Lemon Opublikowano 28 Lipca 2016 Opublikowano 28 Lipca 2016 (edytowane) Witajcie, Jestem nowy chociaż śledzę wasze forum odkąd mam Chińczyka, Zakupiłem telefon kilka miesięcy temu w tym oficjalno-nieoficjalnym sklepie Xiaomi.com.pl Oryginał, poprosiłem o wgranie MIUI Polska ponieważ na Andku się niby trochę znam to tutaj nie chciałem ryzykować, a że wgrali za darmo to mniej roboty dla mnie. Sam root czy xposed był dla mnie wyzwaniem bo inaczej niż w normalnym Andku. Okazało się jednak, że soft jest jakiś dziwny, niby polski ale miałem chińskie aplikacje, okazało się, że po fabrycznym restarcie z poziomu TWRP (które też oni wgrali), przywróciło "prawdziwy" MIUI Polska już bez chińskich aplikacji. Telefon fajnie się sprawuje ale spotkało mnie to co większość użytkowników z najnowszym MIUI czyli samoczynne restarty, pojawiły się dopiero po jakimś czasie, prawdopodobnie od zabawy w rootowanie. Teraz chciałem wgrać coś nowego-starszego ale czytam i czytam i się pogubiłem, dodatkowo ciężko bazować na danych z 2015 dlatego piszę tego posta. Najpierw myślałem najnowsze MIUI na nowo wgrać, od podstaw przez MIUIPCSuite, jednak użytkownicy dalej zgłaszają problem z restartami, dodatkowo zainteresował mnie fakt, iż po downgrade do wcześniej wersji (z andkiem 4.4 na jednej partycji) telefon jest wydajniejszy, a co najważniejsze bateria dłużej trzyma na czym mi najbardziej zależy. Później okazało się, że jednak Custom ROM jest lepszy. Gdybym dłużej czytał to pewnie bym wykopał jakiś CyanogenMod to byłaby dopiero amba fatima co wybrać ... Dlatego chciałbym otrzymać fajną, precyzyjną odpowiedź co by było najlepsze (hehehe, marzenia). Proszę o coś nierealnego dlatego poproszę inaczej, potrzebowałbym aktualne linki (najlepiej wraz z poradnikami) do najbardziej stabilnych softów, czytałem, że od IVAN'a jest dobry, ale jak wspomniałem to informację z 2015 (błagam już 2 godziny przeczytane i dalej jestem głupi z tego) Jeden soft nie działa to, w drugim to, w trzecim trzeba coś porobić żeby działało ... Radia FM i inne pierdoły mnie nie interesują, jedynie GPS, LTE oraz Bluetooth (MiBand oraz słuchawki), dioda powiadomień nie musi pracować, MiBand może mnie informować o wszystkim wibracjami. Nie interesuje mnie Marshmallow, oprócz tego, że ma podwyższony poziom zabezpieczeń to jest za bardzo cukierkowy co tylko pożera niepotrzebnie pracę baterii. Możliwość konfiguracji - fajnie jakby była w miarę obszerna. Rejestrator rozmów nie musi być wbudowany, byle zewnętrzna apka działała. Najbardziej się boje tego że coś źle wybiorę i bootloop i pogorszę tylko i zmarnuje 2 dni żeby ożywić telefon po czym stwierdzę, że już mi się nie chce i zostanę na tym co mam. Aktualnie pracuję na MIUI 7.3 od MIUIPolska, 6.3.3 (rozwojowa), android 6.0.1 MMB29M... Gdybym teraz wiedział jakie są konsekwencje wgrania MIUI przez ten sklep to bym wgrał sobie sam ale widzę nawet w MIUI obowiązuje zasada - najnowsza stabilna nie jest stabilna ... Edytowane 28 Lipca 2016 przez Lemon
