Skocz do zawartości
  • 0

Brak w ustawieniach systemowych pozycji Region.

Pytanie

Opublikowano

W moim RN 13 Pro 5G wgrałem ROM tajwański 2.0.9.0 VNRTWXM i zauważyłem, że w zakładce Dodatkowe ustawienia pod pozycjami Data i czas oraz Języki i metody wprowadzania brak jest pozycji Region. W wyszukiwarce nigdzie go nie lokalizuje. Wcześniej miałem wersję indonezyjską a potem xiaomi.eu i region zawsze był w tym samym miejscu. Co ewentualnie mogło się stać, że nie ma możliwości zmiany regionu. Czyżby był ukryty w innej zakładce pod inną nazwą, albo trzeba go dopiero jakoś uaktywnić lub w trakcie konfiguracji na starcie ROM-u gdzieś ten fakt przegapiłem.

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

To ciekawostka. Co prawda specjalnie do niczego ta zmiana regionu nie jest mi potrzebna, ale trochę mnie to zaskoczyło. Poprzedni ROM xiaomi.eu ma w przypadku tego modelu tę niedogodność, że przy każdej aktualizacji trzeba podmieniać plik modemu, gdyż SIM karta nie zaloguje się do sieci. Wersja indonzyjska została jeszcze wgrana przed odblokowaniem BL na zasadzie podmiany nazwy pliku. Głównie zależało mi na możliwości nagrywania połączeń i tak nie mogę zdecydować na wersję ROM-u. Przynajmniej w tym tajwańskim taka możliwość istnieje a i łatwa będzie aktualizacja. Z tym nagrywaniem jest też różnie, bo w niektórych ROM-ach potrafią podmienić dialera Xiaomi na Google. Np. w wersji indonezyjskiej musiałem zmienić region, bo właśnie na Polsce nagrywanie nie działało, także nie wiadomo co jeszcze wymyślą. Dzieki za info.