Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Hej, mam od wczoraj Note 3 Pro. Kupiony z xfs. Dostałem go z od razu wgranym Globalem i zaktualizowałem do 6.5.19 Beta. Problem polega na tym, że bardzo słabo słyszę rozmówcę. Przez pewien czas potrafi być ok, choć bez szału, ale nagle jakość pogarsza się na tyle, że muszę się domyślać o co chodzi drugiej osobie. Mógłbym to określić jako szumy. Dzisiaj miałem rozmowę, podczas której musiałem się wszystkiego domyślać z pojedynczych słów. Wszystko było przytłumione i tylko niektóre słowa były zrozumiałe. Problem pojawia się też po podłączeniu słuchawek (chociaż wydaje mi się, że wtedy jest odrobinę lepiej), więc chyba nie chodzi tu o rypnięty głośnik. Co mógłbym z tym zrobić?

Druga strona słyszy mnie dobrze. Bootloader jeszcze nie był odblokowywany, aczkolwiek mam już pozwolenie.

Edytowane przez Bart Henry
Opublikowano
2 minuty temu, Bart Henry napisał:

Hej, mam od wczoraj Note 3 Pro. Kupiony z xfs. Dostałem go z od razu wgranym Globalem i zaktualizowałem do 6.5.19 Beta. Problem polega na tym, że bardzo słabo słyszę rozmówcę. Przez pewien czas potrafi być ok, choć bez szału, ale nagle jakość pogarsza się na tyle, że muszę się domyślać o co chodzi drugiej osobie. Mógłbym to określić jako szumy. Dzisiaj miałem rozmowę, podczas której musiałem się wszystkiego domyślać z pojedynczych słów. Wszystko było przytłumione i tylko niektóre słowa były zrozumiałe. Problem pojawia się też po podłączeniu słuchawek (chociaż wydaje mi się, że wtedy jest odrobinę lepiej), więc chyba nie chodzi tu o rypnięty głośnik. Co mógłbym z tym zrobić?

Druga strona słyszy mnie dobrze. Bootloader jeszcze nie był odblokowywany, aczkolwiek mam już pozwolenie.

Na początek wejdź w diagnostykę i zobacz czy głośnik zdaje test. Jeśli tam wyjdze, że jest okej to będzie to wina softu.

Opublikowano

Wszedłem przez kilkukrotne naciśnięcie na wersję jądra w informacjach o telefonie. To jest to?

Wykonałem test "22.Call test" i słyszę się bez problemu, wszystko elegancko. Trochę gorzej wypada "Sub mic to speaker loopback", bo nie wszystko co powiem wraca do mnie, ale tu jest pewna zależność od odległości moich ust od drugiego mikrofonu.

Opublikowano
2 minuty temu, Bart Henry napisał:

Wszedłem przez kilkukrotne naciśnięcie na wersję jądra w informacjach o telefonie. To jest to?

Wykonałem test "22.Call test" i słyszę się bez problemu, wszystko elegancko. Trochę gorzej wypada "Sub mic to speaker loopback", bo nie wszystko co powiem wraca do mnie, ale tu jest pewna zależność od odległości moich ust od drugiego mikrofonu.

Ale jakość jest okej i chodziło by to sprawdzić. Sflashuj(podpowiedź do szukania info: Miflash) rom, jeśli masz zgodę na odblokowanie to sflashuj china dev i od razu odblokuj, albo tą co masz obecnie, jeśli nie chcesz odblokowywać.

Opublikowano
5 minut temu, m4ciejka napisał:

nie jestem pewien, ale czy nie mozna wlasnie tez na globalu odblokowywac bootloader?

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Rożne informacje się słyszy, osobiście nie miałem jak sprawdzić.

Opublikowano
37 minut temu, m4ciejka napisał:

nie jestem pewien, ale czy nie mozna wlasnie tez na globalu odblokowywac bootloader?

Spróbuj ale najprędzej przejdzie na china dev

Opublikowano

glupio to zabrzmi, ale wydaje sie mi ze sam odblokowywalem na globalu. choc teraz nie pamietam po prostu na czym odblokowywalem - jakby ktos odblokowywal to niech dla przyszlych pokolen sprobuje.