Nezumi Opublikowano 28 Lipca 2016 Opublikowano 28 Lipca 2016 Jeżeli masz Andka 6.0, to jedyne do czego się cofniesz w obrębie MIUI to 5.12.17, gdzie był Andek 4.4 na 1 partycji, do tego dochodzą wszelkie CMy na 4.4, ale... czy nie szkoda przechodzić na CM na telefonie, który się zazwyczaj kupuje właśnie dla MIUI? Co do baterii na MIUI8, to mogę z czystym sercem polecić L Speed (o ile masz zrootowany tel), pięknie telefon na nim trzyma, średnio 8%-10% na 1h SoT. 1
Lemon Opublikowano 28 Lipca 2016 Autor Opublikowano 28 Lipca 2016 7 minut temu, Nezumi napisał: Co do baterii na MIUI8, to mogę z czystym sercem polecić L Speed (o ile masz zrootowany tel), pięknie telefon na nim trzyma, średnio 8%-10% na 1h SoT. Uuuuuuuu no to jak supermod poleca to musi być dobry, biere. Raczej znajdę sam
Dezan Opublikowano 28 Lipca 2016 Opublikowano 28 Lipca 2016 @Nezumi ja nie wiem jak Ty to robisz. Root i l speed juz dzisiaj testuje i wlasnie wydaje mi sie byc duzo lepiej. Przekonam sie dzis pod wieczor, a jak nie bedzie wygladalo zadawalajaco to zainstaluje 6.5.21 gdzie ludzie pisali, ze bateria pieknie trzymala. Zastanawiam sie jeszcze czy moze nie trafilem na jakis egemplarz z bateria uszkodzona
Nezumi Opublikowano 28 Lipca 2016 Opublikowano 28 Lipca 2016 7 minut temu, Dezan napisał: @Nezumi ja nie wiem jak Ty to robisz. Root i l speed juz dzisiaj testuje i wlasnie wydaje mi sie byc duzo lepiej. Przekonam sie dzis pod wieczor, a jak nie bedzie wygladalo zadawalajaco to zainstaluje 6.5.21 gdzie ludzie pisali, ze bateria pieknie trzymala. Zastanawiam sie jeszcze czy moze nie trafilem na jakis egemplarz z bateria uszkodzona Miałeś MIUI8 instalowane "na czysto" czy przechodziłeś z MIUI7? U mnie telefon właśnie po MiFlashu i czystej instalacji z wersji jakiejś starej styczniowej (jak chcesz to linkacza podeśle do wersji CU, bo tylko taki romik mam), a następnie instalacji L Speed zaczął tak ładnie trzymać . Dziś od 5 rano tel odłączony od ładowarki, 2.5h SoT, LTE i jeszcze mam 71% 12 minut temu, Lemon napisał: Uuuuuuuu no to jak supermod poleca to musi być dobry, biere. Raczej znajdę sam Poleca bo sam testuje i widzi, że działa . 1
Dezan Opublikowano 28 Lipca 2016 Opublikowano 28 Lipca 2016 Z globala stable 7.3xxx na 7.5.1.0 chyba a pozniej na 6.7.21. W takim razie musze zrobic miflasha. Jest poradnik na forum, wiec dzis wieczorem sie za to zabiore. W razie jakis problemow (jak z twrp) napisze do Ciebie na pw o pomoc okej?
Nezumi Opublikowano 28 Lipca 2016 Opublikowano 28 Lipca 2016 5 godzin temu, Dezan napisał: Z globala stable 7.3xxx na 7.5.1.0 chyba a pozniej na 6.7.21. W takim razie musze zrobic miflasha. Jest poradnik na forum, wiec dzis wieczorem sie za to zabiore. W razie jakis problemow (jak z twrp) napisze do Ciebie na pw o pomoc okej? Jak tylko będę mieć czas, to oczywiście postaram się pomóc . MiFlash to prosta sprawa z 5minut zabawy . 1
Lemon Opublikowano 29 Lipca 2016 Autor Opublikowano 29 Lipca 2016 20 godzin temu, Nezumi napisał: U mnie telefon właśnie po MiFlashu i czystej instalacji z wersji jakiejś starej styczniowej (jak chcesz to linkacza podeśle do wersji CU, bo tylko taki romik mam) Skąd wziąłeś paczkę do MiFlasha o.O ?
