DomGry Opublikowano 31 Maja 2025 Opublikowano 31 Maja 2025 Cześć, niedawno zakupiłem Poco Pad wersja Global. Jest na nim wersja 1.0.10.0.UNSMIXM. Widziałem, że w internecie są nowsze wersje, ale nie wiem jak je zaktualizować ręcznie, bo automatycznie to nie chce się aktualizować. Jak to zrobić ręcznie, czytałem coś o ROMach i FASTBOOTach, ale chciałbym, żeby ktoś mi to wytłumaczył.
Kacper Skrzypek Opublikowano 31 Maja 2025 Opublikowano 31 Maja 2025 Ogólnie masz dwa rodzaje ROM-ów: recovery i fastboot. Plik recovery to typowa paczka zip. Można ją wgrać m.in. przez systemowy aktualizator, o ile przejdzie weryfikację po stronie serwerów Xiaomi. Plik fastboot to z kolei format tgz. Taką paczkę pobiera się na komputer i wgrywa za pomocą MiFlasha. W większości przypadków potrzeba do tego odblokowanego bootloadera. 1
DomGry Opublikowano 31 Maja 2025 Autor Opublikowano 31 Maja 2025 Właśnie wgrałem HyperOS 2.0.5.0. Tutaj macie linka jakby ktoś potrzebował jak to zrobić: How To Update to Xiaomi HyperOS 2 if you are Stuck on HyperOS 1! - YouTube
pasi17 Opublikowano 1 Czerwca 2025 Opublikowano 1 Czerwca 2025 W dniu 31.05.2025 o 10:43, DomGry napisał(a): Właśnie wgrałem HyperOS 2.0.5.0. Tutaj macie linka jakby ktoś potrzebował jak to zrobić: How To Update to Xiaomi HyperOS 2 if you are Stuck on HyperOS 1! - YouTube Cześć. Czy, czy mógłbyś opisać krok po kroku jak tego dokonałeś? Próbowałem ponad 15 razy według tego filmiku i ciągle wgrywa się ta sama wersja czyli ta fabryczna 1.0.10. Czasami zdarzały się błędy w stylu "Nie można zweryfikować pliku aktualizacji" lub "Nie udało się zweryfikować źródła tej aktualizacji spróbuj pobrać ją ponownie". Zauważyłem, że najczęściej podczas kopiowania przy 97, 98, 99, 100% to pobieranie rozpoczyna się od początku i ten wrzucony plik przez komputer po prostu znika i zaczyna pobierać fabryczną wersję 1.0.10.
DomGry Opublikowano 1 Czerwca 2025 Autor Opublikowano 1 Czerwca 2025 (edytowane) @pasi17 robiłem dokładnie tak jak na filmie. Pobrałem wersję systemu Recovery OS2.0.5.0.VNSMIXM z https://xmfirmwareupdater.com/miui/ Zmieniłem nazwę folderu z tym nowym systemem na ten, który pojawiał się w folderze downloaded.rom jak pobierała się na tablecie aktualizacja. Ten nowy system ze zmienioną nazwą przerzuciłem do pamięci tabletu, obojętnie gdzie, a gdy było 99% to kliknąłem kopiuj lub wklej do tego folderu downloaded.rom i kliknąłem, żeby wszystko przekopiował, nawet powtarzające się pliki. Trwało to kilka, kilkanaście sekund, pobieranie dalej stało na 99% i potem zaczęło się wyodrębnianie i po ponownym uruchomieniu, miałem nową wersję. Weszło za trzecim razem. Miałem podłączony tablet do laptopa, więc na laptopie wszystko robiłem. Edytowane 1 Czerwca 2025 przez DomGry
pasi17 Opublikowano 1 Czerwca 2025 Opublikowano 1 Czerwca 2025 1 godzinę temu, DomGry napisał(a): @pasi17 robiłem dokładnie tak jak na filmie. Pobrałem wersję systemu Recovery OS2.0.5.0.VNSMIXM z https://xmfirmwareupdater.com/miui/ Zmieniłem nazwę folderu z tym nowym systemem na ten, który pojawiał się w folderze downloaded.rom jak pobierała się na tablecie aktualizacja. Ten nowy system ze zmienioną nazwą przerzuciłem do pamięci tabletu, obojętnie gdzie, a gdy było 99% to kliknąłem kopiuj lub wklej do tego folderu downloaded.rom i kliknąłem, żeby wszystko przekopiował, nawet powtarzające się pliki. Trwało to kilka, kilkanaście sekund, pobieranie dalej stało na 99% i potem zaczęło się wyodrębnianie i po ponownym uruchomieniu, miałem nową wersję. Weszło za trzecim razem. Miałem podłączony tablet do laptopa, więc na laptopie wszystko robiłem. Dzięki za info, udało mi się ale w trochę inny sposób, włączyłem pobieranie paczki, skopiowałem jej nazwę, pobrałem plik Recovery na tableta ze strony miuirom.org, zmieniłem jego nazwę na taką jaka była nazwa pliku która pobierała się oficjalnie i zrobiłem kopiuj wklej z folderu do folder, bez komputera i się udało. Równo przy 99% dałem przenieś i zamień i się udało.
macios81 Opublikowano 12 Czerwca 2025 Opublikowano 12 Czerwca 2025 Niestety panowie próbowałem z 15 razy wg waszych instrukcji i najczesciej podczas kopiowania znika plik pokazuje 0% i od nowa a wszystko to w momencie osiągnięcia 99% coś robię źle?? Probowałem i przez kompa i na samym tablecie
BERni82 Opublikowano 17 Czerwca 2025 Opublikowano 17 Czerwca 2025 Hejka,po wielu próbach ( z 15 razy) udało mi się zrobić podmianę w download.rom Zaczołem od wer.2.0.3 bo 2.0.5 za Chiny nie weszła. Dodam że na 99% włączyłem tryb samolot i zrobiłem podmianę, cała operacja poszła na trybie samolotowym. Jak już miałem wersję 2.0.3 to już aktualizacja do 2.0.6 sama wskoczyła. Powodzenia.
Piotr Kapłon Opublikowano 9 Stycznia Opublikowano 9 Stycznia Panowie tablet z EU ROM dostał już aktualizację Androida. Czy ktoś zna mało inwazyjny sposób na zmianę ROM z Global na EU?
Netoper Opublikowano 9 Stycznia Opublikowano 9 Stycznia Zmianę romu robisz bez problemu po odblokowaniu bootloadera. Innej metody nie ma.Wysłane z mojego 25053PC47G przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi