Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od tygodnia jestem właścicielem Mi4 i niestety pojawił się pierwszy problem. Otóż po naciśnięciu przycisku zasilania nie zawsze pojawia się ekran blokady, ekran jest ciemny przyciski są podświetlone, mogę na przykład uruchomić na ślepo aparat dotykając miejsca na ekranie w którym znajduje się ikona aparatu i zrobić zdjęcie przyciskiem głośności. Czyli wszystko działa tylko nic się nie wyświetla. Wydaje mi się , że jest coś nie tak z systemem bo przycisk jako taki fizycznie działa, z blokowaniem telefonu nie ma problemu reaguje w 100% blokowania telefonu.

Opublikowano

Ok kupiony w xiaomi.com.pl . Telefon miał zainstalowane miui polska ale z paroma aplikacjami po chińsku więc zrobiłem reset i zaktualizowałem do najnowszego miuiPolska z 7 kwietnia.

Opublikowano

Czyli miałeś jakieś syfiaste miui.

Najpierw zainstalowałeś Miui Polska a potem dopiero wykonałeś reset do stanu fabrycznego... czy robiłeś jakoś inaczej ?

Nie masz czasem problemów z baterią, która nadmiernie się nagrzewa ?

Opublikowano

Nie najpierw był reset a później aktualizacja z pliku zip miui Polska poprzez Aktualizację z narzędzi. Chińszczyzna zniknęła ale zniknął także np. samouczek i nie ma go po aktualizacji. Chciałem zrobić wipe systemu z recovery (uruchomione z apki Aktualizacje ) ale pojawia mi się informacja o niezmodyfikowanej partycji systemowej i z opcją zostawienia jej tylko do odczytu. Na razie jestem zbyt zielony aby brnąć dalej więc szukam pomocy u starych wyjadaczy.

Opublikowano

Wipe systemu nie musisz robić, ta partycja jest formatowana przy każdej instalacji miui.

Samouczek jest dodatkiem aktualnie, do ściągnięcia dla android 6 tu: https://mega.nz/#!4FBCBI5D!18ILKPrxCO57vebPun5YrG9P0LNpwcURHVkMxxX02v4

Zastanawia mnie co innego, jaką wersję systemu miałeś wgraną przez xioami.com.pl  pamiętasz może czy był to android 4.4.4 czy już 6.0.1 ?

Opublikowano (edytowane)

Oni wygrywają androida 6.0. U mnie też się takie jaja zdarzaja. Nie zawsze ten przycisk załapuje lub ma opóźnienie. Miałem 6.4.7, mam 5.12.17.

Edytowane przez Hexia
Opublikowano

OK. Spróbujemy sprawdzić ekran i kilka innych rzeczy.

Wejście do diagnostyki:

- w dialerze wpisz *#*#64663#*#*

lub

- Ustawienia -> Informacje o telefonie i kilkinij ze 7 razy na wersji jądra.

Sprawdź na początek następujące opcje:

8. Czujnik zbliżeniowy czy reaguje na zakrycie.

11. Dotyk ekranu czy nie ma przerywanych linii jak rysujesz palcem po całym ekranie i czy rozpoznaje jak dotkniesz wieloma palcami ekranu

12. Kolory wyświetlacza

Opublikowano

@fredek

u mnie jest wszystko OK, a mam i tak problemy z odblokowywaniem. Nieraz czarne tło wisi 3 sekundy. Ogólnie opóźnienie odblokowania jest 2x dłuższe niż w starym Samsungu Galaxy S2...

Opublikowano

No jakiś powód takiego zachowania musi być... mi po naciśnięciu power ekran wyświetla obraz w czasie poniżej 0,5 sek. Zastanawiam się czy nie są to jakieś ekrany nieoryginalne a jak nie będzie 10 pkt dotyku to masz pewność, że nie są. Jak będą przerywanie linie na teście to tez ekran uszkodzony. Niepoprawnie działający czujnik zbliżeniowy też mógłby być potencjalnie problemem przy włączonej opcji przypadkowe użycie. No jeszcze czujnik oświetlenia może coś psuć.

