Skocz do zawartości
  • 0

Nie działa aparat/kamera na wersji innej niż CN

Pytanie

Opublikowano

Smartfon kupiony z MIUI 14, które nie chciało się aktualizować przez OTA. Po wgraniu przez fastboot HyperOS 2.0 Global nie działa aparat/kamera, tylko na wersji chińskiej. Jak można uruchomić aparat na wersji Global lub innej niż CN? 

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Na etykiecie opakowania jest opisany jako Xiaomi 13T Pro (Product name: 23078PND5G), a na pudełku "Mi Xiaomi 13 Pro Co-engineered with Leica". Faktycznie nieopatrznie kupiony od Chińczyka, przyszedł już z odblokowanym bootloader'em. Jaki ROM wgrać żeby była polska wersja i działał aparat/kamera?

• 0
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Mattheo napisał(a):

Po sprawdzeniu wychodzi: Redmi K60 Ultra 23078RKD5C. Jest na to jakiś ROM po polsku i działającym aparatem/kamerą?

to fon na procu serii dimensity ... jeśli jest rom po polsku to tylko na patreonie Xiaomi eu ... trzeba by obadac co tam mają ... jak masz odblokowany bootloader to bez problemu go wrzucisz - będzie dostępny po wykupieniu subskrypcji na poziomie contributor ...

https://www.patreon.com/posts/stable-roms-for-76931067

jak widać coś jest 🙃 rom jest oparty o chińska wersję systemu - czyli podobnie jak romy Xiaomi eu które są wydawane na fony ze snapami ... te które mamy tu do pobrania zalinkowane na forum ... no ale jak wspomniałem - romy na mediateki to już kwestia odpłatności ... ta subskrypcja to nie musi być stale odświeżana co miesiąc - można ją anulować po pobraniu romu a potem jak wyjdzie nowsza wersja (np za dwa czy trzy miesiące) znowu ja wznowić i pobrać nowsza paczkę ...

Edytowane przez Master
  • 0
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Mattheo napisał(a):

Jeśli na xiaomi.eu będzie działać aparat to się wykupi subskrypcję, tylko jak to sprawdzić?

będzie działać ... tym bardziej że to rom oparty o oryginalny chiński system ... dla telefonów z serii redmi tak właśnie jest w przypadku patreona - modele dostępne globalnie które są na procach mediateka mają system oparty o wersję global ... możesz tam się zalogować na patreona i jak masz jakieś pytania to im wysłać - ja z tego nie korzystam ale zakładam że jest taka możliwość ... 🙃 tu na forum już sporo osób korzystało z tych romow i nie pamiętam żeby ktoś narzekał na problemy typu nie działający aparat ...

Edytowane przez Master
  • 0
Opublikowano

W takim razie, którą wersję w subskrypcji zakupić:

dla Redmi K60 Ultra COROT: OS2.0.202.0-VMLCNXM (Android 15), OS2.0.111.0-VMLCNXM (Android 15)

czy

dla Xiaomi 13T Pro COROTG: OS2.0.103.0-VMLMIXM (Android 15)

?

Wydaję mi się, że dla Redmi K60 Ultra, zgodnie z identyfikacją po IMEI.

• 0
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Mattheo napisał(a):

W takim razie, którą wersję w subskrypcji zakupić:

dla Redmi K60 Ultra COROT: OS2.0.202.0-VMLCNXM (Android 15), OS2.0.111.0-VMLCNXM (Android 15)

czy

dla Xiaomi 13T Pro COROTG: OS2.0.103.0-VMLMIXM (Android 15)

?

Wydaję mi się, że dla Redmi K60 Ultra, zgodnie z identyfikacją po IMEI.

no na pewno dla K60 ultra ...

13t pro ma oznaczenia modelu 23078PND5G i 23088PND5R

a Ty masz  23078RKD5C - czyli K60 ultra

🙃

poza tym zwroc uwage na oznaczenia w romach - dla k60 ultra to CN (tak jak pisalem - redmi maja rom oparty o wersje chinska - czyli wlasnie CN) 13t pro to dystrybucja globalna i rom jest oparty o taki wlasnie rom bazowy - oznaczenie MI ...

bierz od razu ten 2.2 ... zawsze jedna subskrypcja mniej ... a i to najnowszy wypust hyperos ... nie wiem jak tam jest na tym patreonie - czy jak wezmiesz subskrypcje to dostaniesz i rom 2.1 i 2.2 czy tylko jeden ... ogolnie pamietaj tez ze z romu 2.1 mozesz zrobic spokojnie upgrada na 2.2 i potem dalej jak wyjda nowsze wersje ... a z romu 2.2 prawdopodobnie nie zrobisz juz downgrada do 2.1 (tzn. takiego bez utraty danych) trzeba bedzie stawiac czysta instalke z wipe data ...

Edytowane przez Master
  • Like 1
  • 0
Opublikowano

Witajcie
Ja to od drugiej strony mam problem, mianowicie opierałem się przed aktualizacją do hyperOS dość długo (czytałem na forach że są z nimi często problemy) aż tu we wtorek zdechły mi aparaty (nic nie grzebałem w żadnych rootach itp). Na miui pomagało wyczyszczenie danych aparatu i kilka restartów ale po kilku godzinach znowu komunikat "Nie można połączyć się z kamerą. Ta aplikacja zostanie zamknięta za 3 sek". Zacząłem od aktualizacji do hyperOS , pomogło choć częściowo - mogę robić zdjęcia aplikacją aparat ale takie aplikacje jak snapchat , WhatsUp czy messenger wogóle nie widzą aparatu. Wolałbym uniknąć resetowania telefonu do ustawień fabrycznych, ma ktoś jakiś inny pomysł jak to naprawić? 

Telefon Xiaomi 13T ale takie prawilne kupione w Xiaomi store w Katowicach.