Skocz do zawartości

Redmi Turbo 3 / POCO F6 - HyperOS 3 by Xiaomi.eu - OS3.0.7.0.WNPCNXM - Android 16

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wątek poświęcony aktualizacji wersji stabilnej HyperOS od Xiaomi.eu dla modelu Redmi Turbo 3 / POCO F6 (nazwa kodowa peridot).

Link do pobrania ROM-u: https://sourceforge.net/projects/xiaomi-eu-multilang-miui-roms/files/xiaomi.eu/HyperOS-STABLE-RELEASES/HyperOS3.0/xiaomi.eu_PERIDOT_OS3.0.7.0.WNPCNXM_16.zip/download

ROM może być zainstalowany zarówno przez tryb Recovery (TWRP, o ile istnieje), jak i przez tryb Fastboot. Poradnik dot. instalacji tutaj: 

Co się zmieniło w HyperOS 3? Artykuł tutaj: https://miuipolska.pl/hyperos-3-po-polsku-pierwsze-zrzuty-ekranu-i-porownanie-z-hyperos-2/.

Proszę o merytoryczną dyskusję, związaną ściśle z tematem wątku.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, jaki powód jest używania chińskiego firmware zamiast np. global? Ostatnio w kinie nie miałem zasięgu a na drugim starym telefonie który używam jako hotspot do neta to sygnał słaby ale był. Obstawiam że to kwestia firmware.

Opublikowano
35 minut temu, Raf6 napisał(a):

Witam, jaki powód jest używania chińskiego firmware zamiast np. global? Ostatnio w kinie nie miałem zasięgu a na drugim starym telefonie który używam jako hotspot do neta to sygnał słaby ale był. Obstawiam że to kwestia firmware.

bo to są różne systemy ... jest między nimi sporo różnic - do tego ten dostępny tutaj jest modyfikowany przez ekipę xiaomi EU - czyli jest tzw. custom romem ... poczyszczony z różnych śmieci z dodatkowymi optymalizacjami ... ot taka wersja dla "pasjonatów" którzy chcą czegoś innego niż powszechnie dostępne systemy 🙃 kwestia zasięgu to też kwestia sprzętowa ... czyli tego co siedzi fizycznie w fonie ... zysku anten ... modemu ... mocy nadawczej / odbiorczej ... ilości wyjść antenowych ... zasięgów stacji bazowych ... operatora ... standardu GSM ... nawet grubości i materiału etui ... tak więc jest tu masa zmiennych ... 🙃 sama różnica w systemie to drobiazgi w porównaniu z kwestiami sprzętowymi - aż takiego wpływu rodzaj systemu nie powinien mieć ...

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. Dalej jednak nie wiem czemu nie robić romu na globalnym firmware? chiński jakoś mi się ze szpiegowaniem kojarzy 😅

ps. tak wiem że w androidzie jest masa opcji związanych z telemetrią itp 😎

Opublikowano
20 minut temu, Raf6 napisał(a):

Dzięki za odpowiedź. Dalej jednak nie wiem czemu nie robić romu na globalnym firmware? chiński jakoś mi się ze szpiegowaniem kojarzy 😅

ps. tak wiem że w androidzie jest masa opcji związanych z telemetrią itp 😎

xiaomi EU robi też romy oparte o wersję global - choć zdecydowana większość bazuje na wersji China ... jak wspomniałem to dobrze poczyszczony rom - nie ma żadnych chińskich pozostałości - reklam też nie - do tego można go jeszcze dodatkowo poczyscic / odchudzić za pomocą debloat - tu odsyłam do działu dyskusje o aplikacjach i tam jest założony do tego temat - są tez listy tego co można bezpiecznie wywalić - także dla wersji global - ja robiłem to na romie xiaomi EU ... w mojej liście są też opisy za co odpowiada dana usługa która usunąłem - to co wspomniałeś o telemetrii też tam jest 🙃

Opublikowano
10 godzin temu, Master napisał(a):

xiaomi EU robi też romy oparte o wersję global - choć zdecydowana większość bazuje na wersji China ... jak wspomniałem to dobrze poczyszczony rom - nie ma żadnych chińskich pozostałości - reklam też nie - do tego można go jeszcze dodatkowo poczyscic / odchudzić za pomocą debloat - tu odsyłam do działu dyskusje o aplikacjach i tam jest założony do tego temat - są tez listy tego co można bezpiecznie wywalić - także dla wersji global - ja robiłem to na romie xiaomi EU ... w mojej liście są też opisy za co odpowiada dana usługa która usunąłem - to co wspomniałeś o telemetrii też tam jest 🙃

O nie pomyślałem o czyszczeniu romu 😅 zwykle zmieniałem na jakiś custom, ewentualnie wyłączałem śmieciowe apki. Zdarzało się też używać wakelock blockera. Jakiś bezpieczny skrypt możesz polecić tak żeby trochę odchudził roma ( wersja lite, nie extreme )?

Opublikowano
1 godzinę temu, Raf6 napisał(a):

O nie pomyślałem o czyszczeniu romu 😅 zwykle zmieniałem na jakiś custom, ewentualnie wyłączałem śmieciowe apki. Zdarzało się też używać wakelock blockera. Jakiś bezpieczny skrypt możesz polecić tak żeby trochę odchudził roma ( wersja lite, nie extreme )?

właśnie odnośnie skryptu to zobacz ostatni wpis w tym temacie debloatu - ja tego nie używałem przyznam - wolę sam usunąć co jestem pewny ... części apek nie da się normalnie usunąć - można tylko przez debloat ... w każdym razie tam masz kilka list które można bezpiecznie wywalać - ja korzystam z programiku na kompie universal Android debloater

• Like 1
Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. Dalej jednak nie wiem czemu nie robić romu na globalnym firmware? chiński jakoś mi się ze szpiegowaniem kojarzy 

W chińskim jest np dialer Xiaomi który umożliwia nagrywanie rozmów, są też inne funkcje i ustawienia których nie ma na globalu, a ekipa jeszcze i tak czyści ROM z większości zaszytych trackerów, szpiegunów itp.

Wysłane z mojego 25053PC47G przy użyciu Tapatalka

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Piotr W napisał(a):

Można link? Druga rzecz. Ok, niech będzie China. Ale szkoda że aplikacji motywy nie ma z eu. 

https://xdaforums.com/t/how-to-debloat-hyperos-2-3-updated-list-of-packages-apps-200-tutorial-video-4-ways-methods-2026.4775822/

tam mozna zobaczyc tez co jest na liscie ... ogolnie bylbym ostroznym z takim auto czyszczeniem ... lepiej to zrobic samemu patrzac po opisach w UAD ... a z takich auto skyptow posilkowac sie tylko listami tego co tam to wywala ... czesc usunac - a czesc - ktora moze byc nam potrzebna - zostawic ... w tym linku na dole w spoilers ...

Edytowane przez Master
  • Like 1