Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, kupiłem Poco X7 Pro. Przełożyłem do niego kartę SIM, wszystko skonfigurowałem i działa jak trzeba. W kontaktach pojawiły mi się po włożeniu karty SIM kontakty typu AUTOMAPY, AUDIOBOOKI, POCZTA GŁOSOWA - ogólnie ze 30 kontaktów tego typu. Usunąłem je, natomiast po restarcie telefonu znowu się pojawiają. I tak jest cały czas... Usuwam je przez apkę kontakty, z poziomu przeglądarki na laptopie, wyłączyłem synchronizację Google, usuwałem przez aplikacje ze Sklepu Play, a one cały czas wracają. Na poprzednim telefonie nie miałem takiego problemu. 

Zauważyłem, w jeden aplikacji do usuwania kontaktów, że te numery zapisane są w folderze default. Usunąłem go i po restarcie telefonu wrócił. W kontaktach pisze, że te numery są zapisane na Urządzeniu, mimo że je usuwam z niego. Być może to jakaś aplikacja systemowa, którą trzeba wyłączyć, żeby mi nie ładowała tych numerów..?

Proszę o pomoc...

Opublikowano
10 godzin temu, Marrik napisał(a):

W ustawieniach kontaktów masz odznaczoną opcję wyświetlania kontaktów z karty SIM?

W ustawieniach kontaktów w Zarządzaj kartą SIM, pisze, że jest 0 kontaktów na karcie SIM.

Opublikowano

Dzięki za pomoc, ale nie mam czasu na to. Pisałem do Play i powiedzieli, że nie da się usunąć tych kontaktów. Przełożyłem kartę SIM do motoroli i tam nie było żadnych kontaktów... Nie wiem dlaczego na tym POCO się pokazują, a robiłem już wszystko... Chyba będę musiał się przyzwyczaić do tych numerów. Nawet jak zmieniam nazwę, żeby zaczynała się na Ź to po każdym restarcie, dodaje się drugi ten sam numer, więc po 10 restartach mam już nie 30 dodatkowych numerów a 300 XD. Jak ich nie usuwam to się nie dodają ponownie, ale są. Jedynie zostaje mi poblokowanie tych numerów, żeby do nich przez przypadek nie zadzwonić. Ostatnia sprawa, czy w aplikacji Telefon, Kontakty od Google, można jakoś pogrupować te kontakty, żeby się nie pokazywały na początku. Z poziomu przeglądarki wszedłem na contacts.google i tam opcja Nie pokazuj w kontaktach nic mi nie pomaga. Widziałem też, że można dodać tam etykiety, ale to też nie ukrywa tych numerów jakoś...

Opublikowano (edytowane)

Hej mam kolejny problem, nie wiem czy zakładać nowy wątek, ale po ponownym uruchomieniu telefonu - dźwięk alarmu, który wcześniej ustawiłem nie włącza się, a zamiast tego słychać inny dźwięk, który jest podstawowy/systemowy. Zdarzyło się to również w przypadku dzwonka, że po ponownym uruchomieniu, jak ktoś dzwonił to włączał się dzwonek fabrycznie zainstalowany, a nie ten, który ustawiłem.

Edytowane przez DomGry
Opublikowano

Czyli normalny Global...

Może to jest kwestia tego samego co te kontakty z Playa? Mogę tylko przypuszczać, bo nie wiadomo, co mogłoby to resetować. Apki typu Mi Show (takiej, która jest w sklepach na wystawie) raczej nie masz...

Opublikowano

Spróbuję zrobić tego logcata w wolnym czasie, to go tutaj wstawię... może z niego będzie można coś wywnioskować.

• Like 1
Opublikowano

Sprawdziłem, co się dało.

