networkhawk Opublikowano 4 Marca 2016 Opublikowano 4 Marca 2016 (edytowane) Witam, Jestem świeżo upieczonym posiadaczem Xiaomi Redmi Note 2, i mimo jego szybkości i zadowolenia z wyświetlanych kolorów zdążyłem się rozczarować. Podczas pierwszego uruchomienia dwa dni temu już w ciągu godziny zrestartował się dwa razy. Kiedy chciałem go podładować, włożyłem ładowarkę do gniazda zrestartował mi się po raz kolejny. Kiedy już po restarcie zaczął ładować odłączyłem zasilanie i podłączyłem ponownie - problem się nie powtórzył. Wyjąłem baterię i ją włożyłem ponownie, tak tez działa do dnia dzisiejszego, kiedy zrestartował się mi w dłoni. Dziwna sprawa, bo kiedy restartuje mi się sam to nie pyta mnie o kod pin karty sim, zaś kiedy sam chcę go zrestartować albo kiedy uruchamiam go prosi o Pin. Telefon kupiłem na allegro poprzez sprzedawce, który sprowadza większe ilości. Kupiłem go już z zainstalowanym systemem Android w wersji: 5.0.2 LRX22G oraz wersją MIUI 7.0 (7.0.6.0.0). Jak myślicie może to być wina samego software czy może coś z baterią lub urządzeniem. P.S. Dodam iż testowałem urządzenie aplikacją Antutu i telefon przeszedł test znakomicie. Pozdrawiam Piotr Edytowane 4 Marca 2016 przez networkhawk
galakty Opublikowano 4 Marca 2016 Opublikowano 4 Marca 2016 24 minuty temu, networkhawk napisał: Ma zainstalowane polskie MIUI Ta, jak wszystkie. MIUI 7.0 (7.0.6.0.0) - To nie DEV MIUI Polska. Wgraj jak kolega pisał .. 1
Gość Opublikowano 5 Marca 2016 Opublikowano 5 Marca 2016 Ta, jak wszystkie. MIUI 7.0 (7.0.6.0.0) - To nie DEV MIUI Polska. Wgraj jak kolega pisał .. Ma zainstalowane polskie MIUI Tak jak kolega napisał. Polskie miui jest inaczej oznaczone. Polska wersja oznaczona jest datą. W 2015 zaczynały się od 5.x.x, w 2016 jest to 6.x.x.
networkhawk Opublikowano 5 Marca 2016 Autor Opublikowano 5 Marca 2016 (edytowane) Faktycznie na stronie MIUI Polska nie ma softu takiego jaki ja mam. Ciekawe co sprzedawca poprzerabiał w sofcie. Myślicie że restarty urządzenia to jest wina softu? Szperając gdzieś w internecie natknąłem się na problemy, które wynikać by mogły z problemem baterii w różnych markach telefonów. Może są jakieś aplikacje, które przetestują ją i ewentualnie wyeliminują podejrzenie uszkodzenia baterii. Nie chciał bym od razu modyfikować softu, gdyż mam jeszcze czas na odesłanie sprzętu bez podania powodu bodajże do 9.03.2016r. pozdrawiam i dziękuje za zainteresowanie moim problemem Edytowane 5 Marca 2016 przez networkhawk
Gość Opublikowano 5 Marca 2016 Opublikowano 5 Marca 2016 Faktycznie na stronie MIUI Polska nie ma softu takiego jaki ja mam. Ciekawe co sprzedawca poprzerabiał w sofcie. Myślicie że restarty urządzenia to jest wina softu? Szperając gdzieś w internecie natknąłem się na problemy, które wynikać by mogły z problemem baterii w różnych markach telefonów. Może są jakieś aplikacje, które przetestują ją i ewentualnie wyeliminują podejrzenie uszkodzenia baterii. Nie chciał bym od razu modyfikować softu, gdyż mam jeszcze czas na odesłanie sprzętu bez podania powodu bodajże do 9.03.2016r. pozdrawiam i dziękuje za zainteresowanie moim problemem Ja bym spróbował wgrać miui Polska i zobaczył czy problem dalej pozostaje, ale wydaje mi się że zniknie. Nie wiem z jakiego dnia jest ta wersja, która masz, ale w jednych z początkowych wersji zdarzały się mi restarty i jakieś błędy. Teraz ich już nie mam
d3tr0 Opublikowano 5 Marca 2016 Opublikowano 5 Marca 2016 kiedyś był i to spory problem z restartami, ale samo ustało możliwe że po zmianie romów na nowsze
networkhawk Opublikowano 5 Marca 2016 Autor Opublikowano 5 Marca 2016 (edytowane) Dobrze wiedzieć, że nie tylko ja mam problemy z samoistnym restartowaniem urządzenia, szukając w internecie nie wiele widziałem tematów związanych z podobnym problemem. To do końca pewności nie ma że po wgraniu nowego romu problem ustąpi. Daluqen kupiłeś urządzenie z Chińskim oprogramowaniem, czy może już przerobiony przez sprzedawcę podobnie jak ja? Dawno zmieniałeś ten room? 22 minuty temu, d3tr0 napisał: kiedyś był i to spory problem z restartami, ale samo ustało możliwe że po zmianie romów na nowsze Ciekawe w jaki sposób objawiały się restarty. W moim przypadku restartuje się bez zasady i w dziwny sposób, gdyż jeśli sam się zrestartuje to nie prosi o kod PIN zaś kiedy sam go zrestartuje lub uruchomię ponownie prosi o podanie PINU. Edytowane 5 Marca 2016 przez networkhawk
