Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z zasięgiem. Mimo, że mam zasięg na poziomie 3 kresek lub więcej głos jest zniekształcony lub rwie rozmowę nie przerywając jej,

Na razie ta sytuacja występuje w samochodzie połączonym po bluetooth. zmieniłem rom na 4.3 CM i problem przestał występować.

Moim zdanie to wina romu :( MIUI ROM 3.11.15 i niżej.

Wyłączyłem dodatkowy mikrofon (redukcja szumów)

Tryb energii na wydajny (myślałem, że może bluetooth)

Porównałem ze swoim htc i tam problem nie występuje. Zainstalowałem CM na 4.3 i tam super działa :) - zasięg jak trzeba.

Problem z zasięgiem robi się irytujący...

Czy są udostępnione kernele lub oprogramowanie do modemu poprawiające ten mankament ...

Sprawdziłem to wina kernela miui na wszystkich softach jest ten sam soft do radia, są tylko różne wersje kernela. Niestety kernel z 4.3, 4.4 nie pasuje do 4.1 :(. Zobaczę na forum może jest wersja do starszego androida...

Opublikowano

Kiedyś do paru wersji MIUIPolska dodałem starszy modem do MI-2. Ponoć polepszał działanie 3G. Czy bluetooth to nie wiem.

Niestety nie mam już tego pliku. Możesz ew. poszukać na en.miui.com.

Co do kernela to na razie nie ma.

Opublikowano

co do zasiegu we wrzesniu stawiali nadajniki w mojej okolicy i od tamtego czasu w calym domu mam zasieg pelny lub prawie pelny a pomimo tego MI-2 czasami nagle zgubi zasieg i mija dobra minuta zanim polaczy sie z powrotem z siecia... czyli szybciej by mi bylo telefon caly zrestartowac (jeszcze z trybem samolotowym nie sprawdzalem), jaka moze byc tego przyczyna?

Opublikowano
Kiedyś do paru wersji MIUIPolska dodałem starszy modem do MI-2. Ponoć polepszał działanie 3G. Czy bluetooth to nie wiem.

Niestety nie mam już tego pliku. Możesz ew. poszukać na en.miui.com.

Co do kernela to na razie nie ma.

Pamiętasz która wersja widziałem już je wcześniej, bo jest ich trochę... Wspominałeś coś że będzie kernel do mi2s testowy... Przydało by się sterownik samego modemu poprawić ...

wykluczam bluetooth tnie mi na słuchawce.

Sprawdzę jeszcze oryginalny bez spolszczenia ...

Opublikowano
co do zasiegu we wrzesniu stawiali nadajniki w mojej okolicy i od tamtego czasu w calym domu mam zasieg pelny lub prawie pelny a pomimo tego MI-2 czasami nagle zgubi zasieg i mija dobra minuta zanim polaczy sie z powrotem z siecia... czyli szybciej by mi bylo telefon caly zrestartowac (jeszcze z trybem samolotowym nie sprawdzalem), jaka moze byc tego przyczyna?

U mnie to samo się dzieje

Wysłane z mojego MI 2A przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

no ja non stop na 2g jade ;P bardzo okazyjnie 3g wlacze jak w miescie jestem, 2g calkiem zwawo dziala i mi to zazwyczaj wystarcza ;d przy 400MB/miech nie ma co szalec

Opublikowano

Ja uzywam szybki restart ale przeważnie w miejscach których przebywam jest dobry sygnal. W marketach tak się dzieje.

Wysłane z mojego MI 2A przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

2g czy 3g nic nie daje jest to samo w moim wypadku tylko na miui .... chu....owa ta optymalizacja.

Stawiam na kernel znając życie, aby zaoszczędzić na baterii zmniejszają moc odbiornika lub porostu ma słaba reakcje na zmiany zasięgu i głupieje.

Opublikowano

a wiesz może czy problemów z zasięgiem lub z jakością połączeń doświadczają również użytkownicy mi2s z oryginalnym softem od xiaomi ?

Opublikowano

U mnie natomiast w m2s zauważyłem poprawę jakości rozmów i zasięgu w porównaniu do mojej noki n82, u rodziców zawsze miałem problemy z zasięgiem nokia mi pokazuje połowę kresek a m2s 3/4. Czasami jak nokia zgubi zasięg ale błyskawicznie go odzyskuje

Opublikowano
zastanawiam się czy nie lepiej zostać na sofcie od xiaomi ? czy może być wolny od w/w problemów ?

Jesteś na sofcie Xiaomi przecież.

Wysłane z Xiaomi MI 2

Opublikowano

Jeśli już próbowałbym wersję multilang. Acid może któraś z twoich modyfikacji powoduje te problemy? Czasami piszesz w changelogu o swoich zmianach.

Opublikowano

instaluje sie tak samo jak wszystkie inne. Zrób na wszelki wypadek backup z pozycji "kopia systemu" z pod Miui.

Gdyby po instalacji nowego romu były jakieś problemy przywróć ustawienia fabryczne a następnie przywróć backup. Choć problemów być nie powinno.