• Kontakty idą z tzw. SDN (service dialing numbers). Z tego, co wyczytałem w Internecie, są one zazwyczaj tylko do odczytu, więc rzeczywiście może być trudno je skasować.
  • Co do dzwonka - trudno mi powiedzieć, czemu tak się dzieje, bo w logu widać moim zdaniem, że ten dzwonek powinien być ustawiany normalnie (a przynajmniej widać jego nazwę). Strzelam, że być może w momencie po uruchomieniu telefonu nie ma on do niego uprawnień, ale tego raczej nie sprawdzimy inaczej niż przez próbę wywołania alarmu zaraz po restarcie (a jeszcze przed odblokowaniem) i zarejestrowaniu logcata z tego momentu właśnie.
  • Like 1
Opublikowano

Udostępniłem już kolejny logcat. Przed wpisaniem pinu po ponownym uruchomieniu alarm jest podstawowy, dopiero po wpisaniu pinu i załadowaniu telefonu, chyba alarm jest taki jak ustawiony przed restartem. Chyba, bo raz rzeczywiście tak było, ale nie sprawdzałem wiele razy. Tak samo jest z tymi numerami SDN od Play, one też pojawiają się dopiero po minucie od wpisania pierwszy raz pinu.

Opublikowano

Może tak rzeczywiście być. Trudno mi powiedzieć, czy to bug, czy tak ma być, ale ewidentnie nie widzi ścieżki do tego pliku i nie może go odtworzyć przed odblokowaniem. Sprawdziłem z ciekawości u siebie i poszło bez problemu, więc jak wyżej...

Opublikowano

Dobra, jakoś tam się przyzwyczaję do tego z czasem... ale jeszcze dwa pytania do tego: 

1. Czy można wyłączyć to pierwsze logowanie hasłem/pinem? Być może bez wpisywania hasła po restarcie on się będzie mógł sam załadować.

2. Skoro on nie widzi ścieżki do tego pliku, to może trzeba dać mu większe uprawnienia? Pewnie będę musiał to sam sprawdzić...

Trzecie i czwarte pytanie już nie związane bezpośrednio z tematem.

3. Czy można zaplanować włączenie trybu ultra oszczędzanie baterii i jego automatyczne wyłączenie? Oszczędzanie baterii ma taką opcję i z niej korzystam. Nie widziałem tego w przypadku ultra, ale może gdzieś jest. Czytałem, że w telefonach Xiaomi są jakieś Zaplanowane Zadania. 

4. Widzę, że stąd można pobierać aktualizacje i je wgrywać. Czy w moim przypadku mam czekać tylko na te automatyczne aktualizacje w telefonie, czy mogę wcześniej pobrać oprogramowanie z tej strony?

Jeszcze dodam, że przywróciłem telefon do ustawień fabrycznych i dalej alarm przed pierwszym odblokowaniem jest inny, ale potem rzeczywiście jest taki jaki ustawiłem. Stąd też moje pytanie o ultra oszczędzanie, bo może zamiast wyłączania całkowicie telefonu, mógłby sam się włączać o wyznaczonej porze w stan ultra oszczędzania. Może są jakieś aplikacje w Sklepie Play, które dodawałyby taką opcję. 

Trochę to dziwne, z tymi kontaktami, alarmami... W starym telefonie nie było żadnych tego typu problemów, a tutaj ten system, mimo że jest ogólnie dobry, to są takie pierdoły, które denerwują...

Opublikowano

1. Nie można. Musiałbyś całkowicie wyłączyć blokadę ekranu.

2. Tak jak wyżej pisałem - nie wiem, czy to nie bug może leżący po stronie systemu/aplikacji Zegara. Być może aktualizacja apki Zegara naprawiłaby problem, być może nie (u mnie bez odblokowywania ładowało ten dzwonek, który miałem, ale używam xiaomi.eu, więc nie wiem, czy nie było tu jakiejś poprawki, która mogłaby na to wpłynąć).

3. Z tego co widzę można ustawić automatyczne wyłączenie (gdy osiągnie 50% baterii). W zaplanowanych zadaniach, nawet gdybyś uzyskał do nich dostęp na Globalu, nie ma opcji zaplanowania włączenia Ultraoszczędzania baterii.

4. Z tej strony można pobierać aktualizacje dla oprogramowania, które nazywa się Xiaomi.eu. To inny soft niż ten oryginalny na telefonie (Global). Do jego wgrania potrzebujesz odblokowanego bootloadera. W przypadku POCO X7 Pro ten soft można uzyskać tylko w ramach Patreona.