Opublikowano
2 godziny temu, m4ciejka napisał:

Mi na globalu poszło bez żadnych problemów, w 10 sekund. Jeśli wszystko zrobisz ze wskazówkami nie powinno być żadnych niespodzianek. 

Opublikowano (edytowane)

Niestety, nie udało mi się odblokować na globalu. Zatrzymuje się na 50% z informacją "couldn't verify device - not connected to mi phone". 

44 minuty temu, szunaj4 napisał:

Mi na globalu poszło bez żadnych problemów, w 10 sekund. Jeśli wszystko zrobisz ze wskazówkami nie powinno być żadnych niespodzianek. 

Robiłem wg instrukcji z odpowiedniego wątku. MIUI 6.5.19 Beta. Jak mogę sprawdzić, czy to dev, czy stable?

EDIT: "Wersja rozwojowa" w apce do uaktualnień, więc pewnie dev.

Edytowane przez Bart Henry
Opublikowano (edytowane)

To jest dev. Pamiętaj o zalogowaniu na konto xiaomi w telefonie. Istotne może być również jak dawno otrzymałeś zgodę. Ja odblokowalem po upływie ok 10 dni od otrzymania zgody. Po za tym mimo iż to zrobiłem nadal jestem na tym romie. Nie zauważyłem żadnych wad, no i w poniedziałek będzie aktualizacja więc czekam ;-)

Edytowane przez szunaj4
Opublikowano
3 godziny temu, Tomaszek1999 napisał:

Ale jakość jest okej i chodziło by to sprawdzić. Sflashuj(podpowiedź do szukania info: Miflash) rom, jeśli masz zgodę na odblokowanie to sflashuj china dev i od razu odblokuj, albo tą co masz obecnie, jeśli nie chcesz odblokowywać.

Chciałbym się upewnić, czy dobrze rozumiem.

1. Instaluję za pomocą MiFlash wersję china dev, tak jak jest to opisane tutaj: https://miuipolska.pl/forum/topic/9512-instalacja-systemu-na-zablokowany-bootloader/?page=1 
2. Odblokowuję bootloader, bo na china dev powinno pójść gładko.
3. Instaluję stabilnego globala/xiaomi.eu. Jaką metodą?

Opublikowano
11 minut temu, Bart Henry napisał:

Chciałbym się upewnić, czy dobrze rozumiem.

1. Instaluję za pomocą MiFlash wersję china dev, tak jak jest to opisane tutaj: https://miuipolska.pl/forum/topic/9512-instalacja-systemu-na-zablokowany-bootloader/?page=1 
2. Odblokowuję bootloader, bo na china dev powinno pójść gładko.

3. Instalacja TWRP.

4. Instalacja pliku zip przez TWRP.

Opublikowano

Udało mi się zdjąć blokadę bootloadera na globalu dev. Kluczem w moim przypadku było wejście a menedżera urządzeń, znalezienie urządzenia "Android" i wybranie opcji "Aktualizuj oprogramowanie sterownika". Sama instalacja Mi PC Suite nie wystarczyła do pełnej identyfikacji telefonu w systemie.

Teraz pora na zastosowanie się do waszych rad i wgranie tymi sposobami stable globala. Mam nadzieję, że wtedy problem z jakością rozmów się rozwiąże. Ogromne dzięki za cierpliwość i dotychczasową pomoc!

Opublikowano

Porwałem się z armatą na wróbla. Okazało się, że problem występuje tylko na rozmowach zestawionych przez 4G/LTE. Zmieniając preferowany typ sieci na "Automatyczny 3G/2G" rozmowy stają się czyste. Rozmawiałem niedawno ponad godzinę bez żadnych problemów. Być może infrastruktura LTE na terenie Wrocławia jest po prostu tak słaba. Jest opcja, że jest to spowodowane telefonem? Note 3 Pro nie obsługuje jednego z aktywnych w Polsce pasm 4G, z tego, co pamiętam.

