Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niestety trzytygodniowy telefon został przez moją córkę wykąpany w wannie :(

Po wyschnięciu przez jakiś czas działał ale teraz pojawił się problem z ładowaniem baterii. Wyskakuje komunikat "temperatura baterii zbyt niska". Dzisiaj rano wszedłem w fastboot i wtedy udało m się podładować baterię. Jednak problem jest.

Jakieś pomysły? Czujnik temperatury jest w samej baterii?

Opublikowano

Jeśli został wykąpany to zrobiłeś najgorsze co można - wysuszenie przyspiesza korozję. Jedynym wyjściem jest oddanie do serwisu gsm na wyczyszczenie ale nie wiadomo czy nie jest na to za późno. Jeżeli wody dostało się niewiele (skoro w miarę działa) to jest jeszcze szansa.

Opublikowano (edytowane)

Rozbierz telefon na czynniki 1wsze, wysusz porządnie szuszareczką i złóż do kupy, na youtube jest film jak rozebrać cacko po zalaniu, jak znajdę to podkleje linka. Albo tak jak kolega wyżej radzi do serwisu oddaj, ale oni zrobią to samo co  na filmie.

Edytowane przez Pablo79
Opublikowano

Tia, patrząc z tej perspektywy to większość telefonów jest chińska. DO RYŻU Z NIMI ;) Natomiast na poważnie to wszystkich zainteresowanych tematem odsyłam do postu na telchina może kilka telefonów nie "zemrze z przeżarcia ryżem lub od oparzeń od hot air".

Opublikowano

Ryż wyciąga wodę i wiadomo to nie od dziś...

Ja bym go wrzucił do ryżu, ale zaraz po zalaniu....

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Dyskusja zeszła na boczny tor :(

Wiadomo, że telefon trzeba wymyć w izopropanolu - najlepiej w myjce ultradźwiękowej.

Pytanie dotyczyło komunikatu "zbyt niska temperatura". Czujnik temperatury jest w baterii czy na płycie głównej? Gdzie szukać przyczyny tego komunikatu?

Opublikowano

Czujnik temperatury baterii jest w baterii, na jej konektorze macz 4 piny, 2 duże + i -, oraz dwa malutkie od czujnika temperatury i sygnału identyfikatora baterii. Jak czujesz się na siłach to pierwsze co to wypnij i wepnij baterię, oraz obejrzyj dokładnie płytkę, ślady zalania widać już po kilku dniach jako taki biało zielony grzyb - cyna utlenia się na biało, miedź na zielono, wystarczy jedna kropelka wody w odpowiednie miejsce na płytce.

• Like 1
Opublikowano

Baterię odpinałem i czyściłem izopropanolem styki. Dziwna sprawa bo w telefonie nie ma śladów wody. "Plomby wodne" też całe.

• mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...