d3tr0 Opublikowano 5 Marca 2016 Opublikowano 5 Marca 2016 Czyli standard, tak zwany cichy restart bez kodów i nawet otwarte aplikacje te same co były wcześniej załadowane. Poszukaj tematu problemy z wybudzaniem/restartami tu na forum w RN2, nawet była ankieta dotycząca tego problemu niektórzy mieli niektórzy nie - tak 50/50 użytkowników spotkało ten problem, podejrzane były aplikacje instalowane bo i nowe romy na tamten czas nic nie dawały. Ale na dziś dzień problem nie występuje.
Numb Opublikowano 5 Marca 2016 Opublikowano 5 Marca 2016 Ja bym proponował wgrać najnowsze MIUI Polska. Nie wiemy tak naprawdę co w Twoim sofcie jest. Jeżeli problem nie ustąpi to odeślesz sprzedawcy z oryginalnym chińskim. Nawet jakby Cię chciał pozwać to nie ma dowodu na to, że coś modyfikowałeś, bo telefon będzie z fabrycznym oprogramowaniem. Czekaniem nic nie zdziałasz, a logcaty w tym przypadku niewiele pomogą.
networkhawk Opublikowano 5 Marca 2016 Autor Opublikowano 5 Marca 2016 4 godziny temu, d3tr0 napisał: Czyli standard, tak zwany cichy restart bez kodów i nawet otwarte aplikacje te same co były wcześniej załadowane. Poszukaj tematu problemy z wybudzaniem/restartami tu na forum w RN2, nawet była ankieta dotycząca tego problemu niektórzy mieli niektórzy nie - tak 50/50 użytkowników spotkało ten problem, podejrzane były aplikacje instalowane bo i nowe romy na tamten czas nic nie dawały. Ale na dziś dzień problem nie występuje. Faktycznie, problemy dotyczące restartów urządzeń, po których aplikacje poprzednio otwarte są nadal uruchomione pojawiały się w listopadzie 2015r. Dnia 30.10.2015o14:08, d3tr0 napisał: Właśnie to też zaobserwowałem, zrestartuje się ale pamięta wszystkie ustawienia i działające aplikacje w tle. Gdyby nie widzieć tego na własne oczy to nie powie się że mu się telefon restartuje. Uciążliwe to nie jest, raptem 20 sekund i wszystko wstaje, ale zachowanie dziwne. Dnia 30.10.2015o12:24, homman napisał: Ja nie miałem absolutnie problemu. Natomiast wczoraj nawi 6h i co? 3 4 restarty. Wszystkie uruchomione app zostają. 5.9.24 więc niby stabilny. Czytając różne wypowiedzi zauważyłem iż problem występuje na przeróżnych romach od starszych do najnowszych. Niektórzy snuli teorię iż problem powstał przez jakieś aplikację, gdzie po odinstalowaniu problem ustąpił, jednak później obalali swoje wcześniejsze tezy. Cześć osób twierdziła iż przez zbyt dużą ilość zainstalowanych aplikacji powstają te restarty - co wydaje mi się być bzdurą. Zaś inna część osób przestała się odzywać z niewiadomego powodu, wydaje mi się iż mogła pozbyć się telefonu. Jest jednak jakaś nadzieja opisana przez użytkownika Ensi 21 grudnia 2015 roku, po którym problemy chyba ustąpiły: Dnia 21.12.2015o11:26, Ensi napisał: Rozwiązanie problemu (u mnie działa): Ok misie, jako ze domagałem się wypowiedzi od osób ktore zmagały się z problemem jakis czas temu - sam to zrobię po, mam nadzieje, permanentnym pozegnaniu się z irytującymi zawiechami :). Otóż moim rozwiązaniem okazało się to - https://www.androidfilehost.com/?fid=24269982087005880 - zmiana na wersję z linka (oczywiscie wczesniej czyszczonko) podziałała i od 4 dni zadnej zawiechy :). P.s. dziekuję wszystkim za pomoc Być może ktoś z was zastosował rozwiązanie użytkownika Ensi? Pytam gdyż po tym poście nie pojawiają się zapytania dotyczące problemu "restartu urządzenia". Zwracam się z prośbą do bardziej doświadczonych userów ode mnie o opisanie jak sobie radzą z restartami, ewentualnie jak sobie poradzili, może na którym ROMie pracują. Chciałbym zażegnać problem dotyczący tego urządzenia.
