Skocz do zawartości

Pytanie

Opublikowano

Witam,

Posiadam telefon Xiaomi X7 Pro od miesiąca. Niestety od początku istnieją problemy z chwilowym brakiem zasięgu w przypadku gdy telefon jest włączony i leży w miejscu gdzie zazwyczaj jest zasięg. Kontaktujący ze mną nie umieją się dodzwonić, problem staje sie irytujący. Ktoś miał też taki problem i wie jak go rozwiązać?

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

ciekawe ... może to jakiś problem sprzętowy z modemem? jak korzystasz z 5G to przestaw na 4G i zobacz co będzie ... może to też coś związane z konkretną stacja GSM? to można łatwo sprawdzić bo jeśli problem jest w jednej lokalizacji a w innych - gdzie fon złapie sygnał z innej stacji GSM - nie - to już jakaś może być wskazówka ... ale zakładam że jest tak wszędzie i w obrębie różnych stacji ... a może to jakiś krzak w systemie? albo jakaś apka ma na to wpływ? tu w sumie jedyne co możesz zrobić to przywrócić system do ustawień fabrycznych (oczywiście wcześniej zrób backup danych ...) możesz też w ustawieniach gsm ustawić wybór operatora z auto na wybrany ręcznie - nie wiem czy to coś pomoże ale nie zaszkodzi sprawdzić - jeśli to problem sprzętowy to może np. ekipa z mi center już to przerabiała - tu najszybciej i fachowo może coś Ci doradzić @Acid

• 0
Opublikowano (edytowane)

Problem pojawia się też na moim Poco X7 pro 

ale chyba znalazłem rozwiązanie z podkreśleniem na chyba 

Sieci komórkowe ==> Ustawienia Karty Sim i tam jest opcja "nawiązuj połączenia za pomocą wi-fi" i w moim przypadku miałem tutaj ustawione preferuj wi-fi.

Marcinie i Kamilu a wy jak macie? i czy po zmianie tej opcji cos pomogło?

edit:

Siec Plus, VoLTE włączone, wi-fi calling wyłączone zresztą wydaje mi się że to w ta opcja zawiesza telefon. Na chwile obecna jeszcze testuje.

Edytowane przez Criss Slapa
Odpowiedz do postu poniżej
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Jaka sieć? Czy usługi Volte i VoWiFi działają? Jeśli nie to trzeba uruchomić na numerze i włączyć na telefonie. U mnie w Orange na kartę działa bezbłędnie wszystko. W sumie to nawet lepiej łączy i trzyma zasięg niż poprzednie telefony. A mam ogólnie kiepski zasięg w domu.  Jak macie problem, to wyłączcie Wifi calling, bo może być coś z routerem/netem z którymi się łączycie przez wifi, przez co rozmowy przez wifi nie działają poprawnie, stąd nikt się nie może dodzwonić. Czy połączenie przez Volte bez wifi działa poprawnie?

Edytowane przez marcin_poco
  • 0
Opublikowano

Mam dwie karty SIM. Pierwsza z Plusa, druga z Orange. Z obserwacji wynika, że problem jest tylko z Plusem. Wyłączyłem nawiązywanie połączeń za pomocą WiFi. Będę testował.

• 0
Opublikowano

Mam ten sam problem. POCO X7 Pro sieć Premium Mobile (nadajniki Plus). Testuje już od paru dni i brakuje mi już pomysłów. Najpierw wyłączone wi-fi calling, następnie VoLTE, nic nie pomogło. Później obie usługi aktywowane na stronie operatora i w telefonie czy są włączone czy wyłączone dalej problemy z połączeniem przychodzącym. Jeśli wykonam jakieś połącznie problem na jakiś czas znika. To samo jest z smsami. Kod z banku nie dochodzi, wystarczy, że puszczę komuś "strzałkę" sms od razu przychodzi. Pozostaje chyba tylko zmiana operatora...

• 0
Opublikowano

Witam kolejnych szczęśliwych posiadaczy Poco X7 pro ^^ 

Problem po dłuższym użytkowaniu dalej występuje i już nie mam pomysłów co robić, ktoś reklamował telefon? Jest sens czy zostanę odprawiony z kwitkiem ze to wina mojej sieci?

• 0
Opublikowano (edytowane)

@Criss Slapa

Telefon nie jest fizycznie uszkodzony, to problem danej sieci lub dostawcy internetu. Gwarancje odrzucą. Nie jesteś pierwszy i ostatni, który ma problem z połączaniami. Na forum telepolis, dużo jest takich wątków. Zgłaszaj problem do Plusa, że masz taki a taki problem.

