Skocz do zawartości

[Dev] SphinX V1c - MIUI 7 V5.12.10 Global, Multi Language, SuperSU 2.62

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jako że nie ma jeszcze tematu dotyczącego ROMu "[Dev] SphinX V1c - MIUI 7 V5.12.10 Global, Multi Language, SuperSU 2.62" to napiszę kilka swoich spostrzeżeń.

Przed wgraniem SphinX V1c miałem 7.00.11 z językiem PL choć niepełnym. Używam kilka aplikacji które wymagają roota, więc postanowiłem wgrać SphinX V1c. Poza tym w 7.00.11 wkurzała mnie ilość chińskich aplikacji i powiadomień które ciągle wyskakiwały.

Po wczorajszej aktualizacji, tak na świeżo kilka spostrzeżeń:

Plusy:

• ROOT i SuperSu,
  • brak większości chińskich apek, praktycznie poza koniecznymi z MIUI nie ma innych dodatkowych,
  • dostępna czcionka w rozmiarze XS,
  • nowsza apka prognozy pogody, chociaż nie działa wyświetlanie temperatury przy zegarku,
  • działają mi niektóre starsze wersje apek, które na 7.00.11 nie chciały się w ogóle uruchomić,

Minusy:

• znacznie dłuższe odblokowywanie za pomocą czytnika linii papilarnych. Odblokowanie trwa wyraźnie ponad sekundę, a na poprzednim romie odblokowywało po ułamku sekundy, praktycznie od razy po przyłożeniu palca zapalał się ekran.
  • mniej dostępnego RAMu, nawet po wyczyszczeniu pamięci,
  • wgrane podstawowe googlowe aplikacje, a jednak wolałbym je pobrać pewnie i oryginalne z Google Play, bo do tych preinstalowanych nie mam nigdy zaufania, pozatym niektórych raczej bym nie chciał mieć zainstalowanych, bo z nich nie korzystam.
  • brak języka polskiego, chociaż dla mnie ma to niewielkie znaczenie,
  • dalej nie można zaktualizować ROMu za pomocą normalnego systemowego Updatera,
Opublikowano
2 godziny temu, zehell napisał:

Ja wróciłem z tego romu do stocka dev :) miałem wrażenie że łapie zwiechy

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Też jak tylko zrobię backup to pewnie wgrywam stockowy dev, bo również wydaje mi się że nie działa zbyt płynnie.

Opublikowano (edytowane)

a ja mam go od poczatku jak wyszedł i nie narzekam, czekam na nowsza wersje która niebawem wyjdzie .i jakoś jeszcze nie miałem zwiech zadnych.

Edytowane przez zibik
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

pojawił się rom, dzisiaj z MIUPolska, ale nie mogę coś zainstalować can't verify, mam wgraną wersję DEV 5.12.31

Redmi Note 3

• ANDROID 5.0.2
  • MIUI 5.12.31
  • CODENAME hennessy
  • ROZMIAR 707MB
MD5: DDB7344342F5C8F2C64C97E9BC80496E | 30/12/2015
Edytowane przez seciq
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Pozzo napisał:

wyszedł nowy Sphinx,

[ROM] [Stable] SphinX V1d - MIUI7 V7.0.22.0 Global, Multi Language, SuperSU (Released)

dosępny tutaj: http://en.miui.com/thread-197408-1-1.html

mam plan dziś wgrać :)

Kolego i jak po nowej aktualizacji ? minusy które wymieniłeś nadal występują ?  nie posiadam obecnie telefonu żeby przetestować samemu dlatego pytam ^^ 

Testowałeś może room miui polska Room Odsyłacz
?

Edytowane przez Monra
Opublikowano

Jeszcze nie miałem czasu, żeby go wgrać. Pozatym żadnych wad wcześniej nie wymieniałem, to był mój pierwszy post tutaj :)

Opublikowano

?

Ja mam od 31.12 wrzucony MIUI Polska i polecam z tym że narazie nikt inny go nie może wgrać ;)

Bateria lepsza niż na stable 7.0.16, więcej wolnego RAMu bez chińskich śmieci no i pełne profesjonalne spolszczenie.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
5 godzin temu, Pozzo napisał:

Jeszcze nie miałem czasu, żeby go wgrać. Pozatym żadnych wad wcześniej nie wymieniałem, to był mój pierwszy post tutaj :)

Przepraszam cie bardzo zasugerowałem się pierwszym postem :) 

5 godzin temu, JoHnNy08PL napisał:

Ja mam od 31.12 wrzucony MIUI Polska i polecam z tym że narazie nikt inny go nie może wgrać ;)

Bateria lepsza niż na stable 7.0.16, więcej wolnego RAMu bez chińskich śmieci no i pełne profesjonalne spolszczenie.

Dlaczego nikt inny nie może go wgrać? udało ci sie odblokować bootloader? 

