Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,
szykuję się do zakupu pierwszego smartfona w rozsądnej cenie (absolutnie max. 700zł). Z dostępnych modeli praktycznie tylko Moto G3 i Xiaomi Redmi 3 prezentują fajny poziom w tym przedziale cenowym. Jest jeszcze Redmi 3S, ale w polskim sklepie widzę, że 3S jest droższe o 50zł przy identycznych parametrach a nawet gorszym procesorze. Wychodzi na to, że lepiej kupić zwykłą trójkę. 

Jestem bardziej zdecydowany na Redmi 3, tylko nie wiem czy zdołam wszystko ogarnąć. Widzę, że jest specjalny dział z poradnikami. Fajnie, tylko nie wiem od czego dokładnie miałbym zacząć po wzięciu telefonu do ręki. Wiem, że te pytanie pewnie padało milion razy, dlatego proszę jedynie pokrótce opisać kroki, jakie należy wykonać po otrzymaniu przesyłki z telefonem, żebym mógł go zacząć używać z moją kartą sim? Wystarczy jednozdaniowe punkty, a ja już znajdę odpowiednie poradniki na forum ze szczegółowym opisem. Potrzebuję po prostu opisu dla tępaka :DWiecie, coś w stylu:

1. Po uruchomieniu naciśnij to i to. 
2. Usuń Y. Wgraj Z. 
3. Możesz już dzwonić i serfować po necie, gratuluję :) itd.

Z językiem angielskim nie mam problemu, więc jeśli z polską nakładką są jakieś jaja, to przeżyję bez.

Widzę, że xiaomi.com.pl jest na czarnej liście, zakupu dokonałbym w polecanych sklepach z listy miuipolska.

Opublikowano

Jeśli kupisz w Polsce to najprawdopodobniej będziesz miał zainstalowany rom xiaomi.eu 7.1.3., więc po prostu włączasz i używasz. Poczytaj o MIUI i koncie xiaomi. Jak będziesz chciał aktualizować to musisz zgłębić temat odblokowywania bootloadera, flashowania romu fastboot w trybie download, instalowania twrp i romu xiaomi.eu. Do ogarnięcia.

Opublikowano

Masz 2 opcje, albo bawisz się w odblokowanie BL i instalację MIUIPL/Xiaomi.eu, albo zostajesz na romie oficjalnym, wybór należy do Ciebie. Przy romie oficjalnym po prostu umieszczasz w slocie kartę SIM i używasz przy odblokowaniu BL -> Poradnik odblokowania BL, masz w nim krok po kroku wszystko aż do instalacji miuipl.

Opublikowano

3s jest sprzętowo lepszy niż zwykła 3, niemniej jednak na zwykłą 3 są Romy na zablokowany bootloader. Popatrz sobie u Technosa, za35zl odblokowują bootloader i wrzucają miuipolska. Może warto się tym zainteresować

Opublikowano
3 minuty temu, tpawel napisał:

3s jest sprzętowo lepszy niż zwykła 3, niemniej jednak na zwykłą 3 są Romy na zablokowany bootloader. Popatrz sobie u Technosa, za35zl odblokowują bootloader i wrzucają miuipolska. Może warto się tym zainteresować

Sprzętowo lepsza? Kurde, ale jak robię sobie zestawienie, to wyglądają na takie same, gdzie właśnie procek jest minimalne lepszy na zwykłej 3.

http://www.gsmarena.com/compare.php3?idPhone1=8150&idPhone2=7862&idPhone3=8007

http://www.techgrapple.com/xiaomi-redmi-3-vs-redmi-3s/

Opublikowano

Pomimo tego że rdzenie są niżej taktowane to snap430 jest minimalnie szybszy niż 616. To praktyka a nie teoria na papierze. Grafika w 3s jest już sporo lepsza. Do tego snap430 jeszcze lepiej zarządza energią

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Rozumiem. Niestety przy 3S nie uniknę zabawy w instalację polskiego romu, bo przy zwykłej trójce, to sklep jeszcze może instalować sam te oprogramowanie :( Przynajmniej tak informuje tabela na accessories4you.

Pisałeś wyżej, że Technos odblokowuje bootloadery, ale w ich FAQ jest napisane, że tylko użytkownik może po założeniu konta Xiao.

Wyczytałem, że w telefonach z polecanych sklepów nie ma problemu z aktualizacją Xiaomi.eu do najnowszej wersji (aktualnie 7.5, racja?), bo dodają Updater. Pozytywnie.

Tak czy owak, w obu przypadkach sklep nie wgrywa TWRP. Czy jest mi to do szczęścia potrzebne? Fabryczne recovery pozwoli mi na wyczyszczenie telefonu, kiedy już po miesiącach użytkowania zacznie zamulać, ale jednocześnie zachowa xiaomi.eu?

Edytowane przez paviu
Opublikowano

Nie wierz w to co czytasz.

Updater przenosi do recovery. Jeśli go nie ma (o jest zablokowany bootloader) to nic przez updater nie wgrasz.

Jak będziesz chciał aktualizować to i tak zabawa miflashem i tak. Więc łatwiej będzie zrobić to raz, odblokować bootloader, wgrać TWRP i instalować potem aktualizacje przez updater.

• Like 1
Opublikowano

Technos oferuje teraz odblokowanie bootloadera za 35 zł. Samemu to kilka dni czekania na zgodę i kilkanaście minut roboty,ale nie każdy musi się znać przecież i uważam że to bardzo dobra oferta dla mniej zaawansowanych userow

Opublikowano

Myślę, że dam radę sam to zainstalować. Przeczytałem parę razy poradniki i zaczynam mieć wrażenie, że nie jest to aż tak skomplikowane, jak się wydawało za pierwszym, czy drugim razem.

Mam dwie wątpliwości w kwestii instalacji. Istnieje poradnik instalacji fastboota, ale rozumiem, że fabrycznie on jest dostępny w telefonie, a po prostu instalujemy program na kompie, żeby wygodniej się wchodziło/wychodziło z fastboota, zamiast przetrzymywać opisane klawisze? Druga wątpliwość dotyczy instalacji recovery - w którym trybie telefon ma być podłączony do komputera przy tej instalacji? Normalny tryb czy tryb fastboot?

Czyli w skrócie:
1. Dostaję telefon. Tworzę konto Xiaomi (Settings > Accounts > Xiaomi), ustawiam security check na 100 pkt. Składam prośbę o odblokowanie bootloadera.
2. Po kilku/kilkunastu dniach dostaję pozwolenie. Ściągam MiFlash. Instaluję dev china rom do Redmi 3/3S (jeśli wersja stable jest starsza niż 7.1)
3. Włączam telefon w trybie fastboot. Podłączam do już uruchomionego MiFlasha. Widzę trzy zielone ptaszki i mogę zrestartować telefon. Bootloader staje się odblokowany.
4. Instalacja MIUIPolska recovery i twrp.img wg poradnika.
5. Uruchomienie telefonu w trybie recovery, instalacja MIUI Polska wg poradnika.

Opublikowano

Tylko w pkt. 3 zamiast miflash używasz miui unlocking tool.

Dokładnie przeczytaj tematy, mimo że długie. Warto bo sporo wyjaśniają, co autor poradnika miał na myśli.

• mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...