Jump to content

Sucharek

Użytkownicy
  • Posts

    28
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Sucharek

  1. ok lampka wypięta, problem wydaje się zniknął. zweryfikuje jutro podczas jazdy wyglada że czeka mnie zakup nowej lampki, znacie jakieś fajne zamienniki?, mogą być bajeranckie
  2. Hej mam bardzo podobny problem: podczas jazdy z włączoną przednią lampką hulajnoga zaczyna szarpać podczas jazdy. wszystkie zaobserwowane objawy: - szarpanie podczas jazdy - szarpanie podczas jazdy "na luzie" - nie włacza sie "tempomat" - jeśli bez lampki podniose koło i uruchomie to koło kręci równo na maxa, po kilku sek włacza się tempomat, po kliknięciu lampki po kilku sekundach wyłacza sie (tak jakby wypadł tempomat) - przy właczonej lampce diody i sama lampka "mrugają" - ale nie 0-1 tylko tak jakby napięcie było niestabilne- nieregularnie - porównałbym do spawania - po właczeniu hulajnogi i lampki przy podłaczonym m365dashboard zauważyłem skoki prędkości na 3-5km/h jeden nawet pokazał 20km/h (wszystko na stojąco) - po właczeniu hulajnogi i lampki miałem wrażenie bardzo delikatnego szarpania na stojąco, tak jakby silnik dostawał słabe randomowe impulsy - pokrywało sie z impulsami na prędkości opisanymi w powyższym punkcie po wyłaczeniu lampki wszystko w najlepszym porządku. jakieś pomysły w czym szukać?
  3. ja waże 120 kg. M365 podrasowana na około 700W. pod niektóre górki podjeżdżam, a pod niektóre nie :). Na rowerze podjężdżam pod wszystkie z nich używając przerzutek. chyba nie da sie łatwo odpowiedzieć na to pytanie.
  4. taki dziwny odczyt falującego napiecia moze być tylko przy naciśnietym hamulcu kiedy lampka pulsuje. ale na pewno nie 10V
  5. Jeżdzę regularnie już 2 zimę, w deszczy śniegu i błocie, jedyne co robię to nakładka na przycisk (wydruk 3d). w sumie już prawie 1700km. Jak dotąd żadnych problemów poza: - totalnie ubłoconą hulajnogą (ktoś mnie kiedyś ładnie na tym forum zapytał czy pole nią oram (orzę??- nie wiem jak to się pisze ) - drugą już uwaloną lampką tylną.. (tym razem opona 10 lekko zdeformowana wytarła przewód od strony mocowania błotnika, mimo że był poprowadzony w nowy sposób z usuniętą wtyczką :(. Poddałem się i mam teraz lampkę przyczepianą do plecaka - jest dużo lepiej widoczna i na lepszej wysokości co nie jest bez znaczenia jeśli wzdłuż ścieżki rowerowej są zywopłoty żadnych innych śladów zniszczeń czy korozji. Po dzisiejszym porannym deszczu (kawałek jade przez szutry) mój pojazd wygląda tak jak na załączonym obrazku
  6. jeśli dobrze pamietam to u naszego kolegi ze wschodu widziałem komplet: rozwiertak plus tulejki do "fachowej" modyfikacji wyrabiających się uszu. Taka operacja powinna raz na zawsze załatwić temat. ja jak na razie skazowałem podkładką i zobaczymy co bedzie dalej. nalatane mam już 1600km i właśnie pekła mi śruba. Niestety chińscy inżynierkowie się tutaj nie popisali.
  7. Sucharek

    M365 zimą

    potwierdzm: ciśnienie w oponach to klucz do zasięgu
  8. testował już ktoś może ten bezdętkowy podobno wynalazek? nie ma niestety średnicy wewnętrznej podanej.... https://pl.aliexpress.com/item/4000162340116.html?spm=a2g0o.cart.0.0.7eb23c00HnDAlt&mp=1
  9. troche padało ostatnio a musze przejechac przez pare błotnistych scieżek + szuter tak slime sie zmywa.... tyle że jak wejdzie głeboko w wykładzinę to nie jest ciekawe..... najbardziej mnie zszokowało, że tak po prostu sobie wybuchła po dobrych 5 godzinach od przyjazu do biura..... kurde ludzie zaczeli biegać po open space... :):):)
  10. Wandzia tył po 200km, pompowana na 3bar siedze sobie w biurze.... aż tu NAGLE:
  11. Sucharek

    M365 zimą

    hejka jeździłem całą zeszłą zimę nawet przy -10 stopniach, po śniegu lodzie i błocie..... żadnych problemów, bateria żyje. nie zauważałem żadnego obniżenia czasu życia baterii.... hulajka wyniesiona ciepła z domu, 6km (około 15 minut) jazdy i do ciepłego biura itd. itd. tylko ubrać się trzeba odpowiednio.....
  12. Potestowałem w weekend. mnożnik 315 ok, predkość zgodna z gps. max predkość 37 nic nie zmienia - jade max 25, a z górki 28. Wsadziłem mojego 14 letniego syna na testy (40 kg ) i tez max pojechał 26km/h na płaskim mnożnik mocy ustawiony na 700W i czuć to wyrażnie (wreszcie dobijam do 25km/h). zużycie baterii około 10% większe niż na oryginalnych ustawianiach. temp silnika taka jak była czyli - ciepły dynamika wróciła prawie jak do oryginału na oponkach 8.5. co ciekawe apka dashbord M356 jako moc zużywaną w czasie jazdy ciągle pokazuje max 550W. edit: tak się jeszcze teraz zastanawiam nad max predkoscia - chyba bład z mojej strony bo nie zdjąłem hard ogranicznika 35km/h
  13. Jadąc dzisiaj z pracy do domu wlaczylem gps zeby zobaczyc predkosc. Czasami dobijalo do 25 ale z reguly 23 km/h. I nie chce isc szybciej. Po okolo 6 km bateria 60%. Silnik cieply. Opony i z tylu i z przodu cieple ( w obu cisnienie okolo 3.5 bara). Myslicie ze zmiana mnioznika mocy silnika cos mi poprawi? Chyba czas na diete [emoji23] Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Czy dobrze kumam, ze powinienem ustawic 315 i 37 jako max? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  14. Hmm... z czysto geometrycznego punktu widzenia stosunek obwodów kół 8.5 i 10 cali to 1.17647. dlatego jako multiplier próbowałbym wpisać 293 aby myślała że jedzie tyle ile rzeczywiście jedzie też jeżdze na 10" i mam w planie grzebanie w sofcie ale jeszcze sie jakoś nie zebrałem . jak już dojdziesz do dobrych cyferek to nie zapomnij sie podzielić edit: i dodam jeszcze że przy mojej wadze (około 120 kg w pełnym rynsztunku) na kołach 10" ledwo dobijam z rzeczywistą (z gps) prędkością do 27km/h, ale tylko jak mam koła dobrze dopompowane (tak z 5-6 bar) . tak więc te oczekiwane 30 km/h to tylko z górki i z wiatrem na 8.5" hulajka była duuuużo żwawsza, ale mniej komfortowa
  15. zainstalowana..... ale nie uruchamia się widze white screen z napise m365 i to wszystko
  16. heja kupiłem oponkę Kenda 54-152 i za Chiny Ludowe nie mogę jej poprawnie założyć. TZN wchodzi na felgę, ale przy pompowaniu nie wchodzi na wewnętrzny profil jakby była pop prostu za mała średnica wewnętrzna opony. nic nie daje obracanie, pociąganie ani żadne inne zabiegi.... tak 3/4 opony jest poprawnie a pozostała część nie dochodzi do rantu. i dodam że jest to już 2 opona, poprzednią próbowałem 47-152 (10x1.75) i było to samo Macie jakiś patent na to?
  17. heh nowe oponki 10" wytrzymały ...... prawie 2 tygodnie i sie tylna "wybulwiła" to były takie najbardziej popularne z allegro... macie jakiś inny sprawdzony typ/producenta?
  18. w sumie dobre pytanie,... na pierwszy rzut oka po zdjęciu wydawało mi się , że to jest to czego szukam... ale po przyjrzeniu sie bliżej i przewertowaniu opinii z innych aukcji....... dziadostwo wkleję link ale niech nikt tego przypadkiem nie kupuje https://pl.aliexpress.com/item/33042372403.html?spm=a2g0o.detail.1000014.10.774f398bJBwv5G&gps-id=pcDetailBottomMoreOtherSeller&scm=1007.13338.136569.000000000000000&scm_id=1007.13338.136569.000000000000000&scm-url=1007.13338.136569.000000000000000&pvid=6f1361e7-ce3a-4a81-a738-f469178d9bbd
  19. jak popatrzyłem na ceny haczyków w okolicy 100 PLn na allegro to przyznam że zdębiałem..... mam zamiar ściągnąć z ali za kilkanaście pln... jest jakieś fajne żródło w PL?
  20. też mam na gwarancji.... uznałem, że szkoda czasu na bujanie się z serwisami.... myślę że jak padnie silnik to nie będą czepiali się że skleiłem sztycę
  21. Hej witam wszystkich, moj pierwszy post tutaj: założyłem wczoraj oponki 10" (dętkowe) i komfort jazdy jest mega. aż dziwne że od popczątku tak tej hulajnogi nie produkują jedynym minusem jest szybsze zużycie baterii - ale to wynika prawdopodobnie z większej prędkości maksymalnej i tu pytanie: czy jest dostępna modyfikacja softu aby poprawnie przeliczało kilometry i prędkość?? dodam że ważę powyżej 100g, a oponki napompowane do 4 bar i ciagle widać ugięcie znacznie większe niż na poprzednich. p.s. komentarz do postów jakie widziałem gdzieś daleko na wcześniejszych stronach... ruszająca się sztyca kierownicy powyżej "foldera" miałem potężny luz tam, wychodził kołek który blokował ten obrotowy plastik zabezpieczjący dźwignię. moje rozwiązanie: wyjąłem kołek i wykręciłem śrubkę z przodu. Złożyłem spowrotem i przewierciłem na wylot wiertłem dia5. wsadziłem śrubę na wylot (z jednej strony płaski okrągły łeb a z drugiej nakrętka), połaczenie sztycy z "folderem skleiłem na klej epoxy do metalu (wcześniej przygotowujac dobrze powierzchnię...), leciutka modyfikacja obrotowego plastiku (wyciąłem 1 skrzydełko ze środka) i działa wyśmienicie - nie lata, obraca się z lekkim oporem, nic nie puka teraz po 300 km nie ma najmniejszego luzu. luz na rozklepanych "uszkach foldera" skasowany podkładką 0,4 z drukarki 3d.
×
×
  • Create New...