• 0
Opublikowano (edytowane)

Zgłosiłem do Plusa. Obecne telefony X7 pro nie były zakupione u nich. Na wcześniejszych telefonach, na tych samych kartach z Plusa nie było problemów. Już sam nie wiem co o tym myśleć. Z jednej strony może się wydawać, że to wina sieci, z drugiej dlaczego wcześniej na starych urządzeniach wszystko działało? Może coś jest z tymi Poco X7 pro? Na tą chwilę wyłączyłem 5G i testuje. 

Edytowane przez Kamil BoRoch
  • 0
Opublikowano

Jeśli telefon jest z oficjalnej dystrybucji to musi obsługiwać wszystkich operatorów bez względu na ich infrastrukturę. Skoro na starszych fonach dany operator działał prawidłowo to raczej jest to problem w danym telefonie/modelu. Może tylko kwestia oprogramowania i przy kolejnej aktualizacji zostanie poprawione, a może jakaś wadliwa partia np modemów, tak jak dosyć dawno był problem z wyświetlaczami, z jednej fabryki (robiącej dla Xiaomi) były ok a z drugiej łapały przebarwienia, poświaty.

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

• 0
Opublikowano (edytowane)

Przez chwilę (kilka godzin) miałem Plusha w telefonie i zero problemów. Volte i VoWiFi działa bez problemów. Testowałem różne opcje i zawsze rozmowy z innego telefonu dochodziły w każdej chwili, jak telefon był uśpiony nieużywany. Plush to chyba ten sam config co Plus. A zasięg to ja mam kiepski. Wymuszałem only LTE specjalnie dla Volte. A do VoWiFi zasięg z routera musi być mocny bez zakłóceń. Niektórzy są na to czuli np. Orange. Choć ja nigdy nie miałem problemów na moim głownym numerze Orange z każdą mocą wifi. Nie mam pojęcia, ale działa cokolwiek włożę. Tak samo miałem T-mobile (Redbull Mobile i Heyah01). Zero problemów. APNy bez żadnego cudowania, tak jak w telefonie mam, tak korzystam. Nic nigdy nie edytowałem. Tylko PLAYa nie testowałem jeszcze. Nie mam aktualnie wolnej karty. Włożę za ok tydzień.  Mam telefon z oryginalnym softem GLOBAL. Panowie, macie EEA? Jakby co to telefon obsługuje video rozmowy natywnie bez appek (ViLTE), ale to wewnątrz sieci narazie Orange i Play.

• 0
Opublikowano (edytowane)

@Kamil BoRoch

Masz Global jak ja. Tylko dziwna rzecz, że ty masz poprawki bezpieczeństwa z marca a ja kwiecień. Dziwne to. A ta sama wersja softu, numeracja itp. Gdzie kupiłeś telefon? Oficjalnie poprawki są z kwietnia a ty masz inaczej. Coś ci się źle wgrało? Może lepiej zrób kopie zapasową plików, wyloguj się z kont i przywróć telefon do ustawień fabrycznych? ps. Nie wskoczyła ci aktualizacja? 2.0.103.0? Ja właśnie dostałem kilka godzin temu, ale też mam poprawki z kwietnia. Chyba, że masz wersje telefonu 512GB? Wtedy ludzie mają poprawki z marca? Tak czy inaczej format telefonu zalecany.

• 0
Opublikowano
W dniu 18.05.2025 o 18:40, marcin_poco napisał(a):

@Kamil BoRoch

Masz Global jak ja. Tylko dziwna rzecz, że ty masz poprawki bezpieczeństwa z marca a ja kwiecień. Dziwne to. A ta sama wersja softu, numeracja itp. Gdzie kupiłeś telefon? Oficjalnie poprawki są z kwietnia a ty masz inaczej. Coś ci się źle wgrało? Może lepiej zrób kopie zapasową plików, wyloguj się z kont i przywróć telefon do ustawień fabrycznych? ps. Nie wskoczyła ci aktualizacja? 2.0.103.0? Ja właśnie dostałem kilka godzin temu, ale też mam poprawki z kwietnia. Chyba, że masz wersje telefonu 512GB? Wtedy ludzie mają poprawki z marca? Tak czy inaczej format telefonu zalecany.

