Skocz do zawartości
  • 0

Łączność i działanie aplikacji

Pytanie

Opublikowano

Pod wpływem "recenzji" w internecie nabyłem "najlepszy smartfon na rynku", Xiaomi 15 Ultra! Zamiast cieszyć się tym fotograficznym cudem walczę z tym telefonem od kilku dni, i jestem co raz bliżej decyzji aby się tego badziewia pozbyć, korzystając z możliwości zwrotu po zakupie przez internet. Z poprzednikiem Sony Xperia 1 V nie miałem najmniejszych problemów. Od momentu zakupu, gdy przesłałem wszystkie dane z poprzednika i ponownie zalogowałem się do niektórych aplikacji wszystko działało bez żadnych problemów. W Xiaomi niektóre aplikacje w ogóle nie dają się uruchomić (przypadek z Audio Technika Conect opisałem w innym wątku) a inne jak na przykład mObywatel wymaga ponownej rejestracji ze wszystkimi procedurami choć używałem jej od samego początku i w poprzedniku wystarczyło się tylko zalogować. Wisienką na torcie jest współdziałanie z nawigacją rowerową Garmin Explorer 2. W Sony sparowałem ją z telefonem raz po zakupie i łączyła się z telefonem po każdym uruchomieniu. W Xiaomi po każdym uruchomieniu trzeba na nowo przeprowadzać całą procedurę parowania urządzenia z telefonem. Jak łączność telefonu z innymi urządzeniami będzie wyglądać, boję się pomyśleć i może rzeczywiście lepiej pozbyć się kłopotu, puki nie jest jeszcze za późno!

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)

na problemy z Bluetooth często pomaga wyczyszczenie cache i danych apki ... już nieraz się sprawdziło ... 👍 jeśli chodzi o mobywatela nie mam u siebie żadnych problemów ... choć też nie robię nigdy backupow apek i tego nie przywracam ... zawsze robię czyste instalki i ustawiam jak należy ... ogólnie ze swojego fona jestem zadowolony ... no ale też przyznam że w tego typu zabawy z zegarkami słuchawkami  gpsami czy innymi takimi akcjami się nie bawię ... bluetootha używam od święta ... ostatnio przerzucałem zdjęcia na inny telefon to żadnego problemu nie doświadczyłem ... jedyne problemy które są teraz na romie Xiaomi eu - a zakładam że osoba która założyła ten temat siedzi na powszechnie "jechanym" globalu - dotyczą aktywności Googla który w swojej nieskończonej mądrości lepiej wie co dla nas dobre 🙃 poza tym niedługo powinien już wskoczyć hyper 2.3 na andku 16tym ... ciekawe co tam naprawia / zepsują ... na global pewnie i tak trzeba będzie dłużej poczekać choć na pewno fony typu 14/15 dostaną to i tak w pierwszej kolejności ...

Edytowane przez Master
  • 0
Opublikowano (edytowane)

W mObywatel nie ma rejestracji. Tam się logujesz poprzez Profil Zaufany lub konto bankowe. Każdorazowo w nowym urządzeniu. Generuje ci certyfikat, który jest ważny rok, potem ci deaktywują i musisz się ponownie zalogować. Nie ma czegoś takiego na login i hasło jak w appkach socjalowych.

Edytowane przez marcin_poco
  • 0
Opublikowano
W dniu 14.07.2025 o 14:05, Licht napisał(a):

Rozumiem, że telefon jest z europejskiej dystrybucji i posiada nadal firmware fabryczne ?

Tak, zakupiony w Media Ekspert.

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, kris61 napisał(a):

Tak, zakupiony w Media Ekspert.

Używanie chińskich telefonów wiąże się zazwyczaj z wieloma kompromisami, zatem jeżeli nie jesteś na nie gotowy, albo uważasz, że możesz lepiej wydać 5k złotówek, to nie męcz się z 15 Ultra.

Nadchodzące aktualizacje być może przyniosą jakieś zmiany, ale to jest wieczna loteria.

• 0
Opublikowano
18 godzin temu, Licht napisał(a):

Używanie chińskich telefonów wiąże się zazwyczaj z wieloma kompromisami, zatem jeżeli nie jesteś na nie gotowy, albo uważasz, że możesz lepiej wydać 5k złotówek, to nie męcz się z 15 Ultra.

Nadchodzące aktualizacje być może przyniosą jakieś zmiany, ale to jest wieczna loteria.

