GarryMoveOut Opublikowano 23 Stycznia 2016 Opublikowano 23 Stycznia 2016 Mam pytanie. Jak powinno się robić backup w TWRP przed aktualizacja żeby w razie czego bezproblemowo wrócić do poprzedniej wersji? Jakie pola zaznaczyć (boot, nvram, recovery, system,cache, data)
joshuatee Opublikowano 5 Marca 2016 Opublikowano 5 Marca 2016 Ja jak robiłem backup zaznaczałem zawsze boot, system i data Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka
wyzwolenia Opublikowano 6 Maja 2016 Opublikowano 6 Maja 2016 i starczy? Bo wlasnie nie wiem co to nvram, modem, cache, recovery, firmware_, other_ @acid zawsze pisal ze warto backup zrobic - ale nidy nie widzialem info od niego co nalezy zaznaczyc wiec zaznaczam wszytko poza data
focusik09 Opublikowano 6 Maja 2016 Opublikowano 6 Maja 2016 NVRAM to prawie serce telefonu, Tam zapisane są nr IMEI, mac itp, Na MTK backup tej opcji to obowiązek! Trzymać go gdzieś na komputerze. Można oczywiście po ewentualnej utracie tej partycji, przywrócić wszystko ale to już wymaga trochę grzebania w systemie 1
wyzwolenia Opublikowano 6 Maja 2016 Opublikowano 6 Maja 2016 2 minuty temu, focusik09 napisał: NVRAM to prawie serce telefonu, Tam zapisane są nr IMEI, mac itp, Na MTK backup tej opcji to obowiązek! Trzymać go gdzieś na komputerze. Można oczywiście po ewentualnej utracie tej partycji, przywrócić wszystko ale to już wymaga trochę grzebania w systemie Czyli z tego co napisales wnioskuje ze nalezy backupowac: nvram, boot, system a co z: modem, cache, recovery, firmware_, other_ Data chyba mozna darowac sobie bo to jest jakby SDCart? Czy jednak to blad?
focusik09 Opublikowano 6 Maja 2016 Opublikowano 6 Maja 2016 (edytowane) @wyzwolenia Chcesz mieć pełen backup taki jak w momencie jego tworzenia? To zaznacz wszystkie opcje Ja zaznaczam wszystko i mam spokój, bez obaw że coś nie powróci. Ale tak jak piszesz: Boot ( Kernel), System ( cały system z aplikacjami i ich danymi(konta, loginy,)), Data ( wszystkie apki z partycji Data wraz z Twoimi zainstalowanymi aplikacjami i danymi ), nie darujemy tej opcji jeśli chcesz pełny backup Cache ( pamięć podręczna ), Recovery ( to to które masz w chwili tworzenia ), Modem ( basseband ), te 5 opcji powinno Ci wystarczyć żeby wszystko wróciło firmware_ i other_ nie robię, z tym że trzeba pamiętać że nie każde TWRP w nowszej wersji będzie widziało backup zrobiony wcześniej, jeśli zrobiłeś w twrp 2.8 to już twrp 3.0 może go nie widzieć Edytowane 6 Maja 2016 przez focusik09 1
wyzwolenia Opublikowano 6 Maja 2016 Opublikowano 6 Maja 2016 dzieki data - tu mam problem bo twrp nie widzi OTG i nie mam na to miejsca
robaks Opublikowano 12 Stycznia 2017 Opublikowano 12 Stycznia 2017 (edytowane) Wykonując backup zaznaczamy opcję kompresji pliku backup czy pomijamy tą opcję ?. Któraś z opcji jest pewniejsza (bezpieczniejsza) przy przywracaniu danych? Edytowane 12 Stycznia 2017 przez robaks
Rekomendowane odpowiedzi