Teraz ważne pytanie - czy jestem w stanie wymusić zestawianie połączeń w 3G i pozostawić możliwość korzystania z Internetu w LTE? Domyślnie mogłoby być włączone 4G, ale z przejściem na 3G podczas rozmowy. Da się tak?

ROM zmieniłem na xiaomi.eu i nie żałuję, bo MIUI 8 jest świetne.

Opublikowano

U mnie (odblokowany bl rom v8) na auto 4g/3g co chwile gubi zasięg, na auto 3g/2g nie ma problemu. Sieć T-Mobile. Bez różnicy jaki rom.

Opublikowano

Dodam, że kartę mam w sieci Virgin Mobile. W podlinkowanym temacie widać, że inne osoby z tym samym problemem również są użytkownikami sieci VM.

Opublikowano (edytowane)

Cześć 

Mam ten sam problem na RN3Pro. (MIUIv8 6.7.7). Operator PLAY.

Jestem również z okolic Wrocławia.Możesz mi  podać dokładne ustawiania na , których Ci rozmowy działają płynnie (VoLTE,typ sieci, rom , itp)?

Edytowane przez kjnm
Opublikowano

ROM: MIUIv8 6.6.30 (xiaomi.eu) - nie sądzę, żeby miał wielkie znaczenie, bo na global dev problem był identyczny
Preferowany typ sieci: Automatyczny 3G/2G (H+/E)
VoLTE: off

Ewentualnie będziesz musiał wymusić połączenie z Play 3G (będzie i tak widoczne jako VirginMobile 3G).Bez wymuszonego 3G/2G było różnie, bo czasem po zakończeniu połączenia widziałem, że przełączył się w 4G pomimo ręcznego wybrania 3G chwilę wcześniej.

Opublikowano

A u mnie na Global Stable 7.3.7.0 problem nie występuje. 
Mam dwie karty SIM - RedBullMobile (Play) oraz T-Mobile - na obu przy 4G nie mam żadnych zniekształceń.

Opublikowano

@musek Skąd jesteś? Może to faktycznie kwestie związane z naszą lokalizacją i infrastrukturą? Wszak to już kilka osób (przynajmniej cztery) z Wrocławia i okolic zaobserwowało taki problem u siebie.

Nie chce mi się wierzyć, że to kwestia softu. Xiaomi.eu chyba bazowany jest na global dev. W innym temacie widać, że problem ujawniał się również na global stable.

Jakoś na dniach współlokator powinien otrzymać swojego RN3Pro. Ma kartę w Play, więc zobaczymy jak to będzie u niego.

1 godzinę temu, kjnm napisał:

Cześć 

Mam ten sam problem na RN3Pro. (MIUIv8 6.7.7). Operator PLAY.

Jestem również z okolic Wrocławia.Możesz mi  podać dokładne ustawiania na , których Ci rozmowy działają płynnie (VoLTE,typ sieci, rom , itp)?

Btw, to jest global dev?

Opublikowano

@Bart Henry

Na co dzień mieszkam w Poznaniu, ale bardzo często jeżdżę po Polsce (głównie Dolny i Górny Śląsk, Opolszczyzna, Małopolska, Podhale).
Problemów nigdzie nie stwierdziłem.

Opublikowano
2 godziny temu, Bart Henry napisał:

@musek Skąd jesteś? Może to faktycznie kwestie związane z naszą lokalizacją i infrastrukturą? Wszak to już kilka osób (przynajmniej cztery) z Wrocławia i okolic zaobserwowało taki problem u siebie.

Nie chce mi się wierzyć, że to kwestia softu. Xiaomi.eu chyba bazowany jest na global dev. W innym temacie widać, że problem ujawniał się również na global stable.

Jakoś na dniach współlokator powinien otrzymać swojego RN3Pro. Ma kartę w Play, więc zobaczymy jak to będzie u niego.

Btw, to jest global dev?

Pobrany stąd  https://xiaomi.eu/community/threads/6-7-7-8.32639/

Więc na 99,9% to global dev.

Opublikowano
7 godzin temu, Bart Henry napisał:

7.3.2 global stable, sieć Play i bez problemów.