Przed laty posiadałem Huawei 30 Pro i złego słowa na ten telefon nie powiem. Pozwolę sobie nawet stwierdzić, że posiadając po nim kilka telefonów (zawsze były to tak zwane flagowce) żaden nie kręcił takich filmów. Pozbyłem się go z wiadomych powodów ale sankcje dotknęły tylko jednego producenta i nie spodziewałem się że inne chińskie produkty to też jakieś upośledzone modele. Zapewne pozostał bym przy Sony, ale zraziła mnie ich niezrozumiała polityka, którą krótko można podsumować powiedzeniem że "szewc w dziurawych butach chodzi". Konkurencja w swoich najlepszych fotograficznych smartfonach stosuje zakupione u Sony jednocalowe matryce. Można je znaleźć w większości chińskich smartfonów, ale w Xperiach ich nie uświadczysz. Kiedy w ukazał się tegoroczny model Sony Xperia 1 VII i okazało się "postęp" ograniczył się do zastosowania najnowszego Snapdragona 8 Elite i zmniejszenia rozdzielczości ekranu w stosunku do posiadanego przeze mnie modelu i dalszym stosowaniu okrojonych matryc, powiedziałem dość. Obawiam się że Sony skończy w końcu jak LG, który produkował za***iste smartfony i gdyby nie zlikwidował ich produkcji nadal bym korzystał z ich smartfonów.

• 0
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, kris61 napisał(a):

Przed laty posiadałem Huawei 30 Pro i złego słowa na ten telefon nie powiem. Pozwolę sobie nawet stwierdzić, że posiadając po nim kilka telefonów (zawsze były to tak zwane flagowce) żaden nie kręcił takich filmów. Pozbyłem się go z wiadomych powodów ale sankcje dotknęły tylko jednego producenta i nie spodziewałem się że inne chińskie produkty to też jakieś upośledzone modele. Zapewne pozostał bym przy Sony, ale zraziła mnie ich niezrozumiała polityka, którą krótko można podsumować powiedzeniem że "szewc w dziurawych butach chodzi". Konkurencja w swoich najlepszych fotograficznych smartfonach stosuje zakupione u Sony jednocalowe matryce. Można je znaleźć w większości chińskich smartfonów, ale w Xperiach ich nie uświadczysz. Kiedy w ukazał się tegoroczny model Sony Xperia 1 VII i okazało się "postęp" ograniczył się do zastosowania najnowszego Snapdragona 8 Elite i zmniejszenia rozdzielczości ekranu w stosunku do posiadanego przeze mnie modelu i dalszym stosowaniu okrojonych matryc, powiedziałem dość. Obawiam się że Sony skończy w końcu jak LG, który produkował za***iste smartfony i gdyby nie zlikwidował ich produkcji nadal bym korzystał z ich smartfonów.

Wiesz, ja z racji wykonywanego zawodu powinienem poniekąd także gonić za jak najlepszymi modułami fotograficznymi w smartfonach, niemniej dla mnie telefon, to po prostu telefon, a jego dodatkowe funkcjonalności, są jedynie mniej lub bardzie przydatnymi gadgetami.

Dlatego obiecałem sobie, że bez względu na agresywne reklamy, nigdy nie wydam na zakup telefonu więcej, niż 2k zł i jak dotąd udaje mi się unikać pokus wydania więcej, wyrosłem już bowiem z chciejstwa trzech olimpijskich przymiotników w odniesieniu do sprzętu.

Osobiście wychodzę z założenia, że jeżeli coś służy do wszystkiego, to to coś zawsze robi to średnio na jeża, zatem do fotografowania używam najczęściej pełnowymiarowego aparatu foto z wymiennymi obiektywami, bo smartfonowe kompromisy są często absolutnie nie do przyjęcia.

Dodam jeszcze, że zgodnie z zasadą, że najlepszym aparatem foto jest ten, który akurat masz przy sobie kiedy zdarzy się ciekawy temat, to nieraz i ja wyciągam telefon z kieszeni, ale staram się minimalizować występowanie tego typu sytuacji.

Edytowane przez Licht
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
15 godzin temu, Licht napisał(a):

Wiesz, ja z racji wykonywanego zawodu powinienem poniekąd także gonić za jak najlepszymi modułami fotograficznymi w smartfonach, niemniej dla mnie telefon, to po prostu telefon, a jego dodatkowe funkcjonalności, są jedynie mniej lub bardzie przydatnymi gadgetami.

Dlatego obiecałem sobie, że bez względu na agresywne reklamy, nigdy nie wydam na zakup telefonu więcej, niż 2k zł i jak dotąd udaje mi się unikać pokus wydania więcej, wyrosłem już bowiem z chciejstwa trzech olimpijskich przymiotników w odniesieniu do sprzętu.

Osobiście wychodzę z założenia, że jeżeli coś służy do wszystkiego, to to coś zawsze robi to średnio na jeża, zatem do fotografowania używam najczęściej pełnowymiarowego aparatu foto z wymiennymi obiektywami, bo smartfonowe kompromisy są często absolutnie nie do przyjęcia.

Dodam jeszcze, że zgodnie z zasadą, że najlepszym aparatem foto jest ten, który akurat masz przy sobie kiedy zdarzy się ciekawy temat, to nieraz i ja wyciągam telefon z kieszeni, ale staram się minimalizować występowanie tego typu sytuacji.

