Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, cześć :)

Jest sprawa, a mianowicie jak podłączam pendrive microduo to redmi go widzi. Natomiast dysku 1 TB Samsung M3 Portable już nie. Po podłączeniu do smarfona pojawia się ikona niebieska z tekstem "Nośnik USB jest czysty lub posiada nieznany system p..."(i dalej nie wiem co jest napisane, bo nie zmieściło się na ekranie). Miał lub ma ktoś z Was podobnie i wie jak temu zaradzić? Dodam, że na dysku jest muza i filmy, komputet go rozpoznaje. 

Opublikowano

Nie wiem czy się nie mylę, a jeśli tak to niech mnie ktoś poprawi, ale pendriva powinien czytać, a dyski tylko z oddzielnym zasilaniem, a tu z tego co widzę masz zasilanie z usb i nie ma oddzielnego przewodu do prądu, z którego dysk miałby swoje zasilanie.

Opublikowano

@krzyci81 @kamilstw7

U mnie bez problemu telefon radzi sobie z wolnoobrotowym dyskiem z laptopa (5400 rpm), 500 GB, NTFS. Korzystam z ES File Explorera, co prawda pojemność dysku również błędnie odczytuje jako 0 ale po wejściu w jego zawartość dostęp do wszystkich plików jest. Więc albo masz zbyt prądożerny dysk i telefon nie daje rady albo 1 TB to już za duża partycja. No chyba, że menedżer plików ma tutaj jakieś znaczenie, możesz sprawdzić ten co podałem.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, kamilstw7 napisał:

Nie wiem czy się nie mylę, a jeśli tak to niech mnie ktoś poprawi, ale pendriva powinien czytać, a dyski tylko z oddzielnym zasilaniem, a tu z tego co widzę masz zasilanie z usb i nie ma oddzielnego przewodu do prądu, z którego dysk miałby swoje zasilanie.

Tak, mam bez zasilania dysk przenośny.

1 godzinę temu, primek napisał:

@krzyci81 @kamilstw7

U mnie bez problemu telefon radzi sobie z wolnoobrotowym dyskiem z laptopa (5400 rpm), 500 GB, NTFS. Korzystam z ES File Explorera, co prawda pojemność dysku również błędnie odczytuje jako 0 ale po wejściu w jego zawartość dostęp do wszystkich plików jest. Więc albo masz zbyt prądożerny dysk i telefon nie daje rady albo 1 TB to już za duża partycja. No chyba, że menedżer plików ma tutaj jakieś znaczenie, możesz sprawdzić ten co podałem.

Problem kurczę w tym, że Redmi w ogóle nie widzi dysku. Po włożeniu pendrive'a w opcjach w menu jest możliwość zarządzania, przerzutki plików itp. A z Samsungiem jest tak, że wspomniana ikonka się pojawia i koniec. Ten dysk ma też taki dziwny kabel i muszę podłączyć drugi, ten usb otg na zasadzie jeden w drugi i dopiero końcówkę tego krótszego wpinam ood usb Redmi - może tu jest kłopot, z tymi kablami coś nie tak? 

IMG_20160720_194922_HDR_1469036975047.jpg

O kurka rurka, zainstalowałem es manager i widzi dysk! Super heh, tylko dlaczego bez tego nie działał? I dlaczego nie idzie przenieść filmu z pamięci telefonu na dysk?

Edytowane przez krzyci81
Opublikowano
17 minut temu, krzyci81 napisał:

Po włożeniu pendrive'a w opcjach w menu jest możliwość zarządzania, przerzutki plików itp. A z Samsungiem jest tak, że wspomniana ikonka się pojawia i koniec. Ten dysk ma też taki dziwny kabel i muszę podłączyć drugi, ten usb otg na zasadzie jeden w drugi i dopiero końcówkę tego krótszego wpinam ood usb Redmi - może tu jest kłopot, z tymi kablami coś nie tak? 

Mam tak samo podłączony dysk i jest ok. A po włożeniu jakiegokolwiek nośnika z systemem plików NTFS też mam w notyfikacjach info o pustym nośniku lub nieznanym systemie plików ale ES File Explorer sobie radzi.

Opublikowano
4 minuty temu, primek napisał:

Mam tak samo podłączony dysk i jest ok. A po włożeniu jakiegokolwiek nośnika z systemem plików NTFS też mam w notyfikacjach info o pustym nośniku lub nieznanym systemie plików ale ES File Explorer sobie radzi.

Tak, ale nadal ikona z tym tekstem o czystym nośniku się pokazuje, później jak uruchomię ES to po kilku sekundach wskoczy dopiero folder samsung i jego zawartość. Następnie ikonka powiadomienia o tym że dysk został odłączony, a mimo to zawartość można przeglądać. Nie idzie też na dysk nic przenieść. Też tak masz?

Opublikowano

@krzyci81

Spróbowałem przed chwilą i rzeczywiście, na partycje NTFS nic nie da się przerzucić z telefonu, nigdy w sumie tego nie sprawdzałem, bo z zewnętrznych nośników tylko odczytywałem dane a odczyt działa bezproblemowo.

Opublikowano

@krzyci81

Ale zapewne do systemu NTFS, którego telefon w pełni nie potrafi obsłużyć. fat32 tez ma swoje ograniczenia, jak np. maksymalny rozmiar pliku - 4GB, być może jest też obsługiwany format exFat, który nie ma tego ograniczenia ale to już musiałbyś sprawdzić eksperymentując.

Opublikowano

To chyba nie jest wina dysku, a es bo przenosić na pendrive'a też nie mogę...a poprzez folder Pliki już tak. Macie jakieś pomysły co to może być? Albo co zrobić, aby dało się przenosić na dysk?

• mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...