enesas Posted April 28, 2016 Share Posted April 28, 2016 Wejdź w ten temat na Tapatalku. .... No właśnie. Wrzuć je do ZIPa i daj fotografowi, to Ci powie które czym robione. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbyszko Posted April 28, 2016 Share Posted April 28, 2016 57 minut temu, aadamusek napisał: Cześć. Widzę, że wiele osób wiesza psy na aparacie RN3 Pro Czy jest może na forum osoba, która ma porównanie z aparatem telefonu Redmi Note 2? Właśnie z takiego modelu chcę się przesiąść, a ciekawi mnie własnie różnica w tej kwestii (bo że RN3 Pro będzie szybszy oraz dłużej trzymający na baterii to wiem ). Przesiadłem się na RN3 Pro właśnie z RN2. Według mnie różnice nie są duże. Zrobiłem małe porównanie. Zdjęcia w pełnych rozmiarach, na balans bieli i ogólnie ekspozycję nie ma co zwracać uwagi, bo zdjęcia robione w dwóch różnych dniach, starałem się tylko je zrobić o podobnej porze dnia. Radzę zwrócić uwagę na poziom szczegółów w pełnym powiększeniu. Opcja HDR była wyłączona. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
hcboria Posted April 28, 2016 Share Posted April 28, 2016 @nobi85 i co mają udowodnić zdjęcia z rozdzielczością 3 mpx? Daj w pełnej rozdzielczości to wtedy pogadamy. 22 minuty temu, nobi85 napisał: https://www.flickr.com/photos/hermitsmoores/24409760583/in/photostream/ Jest cały katalog zdjęć tego Pana, można zobaczyć inne. Nikon d70. Ok, jedno zdjęcie odpadło. te fotki ewidentnie były robione z wbudowaną lampą i dlatego są takie fatalne a po exifie widać że poddano je, zapewne niezbyt udanej, obróbce w photoshopie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nobi85 Posted April 28, 2016 Share Posted April 28, 2016 Chwila, stare aparaty robiły 6mpx, więc różnica niewielka. Mało jest zdjęć w sieci w oryginalnej rozdzielczości, więc te z tel zmniejszyłem też do około 3 mpx. Mimo to na niektórych widać szum i nieostrość, więc większe zdjęcie tylko pogorszy sprawę. 7 minut temu, hcboria napisał: @nobi85 ewidentnie były robione z wbudowaną lampą i dlatego są takie fatalne a po exifie widać że poddano je, zapewne niezbyt udanej, obróbce w photoshopie. tak, to może nie był dobry przykład, bo ktoś za mocno je obrobił Link to comment Share on other sites More sharing options...
aadamusek Posted April 28, 2016 Share Posted April 28, 2016 (edited) @Zbyszko Dzięki wielkie. Jak znajdę trochę czasu to postaram się zrobić podobne porównanie w tych samych warunkach i przy tych samych ustawieniach - może komuś się to przyda. Pozdro Edited April 28, 2016 by aadamusek Link to comment Share on other sites More sharing options...
nobi85 Posted April 28, 2016 Share Posted April 28, 2016 (edited) hcboria Jednym i drugim da się zrobić dobre i złe zdjęcie, ale nie ma tu tej przepaści jakościowej o której niektórzy tu piszą, więc jak najbardziej jest co porównywać. Edited April 28, 2016 by nobi85 Link to comment Share on other sites More sharing options...
