mrosi Opublikowano 18 Listopada 2015 Opublikowano 18 Listopada 2015 (edytowane) Chciałem początkowo dopisać się do temat o naprawach, jednak potem stwierdziłem, że sprawa jest warta nowego tematu. Więc tak... Mam Xiaomi Mi Note. Pierepałki z nim zaczęły się już od początku. Zamówiony 30 sierpnia, dotarł do mnie po trzech tygodniach. Po tygodniu użytkowania okazało się, że padł wyświetlacz. Nic tylko siąść i płakać... Napisałem do XFS, a ci przekierowali mnie do Jiriego Roubalika, mechanika wykonującego naprawy dla sklepu. Przepychanki trwały dość długo, dopiero na moją prośbę zainterweniował Acid. Summa summarum, telefon pojechał do Czech, na naprawę gwarancyjną. Wydałem 50 PLN na wysyłkę, jednak nie to jest najgorsze. Telefon przeleżał w naprawie miesiąc. Masakra... To jednak nic. Wrócił po miesiącu, po czym po tygodniu użytkowania okazało się, że ramka na froncie odkleja się i powstaje szczelina... Po prostu nic, tylko wyć... Znów Acid pomógł, pogadał z Jirim, bo ten na maile odpisuje chyba tylko wówczas gdy ma lufę Glocka przystawioną do skroni ;), po czym okazało się że XFS płaci Roubalikowi za naprawy, ale tańszym kosztem. Co to oznacza? Nie wymiana całego LCD z ramką (oryginalny od Xiaomi), a samego LCD i przyklejanie ramki na taśmę dwustronną, która choć i może dobrej jakości, nie spełnia swojego zadania. Po prostu ręce opadają... Nie ma jednak tego złego, co by na dobre nie wyszło... Po półtora miesiąca walk, udało się osiągnąć konsensus. XFS przyznało w rozmowie ze mną, że te naprawy na taśmy to faktycznie lipa i nie tędy droga. W związku z tym, zdecydowali wymienić mi telefon na nowy (cały czas w telefonie jest szczelina pomiędzy ramką a panelem frontowym). Wysłali go do mnie, a jutro wysłany przez nich kurier odbierze stary telefon. Czyli? Tak jak powinno to wyglądać. Jednocześnie trzeba przyznać, że sklep stanął na wysokości zadania, przyznał się do błędu i ten błąd naprawił, a w zasadzie naprawia. Pozostaje jeszcze mieś nadzieję, że droższe, ale nieporównywalnie bardziej właściwe naprawy LCD staną się normą. Oby... W każdym razie wychodzi na to, że XFS to dobry sklep, a co ważniejsze, z porządnym zapleczem serwisowym. Przy okazji - dzięki za pomoc Acid. Edytowane 18 Listopada 2015 przez mrosi
kulig007 Opublikowano 18 Listopada 2015 Opublikowano 18 Listopada 2015 Szkoda, że po takich przebojach. Ale dobrze, że sami z siebie przyznali się do błędu. Tylko, czy miała na tą decyzję XFS, jedna, czy druga wiadomość Acida?!?! Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka
Acid Opublikowano 18 Listopada 2015 Opublikowano 18 Listopada 2015 Trudno powiedzieć. Ja Jiriemu w końcu dałem do zrozumienia, że póki co nie ma dobrej metody na klejenie lcd do ramki i niech sprowadza kompletne lcd z ramką tak jak ja. Ja wciąż jakieś testy przeprowadzam bo mam pełno ekranów zabitych gdzie mogę testować taśmy czy kleje. Niestety póki co sam mam problem bo nie mogę porządnie klientowi naprawić Mi4i do którego nawet nie ma naklejek dedykowanych. Wysłano z MI Note
mrosi Opublikowano 19 Listopada 2015 Autor Opublikowano 19 Listopada 2015 Madzia86 - niejako przychylę się do tej wypowiedzi. Co zaś do telefonu. Dzisiaj pojawił się kurier wysłany przez XFS (na ich koszt) po stary telefon, a w chwilę później dostałem maila o wysłaniu nowego telefonu z XFS. Szybko. Teraz to zadziałało tak jak powinno. Jeśli utrzymają taki poziom obsługi, to powiem... reszta sprzedawców może iść do nich na szkolenia... :)
mrosi Opublikowano 24 Listopada 2015 Autor Opublikowano 24 Listopada 2015 Telefon dotarł do mnie wczoraj po południu. Nówka, funkiel sztuka nie śmigana, w folii. Sprawa zamknięta, jak najbardziej w pozytywny sposób. @Acid Jak pakowałem do odesłania starego Mi Note, to zauważyłem, że znowu pojawiła się szczelina w dolnym narożniku. Czyli taśmy i ramki to samo "zuo"...
Acid Opublikowano 24 Listopada 2015 Opublikowano 24 Listopada 2015 Ekran Note jest sztywny, duży i ciężki a powierzchnie styku ramek z ekranem są bardzo małe (Note ma cienkie ramki w ogóle) więc potrzeba silnego kleju by ekran utrzymać. Tylko fabryczny jest wystarczająco mocny.
Acid Opublikowano 24 Listopada 2015 Opublikowano 24 Listopada 2015 Tak mam. Odkleja się jak cholera. 2x mocniejsza jest taśma dwustronna Tesa i też się odkleja. Przyszły mi teraz czerwone taśmy z eBay. Jiri używał tego. Będę testował ale tu już i tak chodzi o Mi4i bo do Note i tak będę kupował z ramką. Wysłano z MI Note
mrosi Opublikowano 24 Listopada 2015 Autor Opublikowano 24 Listopada 2015 Na Mi Note już przetestowane...
Rekomendowane odpowiedzi