Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Co sądzicie o firmie LeTV i jej polityce? Czy nasze ukochane xiaomi jest w stanie konkurować z tą firmą? Obecne modele LeTV są o wiele częściej i bardziej polecane aniżeli telefony xiaomi i dodatkowo wychodzą lepiej cenowo.

Dodatkowo napotkałem ciekawy cytat samego serwisu telchina " Xiaomi nie podbije Europy i USA bo ich na to nie stać, nie maja na odszkodowania. Firma ukradła wiele patentów i z tego powodu mogą sprzedawać w krajach gdzie się przymyka oko na prawo patentowe. Nawet w Indiach im na pewien czas wstrzymano sprzedaż. W USA właśnie odbyły się targi CES, widziałeś tam jakiegoś XIAOMI ? nie. Ale za to zadebiutował tam najwydajniejszy telefon na świecie LeTV Max Pro, pierwszy telefon ze snapdragonem 820, z szybkim Wifi w nowej technoligii i z skanerem linii papilarnych w nowej technologi, może być pod obudową, niewidoczny i bez problemów skanuje wilgotne i zabrudzone palce. 
W drugim półroczu xiaomi wyhamowało ze sprzedażą. liczyli na 100mln sztuk, a będzie 70 milionów telefonów i spadek na 6 miejsce na świecie w ilości sprzedanych telefonów. "

http://www.wykop.pl/wpis/16061771/#comment-54847087

Jak dalej widzicie rozwój xiaomi i czy będzie w stanie konkurować z innymi firmami nie tylko letv? Dodam od siebie, że jestem ogólnie bardzo zadowolony z produktów xiaomi. Cieszę się również, że xiaomi nie tylko siedzi w telefonach ale wypuszcza również inne urządzenia. Sam jestem posiadaczem trzech lampek "łóżkowych", kilku opasek miband, listwy xiaomi, ładowarki do samochodu czy też żarówki. Z tego tytułu stawiam xiaomi wyżej aniżeli inne firmy z chin jednakże w niedalekiej przyszłości będę chciał zmienić mojego poczciwego starego redmi i tu właśnie rodzi się dylemat i pewne rodzaju obawy bo konkurencja nie śpi a xiaomi w moim odczuciu i jak widać powyżej nie tylko moim trochę przygasło.

Zapraszam do dyskusji i podzielenie się własnymi odczuciami. Z checią przeczytam jak wy to widzicie.

Opublikowano

Dobre wykonanie i mocne komponenty to ważna sprawa ale jest jeszcze kwestia dobrego rom-u i wsparcia użytkowników. W tym temacie LeTV dzieli od Xiaomi przepaść, przynajmniej jeśli chodzi o nasz kraj. Jak to poprawią to sam nad ich telefonami pomyślę.

• Like 1
Opublikowano

Nie wiem jak jest z jakością wykonania LeTv, bo jeszcze nie szukałem recenzji i nie wiem jak to porównać do serii MI (premium) od Xiaomi. Ale w kwestii hardware, to owszem telefony prezentują się bardzo przyjemnie. Specyfikacja na bogato. Jako użytkownik telefonu Xiaomi od kilku lat, ciężko mi byłoby się przestawić, na zwykły, czysty (czy co tam daje LeTv) Android. MIUI trochę uzależnia od siebie :-).... I albo je pokochasz, albo znienawidzisz. Ja pokochałem. Jeśli miałbym wybrać między LeTv, a Xiaomi (oczywiście modele te same/podobne sprzętowo) to wziąłbym Xiaomi. Za Xiaomi przeważa PEWNY support i cała społeczność. Jest forum miuipolska.pl(coraz więcej użytkowników) . Czujesz, że masz taką jakby "opiekę", w razie małych problemów. Ale chętnie bym osobiście sprawdził, jak się sprawuje LeTv. Może kiedyś będzie okazja, bo rzeczywiście, wśród znajomych (kupujących różne rzeczy ze Wschodu), coraz częściej słychać o tym producencie. A dla zdecydowanych, jest bardzo dobra OKAZJA, kupić LeTv w dobrej cenie. Dopiero wbijają się na rynek, więc ceny są przy tej dolnej granicy. Ale później, jak już zdobędą rzesze fanów, ceny skoczą w górę, z każdym ich nowym modelem. Jak to też miało miejsce przy Xiaomi. I żeby dobrze mnie zrozumieć - ceny skoczą w górę, ale i tak te telefony na tle konkurencji (Samsung, LG, Huawei, Sony Ericsson, Motorola) wypadają bardzo dobrze!

TapTap Tapatalk+MI4W

• Like 2
Opublikowano

Słuszna uwaga, że xiaomi wybiera się w dużej mierze na miui i jego wsparcie. Martwi mnie trochę obecna polityka xiaomi, wypuszczają kolejne już odgrzewane produkty w stylu redmi note 2, 3 i teraz nowa trójka z snapdragonem. Nie wiem dokąd to wszystko zmierza. Dodatkowo jak widzimy w moim pierwszym poście sprzedaż telefonów xiaomi mocno spadła i dodatkowo taki letv nie miał problemu z pojawieniem się na targach CES. Ciekawe jak to wszystko jest powiązane, bo nie oszukujmy się ten letv też pewnie musiałby sporo zapłacić za naruszone patenty, z resztą jak większość chińskich telefonów, a mimo wszystko pojawił się tam ze swoim flagowcem. 

