joncodiro Opublikowano 15 Lutego Opublikowano 15 Lutego (edytowane) Cześć wszystkim, Mam problem z drastycznym drenażem baterii w moim Xiaomi Mi 10T 5G. Głównym winowajcą według statystyk jest „Sygnał sieci” (odpowiada za ponad 85% zużycia!) oraz „Telefon w gotowości”. Testy robione po nocy Szczegóły problemu: Model: Mi 10T 5G Sieć: nju mobile (nadajnik Orange w linii prostej ok. 370m od domu). Parametry w mieszkaniu : Mimo bliskości nadajnika, telefon pokazuje tragiczny zasięg: RSRP na poziomie -108 do -116 dBm (LTE). Co już testowałem: Zmiana trybów LTE / 2G (nawet na 2G na noc drenaż nie ustępuje). Wi-Fi włączone/wyłączone, Wi-Fi Calling – bez większych zmian. Na noc wyłączam zbędne procesy, a mimo to wykres baterii leci pionowo w dół. Na zrzutach ekranu widać, że telefon jest „wybudzony” praktycznie przez cały czas, a radio zużywa kolosalne ilości energii, próbując złapać stabilny sygnał. Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją w tym modelu? 150m od BTS-a mam tak słabe parametry? A może to kwestia agresywnego przełączania się między pasmami w nju/Orange? Będę wdzięczny za każdą sugestię. Android 12 Edytowane 15 Lutego przez joncodiro
Marrik Opublikowano 15 Lutego Opublikowano 15 Lutego Kiedyś miałem coś podobnego, ale to sam grzebałem w ustawieniach pasm. Masz roota? Próbowałeś coś wcześniej zmieniać?
joncodiro Opublikowano 15 Lutego Autor Opublikowano 15 Lutego (edytowane) Nie mam roota Mysle ze root potrzebny aby wymusic zmiane pasma ale moj nadajnik najblizszy chyba wszyskie pasma obsługuje gsm 900 1800 Lte 1800 2100 2600 800 900 5G 2100 3500 odległosc od nadajnika to 370 m juz poprawiłem Edytowane 15 Lutego przez joncodiro
Marrik Opublikowano 15 Lutego Opublikowano 15 Lutego Właśnie dlatego pytałem czy masz roota, ale skoro to odpada to trzeba szukać dalej. Masz możliwość w telefonie ustawić na sztywno 4G? Jeśli tak to spróbuj ustawić tylko LTE i zobacz czy telefon przechodzi w deepsleep. Ewentualnie wyczyść dane aplikacji "carrier service".
joncodiro Opublikowano 22 Lutego Autor Opublikowano 22 Lutego Testowane parę dni czyszczenie aplikacji i ustawienie na sztywno LTE przez *#*#4636#*#* only LTE nic nie pomaga. Wczorajszy screen pokazuje że zjadło ok 30 % baterii jak telefon leżał
anemusek Opublikowano 22 Lutego Opublikowano 22 Lutego (edytowane) Zobacz jaką masz siłę sygnału (najpierw trzeba sprawdzić czy to w ogóle to). Jak masz jakiś zewnętrzny modem możesz sprawdzić pasma, ich szerokość i wiodące pasmo dla NSA. Włącz/wyłącz "oszczędzanie 5G". Mniej agresywnie próbuje trzymać się najszerszego pasma - może pomoże. U mnie zlikwidowało przycinki jak się próbował wbić na N78 w pracy gdzie najlepiej idzie na B20 i B1. I przede wszystkim wyłącz też drugą kartę - często są problemy przy kiepskim zasięgu jak radio musi obsługiwać dwie, nawet jak jedna jest w trybie czuwania. Tak dla testu oczywiście. Edit A ok widzę w pierwszym poście jest siła sygnału. Bandy b1, b3, b7 i b20 z jako takim zasięgiem na b20 i z aż 3 komórkami sieci na większości kanałów ale wisi ci na najlepszym b1 przy kiepskich RSRP i RSRQ. Może latać po kanałach między komórkami. Edytowane 22 Lutego przez anemusek
marcin_poco Opublikowano 22 Lutego Opublikowano 22 Lutego W dniu 15.02.2026 o 20:28, joncodiro napisał(a): „Sygnał sieci” (odpowiada za ponad 85% zużycia!) Spróbuj dla testów, włączyć tryb samolotowy na noc. Wyłącz też wifi i bluetooth. Rano, sprawdż zużycie.
joncodiro Opublikowano 25 Lutego Autor Opublikowano 25 Lutego Na Mi 10T 5G wyłaczona druga karta sim , nawet wyciagnięta z telefonu nic nie dała. bluetooth zawsze wyłaczony , zawsze na noc staram sie aby wifi był wyłączony , właczone oszczedzanie energi w xiaomi jest to systemowe. Byla próba pozostawienia wifi + caling , wyłaczone oszczedzanie enerii, reset głowny telefonu przez recovery Przez pare lat było jak powinno , linia na skali pozioma Ale na drugim telefonie w tym samym miejscu w pokoju xiaomi redmi 9 Pro wlaczona druga sim , włączony bluetooth na noc + Wifi +dane komórkowe sygnał sieci sprawdzane *#*#4636#*#* tez taki niski na pododnym poziomie ALe nie drenuje baterii linia na wykresie w aplikacji bateria jest prawie pozioma .
joncodiro Opublikowano 5 Marca Autor Opublikowano 5 Marca generalnie widze ze walcze z wiatrakami Odpowiedz z NJU Mobile
kris68 Opublikowano 6 Marca Opublikowano 6 Marca To samo mam u siebie z Orange — w pobliżu 3 nadajniki, jeden 500 m, bo go widzę z balkonu, drugi 1 km, trzeci około 3 km. Odkąd zaczęli grzebać niby konserwacja i rozbudowa — przedtem miałem w bloku 5 kresek teraz 1-2 albo wcale. Dzwoniłem, dzwoniłem, naprawiali, grzebali i wreszcie hasło musi pan mieszkać w takim budynku, że sygnał nie dochodzi. Wiec pozostało tylko VoWiFi — albo o dziwo ustawiłem 3 G, które już podobno nie działa i czasem nawet 5 kresek. No nic są miejsca na 2 karty, wiec kupiłem Premium Mobile, (PLUS) za 19,90, bo na GB mi nie zależy i jest nawet, przepraszam, w kiblu 5 kresek. O tyle fajne, że niby abonament, a mogę zrezygnować z miesiąca na miesiąc. A internet światłowód 2 Gb/s wiec tu jest ok. Tak jak napisałeś walka z wiatrakami i żenada.
Rekomendowane odpowiedzi