Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć wszystkim,
Mam problem z drastycznym drenażem baterii w moim Xiaomi Mi 10T 5G. Głównym winowajcą według statystyk jest „Sygnał sieci” (odpowiada za ponad 85% zużycia!) oraz „Telefon w gotowości”.
Testy robione  po nocy  
Szczegóły problemu:
Model: Mi 10T 5G
Sieć: nju mobile (nadajnik Orange w linii prostej ok. 370m od domu).

Parametry w mieszkaniu   :
Mimo bliskości nadajnika, telefon pokazuje tragiczny zasięg: RSRP na poziomie -108 do -116 dBm (LTE).
Co już testowałem:
Zmiana trybów LTE / 2G (nawet na 2G na noc drenaż nie ustępuje).
Wi-Fi włączone/wyłączone, Wi-Fi Calling – bez większych zmian.
Na noc wyłączam zbędne procesy, a mimo to wykres baterii leci pionowo w dół.
Na zrzutach ekranu widać, że telefon jest „wybudzony” praktycznie przez cały czas, a radio zużywa kolosalne ilości energii, próbując złapać stabilny sygnał.
Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją w tym modelu?  150m od BTS-a mam tak słabe parametry? A może to kwestia agresywnego przełączania się między pasmami w nju/Orange? Będę wdzięczny za każdą sugestię.

Android 12

WhatsApp Image 2026-02-15 at 12.11.35.jpeg

WhatsApp Image 2026-02-15 at 12.11.351.jpeg

WhatsApp Image 2026-02-15 at 12.11.352.jpeg

WhatsApp Image 2026-02-15 at 12.11.353.jpeg

WhatsApp Image 2026-02-15 at 12.11.354.jpeg

WhatsApp Image 2026-02-15 at 18.52.05.jpeg

Edytowane przez joncodiro
Opublikowano

Kiedyś miałem coś podobnego, ale to sam grzebałem w ustawieniach pasm. Masz roota? Próbowałeś coś wcześniej zmieniać?

Opublikowano

Właśnie dlatego pytałem czy masz roota, ale skoro to odpada to trzeba szukać dalej. Masz możliwość w telefonie ustawić na sztywno 4G? Jeśli tak to spróbuj ustawić tylko LTE i zobacz czy telefon przechodzi w deepsleep. Ewentualnie wyczyść dane aplikacji "carrier service".

Opublikowano

Testowane parę dni  czyszczenie aplikacji  i ustawienie na sztywno LTE  przez

*#*#4636#*#* only LTE

nic nie pomaga.

Wczorajszy screen  pokazuje że zjadło ok 30 % baterii jak telefon leżał 

IMG-20260222-WA0000.jpg

Opublikowano (edytowane)

Zobacz jaką masz siłę sygnału (najpierw trzeba sprawdzić czy to w ogóle to). Jak masz jakiś zewnętrzny modem możesz sprawdzić pasma, ich szerokość i wiodące pasmo dla NSA. Włącz/wyłącz "oszczędzanie 5G". Mniej agresywnie próbuje trzymać się najszerszego pasma - może pomoże. U mnie zlikwidowało przycinki jak się próbował wbić  na N78 w pracy gdzie najlepiej idzie na B20 i B1.

I przede wszystkim wyłącz też drugą kartę - często są problemy przy kiepskim zasięgu jak radio musi obsługiwać dwie, nawet jak jedna jest w trybie czuwania.  Tak dla testu oczywiście.

Edit

A ok widzę w pierwszym poście jest siła sygnału.

Bandy b1, b3, b7 i b20 z jako takim zasięgiem na b20 i z aż 3 komórkami sieci na większości kanałów ale wisi ci na najlepszym b1 przy kiepskich RSRP i RSRQ. Może latać po kanałach między komórkami.

Edytowane przez anemusek
Opublikowano
W dniu 15.02.2026 o 20:28, joncodiro napisał(a):

„Sygnał sieci” (odpowiada za ponad 85% zużycia!)

Spróbuj dla testów, włączyć tryb samolotowy na noc. Wyłącz też wifi i bluetooth. Rano, sprawdż zużycie.

Opublikowano

Na Mi 10T 5G   
wyłaczona druga karta sim , nawet wyciagnięta z telefonu  nic nie dała.
bluetooth   zawsze wyłaczony ,
zawsze na noc staram sie  aby wifi był wyłączony ,  właczone  oszczedzanie   energi  w  xiaomi   jest to systemowe.
Byla próba pozostawienia wifi + caling   , wyłaczone oszczedzanie enerii, reset   głowny  telefonu  przez recovery 

Przez pare   lat było jak powinno , linia  na skali pozioma  

Ale  na drugim  telefonie   w tym samym miejscu  w pokoju 
  xiaomi redmi 9 Pro wlaczona  druga sim  , włączony    bluetooth na noc + Wifi  +dane komórkowe  
sygnał sieci  sprawdzane *#*#4636#*#* tez  taki niski  na pododnym poziomie 
ALe   nie drenuje baterii  linia na  wykresie    w aplikacji bateria   jest  prawie pozioma  .

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

To samo mam u siebie z Orange — w pobliżu 3 nadajniki, jeden 500 m, bo go widzę z balkonu, drugi 1 km, trzeci około 3 km. Odkąd zaczęli grzebać niby konserwacja i rozbudowa — przedtem miałem w bloku 5 kresek teraz 1-2 albo wcale. Dzwoniłem, dzwoniłem, naprawiali, grzebali i wreszcie hasło musi pan mieszkać w takim budynku, że sygnał nie dochodzi. Wiec pozostało tylko VoWiFi — albo o dziwo ustawiłem 3 G, które już podobno nie działa i czasem nawet 5 kresek. No nic są miejsca na 2 karty, wiec kupiłem Premium Mobile, (PLUS) za 19,90, bo na GB mi nie zależy i jest nawet, przepraszam, w kiblu 5 kresek. O tyle fajne, że niby abonament, a mogę zrezygnować z miesiąca na miesiąc. A internet światłowód 2 Gb/s  wiec tu jest ok. Tak jak napisałeś walka z wiatrakami i żenada.