Skocz do zawartości
  • 0

Xiaomi 17 Pro Losowo, w trakcie rozmowy przestaję słyszeć rozmówcę.

Pytanie

Opublikowano

Mam Xiaomi 17 Pro z trading shenzen. Mam z nim problem. Losowo, w trakcie rozmowy przestaję słyszeć rozmówcę. Kiedy rozmówcy nie słychać muszę przełączyć na głośnik i wtedy słyszę rozmówcę. W trakcie tej samej rozmowy, po przełączeniu na ucho przez chwilę jest ok i po chwili znowu przestaję słyszeć rozmówcę. 

1. Problem występuje od samego początku. Czekałem na aktualizację softu który wyeliminuje problem ale minęło już dużo czasu. 
2. Problem występuje losowo, czasem mogę rozmawiać bez problemów a innego dnia co chwile znika rozmówca.
3. Problem nie wystąpił podczas rozmowy z numerem stacjonarnym. 
4. Nie ma wpływu stan naładowania baterii.
5. Chat GPT twierdzi że jest to znany problem z chińskim softem w telefonach Xiaomi na rynku polskim. Brak obsługi VOLTE (rozmowy HD+)??

Telefonu używam w Orange. Gdzieś wyczytałem że zmiana operatora może pomóc. Rozmawiałem z użytkownikiem xiaomi 17 pro który ma w t-mobile i tez te same problemy. Jest na forum ktoś kto ma xiaomi 17 Pro w Plusie?

Na głośniku można normalnie rozmawiać ale dla mnie nie jest to rozwiązanie.

Mam jeszcze inny problem.
Przy energicznym przesuwaniu telefonu w przód i tył słychać stukający dźwięk. Lata w nim górna soczewka aparatu czy to normalne?

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

dźwięki z okolic aparatu to normalne - jak zdjęcia są ok to nie ma powodu do obaw ... kwestia mechanicznej stabilizacji optyki ...a to co opisałeś to ja bym zaczął od zabawy z włączeniem / wyłączeniem vowifi i / lub volte ... też ewentualnie przestaw w ustawieniach tryb sieci z 5g na LTE i zobacz co będzie - i w sumie więcej za bardzo nie ma co tu zrobić ... ewentualnie to właśnie jeszcze przeniesienie numeru ... przełącznik  volte może być ukryty - to pojawi się w w ustawieniach GSM dla danej karty SIM po wprowadzeniu kodu ... lista kodów do xiaomi to sobie znajdziesz w necie bez problemu - wprowadzamy to przez dialer ..

• 0
Opublikowano

Ok. Dzięki za rozwianie wątpliwości związane z kamerą. 

Próbowałem wszystkiego prócz zmiany operatora. 

Na mojej karcie nie ma ustawienia volte. Kod przez dialer nie działa. Ogólnie próbowałem wszystkiego co proponowało mi AI. 

• 0
Opublikowano (edytowane)

no u mnie kod zaskakuje - wtedy w ustawieniach sieci jest tak jak w załączeniu - bez kodu nie ma tego przełącznika dla volte - ono domyślnie jest włączone i ile pamiętam ...

Screenshot_2026-04-19-23-07-23-204_com.android.phone.jpg

Edytowane przez Master
  • 0
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Rafał xiaomi17 napisał(a):

Ok. Dzięki za rozwianie wątpliwości związane z kamerą. 

Próbowałem wszystkiego prócz zmiany operatora. 

Na mojej karcie nie ma ustawienia volte. Kod przez dialer nie działa. Ogólnie próbowałem wszystkiego co proponowało mi AI. 

Zainstaluj Shizuku i Pixel IMS. Niestety w sklepie Play chyba nie ma wersji Szizuku na Androida 16 (nie było jak bawiłem się z X300 Pro w rodzinie zanim dodali wsparcie) i być może trzeba będzie ściągnąć z zasobów dewelopera. Pixel IMS to już z githuba.