Opublikowano

Mam ten sam problem i również jestem z Wrocławia, mam numer w Play. Co dziwne, problem z jakością połączeń dotyczy tylko i wyłącznie numerów w Plusie (nieważne, czy to ja dzwonię, czy ktoś do mnie) - z resztą operatorów jest OK. Metodą prób i błędów też doszłam do zmiany na 3G/2G i wtedy mogę rozmawiać bez problemu.

Opublikowano

Również dołożę swoje "3 grosze".
Zakupiłem jakieś 2 miesiące temu 1 sztukę Redmi Note 3 Pro i tuż po instalacji i aktualizacji do najnowszej wersji (pamiętam tylko że była to wersja global stable) również miałem problemy z usłyszeniem kogokolwiek. Nie wystąpiły one od razu - kwestia kilku godzin od włożenia karty sim. Na chwilę pomogło włożenie innej karty sim z tej samej sieci. 
Moja sieć to PLAY, miejscowość to Oleśnica (pracuję we Wrocławiu).
Sprzedawca przyjął do sprawdzenia telefon - u niego działał dobrze więc pomyślałem że może karty sim. Wymieniłem na nowe i niestety problem ten sam.
Następnym krokiem była wymiana telefonu (sprzedawca był tak łaskawy że się na to zgodził). Nowy telefon już w pierwszej godzinie załapał tego bug-a na starej i nowej karcie. Praktycznie nie dało się rozmawiać. Telefon oddałem.

Podsumowując: dołączam się do ludzi którzy mieli ten telefon i są z Wrocławia lub okolic i mają problem ze słyszalnością rozmówcy.
W Oleśnicy gdzie ten telefon był testowany, PLAY niedawno podłączył LTE (czyli infrastruktura nowa) - może w tym jest problem tak jak przedmówcy piszą wcześniej - nie radzi sobie w trybie pracy LTE a tylko 2G/3G. Może brak obsługi pasma 800MHz ma jakieś znaczenie? 
Niestety nie mogę sprawdzić tego przełączenia na 2G/3G - telefon oddałem (oczywiście żałuję bo był OK).

Opublikowano (edytowane)

U mnie podobny problem,

Praktycznie nie słyszę osoby dzwoniącej(górny głośnik). Bez znaczenia kto dzwoni. 

Porównywałem z telefonem LG G2 i tutaj w RN3PRO jest około 2 razy ciszej :(

Telefon jest prawie bezużyteczny na zewnątrz. Dodam że głośność rozmowy mam na maximum.

Telefon kupiłem tutaj: http://xiaomi.com.pl/produkt/telefon-xiaomi-redmi-note-3-pro-332gb-lte/ 

Sieć play, bez znaczenia czy 4G czy 3G

Edytowane przez tomekel
Opublikowano

@tomekel jaka sieć i jaka lokalizacja?

Robiłem testy na karcie z Orange - działa bez problemu z włączonym LTE. Co więcej, dowiedziałem się od znajomych, że na jakichś niszowych telefonach też mają problemy z jakością w Play we Wrocławiu.

Opublikowano

@tomekel No to Twój problem jest jeszcze inny, bo w takim razie chodzi tylko o głośność. U mnie pod tym względem jest ok. Zrób test diagnostyczny głośnika, bo możliwe, że masz po prostu wadę fabryczną.

• 1 rok później...
Opublikowano

Hej wszystkim

Od jakiegoś czasu mam problem z rozmowami. Mnie słychać idealnie a rozmówców słysze jakby dzwonili z piwnicy. Nie pomaga ustawienie maksymalnej głośności rozmów. Ustawienie na głośnomówiący nie rozwiązuje problemu bo i to czasem słychac trzaski i mało wyraźnie. Robiłem testy wbudowane w telefon i faktycznie. Mnie słychać świetnie a odbiorce bardzo słabo. Czy to znaczy że pada głośnik rozmów czy coś się zabugowało w telefonie. Redmi Note 3 Pro najnowsze oficjalne oprogramowanie aktualizowane na bieżąco

• mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...