Skocz do zawartości

Redmi Note 3 Pro - jakie najlepsze oprogramowanie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemano.
W pobocznych wątkach opisywałem jaką mam kaszanę z moim telefonem kupionym na xiaomi.com.pl
Czekam czy cos odpowiedzą, ale póki co jestem bez telefonu (bo ten grzejnik w zasadzie nie działa).
Pytanie: jakie jest najlpesze oprogramowaninie (ROM) do tego telefonu?
Musi byc w pełni spolszczone i zależy mi na stabilności, żeby nie lagował, nie wieszał się, wytrzymywał jak najdłuzęj na baterii itp. Jestem laikiem w 100%.
Na nowinkach mi nie zależy. Telefonu używam do pracy. (m.in nawigacja, pakiet office itp, gier zero, w tle Deezer. Gdyby działał)
Z góry dziękuję za opowiedź.
Jeżeli to możwlie to poprosze też o przydatne linki - poradniki itp. Przeczytałem te 8 stron o moim modelu, przeczesuję forum dalej, ale jestem tu nowy.
Wiem, że nie lubicie odpowiadać po milion razy na to samo pytanie, nikt nie lubi. Dlatego jeśli jest jakiś "must read" to poprosze o linki.

Opublikowano

Mam RN3 Pro od ponad tygodnia i cały czas jadę na Miui EU. Aktualizuję na bieżąco. Zacząłem od 6.7.7 poprzez 6.7.14 a od godziny na 6.7.21. Ogólnie wszystko działa stabilnie nie ma mowy o żadnych lagach. Są pewne drobne bugi typu wolniejszy transfer WiFi przy włączonym Bluetooth. Ale nie znalazłem jeszcze niczego co by mi przeszkadzało w normalnym użytkowaniu telefonu.

Opublikowano

Ja polecam xiaomi.eu. Jak wgrać? Zapraszam do mojego tematu, gdzie koledzy mi pomogli. W skrocie pisząc:

1. Robisz konto i na xiaomi unlock składasz podanie o odblokowanie BL. 

2. Po pozytywnym rozpatrzeniu sciagasz EDL, mi flash i wgrywasz image chińskiego DEVa. 

3. Odblokowujesz bootloadera. Możesz to spróbować zrobić przed wgraniem chińskiego softu i wtedy masz trochę łatwiejszą robotę.

4. Reszta w głównym poradniku na stronie.

Opublikowano

Dzięki bardzo.
A czy może mieć to wpływ na gwarancje realizowaną przez xiaomi.com? Pisałem reklamację, ale milczą, a telefon jest tradycyjnie zapchany i nikt go nie obiera.
Zastanawiam się czy go nie odesłać na pdst niezgodności towaru z umową, i czy nie kupić raz jeszcze od sprzedawców polecanych tutaj.
Dlatego chciałbym wiedzieć czy taka zmiana oprogramowania może mieć wpływ na rozpatrzenie mojej reklamacji.
Oczywiście jeżeli inne oprogramowanie rozwiąże problemy z telefonem (a jest tu chyba sporo zadowolonych użytkowników) to niczego więcej mi nie trzeba.
Tylko nie ma pewności czy to (tylko) kwestia ROMu.

Opublikowano

a co sie dokladnie stalo z twoim telefonem? :) nie wiem jak w xiaomi.com.pl, ale stanowisko xiaomi jest takie, ze nie tracisz gwarancji modując telefon. chyba, że .. zepsujesz go robiąc to. 

Opublikowano

Żadne konkretne wydarzenie nie zepsuło mi telefonu. Po prostu jest taki od wyjęcia z pudełka.
Pierwszego dnia było fajnie, bateria co prawda rozczarowywała, ale nie przycinał.
Potem na noc był w trybie mega enorgooszczędnym przy 100% baterii... rano wstałem było ~40% chyba. Pierwszy zgrzyt.
A potem już lawina - nie da się odlokować ekranu (nie reaguje na dotyk), przepotężne lagi, Deezer odtwarza tylko jeden utwór potem milknie (choć niby odtwarza następny utwór), Bluetooth ślepy na jedno oko, wywalanie z apliacji/wieszanie telefonu/ samoistne wyłączanie. No i to zużycie energii - raz mnie poparzył i w te 6 czy 7 godzin zużył prawie 90% baterii.
Od tego momentu "prawie" z niego nie korzystam, tzn mam powyłączane większość funkcji żeby go nie przemęczyć i liczyć na to, że będę mógł liczyć choc na odbierane połączeń/dzwonienie.
Oczywiście ładować muszę ze 2 razy dziennie.

Dodam, że nie upadł, nie zamókł, nie robiłem niczego  oprogramowaniem. 
Nie wiem czy mam oficjalne Global Stable czy "syfiasty", ale po oznaczeniach sądząc to chyba oficjalny bez malware.

Opublikowano

Będziemy mieli pewność jak wkleisz screena z zakładki informacje o telefonie w ustawieniach. I w tym sklepie nie tracisz gwarancji przy odblokowaniu bootloadera i wgraniu Miuipolska, taki mają zapis w regulaminie.

Opublikowano (edytowane)

@W&Wit

Próbowałeś przywrócić telefon do ustawień fabrycznych? Jeśli to nic nie da, spróbowałbym go jeszcze przeflashować MiFlashem, a jeśli dalej nic to odesłać bo może trafiłeś na jakiś egzemplarz z wadą fabryczną.

Edytowane przez primek
Opublikowano

Jeszcze nie podejmowałem żadnych działań poza lekturą forum - nie jestem mocny w praktycznym stosowaniu informatyki.
Da się to zrobić tak, żeby potem poprzywracać dane z aplikacji/zdjęcia/wiadomości?
Kopia zapasowa Xiaomi, czy jakoś na dysku Google?

Na podstawie tych screenów da się stwierdzić czy to "syfiate" oprogramowanie, czy zwykły, niezainfekowany ROM Global Stable?

Opublikowano

@W&Wit

Zdjęcia i wiadomości synchronizują się z chmurą Xiaomi jeśli masz włączoną synchronizację, tworzenie kopii aplikacji mam wyłączone więc nie wiem jak działa ich przywracanie. Na podstawie screenów oprogramowanie wydaje się być oficjalnym romem global stable i nie powinno być z nim problemów, które opisujesz.

Opublikowano
21 minut temu, W&Wit napisał:

Na podstawie tych screenów da się stwierdzić czy to "syfiate" oprogramowanie, czy zwykły, niezainfekowany ROM Global Stable?

Wygląda na oficjalny ostatni global stable. Kopię aplikacji i ich danych możesz zrobić lokalną kopią miui, Zdjęcia to najszybciej i najprościej zgrać na kompa.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Niestety to wina softu po update na 7.5.3.0 nagrzewanie i drenowanie baterii, zrobiłem downgrade na 7.3.2.0 i wszystko wróciło do normy, bateria trzyma 2 dni

Opublikowano

Witam.

To dziwne. Korzystam właśnie z softu 7.5.3.0 i nie zauważyłem nadmiernego grzania, nawet w etui ipaky. Bateria przy przeciętnym użytkowaniu trzyma 3 dni, przy częstym 2, a rekord to 3 dni i czwartego dnia do godziny 11, zacząłem ładować telefon przy 18% stanu baterii. Jednak zazwyczaj waha się między 2-3 dni. Telefon mam może 1 miesiąc. Może za parę miesięcy mój wpis się zdewaluuje ;-) Teraz jest OK. 

• mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...