Skocz do zawartości
  • 0

Bardzo wolne działanie kontaktów, wiadomości. Przegrzewanie.

Pytanie

Opublikowano (edytowane)

Przedstawiam problem jaki może wystąpić w hyperos oraz jego rozwiązanie. 

Po całkowicie czystej instalacji hyperos Indonezja global i przywróceniu  kopii zapasowej Google oraz kopii zapasowej z poziomu ustawień (zrobiona na systemie miui polska, najbardziej aktualnym).  występuje:

- grzanie się telefonu (non stop) podczas dowolnego sposobu używania i podwyższenie temperatury w spoczynku

- drenowanie baterii

- bardzo wolne działanie aplikacji kontakty, wyszukiwanie kontaktów trwa kilka sekund, wejście w kontakt również trwa kilka sekund, szybciej jeśli się przetrzyma na kontakcie i kliknie opcję wyświetl kontakt. (Przebudowanie T9 nie przynosi efektów, to samo w kwestii usunięcia danych aplikacji kontakty, użycie innej aplikacji kontakty i SMS nie pomaga). 

- bardzo wolne wyszukiwanie kontaktów podczas wpisywania nadawcy w SMS. Trwa kilka sekund. 

-Dodawanie kontaktów prawie zawsze kończy się niepowodzeniem lub trwa kilkadziesiąt sekund (kontakty Google).

Czysta instalacja i ponowne przywrócenie kopii zapasowej nie rozwiązuje problemu.

Rozwiązanie: 

W ustawieniach należy wejść w Aplikacje, zaznaczyć wyświetl wszystkie, wyszukanie aplikacji "magazyn kontaktów"

U mnie aplikacja zajmowała prawie 4 GB. 

Wyczyszczenie danych aplikacji Magazyn kontaktów. 

Następnie telefon ponownie pobierze kontakty z Google. W moim przypadku wielkość aplikacji magazyn kontakty spadła do 80 MB. Wszelkie wymienione wyżej problemy już nie występują od razu po wykonaniu powyższych czynności. 

Pozdrawiam

-

Edytowane przez wolver

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

nigdy nie miałem podobnego problemu ... kiedyś było coś nie tak z galerią że wskazywało tam jakaś bardzo dużą ilość ... u mnie magazyn kontaktów jak w załączeniu 

Screenshot_2026-01-12-22-16-53-321_com.miui.securitycenter-edit.jpg

• 0
Opublikowano

@marcin_poco no czasami zdarza się, ze są zdublowane kontakty na koncie Google ale to jakaś kosmiczna ilosć. Tylko nie rozumiem czemu nawet taka ilość powodowała grzanie się telefonu i wolne działanie aplikacji, drenaż baterii. Wydaje mi się, że to nie powinno mieć znaczenia.

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, kris68 napisał(a):

nie rozumiem czemu nawet taka ilość powodowała grzanie się telefonu

Jedyne co się powtarza, to fakt przywracania z kopii zapasowej. Inni piszą, że ma to związek z appką Dual Messenger, ale to Samsung.

Edytowane przez marcin_poco
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Myślę że to jest potworek który powstał z uwagi na jakiś błąd przy przywracaniu kopii zapasowej stworzonej na miui polska i przejściu na global. Ewentualnie może tutaj palce maczać aplikacja SMS backup & restore którą używam do przywracania SMS oraz listy połączeń. Przy takim działaniu telefonu zrobiłem restore i ponownie przewróciłem kopię zapasową z takim samym efektem. Dopiero po kilku miesiącach natknąłem się w aplikacjach na magazyn kontaktów i go wyczyściłem. Problem z telefonem zniknął natychmiast po wyczyszczeniu.

Lista połączeń z kilku lat jest  u mnie gigantyczna a telefon jest wykorzystywany do pracy. 

Kontaktów mam ok 2 500, wszystkie w kontaktach Google. 

Mam również bardzo dużo nagranych rozmów z kilku lat a wiem że są one przypisane w pamięci do spisu połączeń, może to się też tak mieli z tym magazynem kontaktów. 

Może jedna osoba na milion kiedyś z tego skorzysta. 

Edytowane przez wolver
  • 0
Opublikowano

@wolver

Dlatego ja nigdy nie tworze kopii zapasowych. Co ważne idzie na dysk kompa, resze ręcznie ustawiam, każdą appkę, bo i tak robię rewizje każdej opcji, bo zawsze coś nowego dochodzi. A ja musze mieć kontrole.

• 0
Opublikowano

Zdarza się że zamieszanie robią same aplikacje przywracane z kopii, dlatego warto jednak same aplikacje instalować na czysto.
SMS Backup & Restore używam bodajże od 2012r ( Samsunga S3 wtedy mialem) od tego czasu mam kopie smsów i rozmów. Na samym początku po przywracaniu potrafiło np podwójnie przywrócić SMSy albo jakiś miszmasz z pomieszaniem wątków przeważnie po przywracaniu na fonie innej firmy, z 10lat jak nie lepiej zero problemów.
Inna sprawa że są dwie aplikacje o tej nazwie ja używam tej pierwszej 87fd7eec5d247100f79778587a97a8c6.jpg1234c1e51510afab2c217eb1336396cd.jpg

Wysłane z mojego 25053PC47G przy użyciu Tapatalka

• 0
Opublikowano (edytowane)

ja z niej korzystałem wiele razy i nie było żadnych problemów ... mam taki zwyczaj że zawsze robię dodatkowy backup na wszelki wypadek ... w sumie specjalnie mi się to nie przydało ale można zrobić ... fajna apka ogólnie i wiele razy to polecałem na forum - zresztą nie tylko ja ... 🙃 no ale fakt - mając dwie chmury do dyspozycji - Xiaomi i Googla - trochę przydatność tego schodzi na dalszy plan ... 

ps. takich problemów jak zalogant Netoper nigdy nie uświadczyłem ...

Edytowane przez Master
  • 0
Opublikowano
Po co uzywać tej appki, jak można zrobić synchronizacje w systemowej chmurze Xiaomi?
Na S25U nie mam chmury Xiaomi, tak jak i na kilku innych telefonach.
Po drugie, kopię mam w pliku i nie martwię się że chmura będzie miała awarię jak będzie mi potrzebne.
Po trzecie, nie archiwizuje prywatnych spraw w środowisku do którego oprócz mnie nie wiadomo kto jeszcze ma dostęp.

Ps. Zdjęć też nie przechowuję w żadnych chmurach.

• 0
Opublikowano

@Netoper

Spoko. Jakby nie było, to Samsung Cloud jest, no ale jak kto woli, byleby być zadowolonym. Ja tam nie robię kopii zapasowych niczego. Kontakty mam w Google. Reszta niewazna, bo nie mam w telefonie nic ważnego.

• 0
Opublikowano

Jakby nie było, to Samsung Cloud jest

Ale na Xiaomi i na innych fonach oprócz Samsunga nie mam.
Po za tym w dalszym ciągu pozostaje aktualne wcześniejsze po trzecie.

Ja tam nie robię kopii zapasowych niczego. Kontakty mam w Google.

Jakby nie patrzył jest to jednak kopia tego co masz w telefonie...

• 0
Opublikowano

A taki soft : Coolmuster Android Assistant robię na nim kopię i potem z tego przywracam, oczywiście aplikacje trzeba poustawiać. Druga sprawa zawsze mam 2 telefony wiec jak dostaję nowy do ręki czy wyzeruje do ustawien fabrycznych i po starcie przeciez zawsze pyta czy odtworzyć kopie z innego telefonu i to tez robie przez wi-fi przeważnie albo przez kabel.