Skocz do zawartości
  • 0

Powrót do ustawień fabrycznych a aplikacje/gry

Pytanie

Opublikowano

Jeśli coś się "wysypie" w Miui i zdecyduje się do powrotu do ustawień fabrycznych to pewnie wszystko zostanie wyczyszczone aplikacje/gry i w raz z nimi wszelakie ustawienia i osiągnięcia. Czy wy użytkownicy Miui robicie jakąś kopię bezpieczeństwa ? warto ją robić ? Teoretyczne pytanie, mając gry/aplikacje i zapisane mamy tam osiągnięcia i ustawienia, wykonujemy powrót do ustawień fabrycznych i na nowo wgrywamy Miui to te aplikacje można jakoś przenieść z Google Play z ustawieniami i osiągnięciami ?

Powyższe zapytania mają charakter związany z zabezpieczeniem się w razie jakiejś awarii, żeby nie stracić zapisanych postępów/osiągnięć w grach/aplikacjach, bardzo chciałbym się dowiedzieć jak najlepiej zabezpieczyć się przed takim wypadkiem.

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Wipe się robi po to, aby pozbyć się błędów, które w większości wypadków spowodowane są aplikacjami, przywracanie aplikacji razem z ich cache spowoduje ponowne błędy, więc robienie ich całkowitej kopii, a następnie przywracanie po wipe jest totalnie bez jakiegokolwiek sensu, równie dobrze możesz nie robić wipe... Do apek/pulpitu etc, wystarczy chmura xiaomi, a kopie w TWRP lub w MIUI robi się tylko wtedy, gdy bawimy się modami/zmieniamy coś w systemie...

• 0
Opublikowano

Ale z samymi apkami z GP nie ma problemu. Nie wiem jak chmura Xiaomi. Ale ja zawsze używałem Titanium Backup. Polecam. Dobry program do robienia kopii zapasowej gier i aplikacji wraz z ich danymi. (Wymagany root, na MIUI to nie problem :P)

• 0
Opublikowano
9 minut temu, Pietr napisał:

Ale z samymi apkami z GP nie ma problemu. Nie wiem jak chmura Xiaomi. Ale ja zawsze używałem Titanium Backup. Polecam. Dobry program do robienia kopii zapasowej gier i aplikacji wraz z ich danymi. (Wymagany root, na MIUI to nie problem :P)

kopia MIUI oraz TWRP też to robi, więc po co kolejne apki? Po 2 z Titanium były u nas cyrki różnego rodzaju, także... No i tak, jest problem, przywracając cache i dane apek po facotry/wipe all, istnieje spora szansa na przywrócenie także bugów, błędów i niestabilności systemu.

• 0
Opublikowano

Z Titanium Backup jestem zaprzyjaźniony od dobrych kilku lat. Sam Mi3 mam od pół roku, wcześniej SII ze wszelkiego rodzaju custom'ami. Samo MIUI mam kilka lat. Oficjalny v5 na SII, potem nieoficjalny v6 ze spolszczeniem które sam dogrywałem poprzez edycję aplikacji. ;) Nigdy nie bawiłem się z chmurą Xiaomi. Jedyne co synchronizuję to zdjęcia, SMS'y, kontakty, notatki etc... Więc nie byłem pewny czy chmura obsługuje kopię partycji data.

Nigdy nie miałem problemu z TB. Jedyne problemy to przenoszenie aplikacji pomiędzy dalvik - ART i na odwrót. I jeszcze nigdy  nie widziałem by sama aplikacja z GP wysypywała system. Zazwyczaj to usługi Google wysypywały system lub grzebanie w nim. W TB zrobię kopię samej jednej appki. I przywrócić mogę niezależnie czy siedzę na MIUI czy CM i czy jestem offline czy online.

• 0
Opublikowano

Czytając wasze posty zagubiłem się ;d

Czyli konkretnie jakie są opcje kopii bezpieczeństwa aplikacji i gier i ich wszystkich ustawień oraz zapisów stanów gry ?

• 0
Opublikowano

Chcesz zapisać sobie kopie apek, systemu, to masz kopie MIUI oraz TWRP, ale jak piszę, w razie co, przywracanie ich nie ma sensu, bo przywracając apkę, możesz przywrócić błąd. Nie zawsze, nie koniecznie i nie na 100%, ale istnieje taka szansa, nie bez powodu wszędzie gdzie się da, wszyscy piszą o tym, aby przy problemach robić wipe data i nie przywracać sobie kopii, a ręcznie pobierać aplikację z GP.

• 0
Opublikowano
5 minut temu, 404 napisał:

Pobrana ręcznie apka z naszego konta posiada zapisany stan gry i zapisane ustawienia ?

Z chmury nie, kopia lokalna może posiadać, zależy czy w danym romie działa prawidłowo, bo bywają z tym problemy.

• 0
Opublikowano

@Pietrdokładna nazwa apki TB to Titanium Backup * root ? Ciężko się to obsługuje ? Taki zieleniak da sobie radę ?

@Nezumiczyli poprawną kopię (opcję ustawień, zapisy gier etc) tylko przez chmurę (tylko chmura Xiaomi ?) i TWRP w opcji Backup ?

• 0
Opublikowano

Całkowita kopia jest robiona przez TWRP i kopie MIUI, chmurka zapisuje apki, ustawienia, ustawienia pulpitu etc, ale... nie pamiętam czy zapisuje również dane apek, wydaje mi się, że tak.

• 0
Opublikowano
17 minut temu, Redmi2 napisał:

Danych apek nie, przynajmniej kopia lokalna miui.

Wysłane z mojego 2014811 przy użyciu Tapatalka

31 minut temu, Nezumi napisał:

Całkowita kopia jest robiona przez TWRP i kopie MIUI, chmurka zapisuje apki, ustawienia, ustawienia pulpitu etc, ale... nie pamiętam czy zapisuje również dane apek, wydaje mi się, że tak.

Kopia lokalna Miui zapisuje dane aplikacji jest to wyraźnie napisane w wyborze tego co ma być skopiowane. Niestety nie we wszystkich romach to poprawnie działa. Jak działa poprawnie to kopiuje wszystko sprawdziłem.

Kopia w chmurze nie zapisuje danych aplikacji tylko ustawienia Miui i też to wyraźnie stoi napisane w opisie.

TWRP kopiuje wszystko, czyli całą partycję data ze wszystkim co na niej jest (struktura katalogów plików itd, czyli jak są błędy to po odtworzeniu też będą). Nie znalazłem opcji w kopi przez TWRP żeby też zrobiło kopię danych aplikacji które są zapisane na SD, a niektóre aplikacje potrafią zapisywać dane na SD.

Moim zdaniem zdecydowanie najlepsza jest kopia lokalna Miui (jak działa poprawnie) bo z takiej można wybrać co się chce odzyskać np tylko dane jednej aplikacji i które aplikacje mają być w kopii.w momencie robienia.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...