Może Cię zaskoczę, ale ja zajmuję się fotografią, co prawda amatorsko ale trochę tego szpeju posiadam. Do pewnego czasu moim priorytetem w smarfonach był porządny odtwarzacz muzyki i gniazdo słuchawkowe a aparat był dodatkiem o mniejszym znaczeniu. Od paru lat powróciłem do rowerowania i dobry aparat w telefonie też stał się ważny gdyż nie wyobrażam sobie przyjemności z jazdy rowerem z plecakiem ważącym kilkanaście kilo na plecach. Dobry aparat w telefonie, który mieści się w kieszeni lub sakwie rowerowej jest jak najbardziej wystarczający do określonych zastosowań. Wiadomo, aparat telefonu nie zastąpi lustrzanki z obiektywem 600 mm do fotografowania ptaków lub innych stworzeń, ale do fotografii krajobrazowej, która dominuje podczas wycieczek rowerowych w zupełności wystarczy dobry aparat w smartfonie. Problem braku gniazda Jack rozwiązuje niewielki rozmiarem ale wielki w działaniu DAC Fiio i dobre słuchawki bezprzewodowe. Wszystkie moje oczekiwania, przynajmniej na papierze spełniał Xiaomi 15 Ultra i w sumie na aparacie i możliwościach muzycznych się nie zawiodłem. Być może reszta funkcji telefonu też jest w porządku i tylko moja słaba orientacja informatyczna jest problemem. Na dzień dzisiejszy, także dzięki pomocy forumowiczów problem mObywatela został prawie ogarnięty (wywala błąd podczas logowania biometrycznego i trzeba się logować hasłem), zniknął problem współdziałania z nawigacją Garmina i do rozwiązania został jedynie problem aplikacji Audio Technica Conect do obsługi słuchawek.

• 0
Opublikowano
16 minut temu, kris61 napisał(a):

Może Cię zaskoczę, ale ja zajmuję się fotografią, co prawda amatorsko ale trochę tego szpeju posiadam. Do pewnego czasu moim priorytetem w smarfonach był porządny odtwarzacz muzyki i gniazdo słuchawkowe a aparat był dodatkiem o mniejszym znaczeniu. Od paru lat powróciłem do rowerowania i dobry aparat w telefonie też stał się ważny gdyż nie wyobrażam sobie przyjemności z jazdy rowerem z plecakiem ważącym kilkanaście kilo na plecach. Dobry aparat w telefonie, który mieści się w kieszeni lub sakwie rowerowej jest jak najbardziej wystarczający do określonych zastosowań. Wiadomo, aparat telefonu nie zastąpi lustrzanki z obiektywem 600 mm do fotografowania ptaków lub innych stworzeń, ale do fotografii krajobrazowej, która dominuje podczas wycieczek rowerowych w zupełności wystarczy dobry aparat w smartfonie. Problem braku gniazda Jack rozwiązuje niewielki rozmiarem ale wielki w działaniu DAC Fiio i dobre słuchawki bezprzewodowe. Wszystkie moje oczekiwania, przynajmniej na papierze spełniał Xiaomi 15 Ultra i w sumie na aparacie i możliwościach muzycznych się nie zawiodłem. Być może reszta funkcji telefonu też jest w porządku i tylko moja słaba orientacja informatyczna jest problemem. Na dzień dzisiejszy, także dzięki pomocy forumowiczów problem mObywatela został prawie ogarnięty (wywala błąd podczas logowania biometrycznego i trzeba się logować hasłem), zniknął problem współdziałania z nawigacją Garmina i do rozwiązania został jedynie problem aplikacji Audio Technica Conect do obsługi słuchawek.

Powiem Ci, że profesjonaliści bywają purystami jeżeli chodzi o wynikowy obrazek, dlatego nie wytworzono jeszcze takiego konsumenckiego urządzenia rejestrującego, o którym można byłoby powiedzieć, że już spełnia ono wszystkie oczekiwania, nawet przy rejestracji pejzażu.

Kompromisem dla mnie są aparaty z sensorem 4/3", jako że nie są za cięźkie, szczególnie z "naleśnikiem", zatem swobodnie można je zabierać na turystyczne eskapady, nawet rowerowe, czy wspinaczkowe, no i wyższością takiego sprzętu nad smarkfonem z sensorem 1" jest to, że aparat foto wraz ze wszystkimi dodatkami jaki jest każdy widzi, natomiast w fotografii smartfonowej więcej jest software'owego Mambo-Dżambo, niż ktoś by chciał, nie jest to więc w zasadzie już prawdziwa fotografia.

Jestem jednak pełen uznania dla Twojej cierpliwości i determinacji, aby jednak kontynuować przygodę z 15 Ultra, tym bardziej, że moje bezpośrednie przymiarki do tego modelu, wypadły dla niego nad wraz niekorzystnie, bo to na telefon za duże, a na aparat foto za małe.