Dezan Opublikowano 29 Lipca 2016 Opublikowano 29 Lipca 2016 Sam to wczoraj przerabialem, bo jak sciagalem paczke do MI4 to mialem jakis blad. A zapomnailem, ze MI4 CT potrzebuje innej, ktora pobiera sie z tej strony: http://www.miui.com/shuaji-393.html A przynajmniej mi sie tak wydaje, niech @Nezumi jeszcze to potwierdzi
Lemon Opublikowano 29 Lipca 2016 Autor Opublikowano 29 Lipca 2016 (edytowane) @Nezumi Wgrałem, fajnie się sprawuje ale mam pytanie. Zrobiłem oczywiście backup z poziomu TWRP jednak nie zrobiłem synchronizacji wiadomości SMS z chmurą, nie chce robić backup tego systemu, restore poprzedniego systemu i wgranie na nowo ponieważ backup nie jest obrazem partycji a jedynie paczkami i na forach ostrzegają, że może zrobić się syf. Czy można jakoś odzyskać z tego backup'u tylko smsy ? @Dezan ja ściągnąłem xiaomi.eu_multi_MI3WMI4W_6.7.21_v8-6.0 czyli normalnie ze strony i normalnie mi się wgrał. Edytowane 29 Lipca 2016 przez Lemon
Nezumi Opublikowano 29 Lipca 2016 Opublikowano 29 Lipca 2016 rom pod MiFlash jest inny niż rom pod zwykła aktualizację. Tak CT wymaga innego softu, ale tylko i wyłącznie przy flashu, potem już normalnie wchodzi xiaomi.eu.
wojtekmarchewka Opublikowano 29 Lipca 2016 Opublikowano 29 Lipca 2016 (edytowane) Dnia 28.07.2016 o 13:15, Nezumi napisał: Co do baterii na MIUI8, to mogę z czystym sercem polecić L Speed (o ile masz zrootowany tel), pięknie telefon na nim trzyma, średnio 8%-10% na 1h Hej, a mógłbyś napisać na jakich ustawieniach masz te aplikacje, i czy kalibrowałeś w nim baterie, jak na razie wgrałem ją na Sony Ericsson Arc S 4.4, z ustawieniami "ciężki" ale w przyspieszeniu nie widzę różnicy a po kalibracji baterii wydaję mi się że trzyma słabiej Edytowane 29 Lipca 2016 przez wojtekmarchewka
Nezumi Opublikowano 29 Lipca 2016 Opublikowano 29 Lipca 2016 4 minuty temu, wojtekmarchewka napisał: Hej, a mógłbyś napisać na jakich ustawieniach masz te aplikacje, i czy kalibrowałeś w nim baterie, jak na razie wgrałem ją na Sony Ericsson Arc S 4.4, z ustawieniami "ciężki" ale w przyspieszeniu nie widzę różnicy a po kalibracji baterii wydaję mi się że trzyma słabiej Zalecany oraz Domyślny, na Ciężkim ubija za wiele rzeczy, a one potem wstają i wynik jest taki, że ta apka uruchamiając się, co x czasu zżera więcej baterii, niż by była w stanie zjeść podczas działania...
Nezumi Opublikowano 29 Lipca 2016 Opublikowano 29 Lipca 2016 1 minutę temu, wojtekmarchewka napisał: A kalibrowałeś baterie? Nie. Zainstalowałem, odpaliłem, przeszedłem te "pierwsze kroki" i nic więcej nie ruszałem, wolałem nie mieszać.