Opublikowano

Czujnik zbliżeniowy reaguje na zakrycie - zakryty 0, odkryty 5 ale mam komunikat - kalibracja nieudana i liczba 186.

Dotyk ekranu ok

kolory czerwony zielony niebieski na przemian

Opublikowano (edytowane)

@fredek

Jaką masz ver? Dotyk łapie 10 punktów - raczej jest wszystko ok. Ale denerwujące to opóźnienie... jak ustawię przycisk głośności na wybudzenie, to to samo.

Edytowane przez Hexia
Opublikowano

2 osoba z Mi4 od Xiaomi.com.pl z problemami... skąd oni te telefony biorą? Sprawdzaliście, czy pod pleckami są wszystkie plomby i czy śrubki nie noszą czasami śladów wykręcania oraz czy nie ma tam rys nigdzie od śrubokrętów.

Opublikowano (edytowane)

@Nezumi

telefon wygląda idealnie, jak z fabryki, wszystko fabrycznie elegancko zapakowane. Telefon działa bardzo płynnie, bateria na 5.12.17 trzyma mi już odpowiednio, wszystko jest elegancko, tylko to odblokowywanie zmula...

ale...antutu pokazuje od 25 do 30k... na 6.4.7 pokazywał 40k.

Edytowane przez Hexia
Opublikowano
Przed chwilą, Hexia napisał:

@Nezumi

telefon wygląda idealnie, jak z fabryki, wszystko fabrycznie elegancko zapakowane. Telefon działa bardzo płynnie, bateria na 5.12.17 trzyma mi już odpowiednio, wszystko jest elegancko, tylko to odblokowywanie zmula...

Patrzyłeś również pod klapeczkę na tyle? Gdzieś na forum (tutal, albo xiaomi.eu... już nie pamiętam) ktoś podawał zdjęcia, gdzie szukać ew. śladów grzebania.

Opublikowano (edytowane)

@Nezumi nie ściągałem klapki. Nie bardzo wiem, jak ją ściągnąć :P Jak szybko powinien się odblokowywać po wciśnieciu?

Edytowane przez Hexia
Opublikowano

Właśnie ściągnąłem plecki - niektóre śrubki lekko zarysowane, naklejka od baterii odchodzi pod spodem naklejka z numerem imei - tak ma być ?

Opublikowano (edytowane)

Również mi się udało ściągnąć. 2 śrubki mają pomarańczowe plomby. Reszta nie. Śladów kręcenia niby nima. Z tego co widzę na filmikach tak ma być.

Edytowane przez Hexia
Opublikowano (edytowane)

Aha na dwóch śrubkach małe naklejki z napisem "mi" ale mają na brzegu taki drobny ślad jak po ukłuciu szpilką.

Hexia- ja użyłem przyssawki od nawigacji.

Edytowane przez rystar
Opublikowano (edytowane)

@rystar myślę, że jest wszystko w porządku. Nie ma co się przerażać. Może po prostu ten telefonik ma takie opóźnienia w niektórych momentach :) Tym bardziej, że Ty masz niestabilny soft. U mnie nie jest tak źle.

Spróbuj sobie wgrać 5.12.17.

Edytowane przez Hexia
Opublikowano

Zainstalowałem rom 6.1.28 - problem z wybudzaniem znikł chociaż nie do końca sporadycznie zdarza się , że po naciśnięciu przycisku power ekran nie zapala się ale nie jest to tak uciążliwe jak na 6.4.7. W tej chwili zastanawiam się czy nie wgrać systemu na czysto miflashem i zaktualizować do najbardziej stabilnego romu MiuiPolska na androidzie 6. Tylko który wybrać ??? Chciałem do wgrania systemu w trybie fastboot użyć MiPcsuite ale niestety nie wykrywa mojego Mi4, komputer chodzi na Win10 może ktoś używa tego programu i miał podobny problem.

• mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...