Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

mój Redmi Note 2 zaczął samodzielnie "poruszać" ekranem. Jak odblokuję ekran, to zaczyna mi się robić "cyrk", np.: ekran powiadomień sam zjeżdża na dół, do góry, lewo, prawo. Ekrany również samodzielnie się przesuwają. Aplikacje uruchamiają się samodzielnie.

Wygląda tak, jakby jakaś "niewidzialna" ręka używała mojego telefonu. Z samym telefonem nic specjalnego się nie działo (nie spadł, nie uderzył o nic itp.).

Co zrobiłem:

• wyłączyłem telefon i wyciągnąłem baterię na 20-30 min. - bez skutku
  • przywróciłem ustawienia fabryczne (poprzez recovery) - j.w. - po restarcie, na pierwszym ekranie nie mogłem nawet wybrać języka, telefon sam zaczął "naciskać" i przesuwać ekran.

Wygląda na to, że uszkodził się ekran. Jednak wolę się upewnić, że to jest wina ekranu, a nie sprzętowa. Co o tym sądzicie?

Jeśli to ekran, to gdzie najlepiej kupić nowy (żeby mieć pewność, że jest oryginalny)? Może jest jakiś serwis, który mógłby się tym zająć?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mnie ekran podobnie zaczyna czasami wariować. Czasem też jak piszę sms to zaczynają inne litery wskakiwać, albo linijka w której piszę schodzi o jedną w dół. I nie wiem czy już wyświetlacz pada, czy to tylko wilgoć. Jak przetrę ekran palcem to niby wszystko wraca do normy. Ostatnio coraz częściej to się zdarza, fakt ze jest ciepło i w kieszeni ekran czasem mokry i kurz się przylepia. 

Jak myślicie wyświetlacz pada czy jednak to tylko wilgoć?

Opublikowano

Dopadło mnie dzisiaj to samo o czym pisze autor tematu. Telefon świruje do tego stopnia, że nie da się z niego korzystać. Próbowałem, z trudem, bo przyciski nawigacyjne klikają się same, czasem kilka razy na sekundę:

- restart - brak efektów,

- wyłącznie i odpalenie telefonu ponownie, po chwili - brak efektów,

- zainstalowanie najnowszej aktualizacji MIUI (poprzednia wersja była z bodajże 15 maja) - jest jeszcze gorzej.

W moim przypadku telefon na 100% nie zwilgotniał.

Opublikowano
6 minut temu, ravee napisał:

Dopadło mnie dzisiaj to samo o czym pisze autor tematu.

Raczej nie mam dla Ciebie dobrych wiadomości :(

Wygląda na te same objawy co u mnie. Wiem, co to znaczy np. włączyć opcje deweloperskie, jak wyświetlacz wariuje :D

Dałem tel do serwisu (tutejszego: micenter.pl):

• chiński sprzedawca mi nie odpowiedział (utwardził mnie w przekonaniu, że nie warto odsyłać tel. do Chin).
  • chciałem wymienić ekran samodzielnie, ale: jest to dość skomplikowane i łatwo uszkodzić przewody oraz podróbka ekranu (za 22$) nie daje gwarancji, że biały będzie biały, a nie żółtawy; oryginalny ekran na ibuygou kosztuje 70$
  • cena serwisu razem z wymianą na oryginalny (tak deklarują) ekran jest do "zniesienia"
Opublikowano

Napisz piaskun79 jak Ci już to wycenią, bo jak będą chcieli ponad 200 zł, to średnio mi się to opłaci. U mnie dochodzi jeszcze problem, że mam lekko wygięty ekran ;-) Kiedyś, pod wpływem uderzenia w telefon (w kieszeni) lekko się wygiął. Ale to było już jakiś czas temu, więc wątpię, że ma to jakiś wpływ na to co dzieje się teraz :? 

Opublikowano

To pass, robię sam, a jak się nie uda to kupie nowy. Z tym, że już nie Xiaomi i to jest pewne, niby jestem zadowolony, ale taka awaria...gdzie telefon ma zaledwie pół roku.

Nikomu nie życzę podobnej usterki. No chyba, że ktoś chce poznać całkiem nową formę ku*wicy.

Opublikowano
1 godzinę temu, ravee napisał:

U mnie dochodzi jeszcze problem, że mam lekko wygięty ekran ;-) Kiedyś, pod wpływem uderzenia w telefon (w kieszeni) lekko się wygiął. Ale to było już jakiś czas temu, więc wątpię, że ma to jakiś wpływ na to co dzieje się teraz :? 

I to może być powód problemu - wygięty ekran=wygięty ekran z digitizerem, który nierównomiernie leży na ekranie i może powodować ghost touch.

Opublikowano
22 minuty temu, szczuru napisał:

I to może być powód problemu - wygięty ekran=wygięty ekran z digitizerem, który nierównomiernie leży na ekranie i może powodować ghost touch.

Ale nie jest, bo wygięty jest już od 4 miesięcy, nigdy, ale to nigdy nie było problemu takiego jaki pojawił się teraz.

• mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...