wojtekmarchewka Opublikowano 29 Lipca 2016 Opublikowano 29 Lipca 2016 Ok dzięki i właśnie tak zrobię na Mi4
Lemon Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 1 Sierpnia 2016 @Nezumi długo nie potestowałem, w sobotę jeb telefon i pęknięcie przez cały ekran, nie działa od połowy w dół + przyciski nawigacyjne. Mi4 R.I.P. tyle co go naprawię i sprzedam. Trzeba kupić coś nowego 1
Szuja Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Odgrzeję nieco kotleta i podpytam czy jest na cancro 5.12.17 jakaś inna wersja poza miuipolska ? Czyli generalnie 4.4 na jednej partycji... Xiaomi.EU nie dało aktualizacji na 5.12.17 ani 5.12.31... Tap z MI4
Nezumi Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Opublikowano 9 Sierpnia 2016 9 minut temu, Szuja napisał: Odgrzeję nieco kotleta i podpytam czy jest na cancro 5.12.17 jakaś inna wersja poza miuipolska ? Czyli generalnie 4.4 na jednej partycji... Xiaomi.EU nie dało aktualizacji na 5.12.17 ani 5.12.31... Tap z MI4 Że co? 5.12.17 to ostatnia aktualizacja na androidzie 4.4, a 5.12.31 dla Mi4 nigdy nie było, więc jak ma mieć je Xiaomi.eu? Jeżeli MIUIPolska ma 5.12.17 to i Xiaomi.eu je ma... Masz jeszcze sMIUI np...
Szuja Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Może ciut źle sformułowane pytanie ... ale 5.12.17 na EU nie widać stąd wątpliwości. Tap z MI4
Lemon Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 17 Sierpnia 2016 (edytowane) @Nezumi Pomocy Zamiast bawić się w naprawy, kupiłem nowy Xiaomi ale już nie u polaka ale na banggood. Teraz Mi4 mam w wersji CT. Aktualnie jestem na oryginalnym sofcie, Miui Global 7.2 , 7.2.4.0 KXGCNCK android 4.4.4. KTU84P Niestety nie mam pojęcia który soft ściągać z http://www.miui.com/shuaji-393.htmlaktualnie zasysam Xiaomi Mi 4 CDMA/WCDMA/LTE Latest China Developer Version Fastboot File Download czyli Cytat cancro_images_6.8.11_20160805.0000.29_6.0_cn_533caac372.tgz robię wszystko według poradnika i wgrywam później xiaomi.eu czyli xiaomi.eu_multi_MI3WMI4W_6.7.21_v8-6.0 ? Proszę potwierdź czy wszystko dobrze ogarniam Pomyłka, jednak ściągam poprawny według tej instrukcji więc raczej dam radę. Pytanie czy nie wgrywać jakiegoś 4.4.4 póki mam szansę i nie przejdę na 6.0, jak sądzisz ? Edytowane 17 Sierpnia 2016 przez Lemon Zmiana o 180°
h4lik Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Tutaj masz poradnik do wersji CT. Dasz radę.
Nezumi Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Opublikowano 17 Sierpnia 2016 @Lemon Moim zdaniem bez sensu siedzieć na 4.4, gdy masz dostępny 6.0 z MIUI8. 1
Lemon Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 17 Sierpnia 2016 @Nezumi A co jeśli nie chce mi się czekać aż chińczyki pozwolą mi odblokować bootloader ? Jest jakaś opcja na wgranie jakiegoś xiaomi.eu czy coś ?
Szuja Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Opublikowano 17 Sierpnia 2016 @Nezumi A co jeśli nie chce mi się czekać aż chińczyki pozwolą mi odblokować bootloader ? Jest jakaś opcja na wgranie jakiegoś xiaomi.eu czy coś ? Na MI4 masz zablokowany BL ? Tap tap.
Nezumi Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Opublikowano 17 Sierpnia 2016 18 minut temu, Lemon napisał: @Nezumi A co jeśli nie chce mi się czekać aż chińczyki pozwolą mi odblokować bootloader ? Jest jakaś opcja na wgranie jakiegoś xiaomi.eu czy coś ? Mi4 nie ma blokad BL.
Lemon Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 18 Sierpnia 2016 (edytowane) @Szuja @Nezumi Sam byłem zdziwiony, Według tego poradnika wartość false to zablokowany w sumie logiczne z samego wiersza poleceń Dziwi mnie tylko, że na poradniku jest "Device tampered: false" a u mnie true. EDIT: Faktycznie proces instalacji poprzez MiFlash przebiega pomyślnie, jak dobrze, że wczoraj ściągał mi się jeszcze ten soft bo bym się wpienił, że nie spróbowałem. Edytowane 18 Sierpnia 2016 przez Lemon
Rekomendowane odpowiedzi