Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, no więc parę minut temu podczas pisania smsa telefon zrestartował się i staje na ekranie z logiem Mi, pojawia się na dole logo androida na chwilę i zaraz zmienia się w pasek który dochodzi mniej więcej do 70% i dalej nic.

ROM 7.1.9 stable global, mogę wejść w fastboot, adb nie widzi telefonu, tak samo jak nie pojawia się w menadżerze urządzeń.

Proszę o pomoc.

Edit: Aktualizacja: po 4 próbie pasek doszedł do końca, telefon wstaje ale ledwo chodzi a po 30 sekundach restartuje się. Czy to wina romu czy coś ze sprzętem?

Edytowane przez pivor
Opublikowano

Nie ma stable global 7.1.9 jest to jakiś syfiasty rom z językiem polskim ale nie wiem czy to wina romu raczej nie słyszałem o takim problemie. Jak adb nie widzi tel to nie pomogę. Może ktoś bardziej ogarnięty pomoże.

Opublikowano (edytowane)

Aktualizacja, w czasie gdy szedł pasek adb zobaczyło telefon i udało mi się wgrać global stable eu 7.1.8 przez miflash ale telefon resetuje się już przy wyborze języka zaraz po starcie...

Edytowane przez pivor
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Goti napisał:

Nie ma stable global 7.1.9 jest to jakiś syfiasty rom z językiem polskim ale nie wiem czy to wina romu raczej nie słyszałem o takim problemie. Jak adb nie widzi tel to nie pomogę. Może ktoś bardziej ogarnięty pomoże.

Jaki syf ?

Czyli MIUI Polska robią jakieś syfy ?

Podaje po raz drugi. 

Spolszczony w 95% , czyli wystarczająco.Screenshot_2016-03-26-19-29-44_com.andro MIUI 7.1.9 Global stable z j.polskim. Wygląda na to , że autorem jest MIUI Polska ( Screenshot ) Tłumaczenie MIUIPolska.pl ,  Bartłmiej F ,Marcin M i Kamil Z

Nic nie przycina nawet jak jest kilkanaście otwartych aplikacji.

Wszystko co testowałem z Google Play, gry i apki chodzą bez problemów, LTE śmiga, strony wczytują się błyskawicznie itd.

Nie gubi zasięgu po wybudzeniu, jak niektórzy twierdzą.

Zero Chińskich śmieci.

Na razie nic z nim nie kombinuje, bo wszystko działa tak jak powinno.

Jedynie , to u mnie w aparacie pokazuje , że max 13mpx, ale jest jak cykniesz fotę to jest jednak 16 mpx.

Edytowane przez Erlo17
Opublikowano (edytowane)

Jak już udało mi się wybrać język to teraz telefon w ogóle nie wstaje, zatrzymuje się na logo mi.com i tyle..

Miałem nadzieje na wgranie orginalnego romu przez mipcsuite ale program nie widzi mojego telefonu w trybie fastboot i wywala błąd "Couldn't flash device".

Do recovery (vol up+zasilane) wejść nie mogę, flashować przez miflash też nie mogę bo nie da się ustawić usb debugging teraz..

Jakie mam opcje?

Edytowane przez pivor
Opublikowano
3 minuty temu, fredek napisał:

Nie... ale to co pokazujesz to nie jest MIUI Polska.

Właśnie... a sporo osób to myli... i jeszcze poleca innym, a później płacz bo coś nie działa, "robi" zdjęcia 13MP. :/

Opublikowano
4 minuty temu, Erlo17 napisał:

To co to niby jest ?

Zgadujemy? :) Myślę, że przeróbka chińskich rączek z RN3 (bez Pro) i czegoś na SnapDragonie?

Opublikowano

1 minutę temu, pivor napisał:

Fajnie, że chłopaki debatujecie o ROMie ale ja mam inny problem.

Chyba nie. Myślę, że Twój problem jest związany właśnie z ROMem.

