Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Przepraszam, iż mój pierwszy post dotyczy pomocy technicznej, ale jestem zdezorientowany i szukam pomocy. Mianowicie wczoraj doszedł do mnie Xiaomi Redmi 3 zakupiony na stronie znanej z olewania klienta. Wszystko było ok, dopóki nie dokonałem próby zadzwonienia. Telefon wtedy stracił nagle cały zasięg i wyrzucił komunikat tylko połączenia alarmowe. Ponowne wyjęcie i włożenie karty nie dawało zmian. Pierwszym moim pomysłem był problem z kartą sim. Początkowo nie działała w drugim telefonie lecz z kilkoma kolejnymi uruchomieniami ruszyła. W Redmi bez zmian. "Postęp" nastąpił w momencie przełożenia karty z zapasowego telefonu do Xiaomi. Telefon ponownie złapał zasięg do czasu próby wykonania połączenia. Kupiłem również specjalnie nowy starter aby sprawdzić czy to aby na pewno nie jest wina karty lecz działo się to samo co z poprzednią. Zasięg nie wracał ani przy automatycznym wyszukiwaniu sieci ani przy ręcznej próbie. Nie wiem czy jest to wina softu czy wady telefonu. Jeśli byłaby to jedynie wina softu to myślę,iż poradziłbym sobie w jakiś sposób z tym (mimo wszystko to nie pierwszy telefon z androidem w moich rękach), jeśli jednak to wada, jakoś się przemogę do odesłania go im i przetrzymam kolejny okres oczekiwania. Zapomniałem dodać, że czasem telefon odzyskuje zasięg na chwilę, ale dalej nie można z niego korzystać.
Wersja systemu jaką posiadam to:  MIUI by xiaomi.eu 7.1 (stabilna) 7.1.3.0 (LHPCNCK).
Z góry dzięki za pomoc, Pozdrawiam

Panter.

Opublikowano

Nie wiem, czy normalnością powinien być fakt, iż raz na jakieś 5 godzin niezależnie od karty sim (testuje z włożoną kartą Orange i Play) telefon łapie zasięg na chwilę i potem to samo co przez ostatnie kilka godzin...

P.

Opublikowano
2 minuty temu, Panter napisał:

Nie wiem, czy normalnością powinien być fakt, iż raz na jakieś 5 godzin niezależnie od karty sim (testuje z włożoną kartą Orange i Play) telefon łapie zasięg na chwilę i potem to samo co przez ostatnie kilka godzin...

P.

Nie to nie jest normalne. Ten twój rom jest już dosyć historyczny, ale nie powinno tak być. Nigdy na żadnym romie nie miałem tego typu problemów z Redmi 3, ani innych z zasięgiem czy kartami SIM. Niestety nie mam pojęcia jak to rozwiązać, może to wada fizyczna twojego egzemplarza. 

Opublikowano

Ta odpowiedź nie napawa mnie optymizmem, skoro mój rom jest przestarzały to może warto spróbować jakiegoś reinstalu lub coś w ten deseń? :)

P.

Opublikowano
1 minutę temu, Panter napisał:

Ta odpowiedź nie napawa mnie optymizmem, skoro mój rom jest przestarzały to może warto spróbować jakiegoś reinstalu lub coś w ten deseń? :)

P.

Warto odblokować bootloader i wgrać nowszy, ale nawet na twoim romie nie były zgłaszane tego typu problemy w Redmi 3.

Opublikowano (edytowane)

Mam Redmi 3 MIUI by xiaomi.eu 7.1 (stabilna) 7.1.3.0 (LHPCNCK) i nie mam problemów z wykonywaniem i odbieraniem połączeń. Dane komórkowe też śmigają bez zastrzeżeń. Mam za to mega problem z odblokowaniem bootloadera, telefon nie wchodzi w tryb download, niby po wykonaniu procedury jest czarny ekran ale komp nie widzi telefonu. Tryb fastboot działa bez problemu, próbowałem przejść w download z fastboot na podpiętym usb i też klapa, telefon zmienia  tło na czarne ale nie jest wykrywany. Więc może lepiej odeślij bojak trafisz na " uparciucha" jak mój to zgłupieć całkiem można ;-) Powrót do ustawień fabrycznych nic nie daje?

Edytowane przez rychu
Opublikowano
2 minuty temu, rychu napisał:

Mam Redmi 3 MIUI by xiaomi.eu 7.1 (stabilna) 7.1.3.0 (LHPCNCK) i nie mam problemów z wykonywaniem i odbieraniem połączeń. Dane komórkowe też śmigają bez zastrzeżeń. Mam za to mega problem z odblokowaniem bootloadera, telefon nie wchodzi w tryb download, niby po wykonaniu procedury jest czarny ekran ale komp nie widzi telefonu. Tryb fastboot działa bez problemu, prubowałem przejść w download z fastboot na podpiętym usb i też klapa, telefon zmienia  tło na czarne ale nie jest wykrywany. Więc może lepiej odeślij bojak trafisz na " uparciucha" jak mój to zgłupieć całkiem można ;-) Powrót do ustawień fabrycznych nic nie daje?

To że nie jest wykrywany w tym trybie to problem systemu na kompie, nie telefonu. Reinstalacja Winzgrozy, albo zmiana komputera pomoże.

Opublikowano

Też tak myślę, wspomniałem o tym tylko, aby autor tematu wiedział co może go zaskoczyć ;-)  nie chcę mu mieszać moim problemem. Jego wersja miui powinna działać bez problemów. 

Opublikowano

Mam nadzieję, że ktoś w sklepie zrobił coś źle podczas instalacji system. Zauważyłem, że dosyć szybko pada bateria więc coś jest może na rzeczy z tym softem :)
Fabryczne przywracałem kilka razy, bez skutku...

P

Opublikowano

Dobra, kilka dni minęło i czas na kolejne przemyślenia
Wydaje mi się, że problem z baterią jest spowodowany przez antenę, która stale próbuje złapać zasięg.
Co do samego zasięgu dziś stała się rzecz dziwna, która spowodowała, iż inaczej patrze na problem z nim. Mianowicie gdy spojrzałem dziś na telefon po dłuższej nieobecności przy nim zauważyłem, że złapał zasięg, niby nic dziwnego ale... towarzyszył temu SMS! Spróbowałem zadzwonić z niego i o dziwo dodzwoniłem się, ale kilkanaście minut później telefon ponowie stracił zasięg na dłuższy okres czasu, stało się tak jeszcze raz ale teraz już tego zasięgu nie ma. Nie wiem co o tym myśleć teraz.

W sprawie odblokowania bootloadera: czy czasem nie potrzebuje mieć telefonu z zasięgiem (co będzie trudne ponieważ takowego obecnie nie mam xD) aby otrzymać ten kod?

P.

• mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...