Mam tą samą wersję softu i numerację i również ostatnie poprawki bezpieczeństwa z marca. Wersja 256GB

W moim przypadku 2 dni pozytywnych testów i ani jednego problemu z gubieniem sieci, co wcześniej zdarzało się bardzo często. Operator Premium Mobile. Zgłosiłem do nich problem jak w temacie, zalecono prze-logowanie karty SIM poprzez jej ponowne umieszczenie w aparacie i ponowne uruchomienie telefonu. Zgłaszałem również brak powiadomień "Kto dzwonił" mimo aktywnej usługi. 

Usługa działa w dwóch opcjach: - opcja I „pełna”: wysyłanie informacji w wypadkach gdy odbiorca: jest poza zasięgiem sieci, ma wyłączony telefon lub jest połączony z innym rozmówcą (warunek: brak aktywnej usługi połączeń oczekujących). - opcja II „nie wysyłaj gdy zajęty” – wysyłanie informacji w wypadkach gdy odbiorca: jest poza zasięgiem sieci lub ma wyłączony telefon

Z racji, że u mnie nie działała opcja II wyłączyłem połączenia oczekujące. Po tej zmianie i prze-logowaniu karty SIM problemy się skończyły.

W

• 0
Opublikowano (edytowane)
W dniu 20.05.2025 o 09:14, Rafał Zwierz napisał(a):

Mam tą samą wersję softu i numerację i również ostatnie poprawki bezpieczeństwa z marca. Wersja 256GB

Skąd kupiony tel? Ja mam wersje 12/256 i Global. Poprawki z kwietnia i zero problemów z czymkolwiek. Skąd ta rozbieżność? Kupiłem telefon nowy, zafoliowany z Ali, magazyn Hiszpania. Nikt go nie ruszał. Sprawdzony IMEI i jest oryginalny.

spacer.png

Jedynie wersja baseband mam P23. A wy macie P20.

• 0
Opublikowano
14 godzin temu, marcin_poco napisał(a):

Skąd kupiony tel? Ja mam wersje 12/256 i Global. Poprawki z kwietnia i zero problemów z czymkolwiek. Skąd ta rozbieżność? Kupiłem telefon nowy, zafoliowany z Ali, magazyn Hiszpania. Nikt go nie ruszał. Sprawdzony IMEI i jest oryginalny.

spacer.png

Jedynie wersja baseband mam P23. A wy macie P20.

Wersję OS u Ciebie jest 2.0.103 a u nas 2.0.101. Też mam 12/256 Global kupiona na Ali z Hiszpanii. Do tej pory nie miałem żadnych aktualizacji dostępnych choć codziennie sprawdzałem. Przed chwilą pojawiła się 2.0.103 i właśnie instaluję. Wcześniej pisałem, że przelogowanie karty SIM pomogło, ale dzisiaj od rana problem wrócił. Potestuję po aktualizacji i dam znać czy problem dalej występuje. 

• 0
Opublikowano (edytowane)

@Rafał Zwierz

Napisz, czy masz poprawki z kwietnia na sofcie 103 i czy masz np w dziale Personalizacja: Dynamiczne tapety SI.

Wcześniej pisałem, że na 101 też miałem poprawki bezpieczeństwa z kwietnia :( 

• 0
Opublikowano
25 minut temu, marcin_poco napisał(a):

@Rafał Zwierz

Napisz, czy masz poprawki z kwietnia na sofcie 103 i czy masz np w dziale Personalizacja: Dynamiczne tapety SI.

Wcześniej pisałem, że na 101 też miałem poprawki bezpieczeństwa z kwietnia :( 

Tak poprawki na 103 są z kwietnia , wcześniej na 101 były z marca. Są Dynamiczne tapety SI

• 0
Opublikowano (edytowane)

@Rafał Zwierz

SOrry, za ten offtopic, ale byłem w szoku jeszcze wczoraj, ze coś nie tak z softem i mam jakiś przerabiany. Dziś uspokoiłeś mnie. Dziwne, że dopiero dziś dostałeś wersje 103. Mi już w niedziele wyskoczyło powiadomienie.  Co do braków zasięgu, to chyba problem jednostkowy. Nadal sądzę, że z telefonem wszystko ok i problem leży po stronie Plusa - na twoim koncie lub coś innego. W sumie telefon oficjalnie niewspierany, bo nie ma go na liście Plusa. Mogą być problemy, ale w każdej chwili nagle może się naprawić. U mnie jak pisałem, testowo Plush śmigał normalnie(może inna baza danych IMS niż Plus, w innym czasie aktualizowana?). - volte, vowifi, normalne rozmowy. Telefon uśpiony, co chwilę dzwoniłem z innego telefonu i na odwrót. Nie było problemów.