krzyci81 Opublikowano 20 Lipca 2016 Opublikowano 20 Lipca 2016 Cześć, cześć Jest sprawa, a mianowicie jak podłączam pendrive microduo to redmi go widzi. Natomiast dysku 1 TB Samsung M3 Portable już nie. Po podłączeniu do smarfona pojawia się ikona niebieska z tekstem "Nośnik USB jest czysty lub posiada nieznany system p..."(i dalej nie wiem co jest napisane, bo nie zmieściło się na ekranie). Miał lub ma ktoś z Was podobnie i wie jak temu zaradzić? Dodam, że na dysku jest muza i filmy, komputet go rozpoznaje.
krzyci81 Opublikowano 20 Lipca 2016 Autor Opublikowano 20 Lipca 2016 Chodzi o formatowanie? Po zakupie, przed pierwszym zapisem sformatowałem dysk na kompie, chyba fat32...
kamilstw7 Opublikowano 20 Lipca 2016 Opublikowano 20 Lipca 2016 Nie wiem czy się nie mylę, a jeśli tak to niech mnie ktoś poprawi, ale pendriva powinien czytać, a dyski tylko z oddzielnym zasilaniem, a tu z tego co widzę masz zasilanie z usb i nie ma oddzielnego przewodu do prądu, z którego dysk miałby swoje zasilanie.
primek Opublikowano 20 Lipca 2016 Opublikowano 20 Lipca 2016 @krzyci81 @kamilstw7 U mnie bez problemu telefon radzi sobie z wolnoobrotowym dyskiem z laptopa (5400 rpm), 500 GB, NTFS. Korzystam z ES File Explorera, co prawda pojemność dysku również błędnie odczytuje jako 0 ale po wejściu w jego zawartość dostęp do wszystkich plików jest. Więc albo masz zbyt prądożerny dysk i telefon nie daje rady albo 1 TB to już za duża partycja. No chyba, że menedżer plików ma tutaj jakieś znaczenie, możesz sprawdzić ten co podałem.
krzyci81 Opublikowano 20 Lipca 2016 Autor Opublikowano 20 Lipca 2016 (edytowane) 2 godziny temu, kamilstw7 napisał: Nie wiem czy się nie mylę, a jeśli tak to niech mnie ktoś poprawi, ale pendriva powinien czytać, a dyski tylko z oddzielnym zasilaniem, a tu z tego co widzę masz zasilanie z usb i nie ma oddzielnego przewodu do prądu, z którego dysk miałby swoje zasilanie. Tak, mam bez zasilania dysk przenośny. 1 godzinę temu, primek napisał: @krzyci81 @kamilstw7 U mnie bez problemu telefon radzi sobie z wolnoobrotowym dyskiem z laptopa (5400 rpm), 500 GB, NTFS. Korzystam z ES File Explorera, co prawda pojemność dysku również błędnie odczytuje jako 0 ale po wejściu w jego zawartość dostęp do wszystkich plików jest. Więc albo masz zbyt prądożerny dysk i telefon nie daje rady albo 1 TB to już za duża partycja. No chyba, że menedżer plików ma tutaj jakieś znaczenie, możesz sprawdzić ten co podałem. Problem kurczę w tym, że Redmi w ogóle nie widzi dysku. Po włożeniu pendrive'a w opcjach w menu jest możliwość zarządzania, przerzutki plików itp. A z Samsungiem jest tak, że wspomniana ikonka się pojawia i koniec. Ten dysk ma też taki dziwny kabel i muszę podłączyć drugi, ten usb otg na zasadzie jeden w drugi i dopiero końcówkę tego krótszego wpinam ood usb Redmi - może tu jest kłopot, z tymi kablami coś nie tak? O kurka rurka, zainstalowałem es manager i widzi dysk! Super heh, tylko dlaczego bez tego nie działał? I dlaczego nie idzie przenieść filmu z pamięci telefonu na dysk? Edytowane 20 Lipca 2016 przez krzyci81
primek Opublikowano 20 Lipca 2016 Opublikowano 20 Lipca 2016 17 minut temu, krzyci81 napisał: Po włożeniu pendrive'a w opcjach w menu jest możliwość zarządzania, przerzutki plików itp. A z Samsungiem jest tak, że wspomniana ikonka się pojawia i koniec. Ten dysk ma też taki dziwny kabel i muszę podłączyć drugi, ten usb otg na zasadzie jeden w drugi i dopiero końcówkę tego krótszego wpinam ood usb Redmi - może tu jest kłopot, z tymi kablami coś nie tak? Mam tak samo podłączony dysk i jest ok. A po włożeniu jakiegokolwiek nośnika z systemem plików NTFS też mam w notyfikacjach info o pustym nośniku lub nieznanym systemie plików ale ES File Explorer sobie radzi.
krzyci81 Opublikowano 20 Lipca 2016 Autor Opublikowano 20 Lipca 2016 4 minuty temu, primek napisał: Mam tak samo podłączony dysk i jest ok. A po włożeniu jakiegokolwiek nośnika z systemem plików NTFS też mam w notyfikacjach info o pustym nośniku lub nieznanym systemie plików ale ES File Explorer sobie radzi. Tak, ale nadal ikona z tym tekstem o czystym nośniku się pokazuje, później jak uruchomię ES to po kilku sekundach wskoczy dopiero folder samsung i jego zawartość. Następnie ikonka powiadomienia o tym że dysk został odłączony, a mimo to zawartość można przeglądać. Nie idzie też na dysk nic przenieść. Też tak masz?
primek Opublikowano 20 Lipca 2016 Opublikowano 20 Lipca 2016 @krzyci81 Spróbowałem przed chwilą i rzeczywiście, na partycje NTFS nic nie da się przerzucić z telefonu, nigdy w sumie tego nie sprawdzałem, bo z zewnętrznych nośników tylko odczytywałem dane a odczyt działa bezproblemowo.
krzyci81 Opublikowano 20 Lipca 2016 Autor Opublikowano 20 Lipca 2016 No właśnie, ciekawe czy można coś z tym zrobić..
primek Opublikowano 20 Lipca 2016 Opublikowano 20 Lipca 2016 @krzyci81 Sformatować dysk do fat32 albo wydzielić z niego partycję dla androida i tylko na niej mieć fata.
krzyci81 Opublikowano 20 Lipca 2016 Autor Opublikowano 20 Lipca 2016 Jeszcze raz? Bo przed użyciem go formatowałem. W komputerze.
primek Opublikowano 20 Lipca 2016 Opublikowano 20 Lipca 2016 @krzyci81 Ale zapewne do systemu NTFS, którego telefon w pełni nie potrafi obsłużyć. fat32 tez ma swoje ograniczenia, jak np. maksymalny rozmiar pliku - 4GB, być może jest też obsługiwany format exFat, który nie ma tego ograniczenia ale to już musiałbyś sprawdzić eksperymentując.
krzyci81 Opublikowano 20 Lipca 2016 Autor Opublikowano 20 Lipca 2016 Dzięki, zobaczę co da się zrobić i wrócę z info
krzyci81 Opublikowano 22 Lipca 2016 Autor Opublikowano 22 Lipca 2016 To chyba nie jest wina dysku, a es bo przenosić na pendrive'a też nie mogę...a poprzez folder Pliki już tak. Macie jakieś pomysły co to może być? Albo co zrobić, aby dało się przenosić na dysk?
Rekomendowane odpowiedzi