slaqne Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Opublikowano 8 Kwietnia 2016 (edytowane) Witam. Przez przypadek skasowałem chyba room w trybie twrp. Miflash nie widzi mi telefonu w tybie fastboot. Pomocy... Edytowane 8 Kwietnia 2016 przez slaqne
Nezumi Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Opublikowano 8 Kwietnia 2016 To zainstaluj od nowa przez TWRP? No i... jak przez przypadek? Przecież TWRP ma mase ostrzeżeń zanim i opisów...
slaqne Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 8 Kwietnia 2016 19 minut temu, Nezumi napisał: To zainstaluj od nowa przez TWRP? No i... jak przez przypadek? Przecież TWRP ma mase ostrzeżeń zanim i opisów... Jak? skoro nie ma romu (zip) na tel i komputer go nie widzi?
Nezumi Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Opublikowano 8 Kwietnia 2016 6 minut temu, slaqne napisał: Jak? skoro nie ma romu (zip) na tel i komputer go nie widzi? Pisałeś, że MiFlash go nie widzi, nie PC, to jest znaczna różnica. Jeżeli po podpięciu pod PC, system daje info, że coś podpięto, to bez problemu można wgrać zip na tel i zainstalować przez TWRP. Co i jak znajdziesz na forum, bo podobny problem był już poruszany z... 4x? ;-;
ZduneX25 Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Tytuł wątku jest zbyt krótki, lub niedosadnie opisuje poruszany problem. Popraw proszę tytuł, w przeciwnym wypadku wątek zostanie przeniesiony do kosza.
slaqne Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Właśnie o to chodzi że ani system ani miflash nie widzi telefonu. System win10x64 i win7 x64. Sterowniki usb wgrane, xiaomi mi3 wykrywa.
fredek Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Opublikowano 8 Kwietnia 2016 2 godziny temu, slaqne napisał: Przez przypadek skasowałem chyba room w trybie twrp. Miflash nie widzi mi telefonu w tybie fastboot. A co dokładnie zrobiłeś? Podaj jakieś szczegóły tej magicznej operacji...
slaqne Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 8 Kwietnia 2016 (edytowane) o ile pamietam to "wyczyść-formatuj dane" lub "zaawansowane czyszczenie" Myślałem że to czyści pamięć w telefonie :\ Aktualnie po uruchomieniu staje na logo miui. Edytowane 8 Kwietnia 2016 przez slaqne
fredek Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Przed chwilą, slaqne napisał: o ile pamietam to "wyczyść-formatuj dane" lub "zaawansowane czyszczenie" Żadna z tych opcji nie powoduje, że telefon nie będzie widoczny w trybie fastboot, także pytanie co jeszcze zrobiłeś ?
slaqne Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 8 Kwietnia 2016 (edytowane) W zaawansowanym czyszczeniu zafajkowałem wszystkie opcje? Może to to? Nic więcej na pewno nie było grzebane. Edytowane 8 Kwietnia 2016 przez slaqne
fredek Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Opublikowano 8 Kwietnia 2016 4 minuty temu, slaqne napisał: W zaawansowanym czyszczeniu zafajkowałem wszystkie opcje? Może to to? Nie uszkodzisz w ten sposób bootloadera, nie zablokujesz trybu fastboot ani dostępu do recovery. Próbowałeś odpalić telefon w trybie recovery (VOL+ i POWER) czyli w twrp ?
slaqne Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 8 Kwietnia 2016 tak, działa normalnie. Fastboot też odpala w telefonie
fredek Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Opublikowano 8 Kwietnia 2016 1 minutę temu, slaqne napisał: tak, działa normalnie. Fastboot też odpala w telefonie No to: 1. wgraj sobie rom na jakiś pendrive i podłącz go przez OTG, zainstaluj sobie rom z pendrive lub 2. Podłącz telefon do PC i uruchom TWRP (ma obsługę MTP), przekopiuj sobie rom do telefonu i zainstaluj przez twrp
slaqne Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 8 Kwietnia 2016 (edytowane) Dzieki kolego za pomoc, ale pojechales takim sloganem ze chcialo by sie powiwdziec wtf?! Prosil bym o jakies namiary na instrukcje z czym to sie je Dzieki Edit: Ok, otg już wiem poszukam kabla :), natomiast mtp? Edit: otg nie działa, nie widzi pendriva. Sprawdziłem na 2 szt kabla i 2 x pendrve :/ Edytowane 8 Kwietnia 2016 przez slaqne
fredek Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Opublikowano 9 Kwietnia 2016 12 godzin temu, slaqne napisał: natomiast mtp? Jak sobie podłączysz telefon do pc i uruchomisz twrp, dalej uruchomisz eksplorator plików to będziesz miał oprócz napędów dyskowych na komputerze widoczny też telefon w trybie przesyłania plików, ten tryb nazywa się właśnie USB MTP (Media Transfer Protocol) i nie jest to slang, tak to się technicznie nazywa 12 godzin temu, slaqne napisał: otg nie działa, nie widzi pendriva. Sprawdziłem na 2 szt kabla i 2 x pendrve :/ W TWRP wejdź w Zamontuj i zaznacz USB-OTG.