Opublikowano
5 godzin temu, JoHnNy08PL napisał:

A daj jakiegoś screenshota tak dla potwierdzenia 

Opublikowano
Dnia 3.01.2016o17:57, JoHnNy08PL napisał:
Dnia 3.01.2016o16:38, Monra napisał:

Kolego i jak po nowej aktualizacji ? minusy które wymieniłeś nadal występują ?  nie posiadam obecnie telefonu żeby przetestować samemu dlatego pytam ^^ 

?

W końcu miałem chwilę, żeby to spokojnie wgrać, V1c nie miałem, wgrywałem na chiński stockowy rom,

Proces wgrywania dokładnie jak w temacie o V1C, tylko przy pierwszym podłączeniu wyłączonego telefonu nie zaskoczyło, telefon zaczął sie wyłączony ładować ;) ale to chyba była kwestia pierwszego podpięcia do komputera i instalacji sterowników, odpiąłem kabel, i po minucie spróbowałem ponownie i poszło ładnie. A i telefon się długo uruchamiał za pierwszym razem, nie wiem czy to normalne ale się stresowałem :P

Co do minusów wymienionych przez Kodeka na początku tematu, chyba wszystkie pozostają w mocy, nie wiem jak z odblokowywaniem, bo telefon dla żony nie dla mnie i póki był po chińsku to nie używała, zacznie od dziś,

Z dodatkowych minusów / problemów z V1D, to wyczytałem w temacie z EN.MIUI forum:

- w ustawieniach telefonu jest tylko lokalizacja Wietnam i nie można zmienić, - potwierdzam chociaż nie wiem za bardzo co z tego wynika

- nie działa odtwarzanie filmików z galerii, trzeba otworzyć przez inna aplikację, - potwierdzam,

- nie działa factory reset - nie testowałem :P

Podkreślam, że nie mam żadnych wcześniejszych doświadczeń z Xiaomi Miui więc o jakimkolwiek porównaniu przed/po ciężko mówić, zniknęły chińskie krzaczki ;) jest też normalna klawiatura od google a nie jakaś chińska, ale i tak zainstalowałem SwiftKey.

Jak ktoś ma pytania to postaram się odpowiedzieć.

i pytanko, Mi account jest do czegos potrzebne/przydatne? bo nie wiem czy zakładać żonie...

Opublikowano (edytowane)

Dla tych co mają zablokowany bootloader i niedosyt custom romów :)

NNPhong V2.0 - MIUI 7 Dev 6.1.11 Global, Full Tiếng Việt, Root

http://miui.vn/forum/threads/nnphong-v2-0-miui-7-dev-6-1-11-global-full-ting-vit-root-update-cai-qua-recovery.8222/

[ROM] Xiaomi.eu 6.1.11 Global EU Rom flash with SP Flash Tool
http://en.miui.com/thread-208490-1-1.html

[Stable] SphinX v2b Final - Redmi Note 3: MIUI 7.1 Global, Multilang, Fix

http://miui.vn/forum/threads/stable-sphinx-v2b-final-redmi-note-3-miui-7-1-global-multilang-fix-ht-li-max-n-dnh.7897/

Edytowane przez pablolite
Opublikowano

Testuje właśnie rom Xiaomi.eu 6.1.11 i..... w końcu soft, który jest świeży, bez chińskich aplikacji i w pełni po polsku :)
Oczywiście wgrany przez SP Flash.

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, pablolite napisał:

Dla tych co mają zablokowany bootloader i niedosyt custom romów :)

NNPhong V2.0 - MIUI 7 Dev 6.1.11 Global, Full Tiếng Việt, Root

http://miui.vn/forum/threads/nnphong-v2-0-miui-7-dev-6-1-11-global-full-ting-vit-root-update-cai-qua-recovery.8222/

[ROM] Xiaomi.eu 6.1.11 Global EU Rom flash with SP Flash Tool
http://en.miui.com/thread-208490-1-1.html

[Stable] SphinX v2b Final - Redmi Note 3: MIUI 7.1 Global, Multilang, Fix

http://miui.vn/forum/threads/stable-sphinx-v2b-final-redmi-note-3-miui-7-1-global-multilang-fix-ht-li-max-n-dnh.7897/

ZAstanawiało mnie czy RM3 dostanie swoje CM... i znalazłem to: http://en.miui.com/thread-205649-1-1.html:D Wg nieoficialnych źródeł finalna wersja cyjana bazuje na andku 6.0 miłe zaskoczenie jak na mediateka ;)

Edytowane przez downtown69
Opublikowano

Czy ktoś wrzucał ten ROM?: [Stable] SphinX v2b Final - Redmi Note 3: MIUI 7.1 Global, Multilang, Fix

Jakieś doznania?

Opublikowano

Mam SphinX v1d - Dev. Był wgrany razem z telefonem z allegro. Chodzi aż miło ;) ale czekam na SMSa, po czym od razu wgrywam MIUI Polska.

• mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...