Możesz mieć ukryte ustawienia VoLTE ale działające - wejdź w ustawienia sieciowe albo krótkim kodem albo "O telefonie">"Szczegółowe informacje i specyfikacje">parokrotne kliknięcie na "Pamięć wewnętrzna" (w polskiej wersji językowej). Masz tam dla poszczególnych gniazd sim/esim czy włączone, a pod trzema kropkami masz "Stan usługi IMS", która pokazuje czy VoLTE działa.

Edytowane przez anemusek
  • 0
Opublikowano

Hmm. Ok, przedstawię moją sytuację. 

W tej chwili tel jest w Niemczech u autoryzowanego serwisanta trading shenzen ze względu na tą przypadłość. Serwisant stwierdził że wszystko u niego działa i nie ma żadnych problemów z połączeniami. Pewnie u nich infrastruktura komórkowa jest bardziej przyjazna chińskim telefonom. Zaproponowali mi odkup mojego xiaomi 17 pro za 2/3 ceny zakupu po 5 miesiącach używania. 

Teraz biję sie z myślami czy zdecydować się na to. I kupić jakiś inny tel z polskiej dystrybucji. 

Niestety ten xiaomi trafia do mnie w 100% ze swoimi zaletami. Przede wszystkim rozmiar, bateria, ładowanie, procesor, zdjęcia. Wszystko super. Nawet ten chiński soft, po konfiguracji, był ok. 

Niestety te znikania rozmówcy w trakcie rozmowy dyskwalifikują ten tel.

Teraz co mam zrobić? Liczyłem że jest pewna odpowiedź na to "zrób to i to i będzie dobrze, ja tak miałem i teraz rozmowy działają". 

Oczywiście zanim wysłałem do serwisu próbowałem sobie poradzić z problemem.

Wpisywałem kod dla volte - kompletnie brak reakcji telefonu, i brak włącznika w ustawieniach sim. 

Zmieniałem dialer na googlowy wydaje mi się że było jeszcze gorzej. 

Czy ustawienia volte lub brak reakcji może być związane z operatorem? 

Próbowałem kilku ustawień które podpowiadało mi AI ale niestety problem dalej występował. 

W końcu się poddałem i używałem telefonu czekając na jakiś update softu xiaomi. 

Teraz bije się z myślami. Czy odsprzedać telefon i kupić samsunga s26 do którego nie jestem przekonany? 

Czy próbować walczyć z wasza pomocą. 

Szczególnie że nie jestem sam z tym problemem. Rozmawiałem  przypadkowym posiadaczem 17 pro który jest w t-mobile i też ma ten problem. 

• 0
Opublikowano (edytowane)

co do infrastruktury - ja jestem w T-Mobile i miałem dwa Chińczyki - oba na romie xiaomi EU - mi 11 i mi 14 pro - na żadnym nie było takich problemów jaki opisales ... z volte korzystam cały czas tak jak z vowifi - no i bezproblemowo ...

może ten problem wynika właśnie z chińskiego romu? bo xiaomi EU to też w sumie Chińczyk ale przerobiony pod kątem pracy właśnie na europejską infrastrukturę ...

Edytowane przez Master
  • 0
Opublikowano

Z softami telefonów jestem noob. Rozumiem że xiaomi 17 pro chiński jest zablokowany i nie da się go odblokować w łatwy sposób co uniemożliwia wgranie innego softu. Ale jezeli byłby odblokowany to można wgrać do niego xiaomieu. Xiaomi Eu musi być pod konkretny telefon? a do xiaomi 17 pro chyba nie ma? 

Wyczytałem jeszcze ze po odblokowaniu i wgraniu xiaomi Eu nie można spowrotem zablokować telefonu i to wpływa na płatności telefonem nfc? Czy są jakieś jeszcze inne problemy? 

Nie mam wiedzy. 

A telefony na trading shenzen które nie są opisane jako global ale maja wiele języków jak niemiecki itd to one mają soft chiński ale z poprawkami Eu? 