1 godzinę temu, pivor napisał:

Aktualizacja, w czasie gdy szedł pasek adb zobaczyło telefon i udało mi się wgrać global stable eu 7.1.8 przez miflash ale telefon resetuje się już przy wyborze języka zaraz po starcie...

Wgraj normalny Global Stable i daj znać.

Opublikowano
Just now, Trzucha said:

Wgraj normalny Global Stable i daj znać.

No właśnie jak mam to teraz zrobić? Przeczytaj wcześniej co napisałem.

Czytałem jeszcze o jakimś recovery mode przez "fastboot oem edl" ale wyskakuje FAILED.

Opublikowano

Napisałeś, że wgrałeś 7.1.8 "niby global" - tak samo wgraj właściwego. Czy teraz bootuje Ci się inaczej niż wtedy i nie masz takiej możliwości (bo trochę niejasno to opisałeś)?
Na pewno nie pojawia Ci się żadne urządzenie w menedżerze urządzeń przy podłączaniu telefonu? Słychać Windowsowe "plumkanie" jak go podpinasz?

Opublikowano

Nie mogę wgrać jak wcześniej bo nie mogę ustawić usb debugging, i owszem windows sygnalizuje podłączenie telefonu.

Opublikowano
1 minutę temu, pivor napisał:

Nie mogę wgrać jak wcześniej bo nie mogę ustawić usb debugging, i owszem windows sygnalizuje podłączenie telefonu.

Czyli go widzi. Zmień sterownik.

Opublikowano (edytowane)

A na jaki? Do tej pory używałem tego z paczki miflash i wszystko było ok.

Edit: Właśnie zauważyłem, że telefon strasznie się grzeje na tym logo mi.com.

Edytowane przez pivor
Opublikowano

Żadnych pomysłów? Jak włączyć debugowanie usb bez menu? Sposób aby fastboot działał przez mipcsuite? Cokolwiek? :(.

Opublikowano
18 minut temu, pivor napisał:

Żadnych pomysłów? Jak włączyć debugowanie usb bez menu? Sposób aby fastboot działał przez mipcsuite? Cokolwiek? :(.

Nie wiem czy to działa na RN3Pro ale spróbuj w dialerze *#*#717717#*#* - do jest przełącznik Diag USB enable/disable :wink:

Opublikowano
4 minutes ago, fredek said:

Nie wiem czy to działa na RN3Pro ale spróbuj w dialerze *#*#717717#*#* - do jest przełącznik Diag USB enable/disable :wink:

a bez dialera? jedyne co mam an ekranie to logo mi.com albo fastboot..

Opublikowano

A to nie wiem, pytałeś jak włączyć debugowanie usb bez menu, myślałem że chodzi o brak menu "Opcje programistyczne".

W sumie po co Ci debugowanie ?

Opublikowano (edytowane)

Tak w ogóle to nie kapuje tu czegoś, w internecie znalazłem tonę poradników jak to combo fastboot + mipcsuite/miflash potrafi przywracać telefony do życia a u mnie nic, obydwa nie działają.

mipcsuite Couldn't flash Device

miflash remote device is locked, Cannot flash images

Edytowane przez pivor
Opublikowano

Słuchaj, nie znam specyfiki RN3Pro ale na 100% żadne debugowanie dla MiFlash nie jest potrzebne, sprawdź jak w managerze urządzeń na PC zgłasza się ten telefon, czy ma poprawnie zainstalowane drivery i w zależności od tego co tam zobaczysz podejmuj decyzje co robić (szukać poradnika do miflash, szukać poradnika do unlocka, szukać driverów, szukać poradników dotyczących bricka).

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, pivor napisał:

miflash remote device is locked, Cannot flash images

No czyli jasne, masz zablokowany bootloader. Prawdopodobnie musisz zrobił unlock, by cokolwiek wgrać czyli czytasz sobie tutoriale o odblokowaniu bootloadera.

Edytowane przez fredek
Opublikowano
6 minutes ago, fredek said:

No czyli jasne, masz zablokowany bootloader. Prawdopodobnie musisz zrobił unlock, by cokolwiek wgrać czyli czytasz sobie tutoriale o odblokowaniu bootloadera.

