Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry.

Jakiś czas temu kupiłem w (xiaomiforsale.eu) dwie sztuki Redmi 3  - jeden dla siebie, drugi dla żony.

Z moim nigdy nie miałem żadnych problemów natomiast z egzemplarzem żony problem jest taki, że kiedy ona mówi, to albo w ogóle jej nie słychać, albo mocno zniekształcony dźwięk "jak z puszki" . Najprawdopodobniej jest to problem z mikrofonem do redukcji szumów, ponieważ nagrania robione apką dyktafonu z tego telefonu są dobrej jakości, także gdy podczas rozmowy zakryję palcem dziurkę mikrofonu na górze, to wówczas "dźwięk wraca" i rozmówca mnie słyszy.

Problem ten występuje zarówno na sofcie z jakim został telefon zakupiony jak i na najnowszym eu pobranym z miuipolska. (obecnie oba telefony są odblokowane i mają wgrany MIUI 6.5.19 z miuipolska)

Zakrywanie palcem mikrofonu, lub zaklejanie taśmą jest tylko tymczasowym rozwiązaniem.

Nie wie ktoś czy jest to może jakaś sprzętowa awaria czy może tylko softwareowa? Czy może da się jakoś wyłączyć redukcję szumów w tym modelu?

Jakieś pomysły?

z góry dziękuję za wszelką pomoc

Opublikowano

Spróbuj nagrać coś z dźwiękiem kamerą telefonu zakrywając naprzemiennie mikrofony i odsłuchaj to na słuchawkach.  Będziesz wiedział czy to problem sprzętowy. Masz dwa tel to możesz porównać. 

Opublikowano

Dzięki za podpowiedź.

W przypadku tel żony wygląda na to, że oba mikrofony są sprawne tyle tylko, że górny ma ustawioną jakby dużą czułość, a dolny dużo słabszą. poniżej link do filmu nagranego tym "niesprawnym" telefonem  (mówiłem za każdym razem z odległości około 10cm od każdego z mikrofonów)

a poniżej film nagrany moim telefonem (tym "sprawnym")  oba mikrofony są mw takiej samej czułości.

Nie da się w jakiś sposób programowo ustawić czułości mikrofonów?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Chyba nie szukałeś :)

Miałem ten sam problem, opisywałem go tutaj

W obecnej chwili problem albo sam się rozwiązał albo po prostu się przyzwyczaiłem. Ja najczęściej rozmawiam przez słuchawki i tak jak napisałem w tamtym temacie robię to tak: wkładam wtyczkę od słuchawek ale nie wciskam do końca - słuchawki się jeszcze nie załączają, wybieram numer i w momencie kiedy rozmówca odbierze (poczuję wibrację) wtedy dociskam wtyczkę słuchawek do końca i dźwięk jest wtedy OK. Jeżeli wtyczkę wcisnę wcześniej a już broń Boże przed wybranie, numeru, to wtedy w 8 na 10 przypadków dźwięk będzie do d****.

W Twoim przypadku nie wiem co Ci poradzić, ja sprawdzałem z różnymi kartami SIM, z różnymi nadajnikami BTS, z różnymi odległościami od BTSów, zainstalowałem sobie nawet aplikacje do badania siły zasięgu i nic. Ani odległość od BTSa ani siła zasięgu nie miały wpływu na jakość rozmowy. Na zagranicznym forum mają ten sam problem i - gdy się jeszcze tym interesowałem - rozwiązania nie było.

• mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...