• 0
Opublikowano (edytowane)

to może po kolei bo dużo tego wrzuciłeś 🙃

po pierwsze primo - Chińczyka w tej chwili nie ruszysz unlockiem - ani płatnym ani oficjalnie ... można jeszcze próbować opcji poprzez lukę w zabezpieczeniach qualcomma - było o tym tutaj na forum - mają / albo już to zrobili załatać softem - więc jak masz zaktualizowany to możliwe że to już nie zaskoczy ... poszukaj o tym w necie jak interesuje Cię ten temat - albo tu na forum - przez wyszukiwarkę ... ja nie pamiętam już gdzie to było ale jak znajdę wrzucę w update - są do tego też poradnik w necie - możliwe że np. na xda 

po drugie primo - rom xiaomi EU jest dostępny dla tego modelu - tu na forum jest nawet dodany temat ... ogólnie romy xiaomi EU są dostępne dla wszystkich xiaomi z prockami qualcomma - też nawet dla tych z mediatekiem - ale to już pozyskujesz w inny sposób - poprzez płatna subskrypcję 

po trzecie primo - fona na romie xiaomi eu nie możesz blokować - z płatnościami NFC problem jest tylko przez portfel Googla - ja płacę blikiem przez apke bankowa i nie mam żadnych problemów ... problem mogą mieć apki wyczulone na zabezpieczenia - unlock powoduje też brak certyfikatu w sklepie Play co też może być potencjalnym problemem - u siebie takowych nie mam z tych co korzystam - wszystko ładnie się instaluje i aktualizuje, na pewno nie działa też revolut i apka McDonalda, ogólnie jeśli chodzi o płatności zbliżeniowe to można używać też apki curve pay - jest o tym też temat na forum ...

po czwarte primo - telefony z wieloma językami mają soft global - nie ma czegoś takiego jak Chińczyk z poprawkami EU ... ewentualnie można doinstalować tzw. pakiet more locale - który powoduje że apki ze sklepu Play instalują się np. w naszym lub innym wybranym języku - ale system nadal będzie albo po chińsku albo po angielsku ... a globale mają dużo języków do wyboru już na etapie konfiguracji fona ...

ps. to o czym pisałem na początku - pisze o tym załogant @stepon tutaj - czyli w dyskusji ogólnej - poczytaj w wolnej chwili ...

https://miuipolska.pl/forum/topic/66260-xiaomi-17-pro-pro-max-dyskusja-ogólna-wątek-zbiorczy/#comments

Edytowane przez Master
  • 0
Opublikowano

Hej. Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Przeczytałem.

Szkoda że bezpośrednio przed wysyłką do serwisu nie zainteresowalem się mocniej tematem. Z tego co pamiętam soft w moim xiaomi miał nr 3.045 coś takiego. Więc nie wiem czy to już pozamiatane z exploitem. 

Ciekawe czy w serwisie zrobili update, jeżeli taki był dostępny.

Biję się z myślami. 

A i mam dodatkowe pytanko. 

Po odblokowaniu telefonu i wgraniu xiaomi Eu dalej są możliwe updaty softu przez producenta?

Czy update kasuje wszystko i znów trzeba wgrywać xiaomieu.

Czy po update tel dalej jest odblokowany? 

Czy ogólnie - jak mamy odblokowany telefon i wgrany xiaomieu nie można robić update tel. 

• 0
Opublikowano

Aktualizacje są dla danego rodzaju romu, jeśli masz ROM XiaomiEu no to tylko z kanału XiaomiEu są aktualizacje i na odwrót, jak nasz ROM global to aktualizacje są z kanału global.
To podobnie jak na kompie, jak masz windowsa to aktualizacje masz windosowskie, jak masz linuxa no to linuxowskie.

Jak masz odblokowanym BL to w każdej chwili możesz zmieniać sobie romy.

Wysłane z mojego 25053PC47G przy użyciu Tapatalka

• 0
Opublikowano (edytowane)

to tak jeszcze dla uzupełnienia Kolegi powyżej 

w serwisie wrzucają zawsze najnowszy soft dla danej dystrybucji - więc możliwe że to już będzie po tym lataniu przez xiaomi ...

