marcin Opublikowano Piątek o 06:12 Opublikowano Piątek o 06:12 Witam Telefon Xiaomi 17 z oficjalnego sklepu z wgranym nagrywaniem rozmów w MiCenter. Problem polega na tym, że podczas płacenia telefonem na terminalu w sklepie dostaję komunikat "Błąd odczytu karty - użyj innej karty". Wtedy trzeba zrestartować telefon i płatność przechodzi (nie trzeba resetować funkcjonalności NFC - wystarczy telefon). Ale po jakimś czasie sytuacja się powtarza - trzeba zrestartować telefon żeby zapłacić. Aplikacja Simple Play Integrity Checker pokazuje "Meets Strong Integrity", sklep google play - "Urządzenie ma certyfikat". Wszystkie ustawienia są poprawne: -blokada ekranu -karta prawidłowo dodana do portfela google -domyślna płatność - google pay -portfel dodany do autostartu i zablokowany kłodką -w aplikacji Moje ING płatności mobilne ustawione na google pay Próbowałem różnych metod ale nic nie działa - wystarczy TYLKO!!! restart telefonu. Factory reset również nic nie zmienił. Wygląda jakby moduł NFC, albo hyperos po jakimś czasie "zapominał" przypisaną kartę. Płatności telefonem to dla mnie bardzo ważna funkcja. Po to kupiłem nowy telefon (bez rootów, custom romów itp) żeby mieć spokój z płatnościami, a tu takie kpiny. System 3.0.302.0 i aplikacje z wszystkimi aktualizacjami. Proszę o pomoc.
Kacper Skrzypek Opublikowano Piątek o 06:56 Opublikowano Piątek o 06:56 Może profil służbowy? Z tego co widzę nie jesteś jedyny z tym problemem, na Reddicie ludzie też się skarżą:
marcin Opublikowano Piątek o 10:20 Autor Opublikowano Piątek o 10:20 Cześć Kacper. Niestety, ale czytałem ten i dużo podobnych wątków na reddicie - nic nie pomogło. Mam nadzieję że to przejściowy problem i zostanie to poprawione w aktualizacji systemu (jeśli w ogóle i kiedy).
Netoper Opublikowano Piątek o 16:52 Opublikowano Piątek o 16:52 Doszedłeś do porady :"What had been reported and acknowledged by Xiaomi support was the Microsoft Company Portal App which conflicts with NFC. So if you have that app then try uninstalling and see if Google wallet works for you." ?I druga (doraźna) porada na screenieWysłane z mojego 25053PC47G przy użyciu Tapatalka
marcin Opublikowano Piątek o 17:53 Autor Opublikowano Piątek o 17:53 Tak, dotarłem - nie mam tej aplikacji. Wszystkie powiązane tematy dokładnie czytałem i próbowałem wszystkich metod: czyszczenie danych aplikacji: portfela, mojegoIng, usługi google play, usuwałem i dodawałem kartę do portfela, włączałem oszczedzanie baterii jak w screenie wyżej, zmieniałem w ustawieniach nfc domyślne płatności, włączałem apke portfela google żeby była na "pierwszym planie" i nic. Porażka z tym telefonem...
Netoper Opublikowano Piątek o 19:53 Opublikowano Piątek o 19:53 Porażka z tym telefonem...Iii tam, sam telefon jest spoko, jest jakiś specyficzny bug w sofcie. Zainstaluj aplikację Canta, i jak ją odpalisz wpisz w jej wyszukiwarce "Microsoft" i wrzuć screena jakie apki się pokażą. Wysłane z mojego 25053PC47G przy użyciu Tapatalka
marcin Opublikowano Piątek o 22:15 Autor Opublikowano Piątek o 22:15 Ok, może przesadziłem z tą porażką, ale dosyć mnie irytuje ten bug, bo jestem przyzwyczajony do płacenia telefonem - a CurvePay jakoś mnie nie przekonuje. Cante mam zainstalowaną, bo zawsze na telefonie robię debloat i nie ma tej apki M$. Robiłem też reset do ustawień fabrycznych, żeby się upewnić że nie za dużo "zoptymalizowałem" 😁 ale na fabrycznych ustawieniach jest to samo. Więc pozostaje czekać na jakąś aktualizację, bo już chyba wszystkie metody próbowałem.
Netoper Opublikowano Piątek o 22:56 Opublikowano Piątek o 22:56 Jakie apki Microsoftu pokazuje Canta?Bo te "Microsoft Company Portal App" (znając ubogość języka fajwokloków) może nie być nazwą konkretnej apki.Jak Ci Canta pokazuje jakieś apki od MS to weź je zamroź/uśpij/odinstaluj za pomocą programu - adb appcontrol, zainstalowanego na blaszaku/lapku.To nie jest porada, którą przerabiałem (mam inny fon, inny ROM) tylko próba rozwiązania/zdiagozowania problemu. PS, wrzuć screena co pokazuje Canta po filtrze "Microsoft"Wysłane z mojego 25053PC47G przy użyciu Tapatalka
marcin Opublikowano Sobota o 09:51 Autor Opublikowano Sobota o 09:51 Te 3 "rzeczy" mam wyłączone w Canta. Oprócz tego nic innego z frazą microsoft nie mam.
Netoper Opublikowano Sobota o 10:05 Opublikowano Sobota o 10:05 No to faktycznie żeś dogłębnie podziałał, chyba raczej pozostanie czekać na aktualizację.ING ma jeszcze możliwość płatności blikiem zbliżeniowym, jakbyś miał cierpliwość to zobacz czy od tej strony by działało, czy też jednak będzie się wykładać jak przy portfelu Google.Wysłane z mojego 25053PC47G przy użyciu Tapatalka
marcin Opublikowano Sobota o 10:43 Autor Opublikowano Sobota o 10:43 Dobry pomysł z blikiem zbliżeniowym - zapomiałem w ogóle o tej opcji. Dzięki.
Pitors Opublikowano Sobota o 16:51 Opublikowano Sobota o 16:51 To ciekawe, bo mi elegancko śmiga gpay na xiaomi.eu z rootem.
Netoper Opublikowano Niedziela o 03:23 Opublikowano Niedziela o 03:23 To ciekawe, bo mi elegancko śmiga gpay na xiaomi.eu z rootem.No tak tylko Marcin ma inny ROM, i z kontekstu jego wypowiedzi wynika że nie jest zainteresowany zmianą. Pomijając inne problemy jak np odblokowywanie BLa, a potem rootowanie i zabawa z modułami, a i tak nie ma pewności na jak długo będzie ok bo google czy bank coś zmieni i znowu zabawa w szukaniu obejścia.Wysłane z mojego 25053PC47G przy użyciu Tapatalka
marcin Opublikowano Niedziela o 12:36 Autor Opublikowano Niedziela o 12:36 Dokładnie w punkt Netoper. Miałem Mi3, Mi5, Mi9t pro i się trochę bawiło w super su, xposed, magisk itp. Na każdym telefonie pięknie śmigało MIUI Polska by xiaomi.eu 😍 Ale odkąd wspaniałe google dla naszego "dobra" i "bezpieczeństwa" zaczęło coraz bardziej mieszać w androidzie i gdy kiedyś podczas płacenia niespodziewanie "karta nieobsługiwana" to mi się odechciało odblokowywania BL 😀 I to ciągłe łatanie i patchowanie. Więc teraz mnie wku.wia, że nowy telefon z zablokowanym BL, to znowu problem z NFC... Chyba trzeba będzie się przesiąść w przyszłości na jakiegoś oppo czy innego oneplusa 😉
Rekomendowane odpowiedzi