Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jest jakas szansa na slow motion w 1080p? Albo chociaz 60fps w fullhd? Niby snap 820 obsluguje rowniez 240fps w 720p, ale zdaje sie Mi5 nagrywa wtedy 120fps. Na forum miui byly poruszane takie tematy w marcu, ale chyba dalej tego nie wprowadzono. Przynajmniej u mnie na miui polska nie ma opcji z fps w nagraniach, a slow motion jest dostepne tylko w hd

Opublikowano

Nie zakładam nowego tematu, bo opcja też dotyczy aparatu.

Czy w oficjalnej apce można ustawić jak w wielu innych apakach opcję pt. "dotknij, aby zrobić zdjęcie" - czy jak dotykamy danego miejsca na ekranie aparatu, to wyostrza w tym miejscu zdjęcie i je wykonuje.

Dziękuję za odpowiedź.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, boobass84 napisał:

Czy w oficjalnej apce można ustawić jak w wielu innych apakach opcję pt. "dotknij, aby zrobić zdjęcie" - czy jak dotykamy danego miejsca na ekranie aparatu, to wyostrza w tym miejscu zdjęcie i je wykonuje.

W pewnym sensie odpowiem: nie wiem, ale ja doświadczam często takiego efektu ubocznego, że chcę tylko wystrzyć/przeostrzyć, a apka robi zdjęcie. Nie wiem o co chodzi... Czy dotykam za długo, czy 2x za szybko, czy jak... W każdym razie wygląda na to, że zrobienie zdjęcia w taki sposób jakby jest możliwe.

Edytowane przez latet
Opublikowano

Działa to tak że jak klikniesz w jakiś punkt na ekranie to on na tym punkcie wyostrzy i okrąg zrobi się zielony, jak się w niego ponownie kliknie to zrobi zdjęcie a jeśli w ten okrąg nie trafisz tylko klikniesz obok to znowu obok wyostrzy i tam pojawi się okrąg. No chyba że nie da rady wyostrzyć to okrąg natychmiast znika ;) i trzeba jeszcze raz spróbować

Opublikowano
4 minuty temu, Ari93 napisał:

Działa to tak że jak klikniesz w jakiś punkt na ekranie to on na tym punkcie wyostrzy i okrąg zrobi się zielony, jak się w niego ponownie kliknie to zrobi zdjęcie a jeśli w ten okrąg nie trafisz tylko klikniesz obok to znowu obok wyostrzy i tam pojawi się okrąg. No chyba że nie da rady wyostrzyć to okrąg natychmiast znika ;) i trzeba jeszcze raz spróbować

A, tak, zgadza się. W zasadzie to jest fajne i przydatne. Jednak w praktyce czasami bywa wkurzające, gdy obiekt się przesunie (oddali lub zbliży), bo wtedy chcę (a raczej muszę) ponownie wyostrzyć na tym samym obiekcie, więc klikam w to samo miejsce, a on mi wtedy robi zdjęcie (nieostre oczywiście) zamiast wyostrzyć ponownie... To już teraz będę wiedział, żeby w takiej sytuacji najpierw kliknąć gdzieś tam obok, a dopiero potem znów na obiekt.

Opublikowano
6 minut temu, latet napisał:

A, tak, zgadza się. W zasadzie to jest fajne i przydatne. Jednak w praktyce czasami bywa wkurzające, gdy obiekt się przesunie (oddali lub zbliży), bo wtedy chcę (a raczej muszę) ponownie wyostrzyć na tym samym obiekcie, więc klikam w to samo miejsce, a on mi wtedy robi zdjęcie (nieostre oczywiście) zamiast wyostrzyć ponownie... To już teraz będę wiedział, żeby w takiej sytuacji najpierw kliknąć gdzieś tam obok, a dopiero potem znów na obiekt.

Generalnie też mam z tym problem :D źle np wyostrzy na jakimś obiektem i nie mam jak ponowić próby no obiekt jest w tym zielonym okręgu... ale generalnie już się do tego przyzwyczaiłem i tak w sumie nie wiem czy dało by się to lepiej zrobić, ew przytrzymanie palca na tym zielonym punkcie ponownie mogło by wyostrzać.

Robiąc fotki obiektom z bliska mimo wszystko wolę w trybie ręcznym na sztywno ustawić focus na minimum i korzystając z Focus Peaking strzelić kilka fotek z minimalnie różnych odległości i wybrać najlepsze. Fajnie jak by się dało ten Focus Peaking nieco bardziej "oswoić" bo generalnie dosyć sporo już lub jeszcze nie ostrych krawędzi oznacza jako ostre.

• mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...