geekboy68k Opublikowano 15 Lipca 2016 Opublikowano 15 Lipca 2016 Cześć, W pierwszej kolejności przepraszam, jeżeli źle dobrałem dział. Chcę kupić telefon - padło na Xiaomi Redmi 3S. Nurtuje mnie jednak kwestia bezpieczeństwa oprogramowania na tych telefonach - swego czasu głośno było o "wydmuszkach" napakowanych malware, które rozprowadzały chińskie sklepy. Przechodząc do rzeczy: 1. Spotkałem się z informacją, jakoby aplikacje bankowe stwarzały problemy podczas prób uruchomienia na telefonach Xiaomi w sytuacji, gdy te miały modyfikowane oprogramowanie. Swój postanowiłem nabyć w Goldway, który - wg rozmowy z konsultantem - instaluje "jakiś tam" soft z polskim językiem i Google Play. Czy ktoś może mi jednoznacznie odpowiedzieć - czy mogę napotkać jakieś komplikacje podczas korzystania z aplikacji "wrażliwych" na roota? 2. Nie będę ukrywał, że nie bardzo ufam oprogramowaniu preinstalowanemu przez kamratów z Dalekiego Wschodu. Czy dobrze rozumuję, że Stable stąd zadziała z moim urządzeniem i czy jego instalacja może w jakiś sposób wpłynąć na kwestie poruszone w pkt. 1, tj. na działanie appek wrażliwych na modyfikacje systemu? Może niektórym pytania wydadzą się banalne, ale to będzie moja pierwsza przygoda z Androidem od... dawna Będę wdzięczny za odpowiedź. Pozdrawiam.
Nezumi Opublikowano 15 Lipca 2016 Opublikowano 15 Lipca 2016 Nie ma znaczenia co tam Ci zainstalują, o ile masz chęci na zmianę softu na xiaomi.eu. Jeżeli nie, to lepiej kup w Polsce od sprzedawcy, który ma sprawdzony i czysty soft od producenta w telefonach.
geekboy68k Opublikowano 15 Lipca 2016 Autor Opublikowano 15 Lipca 2016 W Goldway też mogę kupić z softem od producenta, ale wg sprzedawcy ma on jedynie język chiński i angielski i nie ma Google Play
ahr Opublikowano 15 Lipca 2016 Opublikowano 15 Lipca 2016 Na ten telefon nie ma żadnego stable od xiaomi.eu ani globala. Albo wybierz inny telefon, albo pogódź się z myślą o odblokowywaniu bootloadera, flashowaniu recovery i instalacji deva xiaomi.eu. Na czym to polega masz w poradnikach. 1
piotr469 Opublikowano 15 Lipca 2016 Opublikowano 15 Lipca 2016 Mam redmi note 3 pro od goldwaya niedawno kupiony, wybrałem opcję standard i przyszedł z wgranym global stable. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
ahr Opublikowano 15 Lipca 2016 Opublikowano 15 Lipca 2016 Urzekła mnie Twoja historia... Tylko co w związku z tym?
piotr469 Opublikowano 15 Lipca 2016 Opublikowano 15 Lipca 2016 Fascynujący jest twój irytujący ton wypowiedzi. Global stable to kwestia czasu, nie ma informacji kiedy gość planuję kupować. Rozważa kupno u goldwaya, więc piszę jaki rom dostałem w rn3 pro przy wybraniu opcji standard. W momencie kiedy dodałeś posta, ja pisałem swojego. Nie czuj się zaszczycony moją odpowiedzią. Bynajmniej. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
Tomaszek1999 Opublikowano 15 Lipca 2016 Opublikowano 15 Lipca 2016 1 minutę temu, piotr469 napisał: Fascynujący jest twój irytujący ton wypowiedzi. Global stable to kwestia czasu, nie ma informacji kiedy gość planuję kupować. Rozważa kupno u goldwaya, więc piszę jaki rom dostałem w rn3 pro przy wybraniu opcji standard. W momencie kiedy dodałeś posta, ja pisałem swojego. Nie czuj się zaszczycony moją odpowiedzią. Bynajmniej. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Hmmm, a czy dla telefonu redmi 3s jest dostępny global? Odpowiedź do znalezienia tu: http://en.miui.com/download-303.html
ahr Opublikowano 15 Lipca 2016 Opublikowano 15 Lipca 2016 Redmi 3 to modele na rynek chiński, należy raczej przyjąć że globala nie dostaną nigdy. 1
geekboy68k Opublikowano 15 Lipca 2016 Autor Opublikowano 15 Lipca 2016 Cytat Redmi 3 to modele na rynek chiński, należy raczej przyjąć że globala nie dostaną nigdy. W sumie rzeczywiście. Dlatego padło na Mi4 - cena identyczna, a przekonał mnie lepszy aparat oraz oficjalny, globalny ROM. Mam nadzieję, że jest dostatecznie spolszczony. Będę musiał jakoś przeżyć 16 GB ROM, ale skoro przetrwałem 2 lata z Lumią 625, to nie powinno to być problemem Pozwolę sobie zadać jeszcze jedno pytanie: w Sieci można znaleźć informacje o tym, jakoby MIUI bazowało na Androidzie nieuatoryzowanym przez Google, przez co nie otrzymuje on aktualizacji bezpieczeństwa na bieżąco. Jakiś tam portal (sorry, zgubiłem linka) twierdzi, że ma on wszystkie 7 najczęściej wykorzystywanych przez cyberprzestępców podatności. Czy ktoś może wypowiedzieć się na ten temat?
Nezumi Opublikowano 15 Lipca 2016 Opublikowano 15 Lipca 2016 10 minut temu, geekboy68k napisał: W sumie rzeczywiście. Dlatego padło na Mi4 - cena identyczna, a przekonał mnie lepszy aparat oraz oficjalny, globalny ROM. Mam nadzieję, że jest dostatecznie spolszczony. Będę musiał jakoś przeżyć 16 GB ROM, ale skoro przetrwałem 2 lata z Lumią 625, to nie powinno to być problemem Pozwolę sobie zadać jeszcze jedno pytanie: w Sieci można znaleźć informacje o tym, jakoby MIUI bazowało na Androidzie nieuatoryzowanym przez Google, przez co nie otrzymuje on aktualizacji bezpieczeństwa na bieżąco. Jakiś tam portal (sorry, zgubiłem linka) twierdzi, że ma on wszystkie 7 najczęściej wykorzystywanych przez cyberprzestępców podatności. Czy ktoś może wypowiedzieć się na ten temat? To bzdury piszą... MIUI ostatnio miało szybciej łatane luki niż to robiło Google czy inni producenci. Gdy wyszło na jakiś rok temu, ze jest jakaś luka, to po testach z GP się okazało, ze tylko 1 model miał to niezabezpieczone (Mi2s bodajże), a cała reszta połatana, co więcej w Xiaomi pracuje Hugo Barra, stary pracownik Googla, wątpię, aby pozwolił na "nieautoryzowanego Androida" w dodatku patrząc na to, ze Xiaomi bierze udział w Google I/O. 1
Rekomendowane odpowiedzi