Czytałem o tym ale nie widziało mi się proszenie chinoli o odblokowanie telefonu za który zapłaciłem.. chyba, że jest inny sposób? 

To może inne pytanie, jest może jakiś polski/europejski oddział realizujący gwarancję Xiaomi?

Opublikowano

Jak nie działa system i recovery a dziala fastboot ale masz zablokowany bootloader to tylko unlock, potem wgranie twrp w fastboot i przez twrp wgrasz sobie polski rom. Nic innego nie wymyślisz.

Opublikowano

Tylko zastanawiam się czy coś to da, bo jeżeli na 2 różnych romach telefon chodził jakby miał 1 rdzeń i zaraz po tym się restartował to może nie być wina samego romu :(.

Opublikowano

Nie sugeruj się syfiastym romem który prawdopodobnie wgrał sprzedawca. Na romie pl nie będzie syfu i będzie lepiej działał telefon.

Opublikowano
Dnia 29.03.2016o15:35, Trzucha napisał:

Właśnie... a sporo osób to myli... i jeszcze poleca innym, a później płacz bo coś nie działa, "robi" zdjęcia 13MP. :/

Zdjęcia robi 16mpx , tylko jest błąd w menu aparatu, tam jest 13mpx zamiast 16mpx

Opublikowano
Zdjęcia robi 16mpx , tylko jest błąd w menu aparatu, tam jest 13mpx zamiast 16mpx

No co Ty? :) Nie zauważyłeś cudzysłowów?

Może bym o tym nie wiedział gdybym sam tego nie tłumaczył innym. :) Chodziło mi o to, że jest to jakaś niedopracowana samoróbka i różne babole tam są.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Trzucha napisał:

No co Ty? :) Nie zauważyłeś cudzysłowów?

Może bym o tym nie wiedział gdybym sam tego nie tłumaczył innym. :) Chodziło mi o to, że jest to jakaś niedopracowana samoróbka i różne babole tam są.

Miałeś ten rom ?

Co tam jeszcze jest nie tak ?

Bo nic innego oprócz tego z aparatem nie zauważyłem ?

Opublikowano

@Erlo17 co masz za problem? Jeżeli ci działa ok ten rom to dobrze to nie zmieniaj go, ale nie zmienia to faktu, że to syfiasty rom, samoróbka bazująca na romach od innego telefonu aczkolwiek jeżeli ci działa ok to w czym problem?

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Goti napisał:

@Erlo17 co masz za problem? Jeżeli ci działa ok ten rom to dobrze to nie zmieniaj go, ale nie zmienia to faktu, że to syfiasty rom, samoróbka bazująca na romach od innego telefonu aczkolwiek jeżeli ci działa ok to w czym problem?

Ja się na tym za bardzo nie znam. Wszysy piszą, że syfiasty, to chciałbym wiedzieć czym się różni od tych nie syfiastych, co jest z nim jeszcze nie tak ?

Ktoś może bardziej szczgółowo opisać ten tzw. syfiasty rom ?

Kto zrobił tą samoróbkę, bo jak zapytałem sprzedawcę czy sami to wgrywają,to informował mnie, że z takim romem przychodzi z Chin.

Jeśli syfiasty, to wolałbym miec dobry, ale chyba poczekam na ten oficjalny z j.polskim, a i tak nie wiem czy będę umiał go wgrać :x

Edytowane przez Erlo17
Opublikowano

@Erlo17 Bo wgrywają go chińscy resellerzy, żeby więcej sprzedać bo dla niektórych rom multilanguage to jest wymógł decydujący o zakupie.

Dokładnie nikt nie wie, bo nie ma za bardzo jak tego sprawdzić, pewnie nie do końca kompatybilne sterowniki jeżeli chodzi o SoC( bo to chyba pierwszy telefon ze snapem650) dodatkowo zgłaszane były problemy przy używaniu dwóch kart sim, gubił zasięg, resetował się.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...