slaqne Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 9 Kwietnia 2016 " W TWRP wejdź w Zamontuj i zaznacz USB-OTG. " Nie da się zafajkować usb-otg, zresztą i tak nie ma tam mojego pendriva widocznego. Wszedłem w w trybie przesyłania plików , podłączyłem tel do kompa i nic.... Nie wykrywa telefonu, nie widzi napędów dyskowych na PC. Połączenie jest chyba ok bo tel się ładuje.
fredek Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Opublikowano 9 Kwietnia 2016 6 minut temu, slaqne napisał: Wszedłem w w trybie przesyłania plików , podłączyłem tel do kompa i nic.... Nie wykrywa telefonu, nie widzi napędów dyskowych na PC. Dobra, spróbuję ostatni raz: 1. Podłącz telefon do PC kablem usb 2. Naciśnij na telefonie równocześnie klawisz POWER i VOL+ 3. Jak się pokaże na wyświetlaczu telefonu napis MI puść POWER ale nadal trzymaj VOL+ 4. Jak się pokaże na telefonie TWRP, puść VOL+ 5. Na PC (zakładam że masz Windows bo nie podałeś co masz) naciśnij jednocześnie klawisz z logo windows i E - powinien się odpalić Eksplorator Plików 6. W tym Eksploratorze plików masz widoczne napędy dyskowe na swoim PC i powinien być też widoczny telefon (mój się przedstawia jako Mi3 W, twój pewnie jako MI4 LTE). 7. Przekopiuj na telefon plik z romem. 8. Zainstaluj ten rom w TWRP
slaqne Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Zrobiłem dokładnie j.w Nie widzi w windowsie mojego tel. (win10 i win 7 tak samo). Na telefonie jest twrp i ikona ładowanie + więc kabel ok :/
fredek Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Opublikowano 9 Kwietnia 2016 4 minuty temu, slaqne napisał: Nie widzi w windowsie mojego tel. (win10 i win 7 tak samo). Hmmm... ciekawe. To jest jeszcze jedna możliwość... w TWRP na zakładce Zamontuj na dole po prawej stronie co masz za napis: Włącz MTP czy Wyłącz MTP ?
fredek Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Opublikowano 9 Kwietnia 2016 1 minutę temu, slaqne napisał: wyłącz mtp No to nie wiem co się dzieje. Powinno działać w TWRP zarówno MTP jak i OTG a nie działa.... nie mam pomysłów.
slaqne Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 9 Kwietnia 2016 ok. serwis to naprawi? micenter czy jakoś tak?
fredek Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Opublikowano 9 Kwietnia 2016 1 minutę temu, slaqne napisał: ok. serwis to naprawi? micenter czy jakoś tak? Chyba tak, bo być może masz uszkodzone linie danych (D+, D-) w porcie usb -> tam jest zdaje się 5 pinów: 5V, GND, OTG, D+ i D-. Do samego ładowania wystarczy, że działa 5V i GND. Ślij do MiCenter niech Acid to zobaczy.
slaqne Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Ok wysłałem im już wiadomość z opisem. Dzięki kolego za pomoc...
slaqne Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Aktualizacja. Szybko skoczyłem do sklepu i kupiłem złącze usb z taśmą. Szybka wymiana w telefonie i od razu komputer znalazł tel. Przypomniałem sobie że kilka dni temu chciałem zrzucić na komputer zdjęcia ale komp nie znalazł telefonu. Powysyłałem sobie poprzez bluetooth. Po twoim poście o zepsutym porcie usb, pomyślałem że może coś w tym jest. Jak widać pomogło. Dzięki!, temat można zamknąć.
Nezumi Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Problem zgłoszony w temacie został rozwiązany, a wątek zamknięty.
Rekomendowane odpowiedzi