d3tr0 Opublikowano 5 Marca 2016 Opublikowano 5 Marca 2016 Tamtego czasu ten stabilny 7.0.8.0 był nowym romem. Teraz jest 7.1.3.0 PL z xiaomi.eu. Problem rozwiązany nie został, sam się rozwiązał nie wiadomo od czego. Bo żadne miflashe wtedy nie pomagały. Sam robiłem kompletne flash all i znów restarty. Zmieniałem 5.10.29/5.10.16/5.9.24 na każdym restarty, zostałem na 5.10.16. Aż pewnego dnia wszystko ucichło chodzi dobrze. Romu nie zmieniałem i problem ustał na tym co wcześniej sprawiał problemy. Nie da się tego wytłumaczyć, telefon się wygrzał? brzmi prawdopodobnie. Zainstaluj 7.1.3.0 i sprawdź sam.
Numb Opublikowano 5 Marca 2016 Opublikowano 5 Marca 2016 Ja używam dev od grudnia i nigdy nie miałem jeszcze samoczynnego restartu. Instalowany oczywiście z full wipe.
Szami81 Opublikowano 5 Marca 2016 Opublikowano 5 Marca 2016 Mam telefon z tym samym softem co autor. Telefon mam od 3dni i ani jednego restartu. Zastanawiam sie czy jest sens wgrania Miui Polska skoro wszystko dziala jak nalezy? Jedyne z czym sie nie uporalem to z karda sd (nie da sie folderu nawet utworzyc). Da sie cos zrobic bez roota?
Numb Opublikowano 6 Marca 2016 Opublikowano 6 Marca 2016 Masz ten sam numerek co autor. Kto wie co tam było dograne...
networkhawk Opublikowano 6 Marca 2016 Autor Opublikowano 6 Marca 2016 9 godzin temu, Szami81 napisał: Mam telefon z tym samym softem co autor. Telefon mam od 3dni i ani jednego restartu. Zastanawiam sie czy jest sens wgrania Miui Polska skoro wszystko dziala jak nalezy? Jedyne z czym sie nie uporalem to z karda sd (nie da sie folderu nawet utworzyc). Da sie cos zrobic bez roota? Co prawda jeszcze karty pamięci nie montowałem, jednak sprawdź co jakiś czas wchodząc w Ustawienia --> informacje o telefonie --> Status urządzenia -->Czas działania. Jeśli telefon Ci się zrestartuje nawet jeśli tego nie zauważysz to powinien czas się zmienić. Ciekawi mnie czy nie zauważyłeś restartu czy być może zrobił cichy restart kiedy nie widziałeś. Zapewne kupiliśmy u tego samego dostawcy na allegro Sklep_TV-SAT bądź na stronie krolik24.pl. 16 godzin temu, Numb napisał: Ja używam dev od grudnia i nigdy nie miałem jeszcze samoczynnego restartu. Instalowany oczywiście z full wipe. mógłbyś rozwinąć wątek, nie ukrywam laik ze mnie i nie koniecznie znam się na androidzie. Chciałbym abyś rozwinął wątek swojego softu (dev( na którym nie masz żadnych problemów. Z góry dziękuję
networkhawk Opublikowano 24 Marca 2016 Autor Opublikowano 24 Marca 2016 (edytowane) Instalacja czystego softu z miuipolska rozwiązała problemy z restartami. Ważne aby w trakcie poszukiwania softu przed instalacja znaleźć odpowiedni. W tym wypadku redmi note 2 nalezy pobrać wersje CODENAME hermes. Powodzenia w instalacji. Edytowane 24 Marca 2016 przez networkhawk
Nezumi Opublikowano 24 Marca 2016 Opublikowano 24 Marca 2016 Problem zgłoszony w temacie został rozwiązany, a wątek zamknięty.
Rekomendowane odpowiedzi