Opublikowano

ja dodam ze to jest jest do konca problem z ponownym wyszukiwaniem sieci bo jak wychodze z piwnicy to zasieg z powrotem mam w max 10s a jesli zauwaze ze zgubi zasieg podczas lezenia na biurku to mija grubo ponad minuta zanim go odzyska...

mi to jako tako nie przeszkadza bo dzieje sie to nie czesto ale zdecydowanie irytuje bo jak zauwaze ze nie ma zasiegu to co chwile zagladam czy wrocil a tam ciagle nic... ;P

Opublikowano
ja dodam ze to jest jest do konca problem z ponownym wyszukiwaniem sieci bo jak wychodze z piwnicy to zasieg z powrotem mam w max 10s a jesli zauwaze ze zgubi zasieg podczas lezenia na biurku to mija grubo ponad minuta zanim go odzyska...

mi to jako tako nie przeszkadza bo dzieje sie to nie czesto ale zdecydowanie irytuje bo jak zauwaze ze nie ma zasiegu to co chwile zagladam czy wrocil a tam ciagle nic... ;P

Najbardziej przeszkadza jak musisz gdzieś zadzwonic

Wysłane z mojego MI 2A

Opublikowano

U mnie problem rozwiązany wgrałem chiński rom,a potem polski i git.

Testowałem okazało się, że mój zestaw bluetooth Nokii żle współpracuje z telefonem Mi2S :(.

Jak tylko rozłączałem i przełączałem na głośnik jest ok :).

Rozgrzeszam Mi2s a właściwie radio. powalczę z zestawem :) i ustawieniami w Mi2S.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Odświerzę trochę ten stary temat :)

Mam telefon w sieci Play.

Jak większości wiadomo play już wykorzystuje nadajniki wszystkich czterech sieci (Play, Orange, Plus, Tmobile)

Ostatnio przeprowadziłem test i zauważyłem że po ręcznym ustawieniu nadajników Orange znacznie poprawiła mi się siłą sygnału w pracy i w domu.

Może mieć tu znaczenie rozmieszczenie nadajników ale jeszcze jakiś czas temu testowałem to na SGS2 i nie widziałem jakiejś szczególnej różnicy.

Możecie sprawdzić u siebie.

Opublikowano
Ostatnio przeprowadziłem test i zauważyłem że po ręcznym ustawieniu nadajników Orange

Ciekawe, tzn. wybierasz ręcznie sieć Orange zamiast Play i działa, nawet tam, gdzie inni użytkownicy Play są przełączani na inne nadajniki, tak?

Opublikowano

Jeśli wybierzesz ręcznie operatora to łączy się tylko i wyłącznie z nim. Jeśli jest na Automacie to chyba łączy się najpierw z Play i dopiero gdy "nie widzi" jej łączy się z innymi (play może mieć słabiuteńki zasięg a inne mocny i i tak połączy się z play).

Opublikowano

A nasz jaki jest? Też oryginalny. My nie modyfikujemy nic związanego z zasięgiem. Co najwyżej jakiś drobny tweak w build.prop ale to w praktyce i tak nic nie zmienia.

Za zasięg odpowiada modem a tego nie ruszamy. Chyba, że mowa o najnowszych romach MIUIPolska z MiCore wtedy być może jakieś różnice mogą być na niekorzyść lub korzyść MiCore. Ale w takiej sytuacji zawsze dostępny jest rom bez MiCore.

Chyba, że porównujemy rom stable jaki jest na MI-2 zaraz po rozpakowaniu z pudełka. My używamy romów developerskich czyli z definicji nowszych z zawsze aktualnymi aplikacjami i kernelem.

Opublikowano

Lol. Dziwne, odpowiadałem na post wyżej w którym było pytanie jak "jest na oryginalnym romie od Xiaomi?" i... teraz tego nie ma...

Albo coś się popitoliło i ktoś usunął post albo jestem juz na tyle zmęczony po pracy, że muszę się wyspać...

Opublikowano

heh ja 3 razy przeczytalem poprzedzajace posty... ;P

i o ile wiem play z t-mobile nie korzysta... i co do zasiegu to dalej lubi sie zgubic czasami

Opublikowano
Chyba, że mowa o najnowszych romach MIUIPolska z MiCore wtedy być może jakieś różnice mogą być na niekorzyść lub korzyść MiCore. Ale w takiej sytuacji zawsze dostępny jest rom bez MiCore.

A czy jest możliwa tylko podmiana kernela, bez ruszania reszty?

Np. instaluję ROM z kernelem standardowym, a potem chcę potestować sobie MiCore - wgrywam sam kernel (tak jak to mogłem robić na Xperiach), testuję, powiedzmy że mi się nie podoba, no to hop - wgrywam pierwszy kernel z powrotem i wracam do punktu wyjścia.

Da się tak?

Opublikowano

Oczywiście. Ale musisz mieć CWM recovery bo Mi Recovery nie pozwoli na instalację takiej paczki (nawet podpisanej). Mi Recovery rozpoznaje czy plik .zip jest romem z aktualizacją.

Aczkolwiek nie widzę problemu. Wszystko jest tak ułożone, że jak chcesz testować kernel to po prostu instalujesz cały rom (z kernelem MiCore albo bez). Wychodzi na to samo. Tylko operujesz plikiem 300MB a nie 8MB. Możesz sobie skakać między romami - nic się nie stanie.

Opublikowano
Oczywiście. Ale musisz mieć CWM recovery bo Mi Recovery nie pozwoli na instalację takiej paczki (nawet podpisanej). Mi Recovery rozpoznaje czy plik .zip jest romem z aktualizacją.

To zadam takie pytanko: co takiego ma MiRecovery, żeby je zostawiać zamiast instalowania CWM?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...