Rafal1983 Ra Opublikowano 3 Października 2025 Opublikowano 3 Października 2025 Witam Mam problem z moim telefonem - mianowicie chodzi o uruchomienie fizycznej karty 9esim na telefonie. Mam kupioną fizyczną kartę 9esim i zamontowana kartę esim Roamless. Telefon nie widzi karty w ustawieniach telefonu - tylko i wyłącznie z poziomu aplikacji 9eSIM-nLPA Podmiana karty do innego gniazda nie przynosi efektu. Dodam że w Mi10T , Mi 13T , i Redmi - skonfigurowana karta 9eSim - działa i jest widoczna w ustawieniach. Telefon to Xiaomi 14 PRO wersja CN z odblokowanym bootloaderem. OS2.0.221.0.VNBCNXM Z góry dziękuje za pomoc
Netoper Opublikowano 3 Października 2025 Opublikowano 3 Października 2025 A przypadkiem w fonach z rynku CN esim jest nieaktywny (?)Wysłane z mojego 25053PC47G przy użyciu Tapatalka
Rafal1983 Ra Opublikowano 3 Października 2025 Autor Opublikowano 3 Października 2025 Zgadza się - jest nie aktywny - dlatego kupiłem fizyczną kartę 9esim. Myślałem że to rozwiąże problem braku wbudowanego esima.
Netoper Opublikowano 3 Października 2025 Opublikowano 3 Października 2025 Chińskie sprzęty i soft mają pewne ograniczenia dotyczące prób obejścia "systemu" i możliwe że 9esim jest na czarnej liście. Był wątek, ale szczegółów nie pamiętam, czy to jest kwestia sprzętu czy softu i po wrzuceniu romu global problemy znikały.Może Kacprowi temat wpadnie w oczy i konkretniej coś Ci podpowie.Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu TapatalkaMi i Redmi też miałeś z Chin czy z rynku EU?Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka
Rafal1983 Ra Opublikowano 3 Października 2025 Autor Opublikowano 3 Października 2025 Inne telefony PL , HK i PL . ,,Coś'' zablokowało tą kartę (9esim) na tym telefonie. Trochę to słabe. Ale może znajdzie się jakieś rozwiązanie .
kris68 Opublikowano 3 Października 2025 Opublikowano 3 Października 2025 Mam takie podejrzenie, że rozwiąże sprawę zamiana telefonu na wersję EU. No, chyba że Kacper coś wymyśli. Chińczyki są kapryśne jak małe dziecko. Nie wiem czemu, wszyscy się rzucają na zakup w CN, przecież potem same problemy. Zaoszczędzicie niby kasę, a potem ciągle płacz, że coś nie działa. Jak już się kupuje naprawdę konkretny telefon to lepiej dopłacić i mieć kupiony w PL i nie ma takich problemów. A potem co drugi post to płacz, ze to czy tamto nie działa. Te telefony tanieją nawet w PL więc w czym problem.
Netoper Opublikowano 3 Października 2025 Opublikowano 3 Października 2025 Inne telefony PL , HK i PL . ,,Coś'' zablokowało tą kartę (9esim) na tym telefonie. Trochę to słabe. Ale może znajdzie się jakieś rozwiązanie . Te "coś" to wewnętrzny system w kraju ryżu.I jak pisałem nie mam pewności czy to tylko kwestia romu i na globalu ruszy, czy jednak kwestia sprzętu, że chińskie modele mają sprzętowo wykastrowany modem żeby obywatele nie kombinowali.Było to kilka razy poruszane i wyjaśnione ale właśnie nie zapamiętałem informacji bo wszelkie sprzęta kupuje z globalnej dystrubucji, trza liczyć że Kacper temat zobaczy. albo przetrzepać forum bo na 100% było to opisane.Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka 1
kris68 Opublikowano 4 Października 2025 Opublikowano 4 Października 2025 No i tak jak napisał @Netoper Cytat Te "coś" to wewnętrzny system w kraju ryżu. I jak pisałem, nie mam pewności czy to tylko kwestia romu i na globalu ruszy, czy jednak kwestia sprzętu, że chińskie modele mają sprzętowo wykastrowany modem, żeby obywatele nie kombinowali. Polacy kombinują, jak konie pod gorę, jak kupujesz flagowca, który w PL. (i bezproblemowy) kosztuje 6k a tam w przeliczeniu płacisz 4,4,5k to dla mnie jest bez sensu, chcesz mieć flagowca i cię stać, to kupuj normalnie w PL. Ale niestety Polacy to jak zwykle cwaniaczki.
Netoper Opublikowano 4 Października 2025 Opublikowano 4 Października 2025 To nie kwestia kombinacji tylko raczej zasobności portfela, są ludzie którzy zmieniają co pół roku telefony, ale dużo jest takich, że na upatrzony telefon muszą się mocno nagimnastykować, a 1.5k piechotą nie chodzi... Inna sprawa że potrafią wyjść minusy w trakcie użytkowania, to jest jak z samochodami jedni kupują nowe z salonu a inni używane.Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka
kris68 Opublikowano 4 Października 2025 Opublikowano 4 Października 2025 @Netoper masz racje, niemniej jednak zmienianie co pół roku telefonu to już chyba nerwica natręctw, a zwróć uwagę ile problemów z tą wersją chińską. Jeżeli ktoś koniecznie chce mieć flagowca a ma 3,5k to zawsze może kupić na raty wpłacając od razu gotówkę, którą ma i jest rozwiązanie.
Rafal1983 Ra Opublikowano 4 Października 2025 Autor Opublikowano 4 Października 2025 Jest dokładnie tak jak napisał @Netoper zmieniam telefon średnio co 2-3 lata i to tylko ze względu na czas jaki trzeba poświęcić na przesiadkę ( aplikacje , banki etc.) a kupując wersję CN bylem świadom problemów które były , łącznie z odblokowaniem bootloadera. A to że obecna polityka Xiaomi i jej globalny podział asortymentu CN i reszta świata - coraz bardziej uświadamia użytkowników takich jak ja że trzeba poczekać kilka miesięcy na globalna premierę telefonu - patrz Xiaomi 17 Pro I zapłacić 1-2 tys więcej ...
Master Opublikowano 4 Października 2025 Opublikowano 4 Października 2025 12 minut temu, Rafal1983 Ra napisał(a): poczekać kilka miesięcy na globalna premierę telefonu - patrz Xiaomi 17 Pro I zapłacić 1-2 tys więcej ... tyle że tej wersji prawdopodobnie nie będzie globalnie ... Xiaomi na teraz taką politykę wydawnicza że w Chinach wychodzi pełna paleta danego modelu - a globalnie dają tylko podstawowy i najlepszy / najdroższy model ... tak więc wersji pro ani pro max z dużym prawdopodobieństwem się nie doczekamy ... a propos Chińczyków - miałem 14 pro i wcale nie narzekałem ... 🙃 wręcz przeciwnie ...
Rekomendowane odpowiedzi