pivor Posted April 29, 2016 Share Posted April 29, 2016 https://www.youtube.com/watch?v=wkLoS8EYNEg Xiaomi generalnie nie ślni jakością zdjęć, nawet ich flagowiec robi podobne zdjęcia do rn3p. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kyniolus73 Posted April 29, 2016 Share Posted April 29, 2016 Tak jak ktoś wspominał...optyki i wielkości matrycy nie da się oszukać http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/rozmiar-sensora-w-smartfonach.html . Im więcej elementów światłoczułych na małym sensorze tym gorzej szczególnie w słabych warunkach oświetleniowych. Zasady trzeba stosowac jak przy fotografowaniu tzw...małpkami. Ogólna zasada maksymalnie ograniczyć ISO do 400 (mówie o małpce ) i robić zdjęcia przy dużej ilości światła lub z lampą błyskową. Do tego dochodzi optyka i obiektyw który musi być "sprasowany" i zminiaturyzowany na niewielkiej przestrzeni w porówaniu z np bezlusterkowcami. Wszystko to powoduje ze z pomoca smartfona musimy sie bardziej postarać. Mając bezlusterkowca z dużą matrycą można robić spokojnie zdjęcia na czułości np 1600 bez lampy i bez widocznego szumu... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafalopatika Posted April 29, 2016 Share Posted April 29, 2016 Zdjęcia robi w miarę (moim zdaniem gorsze niż mój poprzednik Samsung Note 3 - trudno, ale dziś odkryłem, że PANORAMA to jakieś totalne nieporozumienie, mega kompresja i powstaje plik 400kb (ustawienia wszytsko po maks). Znalazłem na zagranicznych forach, że problem ten występuje. Osłabiłem sie totalnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ScarFace Posted April 30, 2016 Author Share Posted April 30, 2016 18 godzin temu, rafalopatika napisał: Zdjęcia robi w miarę (moim zdaniem gorsze niż mój poprzednik Samsung Note 3 - trudno, ale dziś odkryłem, że PANORAMA to jakieś totalne nieporozumienie, mega kompresja i powstaje plik 400kb (ustawienia wszytsko po maks). Znalazłem na zagranicznych forach, że problem ten występuje. Osłabiłem sie totalnie. Panorama to całkowity dramat Nawet nie ma co się nad tym tematem rozwodzić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dymoslaw Posted May 1, 2016 Share Posted May 1, 2016 A jak ma się ze zdj. do MI4 bo akurat mam okazję pomacać 4 a R3np niestety nie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antaro Posted May 2, 2016 Share Posted May 2, 2016 (edited) Co do jakosci wykonywanych zdjec to jest rzeczywiscie dosc przecietnie. Tragicznie bym powiedział, ale w sytuacji sredniego lub kiepskiego oswietlenie. Wtedy lepiej po prostu sobie odpuscici fotografowanie. "Za dnia" jest spoko i nic wiecej. Przesiadałem sie z LG G4 na Redmiego i miałem bezposrednie porównanie fotek/filmików i jest w ich jakosci krótko mówiąc- PRZEPAŚĆ Edited May 2, 2016 by Antaro Link to comment Share on other sites More sharing options...
tosshi2 Posted May 2, 2016 Share Posted May 2, 2016 Xiaomi generalnie nie ślni jakością zdjęć, nawet ich flagowiec robi podobne zdjęcia do rn3p. Hehe... Dobre. To porownaj sobie jakie zdjecia robi mi4c, mi note czy mi5 do jakiegokolwiek redmi. Roznica jest duza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
enesas Posted May 2, 2016 Share Posted May 2, 2016 Ale ich flagowiec kosztuje tyle co samsunga średniak... Tyle w tym temacie. Wysłane z mojego Redmi 3 przy użyciu Tapatalka 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
reqx Posted May 2, 2016 Share Posted May 2, 2016 @enesas bo w przypadku Xiaomi nie płacisz za markę (no może coś tam się płaci ale grosze) w porównaniu do Samsunga. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcinj6 Posted May 3, 2016 Share Posted May 3, 2016 Kilka zdjęć z majówki zrobione rn3pro 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
pivor Posted May 4, 2016 Share Posted May 4, 2016 Do jakości zdjęć robionych przy świetle dziennym nikt nie ma zastrzeżeń, pokaż jakieś nocne/słabo oświetlone. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcinj6 Posted May 4, 2016 Share Posted May 4, 2016 Akurat nie mam takich zdjec... Ale jeden kolega mial iphone 6s a drugi mial Lg g3 i powiem szczerze ze zdjecia w dzien wychodza lepiej niz w iphone 6s a prawie tak samo jak w Lg g3 co bardzo mnie zdziwiło i kolegów też pewnie w słabym oświetleniu rn3pro robi troche gorsze zdjęcia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts