Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam serdecznie wszystkich! Jestem szczęśliwym posiadaczem Redmi Note 2 , przesiadłem sie na niego z Xperia Z2 , jako że w temacie Sony byłem obeznany tak tutaj jesli chodzi o MIUI nie jestem już tak poinformowany co za tym idzie chciałbym sie zwrócić z prośba o pomoc  ponieważ nie chciał bym zaśmiecać  forum kilkoma tematami tylko napisze w jednym poście . 

Moje pierwsze pytanie jest odnośnie ROM'u , gdy zakupiłem telefon otrzymałem go z oprogramowaniem MultiLang wersja stable 7.0 ( o ile dobrze pamiętam) w menu aktualizacji widniał napis MIUI POLSKA więc myślałem ze wszystko jest super jednak wyczytałem na forum że to nie znaczy zbyt wiele bo oprogramowanie mogło być " kradzione " od kogoś tam, by być pewny działania Telefonu wgrałem nowe recovery TWRP według poradnika oraz pobrałem najnowsze MIUI POLSKA dla RN2 , wszystko przebiegło sprawnie telefon działa znakomicie , ale dziś posiedziałem dłużej na forum i widzę ze są inne wersje jak np :  Stabilne ROM-y - Version: 7.0.8.0/ 7.1.1.0/ 7.1.3.0 , czym on sie rożni od mojego 6.3.11 rozwojowa? przepraszam jesli to głupie pytanie ale jestem kompletnie zielony w tym momencie..

Czy zalecane jest korzystanie z ładowarki od producenta czy wystarczy np od Samsunga lub HTC bo mam kilka ładowarek a dziewczyna ma 2x Samsung wiec zazwyczaj używam jej ładowarki .

Edytowane przez DominikRN2
Opublikowano

Założenia stabilne ROM są stabilne i bez większych błędów, choć śmiem powątpiewać czy aż takie bez błędów, zawsze cos tam uwalą. Jednka jak nie lubisz się bawić w modyfikacje, nie chcesz czekać jak na zmiłowanie na nowy tygodniowy ROM dev to polecam stable. Testuję akurat nową wersję https://www.androidfilehost.com/?fid=24438995911976123

Jeśli będziesz chciał ją zainstalować to najpierw full wipe, później instalacja. Jak chcesz roota to supersu z zip przy instalacji, po instalcji przed reebotem zapyta się czy instalować, przesuń suwak i to wszystko.

• Like 1
Opublikowano

@DominikRN2 Wersje "Stable" są... "w plecy". Jest to wersja systemu, na której są rzeczy sprawdzone i stabilne. Wersja, którą posiadasz, jest wersją "dev" czyli testową, tutaj testuje się nowe funkcje, nowe aplikacje i nowy wygląd :P.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

@gwalberg, @Nezumi Dziękuję za odpowiedz. A czy w tych wersjach Stable jest jakaś różnica w trzymaniu baterii czy tylko znikoma czy zwyczajnie trzeba sobie samemu na to pytanie odpowiedzieć? oraz gdybym chciał ta wersje która podał kolega wyżej przetestować i nie przypadła by mi ona do gustu zwyczajnie mogę wrócić poprzez UPDATE do mojej obecnej wersji czy tak samo full WIPE i dopiero instalować od nowa ? Prosił bym jeszcze o podanie jakiegoś programu do zrobienia BACKUP na Sony używałem Nandroid Online i tam miałem utwórz BACKUP dla TWRP ale widzę ze nie wspiera RN2.  Dodam że moja obecna wersja systemu posiada ROOT o ile to ważne :) Dziękuję raz jeszcze !

Edytowane przez DominikRN2
Opublikowano

Jest różnica i to znaczna. Byłem ostatnio na dev i ostatania wersja tak mi zżerała baterię że przeszedłem na stable, jak dla mnie jest zdecydowanie lepiej. Oczywiście do tego greenify, sd maid do mrożenia, część apk systemowych tez usunąłem.

Jeśli będziesz się przesiadał na ta wersję o której pisałem i chcesz mieć dalej roota to nie zapomnij o tym co pisałem, jak dla mnie root to podstawa. Na tej wersji ROMu działa też xposed jak Cię interesuje, nie wszystkie moduły działają ale część tak.

Wchodzisz w TWRP i robisz backup, oprócz tego na przykład Helium.

• Like 1
Opublikowano

@DominikRN2 Kwestia indywidualna, niektórym śmiga bez problemu, a niektórzy kombinują z jakimiś greenify (totalnie bez sensu, bo MIUI ma większość opcji tej apki już wbudowane). Ja sobie siedzie od zawsze (i na Redmi 2 i na Mi4) na dev i nie narzekam :). Dopóki pracujesz w obrębie MIUI (chodzisz między Stable, a dev) to nic nie uwalisz, jedyna ważna sprawa, schodząc z Dev na Stable trzeba wykonać wipe (przywrócenie do fabrycznych). MIUI posiada opcję "kopii zapasowej systemu", a do tego masz opcję Backup'u w TWRP :). Na Redmi Note 2 z tego co wiem Root jest już w wersji dev :).

• Like 1
Opublikowano

@gwalberg @Nezumi Ok dziękuje za odpowiedzi! Rozwialiście wszystkie moje wątpliwości , przetestuje ta wersje stable a najwyżej wrócę do obecnej bo ogólnie problemów z bateria nie mam , rozumiem ze to 5.5 cala 8 rdzeni więc jest ok. Ta wersja z linku wyżej jest też z PL bo to multi? Wybaczcie za to pytanie :) Prosze tylko o odpowiedz i temat można zamknąć / usunąć , porobiłem sobie screeny wieć będę miał na przyszłość, DZIĘKUJE RAZ JESZCZE! 

• d3tr0 zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...