, którą posiadam, po jej włączeniu widnieje monit MIUI7 oraz są w prawym górnym rogu 3 kropki. 

LINK: https://miuipolska.pl/instalacja-xiaomi/

Wybór metod instalacji

Metoda 1

Podstawowa metoda przy aktualizacji MIUI na urządzeniach kupionych u sprawdzonych i zaufanych sprzedawców jak ibuygou, xiaomiforsale, Accessories4you czy prosto ze strony i.mi.com.
Xiaomi z tych sklepów posiadają naszą odmianę systemu MIUI w wersji wielojęzykowej (xiaomi.eu) i z pomocą aplikacji Updater (Aktualizacje) bez problemu zaktualizujemy system do najnowszej wersji Xiaomi.eu (Pobierz aktualizację Xiaomi.eu). Sposób ten jest najłatwiejszy i odbywa się jak zwykła aktualizacja tygodniowa.
Uwaga: metoda zakłada obecność aplikacji Updater (Aktualizacje).

Czy powyższa metoda ma zastosowanie w moim przypadku? 

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, marti701 napisał:

7.3.8.0 to wersja chińska, a nie global. Skoro zawiera język PL, to trzeba ją uznać za syf wgrany przez sprzedawcę.

Wysłane z mojego MI 5

Tak podaje telefon w "informacje o telefonie" MIUI Global, nie znam się na tym

Spróbowałem zainstalować MiFlash i podczas instalacji wyskakuje taki o to błąd (Grafika)

Bez tytułu.jpg

jednak po zignorowaniu błędów i naciśnięciu "next", wszystko się instaluje i aplikacja się odpala. Jednak czy te błędy są powodem do zmartwień? nie robiłem jeszcze flasha telefonu i wolę się upewnić, że nie będzie to miało wpływu na jego powodzenie i nie uszkodzi telefonu

Posiadam Windows 10

Edytowane przez Natis
Opublikowano

Ja bym pobrał MiFlash z innego źródła może ten plik instalacji jest uszkodzony i zainstalował przez "prawy guzik na instalce "Uruchom jako administrator" może to coś da :)

Same błędy podczas instalacji są powodem do zmartwień

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Gruchi napisał:

Ja bym pobrał MiFlash z innego źródła może ten plik instalacji jest uszkodzony i zainstalował przez "prawy guzik na instalce "Uruchom jako administrator" może to coś da :)

Same błędy podczas instalacji są powodem do zmartwień

Znalazłem taką o to wersję MiFlash:
http://en.miui.com/thread-189369-1-1.html
 MiFlash20150601

tutaj nie ma  żadnego problemu, błędów nie ma, ale czy to nie jest zbyt stara wersja?

edit.

Znalazłem przed ostatnią wersję MiFlash:  MiPhone20151028.exe

I z nią również, nie ma żadnych problemów, błąd nie występuje. 

Zauważyłem, że ma to prawdopodobnie związek ze ścieżką domyślą w której chce zainstalować się MiFlash.

Najnowsza wersja ma domyślną ścieżkę: C:\Program Files\Xiaomi\MiPhone natomiast poprzednie wersje mają ścieżkę: C:\Program Files (x86)\Xiaomi\MiPhone 

Biorąc to pod uwagę prawdopodobnie najnowsza wersja jest 64bitowa i pomimo, że mam 64 bitowego Windowsa 10, występuje jakaś niezgodność.

Natomiast pozostałe wersje są 32 bitowe i wszystko działa bez problemu. Taka informacja dla potomnych jakby ktoś miał podobny problem, może się komuś przyda :)

Edytowane przez Natis
Opublikowano
11 godzin temu, okulowiec napisał:

ja zrobiłem tak:

po odblokowaniu BL wgrałem miflashem wersję:

POBIERZ 6.4.21 dla MiFlash (flash all)

zainstalowało się razem z tym romem TWRP, nastepnie wgrałem dev przez twrp ale teraz jest już stable więc wgraj stable  ze strony miui polska i po kłopocie.

Zrobiłem właśnie tak samo, z tym, że zainstalowałem później wersję stable :) ale dziękuję za zainteresowanie, pozdrawiam ;]

• mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...