Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

1

który model wybrać, żeby nie było problemu z odblokowaniem i wgraniem np LineageOS lub innego systemu AOSP? MIUI mnie mnie interesuje. Mi 13 i 14 idealnie wpasowuje się w moje potrzeby m.in. długość obudowy nie może przekraczać 155 mm :) Ktoś kiedyś gdzieś pisał, że od modelu 14 zaczęły się problemy z odblokowywaniem.

na co zwrócić uwagę przed zakupem z drugiej ręki, żeby nie było problemu z odblokowaniem ?

3

jest jeszcze szansa złowić egzemplarze na gwarancji ?

4

czy 13 i 14 miały problemy z obsługa e-sim ? Bo potrzebuję 4 numerów w jednym urządzeniu:
1 - najważniejszy, prywatny: rodzina, znajomi; Otvarta; jest i pozostanie na nano-sim (pełna autonomia); włączony non stop
2 - prywatny: dla urzędów, instytucji itp Play Fresh ze zbieraj minuty :); może być e-sim; włączany codziennie 2-3x za każdym razem na kilkanaście minut
3 - służbowy Plus (będzie T-mobile lub Orange); może być e-sim; ok 8h/pon-pia
4 - dowolny inny operator do ogłoszeń itp na e-sim; włączany 1x dziennie na kilkanaście minut

Równocześnie chciałbym żeby były włączone chociaż dwa numery: zawsze 1 + wedle potrzeby 2,3,4 Trzech numerów podobno nie da rady w typowym smartfonie.

Wstępnie wybrałem TYLKO modele dostępne w wykonaniu EU:

Pixel 8 / 9; Xiaomi 13/14 lub Motorola Edge 60 Neo. Co do Pixela mam wątpliwości bo podobno ma problemy z częstotliwością 5G na terenie PL.

Jakie są Wasze doświadczenia przy wielu kartach i ewentualnie tych urządzeniach ?
Czy włączanie/wyłączanie kart to zwykły suwak ?

Chyba, że macie inne pomysły. Dwa smartfony odpadają - to nie przejdzie.

Edytowane przez banana1banana1
  • banana1banana1 zmienił(a) tytuł na Który model Xiaomi 13 czy 14, żeby używac 4 numerów (kart sim)
Opublikowano

Co do samego eSIM-a się nie wypowiem, bo mój chiński Xiaomi 14 go nie ma, aczkolwiek kwestie problemów z odblokowywaniem bootloadera tyczyły się głównie chińskich wersji tych modeli. Globalne warianty wciąż da się odblokować, oficjalnie lub mniej oficjalnie, ale można.

Kupując z drugiej ręki trzeba zwrócić uwagę właśnie na to, czy telefon pochodzi z chińskiej dystrybucji, czy globalnej - to, że ktoś może mieć wgranego Globala, jeszcze o niczym nie świadczy, najlepiej sprawdzać po IMEI na https://mi.com/verify.

Opublikowano

Ok dzięki. Jako, że planuje zakup tylko urządzenia na gwarancji będzie on z oficjalnego rynku polskiego,żadnych oszczędności typu Ali itp.

W związku z tym czy są różnice w odblokowaniu 13 i 14?

Opublikowano
Cytat

W związku z tym, czy są różnice w odblokowaniu 13 i 14?

Chyba jeden diabeł albo płatnie, albo bezpłatnie jak poszukasz na forum.

Opublikowano (edytowane)

Krajową 12x jakieś rok temu z jakimiś niewielkimi problemami odblokowalem przy pomocy info z forum. Czy wersja softu może coś ograniczyć? W stylu czym nowsza tym trudniej?

Edytowane przez banana1banana1
Opublikowano

Co do zakupu z drugiej ręki to się jeszcze upewnić czy sprzęt nie jest kupiony na raty.

Na Ali są sprzedawcy którzy sprzedają wersje globalne , wysyłka z Polski (bądź z kraju UE) i wystawiają faktury.

Wysłane z mojego 25053PC47G przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Jasna sprawa.

1

Który kod dziala do sprawdzenia baterii w miui,a który w hyperOS?

2

Jak aktualnie wygląda możliwość odblokowania wersji global z rynku PL z miui i hyperOS? Ten drugi był podobno "kłopotliwy/niemożliwy".

3

Płatności google NFC działają na miui i hyperOS?

4

Zaparowane soczewki aparatu to tylko 14 czy również 13 ?

Opublikowano

To wszystko masz przecież opisane na forum, naprawdę tak trudno poszukać ? Już ci napisałem jak masz za dużo kasy wszystko odblokujesz na ncunlock +/- 70$, a jak poszukasz na forum, jest pewien kolega. Trochę własnej inwencji...

Opublikowano
1 godzinę temu, banana1banana1 napisał(a):

Jasna sprawa.

1

Który kod dziala do sprawdzenia baterii w miui,a który w hyperOS?

2

Jak aktualnie wygląda możliwość odblokowania wersji global z rynku PL z miui i hyperOS? Ten drugi był podobno "kłopotliwy/niemożliwy".

3

Płatności google NFC działają na miui i hyperOS?

4

Zaparowane soczewki aparatu to tylko 14 czy również 13 ?

2. Problemy z odblokowaniem, jak już pisałem, tyczyły się chińskich modeli. Globalne można odblokować - MIUI łatwiej, HyperOS trochę trudniej, ale można.

3. Zależy, o jakim sofcie mówimy i kiedy.

4. Nie kojarzę podobnych przypadków na 13-stce, więc 14.

Opublikowano

Dzięki.

2 podlinkujesz naj aktualna instrukcje z forum? Może sprawdzi się od innego modelu?

3 tylko płatności nfc, np LineageOS i bank Santander, płatności sa poza portfelem google bo w innych urządzeniach z wyciętym sklepem i bez konta google apka ładnie dziala

Opublikowano

2. Instrukcja jest jednakowa dla wszystkich modeli i jest w dziale Tutoriale.

3. No to raczej nie powinno być problemu, Santander jakoś mocno się nie czepia. Osobiście używam Curve Pay, ale Blik zbliżeniowy z Santandera też mi w większości przechodził.

Opublikowano

Co do e-sim i używania kilku kart to są tylko opcje: jedna karta sim i 1 karta e-sim ,albo włączone tylko 2-esim, ewentualnie 2 simy, jeżeli są 2 miejsca na karty sim. Nie ma w żadnym telefonie możliwości używania więcej niż 2 kart naraz. Napisałem, ale może to już wiesz.