Swift Poland Posted June 29 Posted June 29 Wybaczcie za może głupie pytanie, ale nie wiem, a to dla mnie bardzo ważne... Przebywam w szpitalu i mam swój internet, ale tu nie ma do niego zasięgu i bardzo wolno chodzi. A istnieje szybkie wifi szpitalne i chciałabym z niego korzystać, ale w regulaminie są napisane te 2 rzeczy: - użytkownik we własnym zakresie i na własny koszt zapewnia sobie zabezpieczenie swojego urządzenia przed niepowołanym dostępem osób trzecich - szpital zastrzega sobie prawo do monitorowania ruchu sieciowego w celu zapewnienia bezpieczeństwa sieci i przestrzegania prawa. I teraz moje pytania: - jak zabezpieczyć mój telefon przed osobami trzecimi? - czy jak przełączę się z wifi szpitalnego na mój internet żeby zrobić coś osobistego, to jak włączę z powrotem wifi szpitalne, to oni mają wgląd do tego co robiłam na moim internecie? Albo do innych wcześniejszych treści? Co oni w ogóle będą widzieć, a czego nie? Np. jak wejdę na apkę banku i wpiszę swój PIN, to oni będą go znać? Albo jak będę chciała napisać coś do kogoś na Messengerze, to oni wtedy to widzą? Bo w regulaminie jest jeszcze napisane "użytkownik zobowiązany jest do przestrzegania obowiązujących przepisów prawa, dobrych obyczajów oraz zasad netykiety" i "użytkownik nie może wykorzystywać sieci do rozpowszechniania treści nielegalnych, obraźliwych, szkodliwych, naruszających prawa autorskie lub innych osób", to co, nawet przeklinać mi nie można? Albo napisać coś obraźliwego w emocjach do kogoś na Messengerze?
Netoper Posted June 30 Posted June 30 Zabezpieczenie telefonu no to np. pin do odblokowania czy odcisk palca, rozpoznawanie twarzy.Przełączając się ze swojego internetu na publiczny nie jest odczytywana historia połączeń, monitorowany jest ruch bieżący, np mogą być zablokowane połączenia do nieodpowiednich treści/adresów. W sieciach publicznych jest małe prawdopodobieństwo ale jest możliwość przechwycenia treści które są wysyłane z urządzenia jeśli "złoczyńca" mający dostęp np do routera ma w tym interes.Nie jest to łatwe bo np logowanie do banku czy używanie mesengera jest szyfrowane, ale są "specjaliści" którzy potrafią sobie z tym poradzić, pytanie czy taki specjalista zagnieździł się w danej sieci Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka
Swift Poland Posted June 30 Author Posted June 30 9 minut temu, Netoper napisał(a): Zabezpieczenie telefonu no to np. pin do odblokowania czy odcisk palca, rozpoznawanie twarzy. Przełączając się ze swojego internetu na publiczny nie jest odczytywana historia połączeń, monitorowany jest ruch bieżący, np mogą być zablokowane połączenia do nieodpowiednich treści/adresów. W sieciach publicznych jest małe prawdopodobieństwo ale jest możliwość przechwycenia treści które są wysyłane z urządzenia jeśli "złoczyńca" mający dostęp np do routera ma w tym interes. Nie jest to łatwe bo np logowanie do banku czy używanie mesengera jest szyfrowane, ale są "specjaliści" którzy potrafią sobie z tym poradzić, pytanie czy taki specjalista zagnieździł się w danej sieci Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka A jak się zabezpieczyć przed hakerami?
Marrik Posted June 30 Posted June 30 Użyj jakiegoś VPNa. Gdy korzystam gdzieś z publicznego wifi to zawsze przed tym odpalam protonVPN, jest darmowy plan, który w zupełności wystarcza do przeglądania internetu.
Swift Poland Posted June 30 Author Posted June 30 23 minuty temu, Marrik napisał(a): Użyj jakiegoś VPNa. Gdy korzystam gdzieś z publicznego wifi to zawsze przed tym odpalam protonVPN, jest darmowy plan, który w zupełności wystarcza do przeglądania internetu. A co to znaczy jak po uruchomieniu tego wifi szpitalnego pobrało mi się takie coś jak na zdjęciu? Prędzej pobrała mi się jeszcze jedna rzecz, ale nie zdążyłam zrobić ss
Rora Mora Posted June 30 Posted June 30 Godzinę temu, Marrik napisał(a): Jakieś dodatkowe zabezpieczenie od Google Tutaj więcej: Wykupiłam NordVPN, ale jak go używam, to mam internet strasznie wolny, jak to zmienić?
Marrik Posted June 30 Posted June 30 Pojęcia nie mam, nigdy nie korzystałem z niego. Na protonie nigdy nie miałem problemów z prędkością nawet korzystając w Tunezji a serwer był w Holandii.
Recommended Posts