jak wrzucisz xiaomi EU - pierwsza instalke robisz zawsze "na czysto" z formatowaniem danych - potem jak wyskoczy Ci monit że jest nowa wersja to ja wrzucasz już jako upgrade - bez utraty danych i ustawień - i to robisz na dwa sposoby - albo przez kompa - gdzie rozpakowujesz pobrany system (możesz go pobierać przez updater w telefonie - to taki duży plik ZIP - albo przez przeglądarkę od razu na kompie) ale możesz też to zrobić z poziomu telefonu - w ogóle pomijając kompa - tyle że jest tu wymagane wrzucenie tzw. twrp - trybu recovery który zastępuje tryb fabryczny - i to twrp może być dostępne dla danego modelu - a może nie być to raz - dwa - nawet jak jest dostępne nie zawsze widzi pamięć wewnętrzna (szyfrowanie danych) ale jeśli jest dostępne i widzi to wtedy pobierasz przez fona system - restartujesz go do trybu recovery - odpala się ta customowa wersja i tam wskazujesz pobrany plik (bez wcześniejszego rozpakowywania) i jedziesz ... będzie to samo jak zrobienie upgrade przez kompa - czyli też bez utraty danych i ustawień ... ogólnie jest to wygodniejsze - kiedyś z tego często korzystałem jak wychodziły systemy w wersjach tygodniowych - teraz jak jest raz na miesiąc czy dwa to nie ma az takiego znaczenia - równie dobrze można zrobić przez kompa ...

ps. po update / upgrade systemu fon nadal jest odblokowany - nie zablokujesz go przypadkowo w tej procedurze - tu bez obaw ... 

można - tyle że robisz to tak jak opisałem - inaczej niż przez oficjalny kanał OTA jak to masz w globalu czy wersji chińskiej oryginalnej ... xiaomi EU - jak wspomniał też Kolega powyżej - ma swój osobny kanał aktualizacji i dedykowana apke updatera - tą apka sobie działa w tle i wyrzuca Ci powiadomienie jak wyjdzie nowa wersja romu - a potem robisz to o czym pisałem na początku - nawet nie musisz korzystać z tej apki - ja to robię w ten sposób że po komunikacie ściągam sobie rom bezpośrednio z serwera - albo przez przeglądarkę w fonie - albo od razu na kompie - w zależności jak tam mi akurat pasuje - rozpakowuje rom na kompie - telefon restartuje do trybu fastboot - podłączam do kompa - wybieram skrypt upgrade - i w sumie tyle ... po zakończeniu aktualizacji fon się restartuje no i temat załatwiony 🙃

Edytowane przez Master
  • 0
Opublikowano

Wielkie dzięki Panowie. Napiszę do serwisu jaki jest nr softu i na tej podstawie podejmę decyzję czy sprzedaję im i zostaje bez telefonu czy zabieram go z powrotem i próbuję walczyć.

Dam znać. Pozdrawiam.

• 0
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Rafał xiaomi17 napisał(a):

Wielkie dzięki Panowie. Napiszę do serwisu jaki jest nr softu i na tej podstawie podejmę decyzję czy sprzedaję im i zostaje bez telefonu czy zabieram go z powrotem i próbuję walczyć.

Dam znać. Pozdrawiam.

zawsze możesz ich poprosić żeby zrobili unlock i wrzucili xiaomi EU 🙃 kiedyś był taki artykuł w aktualnościach o tym, że xiaomi zakończyło możliwość unlocka Chińczyków na swoim rynku - czyli tą metodę oficjalna - dla nas wymogi i tak były nie do przejścia - ale teraz i oni mają to samo - w każdym razie tam był opis jak teraz robią unlocki - dają fona do serwisu gdzie to robią i zabierają telefon i z nim uciekają 🙃no ale ciekawe czy to rozwiąże Twój problem ... tu gdzieś na forum pisał chyba kiedyś gość który miał Chińczyka 15 pro i nie zgłaszał takich problemów jak Ty opisałeś ... ciekawe w jakiej ma sieci ... poszukam jego wpisów to możesz podpytać na priv ...

załogant @Tomasz Pędziński

Edytowane przez Master
  • 0
Opublikowano

Jak masz hyperos  3.045 to jak najbardziej do odblokowania o ile nie zaktualizują  ci telefonu w serwisie. I wtedy najlepiej wgrać zkos3 botloader możesz. odblokować sam lub ncunlock i 50$