Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, w dniu wczorajszym stałem się szczęśliwym posiadaczem telefonu Xiaomi Mi4. Kupiłem go na allegro od sprzedawcy, który na forum ma mieszane opinie, konkretnie pod tym linkiem http://allegro.pl/xiaomi-mi4-3-16gb-lte-miui-v7-wysylka-z-pl-i5951611648.html.

Sprzęt dotarł już na drugi dzień od zamówienia, więc na szybkość realizacji nie mogę narzekać. Naklejka ze zdrapką na opakowaniu była nietknięta, a numer znajdujący się pod nią potwierdza oryginalność telefonu. Co prawda mimo zapewnienia w tytule o wersji v7 i opisie aukcji na pokładzie znajduje się system MIUI v6 ( screen w załączniku) a dokładniej wersja MIUI 66.5.3.0(FNYUN) Stable na androidzie 4.4.4. W telefonie wybierając język polski mam mieszankę naszej ojczystej mowy z angielskim. W związku z tym zmieniłem go całkowicie na english co praktycznie mi nie przeszkadza. Jako nowego użytkownika systemu i marki pojawiło się pytanie, czy warto wgrywać sobie MIUIPolska, ewentualnie z jakich powodów i którą wersję? A może lepiej wgrać najnowszy dostępny na oficjalnej stronie soft producenta: http://en.miui.com/download-240.html Dostępne są tam jednak dwa linki Stable i Developer ROM, czym one się różnią i ewentualnie który lepiej zainstalować?

Screenshot_2016-02-10-16-27-17.png

Opublikowano

Stable to rom stabilny na którym wszystko powinno działać i nie powinno być żadnych problemów.

Dev to rom eksperymentalny z nowymi funkcjami, poprawkami, ulepszeniami lecz na nim mogą się zdarzać błędy.

Miui Polska jest oparte na romach dev.

Który zainstalować? Ja bym zainstalował stable jeśli eng Ci nie przeszkadza.

Dev wtedy kiedy brakuje Ci jakiejś nowej funkcji lub coś po prostu na stable się wysypuje. Takie jest moje zdanie ale każdy może mieć inne.

Ja siedzę na najnowszym miui polska gdzie aktualnie jest błąd z drainem baterii przy włączonej lokalizacji. Niby to poprawiono ale według mnie dalej lokalizacja za mocno ssie baterie.

Wysłane z Xiaomi Mi4 LTE

Opublikowano

To co masz nie jest to MIUI... wróć... Jest to MIUI przerobione przez jakiegoś chinolca z programami szpiegującymi, reklamami i innym syfem.

Romy Stable, to romy stabilne, dev, deweloperskie(czyt. nowe funkcje, poprawki, zmiany, nie zawsze wszystko działa, ale na Mi4 zazwyczaj jak coś nie działa to jakiś totalnie nieistotny szczegół). Instaluj MIUIPolska 5.11.5 z naszej strony (Pobierz MIUI->Archiwum v7->5.11.5->Cancro). Ja sobie siedzę na andku 6.0 np. i u mnie lokalizacja baterii nie zjada... GPS włączony 24/7, dane mobilne od 7 rano do 2 w nocy (sterowane profilami). średnio 3dni telefon wytrzymuje na ~4h wyświetlacza.

Opublikowano

Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Czy jeśli powyższa wersja MIUIPolska nie przypadnie mi do gustu, będę mógł zainstalować tą z oficjalnej strony w wersji stable? Rozumiem, że podczas instalowania ROM nadpisze się na tym chińskim, który teraz posiadam?

Opublikowano

robisz wipe (przywrócenie do fabrycznych), a następnie instalujesz MIUIPolska (i po instalacji, ja bym radził zrobić wipe znowu, tak na wszelki wypadek, jakby się jeszcze coś ostało...). Co do migracji z MIUIPolska -> CN, wydaje mi się, że można to zrobić na luzie przez updater. 

Opublikowano

Ale przecież jest wersja Stable bez root i z językiem polskim (wydanie xiaomi.eu). Linki są na miuipolska.pl w dziale Pobierz MIUI.

Wcale nie trzeba wracać na chińskim Stable bo xiaomi.eu to to samo tylko przetłumaczone i ze wsparciem Google.

Wysłano z Mi4c

• 2 tygodnie później...
  • mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...