Opublikowano

Kwestie patentowe i te wszystkie rozwiązania technologiczne, w przypadku Xiaomi, są na pewno szerszej skali. Xiaomi bardzo chce być (w Chinach już od dawna jest) chińskim Apple. Ich polityka/promocja nawet podąża śladami Apple . Za dużo sądów by mieli na głowie po wejściu na inne rynki :-P.

TapTap Tapatalk+MI4W

• Like 1
Opublikowano

Pozwolę się nie zgodzić bo gdyby xiaomi chciała być chińskim apple to by nie wypuszczała tyle różnego rodzaju telefonów (budżetowych i klasy premium). Jak wiemy apple sprzedaje tylko i wyłącznie telefony i ogólnie szeroko rozumiany sprzęt klasy premium. Co do patentów i wszelkiej maści rozwiązań to większość firm bazuje na już powszechnie dostępnych rozwiązaniach. Słynne wojny patentowe między apple a samsung`iem chyba były głównie po to żeby promować tylko i wyłącznie te dwie marki. Podejrzewam, że te dwie firmy więcej zyskały na tym aniżeli straciły i dodatkowo zdeklasowały konkurencje. Podążanie xiaomi śladami apple widzę na pewno w rozwiązaniach dotyczących różnego rodzaju sprzętu poza "komórkowego" np tv box, a nawet xiaomi poszło dalej z tym produkując lub sprzedając sprzęt innych firm spod swojego znaku jak np zakupione przeze mnie lampki :P czy też nawet i telewizory. W tym mi się bardzo xiaomi podoba, że nie zamyka się tylko w jednej dziedzinie.

Opublikowano

Pozwolę się nie zgodzić bo gdyby xiaomi chciała być chińskim apple to by nie wypuszczała tyle różnego rodzaju telefonów (budżetowych i klasy premium). Jak wiemy apple sprzedaje tylko i wyłącznie telefony i ogólnie szeroko rozumiany sprzęt klasy premium.

Dlatego trzeba tu podkreślić słowo CHIŃSKIM. Oni zdobywają wschodnie tereny, a te są nieporównywalnie biedniejsze od "Ju Es Ej", no i wymagania chyba trochę inne. Tam społeczeństwo dzieli się na więcej klas. Dlatego są robione serie premium - MI, oraz budżetowe - RedMi.

TapTap Tapatalk+MI4W

• Like 1
Opublikowano

Dla mnie, Xiaomi jest Chińskim Apple, ale "lepszym" bo nie traktuje ludzi, którzy chcą wydać mniej, za coś gorszego. Zwróć uwagę, że telefony Xiaomi mają bardzo niskie ceny w stosunku do "Globalnych" producentów, a nawet bez oficjalnego wejścia na USA/UE i tak się tam pojawia i zajmuje niezłe miejsca w światowej sprzedaży, racja, w tym roku było gorzej, ale to chyba wina Snapa, Xiaomi nie chciało walić w 810 znowu i spokojnie poczekać na 820, a w tym czasie "zapchać" rynek Redmi Note 2 i 3 w różnych wariantach, na czymś zarobić trzeba czyż nie? Firma nie może sobie pozwolić na "stagnacje" bo plajtnie, coś musi przynosić zyski. Co do LeTV, zauważ, że Xiaomi i Meziu kiedyś też byli sporo tańsi, w miarę "apetytu" konsumentów, ceny rosły, jest popyt, jest i podaż. Jeżeli LeTV wejdzie na rynki Globalne, to na 100% jego cena skoczy 2x (co najmniej), wszystkie podatki, patenty, serwisy, ktoś za to zapłacić musi, dlatego ja się nawet cieszę, że Xiaomi siedzi sobie tam w Chinach/Indiach/Brazylii, przynajmniej mogę kupić telefon w niskiej cenie, o serwis się nie boję, nie przy Xiaomi. No i mamy MIUI i wsparcie na forum, czego LeTV nie ma, niby są tam jakieś działy na poszczególnych forach androidowych, ale, to chyba nie to samo, moim zdaniem, jeżeli Xiaomi ma się kogoś w Chinach bać, to Meizu, bo ta firma nie raz już pazurki pokazała i może to zrobić znowu :P, LeTV to na razie "raczkująca" firma jeżeli chodzi o smartfony (bo TV mają zacne :D).

• Like 1
Opublikowano

Zobaczymy jak to wszystko się potoczy. Ja na razie jestem zadowolony z tej marki i jak już wcześniej wspomniałem nie głównie ze względu na telefony ale właśnie te pozostałe segmenty, którymi zajmuje się firma. Bardzo przyjemnie jest poczytać opinie na temat firmy, której jest się zwolennikiem zarówno te pozytywne jak i negatywne. Chcę więcej :) A za wszystkie, które pojawiły się do tej pory dziękuje.

• mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...