Skocz do zawartości
  • 0

Poziom baterii

Pytanie

Opublikowano

Witam. Czy ktoś z Państwa miał problem z Xiaomi 12T, tzn. przez godzinę czasu włączał się i wyłaczał sam. Kiedy załapał telefon i na dobre się włączył to poziom baterii pokazywał 0% po podłączeniu telefonu do ładowarki-ładuje ale nie pokazuje stanu naładowania. Był oddany na serwis ale nic nie zrobili bo z baterią jest wszystko ok.

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

może @Acid coś podpowie ... to fachowiec od spraw serwisowych ... ogólnie można spróbować przywrócić system do ustawień fabrycznych i zobaczyć co będzie ... oczywiście proszę zrobić najpierw backup danych ...

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, katarzyna22 napisał(a):

Przywrócenie ustawień fabrycznych nic nie dalo.

sama bateria to jedno ale bateria ma też układy które sterują ładowaniem i służą za zabezpieczenia - a to jest o ile pamiętam - na płycie głównej ... zakładam że w serwisie sprawdzili też złącze USB ... więc jeśli bateria i złącze jest ok to może to właśnie problem sprzętowy ale związany z płytą i tymi układami ... tu właśnie może spec od serwisu by coś napisał ... możesz napisać do niego na priv jak pilny temat albo zaczekać - jak będzie na forum to pewnie tu zerknie 🙃 ogólnie z poziomu zwykłego użytkownika fona mało trochę mamy opcji żeby z czymś takim zawalczyć ... możesz jeszcze zobaczyć jak zachowuje się fon podczas ładowania - mogą tu pomoc wskazania np z apki accubattery - będzie widać np. z jaką mocą jest ładowana bateria ... plus prąd ładowania ... ogólnie fajna apka - polecam przy okazji ... ostatnio nawet kupiłem sobie wersję pro - dosłownie kilka złotych to kosztowało 🙃

• 0
Opublikowano
13 godzin temu, Master napisał(a):

sama bateria to jedno ale bateria ma też układy które sterują ładowaniem i służą za zabezpieczenia - a to jest o ile pamiętam - na płycie głównej ... zakładam że w serwisie sprawdzili też złącze USB ... więc jeśli bateria i złącze jest ok to może to właśnie problem sprzętowy ale związany z płytą i tymi układami ... tu właśnie może spec od serwisu by coś napisał ... możesz napisać do niego na priv jak pilny temat albo zaczekać - jak będzie na forum to pewnie tu zerknie 🙃 ogólnie z poziomu zwykłego użytkownika fona mało trochę mamy opcji żeby z czymś takim zawalczyć ... możesz jeszcze zobaczyć jak zachowuje się fon podczas ładowania - mogą tu pomoc wskazania np z apki accubattery - będzie widać np. z jaką mocą jest ładowana bateria ... plus prąd ładowania ... ogólnie fajna apka - polecam przy okazji ... ostatnio nawet kupiłem sobie wersję pro - dosłownie kilka złotych to kosztowało 🙃

Jakimś cudem telefon załapał i pokazuje mi stan baterii ale myślę że to na jakąś chwilę będzie, bo już tak miałam. Wpisałam kod serwisowy, wyskoczyły mi takie informacje.

IMG_20250410_111939_copy_2604x2604.jpg

• 0
Opublikowano (edytowane)

@katarzyna22

Czyli w każdym telefonie jest inaczej. W moim pokazuje kondycję baterii. Tak czy inaczej prawdopodobnie bateria uszkodzona. Ewentualnie spróbuj inny kabel i ładowarkę. U mnie ostatnio kabel coś przerywał i myślałem że telefon mi się popsuł. Zmień ustawienia baterii na normalne ładowanie, zamiast zoptymalizuj ładowanie.

Edytowane przez marcin_poco
  • 0
Opublikowano

Moim zdaniem to typowe zachowanie jak nie styka złącze baterii z gniazdem na płycie. Bateria może się ładować ale nie styka część odpowiadająca za np. poziom baterii czy temperaturę. To osobne obwody i mają swoje piny do gniazda. To samo by się działo gdyby był problem z samym gniazdem (nie styka z płytą główną czyli np. zimny lut w tym miejscu), lub też jakiś mosfet dalej. Pierwsze co to robi się najłatwiejsze czyli dociska wtyczkę do gniazdka, jak nie jest OK to idzie się dalej no ale tu już są większe problemy z naprawą tego.

• Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
23 godziny temu, Acid napisał(a):

Moim zdaniem to typowe zachowanie jak nie styka złącze baterii z gniazdem na płycie. Bateria może się ładować ale nie styka część odpowiadająca za np. poziom baterii czy temperaturę. To osobne obwody i mają swoje piny do gniazda. To samo by się działo gdyby był problem z samym gniazdem (nie styka z płytą główną czyli np. zimny lut w tym miejscu), lub też jakiś mosfet dalej. Pierwsze co to robi się najłatwiejsze czyli dociska wtyczkę do gniazdka, jak nie jest OK to idzie się dalej no ale tu już są większe problemy z naprawą tego.

Nie wiem czy o to chodziło Panu wyżej. Może ten zrzut coś Panu powie.

Screenshot_2025-04-11-13-20-59-931_com.digibites.accubattery.jpg Screenshot_2025-04-11-13-57-32-224_com.digibites.accubattery.jpg