Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.
Mój dolny mikrofon w Redmi (Mediatek) wydaje się nie działać.
Zaczęło się od przygotowania do aktualizacji – zastosowałem kontakt spray na złącze microUSB – było kilka syfów. Następnie przedmuchałem gniazdo sprężonym powietrzem.
Aktualizacja przebiegła bez problemu, transfer plików, ładowanie po USB działa bez problemu.

Problem zaczął się po pierwszej rozmowie – rozmówcy nic nie słyszą, nagrywanie aplikacją "dyktafon" również nie daje żadnych rezultatów (jedynie sprawdziłem, że górny mic działa).

Wytypowałem więc uszkodzenie mikrofonu, kupiłem i wymieniłem dolną płytkę (na której jest gniazdo microUSB, mikrofon itd.) co niestety nie pomogło.

Moje pytanie: Czy warto wymienić jeszcze taśmę? Czy mogło coś upalić na pinach procka SoC?
W najgorszym wypadku, jeśli kupię  MediaTek MT6589, to zaprogramuje go za pomocą SP_Flash tool?
Proszę o pomoc, dziękuje.

Opublikowano

A złącze na płycie głównej sprawdzałeś? Przeczyść jeszcze raz, upewnij się że taśmy są dociśnięte. Jeżeli korzystasz z kontaktu to wiedz, że najpierw się leci sprejem S, a potem U. Na koniec można IPO (nie zaszkodzi).

Opublikowano (edytowane)

Numb dziękuje za zainteresowanie tematem.

Tak, sprawdzałem wszystkie stabilne softy zaczynając od wersji V5, V6 i V7.
SPFT robiłem wg. tego poradnika.

Przykra sprawa, ponieważ wszystko działa (połączenie USB, ładowanie) ale z telefonu praktycznie nie da się korzystać...

Jeszcze jedno pytanie o taśmę - czy jest to typowa "przelotka" tj. 1 pin leci do tylko do 1 pinu na drugim końcu?
Pytam ponieważ np. z 1 pin przy złączu USB mam przejście na 2-3 piny po drugiej stronie taśmy
Edytowane przez krzakx
Opublikowano (edytowane)

Ponownie dziękuje za zainteresowanie tematem.

Przez piny rozumiem to co zaznaczyłem na rysunku.
Sprawdzając jeden (pierwszy z prawej od góry lewe zdjęcie) to ma on przejście na kilka innych pinów po drugiej stronie taśmy.
Czy to jest prawidłowe zachowanie?

1_png_300x300_q85.jpg2_png_300x300_q85.jpg

Edytowane przez krzakx
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Odgrzeję kotleta, miałem ten sam problem, po wymianie taśmy łączącej płytkę mikrofonu i usb z płytą główną, mikrofon  wrócił do żywych :) 

• mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...